Про що говоритимуть спікери на TEDxIvanoFrankivsk 2015

 

 

У суботу, 13 червня, в Івано-Франківську відбудеться найочікуваніша подія року TEDxIvanoFrankivsk 2015.

 

Тема: «Від минулого до майбутнього».

 

Серед спікерів: редактор інтернет-видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва-Боровик, учасники Несторівської групи Євген Глібовицький, Ярослав Грицак, Орест Друль та Мирослав Маринович, відома українська лікар-дієтолог Оксана Скиталінська, голова правління Кредобанку Дмитро Крепак, дослідник Київської школи економіки та автор VoxUkraine.org. Ілона Сологуб.

 

Загалом TED охоплює багато сфер життя – освіту, мистецтво, науку, спорт, соціологію, медицину, підприємництво, енергозбереження, інше. Зі сцени TED в різних куточках світу про свої ідеї розповідають провідні вчені, політологи та соціологи, художники і дизайнери, програмісти і професори університетів.

 

У їхній когорті на франківському TEDх є і франківчанин. ІТ -галузь представить співвласник компанії Softjourn франківець Сергій Фіцак. Зауважимо, що Softjourn ввійшла цьогоріч у рейтинг ТОП-100 компаній світу по аутсорсингу.

 

Ну і особливий гість із цікавою та неординарною темою канадієць Сергій Добрянський. Він – учасник команди Plan B, яка бере участь у змаганнях, що організовує компанія Google (Google Lunar Xprize).

 

Цікаво, що за умовами змагань, та приватна компанія (а їх усього 33 з усього світу ), яка першою відправить на місяць власний розроблений літальний апарат виграє 20 млн. $. Крім того, команда Plan B має ще амбітнішу ціль: здійснити на місяці друк на 3D-принтері. І ще: всі четверо учасників команди є етнічними українцями з Донецька, які емігрували в Канаду в 1995 році. Ну а більше дізнаєтеся безпосередньо на події TEDxIvanoFrankivsk.

 

Не пропустіть! Це більше, ніж конференція. Сьогодні це проект, творці якого вірять у силу ідей, здатних пробудити найкраще в людині і спрямувати її дії на зміни суспільства довкола себе. По суті, TED переріс у світове співтовариство захоплених людей, які обмінюються досвідом, натхненням, набутими знаннями і новими ідеями.

 

Теми доповідей спікерів TEDxIvanoFrankivsk 2015:

  1. Сергій Фіцак – «Чому комп’ютери ніколи не захоплять світ?»
  2. Оксана Скиталінська – «Чи знали мольфари фітохімію?»
  3. Олег Левченко – «Невідворотність електронного уряду»
  4. Сергій Добрянський – «3D printing on the moon»
  5. Севгіль Мусаєва-Боровик – «Хайтарма. Національна ідентичність кримських татар».
  6. Євген Глібовицький, Ярослав Грицак, Орест Друль та Мирослав Маринович – «Як створити візію для країни?»
  7. Дмитро Крепак – «Економічний розвиток країни – як подолати самого себе?»
  8. Ілона Сологуб – «Суспільний діалог: 42 мільйони невизнаних геніїв»

 

Довідково:

Севгіль Мусаєва-Боровик - українська журналістка, головна редакторка онлайн-видання «Українська правда». У 2011–2013 роках була кореспондентом журналу «Forbes Україна», у 2014 році запустила ділове інтернет-видання Hubs і була його головним редактором. Спеціалізується на нафтогазовій тематиці та паливно-енергетичному комплексі. Провела власні журналістські розслідування про бізнес Сергія Курченка, нафтогазові справи Нестора Шуфрича і Миколи Рудьковського та статті доходів Юрія Іванющенка. П'ять разів отримувала «Премію ділових кіл PRESSзвание».

 

Оксана Скиталінська – сертифікований МОЗ лікар-дієтолог, центр «100 років», є віце-президентом Асоціації дієтологів. Пропагує здоровий спосіб життя, що його сама і веде, може дати кваліфіковану консультацію щодо корекції ваги, правильного харчування та порушень обміну речовин. Дієтолог має публікації у популярних ЗМІ, бере участь у телевізійних проектах, проводить тренінги і читає лекції щодо правильного способу життя та здорового харчування.

