Проректор з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ Олег Дзьоба: Наша мета - статус дослідницького університету

 

 

Цьогоріч Івано-Франківський національний технічний університет нафти та газу за результатами січневої редакції  міжнародного рейтингу  Webometrics посів 17-ту сходинку серед 24 тисяч вищих навчальних закладів України та світу. Він став першим серед вузів Прикарпаття, тоді як Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника – 20 місце, а Івано-Франківський національний медичний університет посів 50 сходинку.  

 

А за рейтингом 4 International Colleges&Universities, який складає австралійська компанія оцінюючи популярність більше 11 тисяч ВНЗ світу, Івано-Франківський національний технічний університет посів 8-місце, Івано-Франківський національний медичний університет посів  58 сходинку та Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника зайняв 67 позицію.  

 

Про здобутки університету за останні роки, важливість рейтингів Webometrics, 4 International Colleges&Universities, ТОП-200 Україна, SCOPUS, Консолідований рейтинг ВНЗ України розповів кореспонденту «Фіртки» проректор з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ Олег Григорович Дзьоба.

 

Розкажіть про досягнення ІФТУНГу  в рейтингу Webometrics. За якими показниками його складають?

Мені дуже приємно, що наш університет за двома міжнародними рейтингами став першим на Прикарпатті. Ми на 17 місці -  це найвищий результат за всі роки. Такий рейтинг підтверджує правильність політики університету. Я думаю, що наша задача підніматися у цьому рейтингу. Рейтинг Webometrics складає національно-дослідницька рада Іспанії, найбільшу вагу в ній займають показники цитованості ВНЗ в мережі Інтернет та базі даних SCOPUS.  До слова, ця база даних відстежує публікації науковців у наукових журналах чи періодика, а далеко не всі цитуються, тому це   входити до цієї бази даних престижно.  Також чималу роль відіграє рівень впровадження в університеті  політики «відкритого доступу» до результатів досліджень, навчальних матеріалів, нормативної бази та інше.

 

А щодо  4 International Colleges&Universities, які його особливості  складання. Як вашому університету вдалося отримати восьму сходинку?

Це рейтинг університетів за популярністю в Інтернеті. Його готує австралійська компанія із 2005 року і охоплює вона понад 11 тисяч навчальних закладів світу та більше 130-ти найкращих закладів України за популярністю їх веб-ресурсу. Є методика ціла, яка пояснює яким чином розраховують цей рейтинг. Найосновніші два показники – це цитованість та відвідуваності офіційних веб-представництв.

Якщо університет конкурентоспроможний та цікавий споживачу, зрозуміло, що  буде більше звертань до ресурсу,  буде більше посилань та їх використань  із цього сайту. Тому університети України борються за високі позиції в цьому просторі.  

 

Інтернет ресурси дозволяють розміщувати величезну кількість інформації, як ви розвиваєтесь у цьому напрямку, щоб підвищувати свої позиції в українських та міжнародних рейтингах?

В нас є сайт університету і ми дуже відповідально поставились до цього, навіть створили цілий відділ інформації та зв’язків із громадськістю. Також  наш сайт прив’язали до соціальних мереж, вважаю, це позитивний вплив іміджу на університет. Через  Інтернет ми розміщуємо публікації з вільним доступом до авторефератів та текстів дисертацій, науковці із України та закордону можуть з ними знайомитися і вивчати. Далеко не всі університети сповідують відкритість, а у нас на сайті навіть розміщена інформація про державні  закупівлі. Крім того, є постійна група викладачів університету, які  відстежують запити, що поступають на сайт і працюють над ними. Особливу увагу приділяють запитам, які надходять від іноземців.

Це все дуже важливо, адже встановлюється контакт із іноземними науковцями, і незважаючи на проблеми в державі ми можемо на рівних співпрацювати з іншими університетами та боротися за вищі місця у рейтингах.    

 

Івано-Франківський національний технічний університет нафти та газу має сертифікат системи управління якістю у сфері освіти. Які можливості для університету він відкриває?

