Референ-Дум

 

 

При згадці  терміну «референдум»,  інколи в мене виникає стійка асоціація з комп’ютерною грою, шутером (рольова «стрілялка») «Doom», хоч я не є геймером і ніколи ним, в сутому значенні цього слова, не був. На перший погляд, так би мовити, фонетико-інтонаційна гра і нічого більше – референ-дум-дум.                                                       

І справді, що може мати між собою спільного  широка форма електорального права  з широкою формою електронних убивств. Виявляється, що собака, все ж, зарита в сіні. Істинно найвизначніший і найбільш позитивний, як ми знаємо, референдум в Україні був проведений 1 грудня 1991 року, задля формального підтвердження Акту проголошення незалежності України, у доцільності якого тоді затято сумнівалося багато жителів південно-східних регіонів  (хоч з них чисельна меншість, а не більшість,  була проти країни Україна!) , а також, безумовно, тодішня ще жевріюча верхівка на чолі з Горбачовим і країни Заходу, швидкий розпад СРСР яких дещо застав по-геополітичному зненацька. 

Це найперше і найбільш монолітне в історії новітньої України волевиявлення було ще й найдемократичнішим, повторити яке, на жаль,  за двадцять з гаком років існування держави не випадало нагоди. Був, як певно пригадуєте, другий референдум в історії молодої держави. Тодішній  бравий президент, Кучма,  ініціював Всеукраїнський референдум, на основі побоювань, як зазначали політичні і юридичні експерти, перемоги Віктора Ющенка на майбутніх президентських виборах, отцівський піт котрого обнадійливо рясними краплинами сходив на гребені народолюбних вод, що, як вважалося, здатні силою одного-однісінького слова «НЕСІЯ» затопити бандо-ліберальні зграї олігархчуків під крилом папіка Льоньки Другого. Та  майбутній несія і майбутні несуни, як теж знаєте і пам’ятаєте, зазнали  тоді не такого прогару, як дещо перегодом.., - відповідні зміни до законодавства не були внесені Верховною Радою по закінченні референдуму.

Загальновідомо, що Бог любить трійцю. Загально відомо, як четвертий президент України любить Бога і як любить трійцю попередніх президентів. Злі і дурні язики торочать, що Бог не любить України…  Дурний фарс. Ніби їм на підтвердження і противагу, Янукович робить жест, який трактується, що він, виявляється, не тільки любить  Бога, а й Україну !!... На порозі Третій Референдум, немов Третій Храм для обраних і людства… І аж тоді, вигукує якийсь паладин Олійник чи Лук’янов,  з’явиться  у нас з вами і в наших народів, від Черемоша до Кальміуса, благодать і кайф !!!

Кожен нарик свідомий того, що перед тим як встромили голку в вену, передує сумлінна робота із налагодження інструментарію кайфу. Очі наркомана і у тверезому стані не завжди спроможні розрізнити рідну матір від сокири у куті, зате вони неухильно пильні і тямущі в приготуванні до ширки, до всіх нюансів, у всіх біопсихостанах.  Становищах.

І ось шприц з наркотою вже начебто приготований.  Він безпардонно суперечить низці норм і положень Конституції України та доктринальним положенням сякої-такої правової науки – начхати – для наркозалежних суть не зовсім процес, а миттєвий наслідок ін’єкції – зміна Конституції України з метою ухваленням і скасування будь-яких законів(карти наркошам трохи перетасували алкоголіки у Парламенті), переобрання чинного голови держави на другий термін, вступ до будь-якого союзу, крім, вірогідно, не Європейського і т.д.т.п.

А ще доза референдуму покликана затуманити баки самій Банковій, не лише громадянам, котрі потерпають від економічних і соціальних негараздів в країні, і нема цьому краю, тільки труба… Цим  може скористатися ніхто інакший, як один із чільних гравців та ідеологів другого українського референдуму, а також третього – Віктор Медведчук, віднедавна жителям соціальних мереж  більш відомий як Превед-Медвед-Ксюша-СТеБе-Минет. Труба…  Це лише для початку. Точніше, для початку Митний Союз, а труба це вже логічний витік цього річища, в порівнянні з наступними можливими затопленнями – банальний потічок. Те, що за цим, здавалось би, політичним епігоном вітчизняної еліти стоїть кремлівська морда кума, ні для кого вже давно не секрет.

Те, що країну ніде не хочуть і нікуди не кличуть, і більше їй не дають…; те, що кумівство на всіх рівнях суспільного «Я» на протязі двадцяти років не спромоглося викристалізуватися в індивідуально-колективне «Ми», одначе охоче в кланове, роздроблене  - «ми», ми, не спростовуватимемо; як  не спростовувати нам і не звикати вже нам, що хочуть, кличуть, дають нам тільки там, «гдє  тєчьот бєзврємєнно рєка-Масква, гдє нєт болі і грієха».