 

Дмитро Крепак – Голова Правління ПАТ «КРЕДОБАНК». У 2001 році отримав диплом MBA в Уортонській школі бізнесу Пенсільванського університету (Wharton School of Business, University of Pennsylvania), США. У банківський сфері Дмитро Крепак працює з 1994 року. До обрання Головою Правління КРЕДОБАНКу він обіймав посаду Заступника Голови Правління з роздрібного бізнесу у ПАТ «Перший Український Міжнародний Банк». Має понад п’ятирічний досвід роботи в Сполучених Штатах Америки.

 

Сергій Фіцак – управляючий партнер Softjourn, Inc. 20 років в ІТ сфері, пройшов шлях від програміста, керівника проектів до керівника успішної компанії. У травні цього року, він завершив навчання у Бізнес-школі, яка розташована в Берклі, США (Haas School of Business - UC Berkeley). Брав активну участь у Відкритому університеті Івано-Франківська, де проводив лекції «Чи важко знайти роботу в маленькому місті — або кого шукають роботодавці?» Фыцак каже, що «основний актив будь-якої компанії є її працівники і основне, чому необхідно вчитись теперішнім та майбутнім менеджерам, це комунікації та відносини».

 

Євген Глібов́ицький — експерт з довготермінових стратегій. Займається дослідженнями цінностей та є учасником Несторівської експертної групи (візія для України 2025), Унівської експертної групи (візія для Львова 2025), дніпропетровської групи DYB (стратегія 2030), ініціатором та експертом групи із розробки стратегії для Киргизстану. Є викладачем програм із комунікацій для медіа, бізнесу та неприбуткових організацій, автор популярних навчальних розробок із PR та медійних комунікацій. Викладач Києво-Могилянської Бізнес Школи. Його компетенція лежить на перетині суспільного, бізнесового та громадського секторів.

 

Ярослав Грицак – український науковець, історик і публіцист. Доктор історичних наук, професор Українського Католицького Університету. Директор Інституту історичних досліджень Львівського національного університету ім. І. Франка, гість-професор (1996–2009) Центральноєвропейського університету у Будапешті, Перший віце-президент (1999–2005) Міжнародної асоціації україністів. Головний редактор наукового річника «Україна модерна», член редакційної колегії часописів Ab Imperio, Критика, Slavic Review, член наглядової ради журналу Harvard Ukrainian Studies. Почесний професор НаУКМА. Має понад 500 наукових публікацій на історичну тематику.

 

Мирослав Маринович – український правозахисник, публіцист, релігієзнавець, член-засновник Української Гельсінської групи, організатор амністерського руху в Україні, віце-ректор Українського Католицького Університету у Львові.Від 1997 року Маринович — директор Інституту Релігії і Суспільства Львівської Богословської Академії, член Українського Богословського Наукового Товариства (УБНТ), зокрема, 9 березня 2010 року в актовому залі Дрогобицької духовної семінарії в рамках чергового засідання УБНТ виступив з доповіддю на актуальну тему «Схід і Захід України: антагонізм чи шанс для нового синтезу національної ідеї» 13 вересня 2010 року Мирослав Маринович очолив українське відділення міжнародного ПЕН-клубу. Таке рішення одностайно було прийнято на засіданні українського ПЕН-клубу в Києві. Один з учасників Унівської групи. Один з учасників ініціативної групи «Першого грудня»

 

Орест Друль – український громадський діяч, журналіст, публіцист, аналітик, шеф-редактор Інтернет-проекту «Західна аналітична група». 1987–1990 — член редакції й один із авторів самвидавного альманаху «Євшан-зілля» (Львів). 1989 — 1990 — співпрацював із редакцією самвидавної газети «Поступ» (Львів). Початок 1990-х рр. — один із авторів тижневика «Post-Поступ» (Львів). 1998–2002 — шеф-редактор газети «Поступ» (Львів). 2004–2005 — головний редактор журналу «Місто. Поліс» та польськомовного журналу «Ukraїna». 2007 — шеф-редактор експериментальних проектів телекомпанії ТЕТ Учасник Зарваницької ініціативи. 2012 — один із засновників Несторівської групи

 

Ілона Сологуб почала свою роботу в КЕІ у грудні 2010 року і на сьогодні обіймає посаду Дослідника. Вона активно залучена до збору та обробки даних, а також допомагає у впровадженні різноманітних проектів Київського економічного інституту. Перед тим як приєднатися до команди КЕІ Ілона працювала у банківському секторі, здійснюючи аналіз ринкових та операційних ризиків. Ілона має досвід розробки та впровадження моделей економічних ризиків та підготовки аналітики на різноманітні теми, які торкаються української та світової економіки , науки, політики та ринкових досліджень. Крім того, Ілона має викладацький досвід, який вона здобула читаючи лекції з економетрики в Києво-Могилянській Академії.