Будь-яка діяльність у закордонних країнах вимагає наявність такого сертифікату-документу, який засвідчує, що ви можете виконувати чи надавати послуги на рівні існуючих стандартів. Система управління якістю освіти є міжнародна, не так багато університетів в Україні сертифіковано. Ми маємо два сертифікати. Один – на послуги, які надаються нашим науково-дослідним інститутом  в сфері наукових досліджень та стандартизації, другий -  виданий 31 грудня 2015 року. Для отримання останнього ми пройшли дуже велику систему внутрішню та зовнішнього аудиту на відповідність у нашій системі управління якістю існуючим стандартам. Цей сертифікат розширює наші можливості, ми можемо легше укладати договори на наукові дослідження та комерційні договори з зарубіжними партнерами. Вважається, що сертифікат затверджує нашу компетенцію та кваліфікацію.

 

А є рейтинги у яких ви хочете підвищити свої позиції?

У нас є великі резерви для росту, адже поки що маємо слабші позиції в рейтингу SCOPUS. В першу чергу він враховує кількість публікацій науковців університету у визнаних наукових базах даних та кількість цитувань за цими публікаціями. Специфіка нашого технічного університету в тому, що в технічному напрямку складніше публікувати у наукометричних баз даних свої матеріали. Тому ми працюємо в плані, щоб підтягнути цей напрямок діяльності.

Що конкретно робите?

Для того, щоб покращити позиції в рейтингу SCOPUS, ми в університеті впровадили рейтингове оцінювання науково-педагогічних працівників. Є чотири критерії та групи показників за якими оцінюється кваліфікаційний потенціал конкретного викладача: його навчально-методична робота, навчально-інноваційна та організаційно-виховна.

У нас розроблене відповідне положення і визначена система показників і балів, які нараховують за здобутки викладача, до прикладу, за публікацію чи виступ на всеукраїнській чи міжнародній конференції і інше… І раз у рік із 2012 року оцінюємо рейтинг працівників-науковців. Також ми розробили рейтингову систему, тож кожен працівник може зайти у неї за своїм рівнем доступу. Це специфічний інструмент управління і ми його дуже обережно використовуємо. В даному випадку ми підпорядкували нашу методику внутрішньо-рейтингового оцінювання до досягнення мети. Наша мета – статус дослідницького університету.  Для цього нам потрібно серйозно підтягнути наукову діяльність університету.

 

Як вважаєте, є результати від впровадження цієї рейтингової системи оцінювання працівників?

Ми вважаємо, що  таке використання інструментарію рейтингового оцінювання для мотивації та стимулювання є дуже позитивним явищем і більше того, ми ділимося цим досвідом із колегами із інших університетів. Те, що ми впровадили таку систему рейтингового оцінювання викладачів однозначно дало свій результат в тому, що ми піднялися в цих міжнародних рейтингах. Правильне управління та використання трудових ресурсів підвищує наші результати. Кожна людина є особистістю і має свої особливості, таланти і здібності, тому наша задача як управлінців максимально використати наявний потенціал людини, щоб кожен міг дати найвищий результат в тій галузі, яка йому близька. Створити в університеті такі умови, щоб потенціал працівника міг зростати.

 

Чи є вже проекти над якими університет працює, щоб отримати статус дослідницького?

Зараз ми об’єднали зусилля всіх науковців університету і працюємо над однією великою комплексною науково-дослідницькою роботою. Вона полягає у тому, що ми намагаємося науковими методами забезпечити нарощування видобутку вітчизняних вуглеводнів: нафти, газового конденсату, природного газу. Все це робиться задля досягнення енергетичної незалежності України. Наші геологи підтвердили, що ми маємо відповідну кількість вуглеводневих ресурсів, технології, кваліфіковані кадри. Нам потрібно лише їх впроваджувати та видобувати.

 

Вже є напрацювання у цій сфері?

В 2015 році ми зробили два дуже великих та проривних кроки – перше ініціювали слухання у Верховній Раді по проблематиці видобутку вітчизняних вуглеводневих ресурсів. У них брали участь  понад 20 працівників, викладачів університету і за результатами слухань: уряду, відповідних міністерств та відомств було прийнято ряд важливих рішень на які ми дивимось з оптимізмом та надією. Друге, нас відвідав Президент, до якого наш ректор, академік Євстахій Крижанівський в особистому  спілкуванні доніс позиції університету, його потенціал та здобутки. 

 

розмовляла Олександра БАКУН


Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1122
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2481
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2088
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2137
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6459 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2421 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

293

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1118

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1143

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1360
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

243
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

563
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2030
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26481
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

527
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10429 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7972
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

508
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

372
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

522
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

596
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1546