Преса про нового голову ОДА, нову-стару автостанцію, євроінтеграцію і газові балончики

 

http://www.pravda.lutsk.ua/imgsize.php?src=/abton/spaw2/uploads/images/news/33508_1.jpg&h=321&w=480&zc=1

 

А ще про історичне середмістя Івано-Франківська, дорожній контроль, президентський резерв на Прикарпатті і наближення Миколая. Огляд преси за період 7 - 14 листопада 2013 року.

 

Галичина

В ексклюзивному інтерв’ю газеті «Галичина» новий голова Івано-Франківської ОДА Василь Чуднов розповів про завдання, які поставив перед ним Президент, плани щодо соціально-економічного розвику Франківщини, кадрові ротації, налагодження співпраці із обласною радою, а також про свої улюблені книги, друзів, сім’ю. Отож, «Василь Чуднов: Хто відвернеться від людей, той ніколи не буде в моїй команді».

 

Україна стрімко просувається в напрямі до євро інтеграції і, безумовно, швидкість цього процесу багато в чому залежить від професійного рівня підготовки молодого покоління. Які ж кроки сьогодні вживає влада для того, щоб наші молоді фахівці були затребувані всередині країни і за її межами? Про «Європейські перспективи української освіти» в новому номері «Галичини». Сторінка 4.

 

Західний кур’єр

З минулого тижня автобуси міжнародних та міжобласних маршрутів почали відправлятися з івано-франківської автостанції №2, що у мікрорайоні «Пасічна». Зміна місця відправлення автобусів найбільше незручностей додала саме пасажирам – і мешканцям, і, особливо, гостям міста. Адже, щоб сісти чи, скажімо, здійснити пересадку на побрібний автобус, їм доведеться ще якось добиратися до цієї автостанції. Як Івано-Франківськ став містом чотирьох автостанцій читайте на сторінці 4 «ЗК».

 

Івано-Франківщина отримав нового голову облдержадміністрації. За «чистими правилами» політичної гри буквально з часу пизначення того чи іншого достойника на цю посаду, його тут же починають «знімати». Очевидно, що схожа доля очікує і Василя Чуднова. І не важливо – з приводом чи без приводу. Найімовірніше, до президентських виборів це знову таки будуть інформаційні «качки». Втім, так чи інакше «ЗК» склав свій кадровий резерв Президента на Прикарпатті. Серед них Богдан Гдичинський, Руслан Гусак, Василь Варцаба, Зіновій Митник, Ігор Насалик. Деталі на сторінці 5 видання.

 

Івано-Франківськ дуже подобається приїжджим людям. Подорожній, який побував у столиці Прикарпаття 20-30 років тому, дотепер згадує місто між двома Бистрицями – симпатичне і досить комфортне для постійного проживання. Історія населеного пункту – як людська біографія, але із суттєвою різницею: у своє колишнє людина може повернутися лише подумки, а місто живе сьогоденням і якоюсь своєю частиною – в минулому. Унікальну можливість одночасно побачити кілька історичних епох створює середмістя зі старовинною архітектурою. Саме про нього у свідому номері «ЗК». Сторінка 18.

 

Репортер

Багато прикарпатців нині носять з собою газові балончики, дехто має електрошокери, газові й травматичні пістолети. Та іноді ці засоби опиняються в руках злочинців. Де межа між самообороною та порушенням? Озброєні та безпечні - у топ-темі номера «Озброєні та безпечні».

 

Дорожній контроль знає кожен водій. Їхні антидаішні відео популярні в інтернеті. Скоро контролери будуть у Франківську. Як працюють народні месники, читайте в газеті.

 

На Прикарпатті почалася акція Миколай іде до сиріт. Діти пишуть йому листи: прості, душевні, світлі. Про що просить малеча та як небайдужі прикарпатці працюють помічниками святого, читайте в газеті. А Миколай уже в дорозі…

 

Вікна

"Верхня без води".Упродовж трьох років мешканці вулиці Войнилівської, що у селі Верхня, живуть без води. Серед них — 34 дітей. Проблема у тому, що вода у криницях має неприємний запах та жовтуватий колір і непридатна не тільки для пиття, але і — для побутових потреб. Фахівці наразі не можуть визначити джерела забруднення. Хоча версії — невтішні.

 

Збігнєв Адамскі: «У Польщі навчили правильної роботи. Такий приклад має бути і в Україні». Поляк пан Збігнєв й українка, калушанка Марія Адамська вже багато років постійно курсують між Польщею й Україною: або ж у власних потребах, або ж у громадських справах. На їхньому рахунку — кілька реалізованих проектів співпраці Калуша та польських містечок, зокрема, міста-побратима Горлиць. Живучи поміж двох держав, люди помічають постійну різницю — у цінах і зарплатах, умовах життя, внутрішній свободі і політичній ситуації. Отже, Калуш очима Збігнєва Адамскі —  в інтерв’ю «Вікнам».

 

"Епізоди. 100 років калуського храму".Цього тижня Калуш відзначатиме велике свято. Справжнє свято калуського християнського духу, свято для калушан. 100 років тому був освячений мурований храм Святого Архистратига Михаїла у Калуші. Він пережив одне із найбільш складних і напружених століть в історії. І нині об’єднує містян у великій радості й у скруті. «Вікна» пропонують 100-річну історію храму — в епізодах із публікацій «Вікон».


14.11.2013 348 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1363
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2639
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2171
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2244
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6751 60
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2524 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

411

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1234

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1346

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1490
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

360
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

224
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

635
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

121
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26593
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

601
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10528 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

128
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

152
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

463
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

615
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

679