Преса про землетруси, довірливих франківців, традиційне весілля і бюджетну кризу в Калуші

 

http://www.pravda.lutsk.ua/imgsize.php?src=/abton/spaw2/uploads/images/news/33508_1.jpg&h=321&w=480&zc=1


А ще про глобальне потепління, про те як нині можна заощадити, як заробляють на померлих франківцях, економію води і обіцяну реформу медицини. Огляд прикарпатської преси за період 17 - 24 жовтня 2013 року.

 

Вечірній Івано-Франківськ-plus

Чи можна вірити метеорологам і чи справді глобальне потепління матиме катастрофічні наслідки для України? Про це у топ-темі номера;

 

Хто склав першу карту України і до чого це призвело, читайте у рубриці «На канапі».

 

Якщо ви вирушаєте до Будапешта – замість путівника візьміть свіжий номер газети «Вечірній Івано-Франківськ-плюс». Журналіст «Вечірнього Івано-Франківська» розвідав все про країну паприки, термальних джерел і неповторюваної архітекрути.

 

Репортер

Сьогодні далеко не кожен має можливість економити та заощаджувати. Мізерні зарплати та пенсії, високі ціни економити змушують, а от заощадженням не сприяють. Як людям нині вдається відкладати гроші? Бережіть від себе гаманець – у топ-темі номера.

 

З холодами усі чекають нових видів грипу – як не з Китаю, то з Америки. Лікарі кажуть, спрогнозувати усе неможливо. Чого ж чекати? Читайте в газеті – «Грип на підході».

 

Газета продовжує рубрику Читацький путівник. Цього разу репортаж з Узбекистану та авантюрної поїздки до старовинної Бухари. Азія все розкаже сама – у «Репортері».

 

Західний кур’єр

Проблеми, пов’язані із місцем для поховання померлих іванофранківців хіба що тільки горобці не співали. Питання виділення бронювання місць, а також вартості проводів у кращий світ покійних родичів для кожної івано-франківської родини дуже болючі. Особливо гострими вони стають тоді, коли доводиться стикнутися із проблемою віч-на-віч: а де ж поховати людину? Виявляється, що івано-франківських покійників готові хоронити на цвинтарях приміських сіл. Втім, за пристойні суми. Отож, «Як умру, то поховайте…» у топ-темі «ЗК».

 

Ледь не щодня з екранів телевізорів українців лякають можливим землетрусом. Ці попередження небезпідставні, адже доволі часто то тут, то там нашу планету таки трясе. Цього разу сейсмічну загрозу для України пророкують не як завжди із зони Вранча у Румунії, а із Болгарії. Чи не найбільше може перепасти південним регіонам нашої країни, зокрема Криму та Одесі. Що ж чекає на Івано-Франківськ у випадку можливого землетрусу дізнавалися журналісти «ЗК». Сторінка 14 видання.

 

Архітектор, який збудував Станиславівську фортецю, - це доволі загадкова постать в історії нашого міста. В численних краєзнавчих виданнях та місцевих архівах про нього можна знайти лише дуже небагато відомостей. Трохи більше про знаменитого архітектора дізнаємося з іноземних джерел. Ким же був «батько» Станиславівської фортеці читайте на сторінці 15 «ЗК».

 

Галицький кореспондент

Серед тисяч різних шляхів відібрати у довірливих людей гроші є кілька відпрацьованих – на них ловлятьяс постійно. Серед тих, які найчастіше практикують у Франківську – телефонний тероризм, псевдо кредити, афери при купівлі через Інтернет, обман при працевлаштуванні і вимагання від «липових» податківців. Про нюанси схем і як «Дурять нашого брата» дізнавася «ГК».

 

Три дні весільного дійства у прикарпатському селі переконали: можна не вибиратися у глибинку, щоб побачити справжнє українське весілля. І за 10 кілометрів від Франківська бережуть дідівські звичаї, плекають традиції і з задоволенням відтворюють обряди. «Як у Старому Лисці біля Франківська традиційне весілля гуляють» на сторінці 16 «ГК».

 

Поради закручувати кран із водою, коли чистимо зуби, для багатьох із нас звучить двино, адже довкола стільки тої води… Проблеми з водою нам здаються якимись дуже далекими. Думаємо, що дефіцит води – це передовсім проблема засушливих районів та пустель, а в українців Дніпро, Дністер… Продовжуючи так думати і не закручуючи кран, кожен із анс наближає Україну до пустелі. Чому – дізнавалися журанілсти «ГК».

 

 

Вікна

З цього тижня Калуш повернувся до звичного ритму життя. Акція протесту, під час якої у безкоштовні відпустки «пішли» 1100 працівників бюджетної сфери – завершилася. Що здобув Калуш у 2-тижневому протистоянні? У питанні казначейства – нічого. Але можна з упевненістю говорити про те, що область битву програла – як інформаційну, так і фінансову. Як Михайло Вишиванюк буде гасити хвилю бунтівного невдоволення, спровоковану «калуським» протестом? Отож «Акція протесту завершилася. Перемога чи поразка?» читайте у свідому номері «Вікон».

 

«Шантаж «мишоловкою». Дубль-2». Безкоштовна медицина знову стала механізмом для шантажу у питанні впровадження адміністративно-територіальної реформи на Калущині. Реформа, потрібність якої визнають на рівні держави, у калуському виконанні нівелює свою суспільну значимість. Адже її не впроваджують, а – насаджують, фактично, підминаючи під себе сільські громади та нехтуючи думкою селян. Чи ефективними були підкилимні ігри Ігоря Насалика, стане зрозуміло вже наступного тижня.

 

Резонансний напад на сім’ю відомого у Калуші бізнесмена, який невідомі зловмисники здійснили минулого тижня, підняв «на вуха» все місто. У Калуші це – вже третій розбійний напад за останніх кілька місяців. «Почерк» злочинців наводить на роздуми про те, що діє – злочинна група, яка спеціалізується на особливо цинічних та жахливих за своєю жорстокістю злочинах. У місті заговорили про повернення жорстоких 1990-х років. Чому нині у Калуші ніхто не може почуватися безпечно – не говорить ні міліція, ні влада. Невже «У Калуш повертаються жорстокі 1990-ті роки» - деталі на шпальтах «Вікон».


24.10.2013 453 0
Коментарі (0)

10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

7376 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1574
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1449
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2485
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4183
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

3007

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

805

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1226

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1134

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

2148
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1493
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1249
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1024
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

327
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

446
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1659
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

1461 5
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20144
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

98
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

478 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

533
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

875