Путівник Європою потягом. П'ять простих кроків

 Залізничний вокзал Берліну. Cвітлина з sbahn.berlin.

Чи відомо вам, що Європою можна подорожувати потягом? Це найкращий спосіб роздивитися кожну країну, кожне місто. Потяги не так виснажують і подорожувати ними дешевше та цікавіше, ніж літаками чи автобусами. Розглянемо п'ять простих кроків планування подорожі Європою потягом.

Крок № 1: Вигідні квитки

У Європі є три різновиди квитків на потяг. Можна придбати:

Загальноєвропейський квиток Eurail

Цей квиток дає змогу користуватися залізницею у всіх 33 європейських країнах. Його можна придбати на різний строк: 15 днів упродовж 2 місяців, 10 днів упродовж 2 місяців, 7 днів упродовж місяця, 4 дні впродовж місяця тощо.

Квиток Eurail для однієї країни

Цей квиток діє на території однієї європейської країни та дає вам змогу дослідити кожен її сантиметр.

Окремі квитки

Якщо ви волієте діяти спонтанно, завжди можна придбати квиток безпосередньо на станції чи вокзалі. Зазвичай міжміські квитки коштують від 5 до 25 євро.

Крок № 2: Найкраща пора року для подорожі

Пора року для подорожі Європою залежить від індивідуальних уподобань. Тому наведемо лише стислий опис кожної пори року.

  • Літо: найзавантаженіша туристами пора року в Європі. Через суцільні натовпи ціни дещо кусаються. Погожі та довгі дні – ідеальні для походів та подорожей із наметами.
  • Весна й осінь: не так людяно, як влітку. Приємна погода та рівень температури – ідеальні умови для відпочинку на вулиці.
  • Зима: найнижчий за кількістю туристів сезон, тому й ціни на розваги й житло найнижчі. Але коротші дні скорочують можливості для досліджень. Деяким може не сподобатися холод, але якщо ви не з таких, то зима в Європі – чудова пора року для подорожей.

Крок № 3: Найбажаніший маршрут

Європа залишається бажаним туристичним напрямком через безліч чудових краєвидів, і саме з вагона потяга вони є найбільш мальовничими.

Тим, хто цікавиться історією, радимо маршрут Берлін – Відень – Прага, оскільки саме тут ви максимально зануритеся в культурне надбання Центральної Європи.

З іншого боку, тим, хто любить природу, пропонуємо взяти квиток на «Льодовиковий експрес» із напрочуд цікавими краєвидами швейцарських Альп. 

«Льодовиковий експрес». Cвітлина з Shutterstock Photo.

Чарівність подорожі Європою потягом у тому, що поряд із кожним цікавим місцем обов'язково буде залізниця.

Крок № 4: Що робити під час подорожі

Якщо ви бажаєте насолоджуватися напрочуд цікавими європейськими краєвидами з вікна потяга, приготуйтеся довго чекати. Заздалегідь подумайте про те, у які ігри гратимете з родиною чи друзями, або підберіть декілька книжок, які читатимете в дорозі.

Якщо мандруєте самостійно, візьміть щось, на чому можна грати у відеоігри, на кшталт Nintendo Switch, PS Vita, LYRA чи ASUS ROG Pro. На таких пристроях не обов'язково лише грати.

Якщо вам подобається дивитися кінострічки, ви легко можете насолоджуватися улюбленим серіалом. Ба більше, якщо вам подобаються азартні ігри, на пристроях на кшталт ASUS ROG Phone Pro можна безпосередньо в дорозі грати в будь-які ігри з онлайн-казино, які пропонують бездепозитні бонуси.

Крок № 5: Визначте пам'ятки, які неодмінно бажаєте побачити

Подорож Європою поїздом дає змогу побачити чимало міст і країн упродовж одного маршруту. Якщо ви заздалегідь визначитеся з тими пам'ятками, які неодмінно бажаєте побачити, то отримаєте максимальну користь від такої мандрівки. Наведемо кілька прикладів найпопулярніших пам'яток деяких європейських міст, які обов'язково треба побачити:

  • Амстердам, Нідерланди. Найбільш дружнє до велосипедистів місто Європи. Місто пронизане мальовничими каналами та багатою історичною спадщиною.
  • Прага, Чехія. Це місто ста веж, яке відоме барвистими історичними будівлями. Тут є все: Готика, Відродження, Бароко й Романський стиль.
  • Берлін, Німеччина. Це місто активного нічного життя та батьківщина найбільшої художньої галереї просто неба (Істсайдська галерея).

 

Істсайдська галерея. Світлина Rikin Katyal з Unsplash.

  • Барселона, Іспанія. Улюблене місто поціновувачів пляжного відпочинку зі зразковою кухнею.
  • Зальцбург, Австрія. Батьківщина Моцарта має багату історичну спадщину. Тут є мальовничі гори та сади.
  • Інтерлакен, Швейцарія. Це серце швейцарських Альп, яке неодмінно мають відвідати поціновувачі зимових різновидів спорту.
  • Париж, Франція. Місто вогнів здебільшого відоме чарівною архітектурою та відомими у всьому світі музеями.
  • Лондон, Англія. Це столиця культурного різноманіття та чудових розваг.
  • Рим, Італія. Старовинне місто з багатою історією вражає кількістю визначних пам'яток.

Важко планувати подорож Європою поїздом? Якщо виконувати ці п'ять простих кроків, то вже за мить можна насолоджуватися надзвичайною мандрівкою Європою.

Партнерський матеріал


28.07.2023 5750
15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

5200 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

1836 4
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

4045 3
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

3170 2
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

7960 2
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

20293 29

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

275

Поняття святості, як певної інакшості, духовної досконалості присутнє у різних релігіях.   

818

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

1912

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

2391
24.07.2024

Гречаний чай — це корисний і смачний напій, який поєднує у собі багатство вітамінів і мінералів з приємним ароматом. Корисні властивості роблять його незамінним джерелом здоров'я людини.

187
20.07.2024

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві.  

694
17.07.2024

Інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем цього року на Прикарпатті становила 2,5%, з початку року — 4,9%, в Україні — 2,2% та 4,3% відповідно.  

476
23.07.2024

На початку серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка щороку об’єднує у молитві тисячі вірян.  

18379
19.07.2024

У суботу, 20 липня, християни відзначатимуть День пророка Іллі.  

976
15.07.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

1215 1
11.07.2024

Подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

6099 3
20.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

23390 1
24.07.2024

Майже третина (32%) опитаних українців у травні 2024 року висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності.   

293
20.07.2024

Депутати Верховної ради у першому читанні підтримали законопроєкт, в якому йдеться про угоду зі слідством у провадженнях про корупційні злочини. Сім із десяти обранців з Івано-Франківщини проголосували "за".  

989 1
18.07.2024

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.  

1169 4
16.07.2024

Зауважимо, соціологи, які опитали понад дві тисячі респондентів, наголошують, що «це думка тилу».

497