Попередити наслідки від стихії – врятувати людські життя

Західна Україна продовжує оговтуватися від жахливих наслідків червневої повені. Тоді підтопило тисячі житлових будинків та присадибних ділянок. Потужні зливи зруйнували мости та дороги, відрізали від цивілізації села.

Моя рідна Івано-Франківщина серед областей, що постраждали найбільше. Тепер на Прикарпатті ремонту потребують ще й об’єкти соціальної інфраструктури - лікарні, школи та дитячі садочки.

Через масштаби стихії на Західній Україні парламентський екологічний комітет за моєї ініціативи створив робочу групу, яка напрацює стратегію протипаводкових заходів. Оскільки Верховна Рада – це законодавча гілка влади, то розпочали зі змін до існуючого законодавства, яке, на жаль, недосконале. Ми із колегами визначили три напрямки: русло регулювальні роботи, зміни до Бюджетного кодексу України і, в подальшому, зміни до страхового законодавства.

Тепер детальніше. Стосовно русло регулювальних робіт. Ми запланували внести законопроект зі змінами до статті 86 Водного кодексу України. Йдеться про легалізацію добування матеріалу з русел річок і їхній подальший продаж або реалізацію. Наразі отримати відповідні дозволи дуже складно. Для того, щоб зацікавити інвесторів і підрядників потрібно надати їм можливість реалізовувати той матеріал, який вони видобули. По-перше – це буде їм вигідно. По-друге – це буде вигідно навіть фірмам, що будують дороги. Вони зможуть використовувати піщано-гравійну суміш для реконструкції.  

Друга ініціатива. Ми, від робочої групи, зареєстрували законопроект щодо змін до Бюджетного кодексу України. Він має на меті збільшити фінансування об’єктів водного господарства шляхом перерозподілу надходжень до державного бюджету. Гроші ні від кого не забирають. Їх просто перерозподіляють в рамках доходів, що є. Цим проектом Закону пропонується внести зміни до статті 29 Бюджетного кодексу України, а саме перерозподілити доходи та видатки загального та спеціального фондів державного бюджету у частині справляння рентної плати за спеціальне використання води (крім рентної плати за спеціальне використання води водних об’єктів місцевого значення), а саме до загального фонду державного бюджету – 35%, до спеціального фонду державного бюджету (ДФРВГ) – 20%, з яких 50%- з цільовим спрямуванням на здійснення заходів від шкідливої дії вод сільських населених пунктів і сільськогосподарських угідь.

Після прийняття законопроекту до державного фонду розвитку водного господарства додатково спрямують 176,8 мільйонів гривень, які будуть використовувати винятково на реалізацію заходів зі захисту від шкідливої дії вод. Нам необхідно ПОПЕРЕДЖУВАТИ наслідки від стихії. Профінансувавши протипаводкову інфраструктуру сьогодні, ми попередимо значні витрати у майбутньому. А найголовніше – врятуємо людські життя.

Слід зазначити, що завдяки протипаводковим захисним спорудам, під час проходження червневого паводку 2020 року на території Івано-Франківської, Закарпатської та Чернівецької областей вдалося захистити від підтоплень 383 населених пунктів та 47,8 тисяч гектарів сільськогосподарських угідь. У разі руйнування цих захисних споруд, які знаходяться на балансі водогосподарських організацій, ймовірний обсяг завданих збитків, за прогнозними розрахунками, міг би сягнути 3722,5 мільйонів гривень.

Третій напрямок – це страхування майна, яке перебуває під ризиком паводків. Це норма для розвинених і цивілізованих країн світу, які теж мають проблеми із підвищенням рівня води у річках. У нас, на жаль, такого поки що немає.  

Також вважаю, що нам варто пришвидшити впровадження Директиви 2007\60\ЄС , яка передбачає чотири основні етапи, а саме:

1) приведення у відповідність законодавства;

2) проведення попередньої оцінки ризиків затоплення;

3) розроблення карт загроз і карт ризиків затоплення;

4) розроблення Планів управління ризиками затоплення.

Щодо плану, який включає Європейська директива. Згідно із ним, спеціальна комісія визначає ділянки, які безпосередньо можуть бути знищені або піддаються впливу в результаті паводків. Цей план має показати вразливі місця, які є в районах, в області та в країні в цілому. Якщо на цих місцях є житлова забудова – її бажано перенести або компенсувати людям вартість майна або застрахувати його. Найголовніше, щоб воно не було самовільно споруджене. Є багато випадків, коли люди будують на заплавах. А їхнє призначення інше, щоб в разі сильних злив вони могли бути затоплені. Таким чином понизиться рівень води в річці. На жаль, ці заплави часто забудовуються. Потім люди будують собі дамби, які не передбачені планами і не погоджені ні з Водагентством, ні з ДСНС. Таким чином ще більше ускладнюють ситуацію з паводками.

Часто буває, що на заплаві люди мають грядку чи теплицю і вирощують там рослини. В разі критичної ситуації її змушені будуть затопити. Це дозволить уникнути більших масштабів стихії, попередити руйнування доріг, мостів та будівель. Такі випадки також обговорювали на нараді з Водагентством. Щоб керівники територіальних управлінь могли приймати необхідні управлінські рішення їм пропонують надати більше повноважень.  

В екологічній галузі України ще багато проблем і викликів. Впровадження стратегії протипаводкових заходів – одна із ключових ініціатив. До цієї нелегкої і кропіткої роботи вже залучили і ще будемо залучати багато експертів, фахівців своєї справи. Адже водні ресурси та навколишнє природне середовище нині як ніколи  потребують нашого захисту. Переконаний, що нам вдасться здійснити заплановане і запобігти новим масштабним стихіям. Це можливо у тісній співпраці з Урядом.


11.08.2020 Прощук Едуард 21980 1
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6441 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10879 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12151 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5798
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3724
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2957

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

480

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

754

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

742

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1053
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

384
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

452
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

535
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4080
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11616
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6644
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1146
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18041
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

399
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

688
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

809
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

758