 

Олег Левченко – виконавчий директор ГО «Подільська агенція регіонального розвитку». Співголова робочої групи при віце-прем'єр міністрові з питань електронного урядування. Голова громадської ради Державного агенства з питань електронного урядування. Громадський активіст. Психолог, соціальний антрополог.

 

Сергій Добрянський– учасник команди Plan B, яка бере участь у змаганнях, що організовує компанія Google (Google lunar xprize). За умовами змагань та приватна компанія (в світі таких знайшлося всього 33), яка до 31 грудня 2017 року відправить на місяць власний розроблений літальний апарат, що має висадити власного розробленого робота і який повинен проїхатися по поверхні місяця не менше 500 метрів та надіслати на Землю фото Місяця в HD якості та компанія, яка зробить це першою виграє 20 млн. $. Команда Plan B кладе перед собою ще більш амбітну ціль: здійснити на місяці друк на 3D-принтері.

 


10.06.2015 548 0
Коментарі (0)

04.10.2024
Микола Сторожовий

Підприємство продали з молотка за рекордні 2,6 мільярда гривень. Але в місті майже одразу ж почались розмови про помилку та зайву цифру у виграшній пропозиції, змову задля анулювання результатів торгів і розчищення землі в центрі Франківська під нову грандіозну забудову.

3601
28.09.2024
Вікторія Матіїв

Про свій досвід еміграції у Сполучені Штати Америки журналістці Фіртки розповіла прикарпатка — 23-річна Тіна Любчик.  

1368
19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

1472
10.09.2024
Вікторія Косович

Про те, чим живе притулок та як там рятують й піклуються про братів наших менших, журналістка Фіртки поспілкувалася з волонтеркою та працівницею прихистку "Рудий пес" Любов'ю Філь.

2591
01.09.2024
Діана Струк

Про те, як підготувалися до нового навчального року в Івано-Франківській громаді, журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Вікторією Дротянко.

2320
23.08.2024

В умовах воєнних дій та масової міграції українців за кордон, багато дітей змушені навчатися у двох школах одночасно. Це створює значні психологічні та фізичні виклики, адже дитині доводиться пристосовуватися до двох різних навчальних програм і соціальних середовищ.

2250

Протягом місяця на різноманітних інтернет-ресурсах та соцмережах розкручується тема «гоніння на православних і заборона УПЦ». Почався цей галас відтоді як Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у росії.

217

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

1454

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

2206

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

2948
01.10.2024

Ягідництво на Прикарпатті, завдяки сприятливим особливостям регіону, набирає дуже серйозних обертів.  

504
28.09.2024

Чи дозволені банани після видалення жовчного міхура? Дієтологи дають поради про особливості харчування після операції.

642
23.09.2024

Зелений чай — найпопулярніший напій, попит на який щороку зростає у всьому світі. Його виготовляють з листочків чайного дерева Камелія, які готують на пару, або обсмажують, потім пресують і сушать.

643
30.09.2024

Згромадження Сестер Пресвятої родини виникло у 911 році, засновницею є сестра Теклі Юзефів.  

492
25.09.2024

Гошівський монастир — греко-католицький монастир Чину святого Василія Великого у селі Гошеві, що на Івано-Франківщині.  

15934
20.09.2024

Одним з ключових принципів християнського шлюбу є вірність. Адже саме вірність — ознака зрілих та відповідальних стосунків.   

2839
16.09.2024

Перший такий фестиваль на Міжнародному рівні відбувся вперше в Україні в Гошеві у 2015 році.  

1115
25.09.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

26594 1
30.09.2024

Оксана Савчук заявила, що йдеться про постанову Центральної виборчої комісії України від 20 вересня щодо впорядкування та зміни виборчих дільниць.  

968
27.09.2024

Пропозиції Асоціації міст України до проєкту Держбюджету-2025 підтримав Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування 26 вересня 2024 року.  

827 2
24.09.2024

Національна рада Швейцарії визнала Голодомор 1932–1933 років в Україні актом геноциду. Про це повідомила пресслужба Музею Голодомору, пише Фіртка. Відповідну декларацію було схвалено у вівторок, 24 вересня, 123 голосами «за».

631