 Та до чого тут анонсований Doom, спитаєте ви. До чого приліпити в тексті той шутер, що виник на зорі дев’яностих в США, і встиг за час свого існування зазнати не тільки доброї слави серед геймерів, а й лихої серед менш інтегрованої в подібні ігрища спільноти, головно через криваві імітації розправ, наскрізно сатанинську і нацистську символіку в текстурах, і напевно найчорніший ексцес з ним трапився – коли американські школярі в пам’ятному 99-му вчинили масову стрілянину в школі, одну із найперших широковідомих, тим самим ніби започаткувавши недобру традицію в тій країні, були затятими прихильниками «Думу». Навіть здійснювали стрілянину відповідно до стилістики гри. А тепер поdoomайте трохи.

«Дум», як і політика, економіка, культура, гра. - Має напевно все-таки рацію культуролог, прихильник герменевтичного підходу до історії Йохан Хейзінга. Спільність і тотожність однієї гри з іншою: хто б не став головним героєм гри – мнить себе він безстрашним воїном.  Ще одна подібність – недосвідченого героя джойстика чи кнопок, з великою долею вірогідності, замочуть на етапі першого-другого кайфу(читай: наркота) від вбивства суперників. А досвідченого – на останніх етапах. Порівняно мало людей снує планетою Земля, що без втрат перемагали і проходили до кінця в іграх розуму.

Є і істотні відмінності між великими іграми реальності  і великими віртуальності – у контексті сьогодення, передовсім нас цікавить. Поки високоярусний урядник і нардеп граються у «рівноправ’я», нерівноправно і вже давно нерівномірно знищуючи країну з її ходячими і стоячими реліктами, пересічний лузер сидить вдома юзає «думи мої, думи». Так склалося, історично, якщо хочете, що той пересічний лузер сидить вдома, бо ситуативно найбільший лузер – політичний – сидить в тюрмі. Він має кому завдячувати, має, двом особам в країні точно, тільки не собі. Він має де і на чому вимістити свою злість. Його гра не йде в ніяке порівняння за глибиною віртуозності, байдуже, що віртуальна – ті, що правлять ним – не менш віртуальні типи, ніж вбитий його пальцями монстр на екрані ґаджета.

І допоки в нашій країні не відбулося пересичення віртуальністю, псевдолайфом, з лайком  і анлайком, гострих і разючих змін годі чекати. Давно обріс баянною бородою анекдот про те, що на якійсь площі зібралось триста людей поскандувати гасла спротиву, а під їхніми фотками в неті – триста тисяч лайків. Тому в нас спершу має відбутися віртуальна революція, а потім і до реальної дійдемо. Мейнфішка вірт-революції повинна бути в сякому-такому умінні ддосити ворожі сайти, тролити владних і провладних гімнюхів, разом з тим не шкодуючи любого і гострого слова для опозиційних, фішингувати молодих і середніх літ коханок та дружин скоробагатьків, що то нудяться від  «недоеросу», то хвастаються від «перееросу» в мережах, шукають сенсу чи альтернативу п’янкому ґламуру. А наробінгудджене тут же направляти до е-скарбничок грядущої р-Е-волюції. Будьте певні, любі читачі, невдовзі з’явиться Чіпка. Він вийде, мов ясноокий легінь з печер Великого Олекси, він – Чіпка з чіпом в голові і з двома у серці, браття й сестри!!!

І, найпевніша річ, вчитися і ще вчитися – «Dумати». Бо ми всі, малі і великі,однаково дітиська несусвітні,  страшно згаяли час на ігри на приставках в «Супер Маріо» і інтелектуальні цикання на тетрісах, замість істинно чоловічих, войовничих, на більш потужніших машинах – в незабутніх дев’яностих роках. А ті, що реалізувалися у войовничих, тепер нам не втюхають більше «Супер Маріо», що головою б’ється об висячі в повітрі каменюки – і на диво розбиває, набираючи очки на хліб насущний, то доганяючи, то втікаючи від  гусочок і качечок всіляких хиженьких-риженьких.

Та якщо жарти осторонь, то референдум реально перетворити в РеференDoom. І є для цього, як і морально-вольові  важелі, так і аморально-вольові, яких кожна, в широкому сенсі, здорова людина повинна уникати. І тут жодний данбас не стане на заваді, бо це природна внутрішня свобода, яка не виплеснутися в якийсь час просто не може, скільки б генетично її не притлумлювали. Та є один суттєвий недолік в стрілялочки-лялечки «Дум» - монстрів багато, охочих героїв перестріляти – ще більше. Все, як завжди, тільки декорації ігор змінні, за якими укотре губиться «свій» і «чужий» ?  А, можливо, навпаки, десь, щось віднаходиться ? …

 

 


29.11.2012 Яв Назар 1822 0
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1942
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1851
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1844
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5452 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2144 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1500

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

731

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

786

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

985

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

996
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1760
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3669
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10245
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26131
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10172 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7702
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

883
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

178
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

245
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

372
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1266
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

870