Поміняти місто на село, або Як харківчани оселилися у Дземброні (фото)

 

/data/blog/75934/a04a970cdeb6d828c3fe98622a8dd5be.jpg

 

Дземброня – одне з наймальовничіших сіл в Україні. Тут бували Леся Українка, Василь Стефаник, кажуть, що місцеві краєвиди надихнули Сергія Параджанова на зйомки "Тіней забутих предків". Звисока відкривається дивовижний вид на Чорногірський хребет від гори Піп Іван до Говерли.

   

Село простягається на десять кілометрів, а мешкає тут приблизно 250 людей. Серед них – тридцятилітні Артем та Людмила, що переїхали сюди з Харківщини три роки тому, пише Галицький Кореспондент.

   

Уперше подружжя приїхало до Карпат у 2010 році як туристи. Їм дуже сподобалися і село, і природа. Вони вирішили купити невелику ділянку землі і переїхати на Прикарпаття. Спочатку молоді півроку винаймали тут житло, поки підшукували землю – протягом тижнів щодня ходили по горах і вибирали. Купивши ділянку на висоті 1020 м, побудували невеликий будинок, на будівництво "коробки" пішло лише десять днів. Все інше вони робили самостійно: водопровід, каналізацію, вікна, двері, підлогу, шліфування і фарбування. Батьки не дуже зраділи їхньому переїзду в далекий край – адже батьки завжди хочуть, щоб діти були поруч, проте друзі їх підтримали і тепер часто приїздять в гості. Майбутні сусіди привітно до них поставилися: раділи, що молодь їде до села.

   Людмила розповідає, що, переїхавши у Дземброню, вони зрозуміли, що магазинна їжа – несправжня. Тепер харчуються здоровими продуктами, у сезон збирають ягоди, гриби, трави, які заготовляють на зиму. Маринують і сушать гриби, в’ялять помідори, сушать трави на чай, роблять закрутки з ягід, варять сир із молока, яке беруть у сусідів. Сир роблять за технологією виготовлення французьких сирів "Комте" і "Бофор", витримуючи їх півроку. Найближчий ринок – за 20 кілометрів, у Верховині, там купують сезонні овочі і теж роблять консервацію.

   Худоби не тримають, із тварин тут лише кіт, сам прийшов і лишився жити. Взимку катаються на сноубордах на Драгобраті, хоча останні зими не дуже сніжні – вдається покататися лише кілька разів за сезон. Минулого року пара подорожувала Європою автостопом. За два місяці об’їхали дванадцять країн, 22 міста. Це був позитивний досвід, проте виснажливий: іноді випадало ловити попутку під зливою і недосипати, зате аж до Сицилії добралися!

   Зараз вони живуть на заощадження, порівняно з життям у місті, витрачати треба небагато – натуральні продукти дешевші за магазинні. Були кризові часи, коли доводилося їсти саму грибну юшку і коржики.

   Артем та Людмила працюють над власним проектом "У фермера". Це сайт, що дозволяє селянам продавати свої домашні продукти, а містянам – купувати їх. Місцеві виробники скаржаться, що витрачають багато часу на виготовлення продукції: молока, сиру, м'яса, грибів, ягід, овочів, а гуртові перекупщики скуповують їх за копійки і пропонують міським жителям за цінами, удвічі-утричі вищими. Так виникла ідея проекту: організувати прямий контакт продавців і покупців натуральних продуктів.

   Наразі це некомерційний проект з популяризації місцевих продуктів. Людмила захоплено розповідає: "Зараз ми наповнюємо базу фермерів, шукаємо тих, хто готовий продавати свої продукти, напряму контактуємо з ними і пропонуємо їм розмістити свої продукти на сайті ufermera.com". На сайті, окрім традиційних сільських продуктів, можна зустріти й екзотичні: один верховинець продає заспиртовану гадюку, яка, за його словами, має чудодійні лікувальні властивості, а чоловік із Сумщини – в’яленого гуся, смачнішого за хамон. Часто продавці на ринку бояться продавати продукти в інтернеті, адже люди завжди побоюються нового. Проте система дуже проста: продавцеві достатньо розмістити свій телефон, опис і фотографії своїх продуктів, і покупець сам за ними прийде. Або ж отримає "Новою поштою", якщо живе далеко. Все більше людей хочуть купувати справжні продукти харчування, а не сурогати, тож подружжя сподівається, що проект стане популярним.

   Будиночок, з якого відкривається казковий вид на навколишні гори, невеликий – лише шістнадцять квадратних метрів, тринадцять з яких займає кімната, а три – санвузол. З меблів – лише саморобний стіл із залишків будматеріалів, два стільці і матраци на підлозі. Зайвих речей і мотлоху тут не люблять.

   "Підводних каменів при переїзді було небагато, а ось підземних при прокладанні водопроводу – вдосталь", – жартує Артем. Зламався перфоратор, кірка, зубило, і навіть ківш екскаватора довелося міняти. Тепер до хати прокладені 150 метрів водопроводу, у криниці – насос, у траншеї – шланг, у домі – гідроконтролер. Є навіть гаряча вода і душ. Перші півтора-два роки було складно у побутовому плані, подружжя жило без стаціонарної електрики, душу і гарячої води також не було. Впродовж півтора року електрика була тільки від однієї сонячної батареї. Милися в тазику. Тепер тут справжня оаза: вода, електрика, інтернет.

   Приклад Артема і Людмили надихає. Людям, які також хотіли би поміняти місто на природу, Людмила радить зважити всі "за" і "проти", потім пожити у тестовому режимі за містом, щоб зрозуміти, чи підходить їм такий спосіб життя. Артем також радить потренуватися і принаймні один раз перезимувати на дачі. Жінка додає: якщо відчуваєш, що увечері в п’ятницю хочеться піти у бар чи в кафе, то село точно не для тебе. Варто вирішити наперед питання з роботою, щоб не вийшло, що приїхав до села, а жити нема на що. Якісь гроші все одно знадобляться.

   Розмірковуючи над тим, чи бракує їм чогось, порівняно із міським життям, і над недоліками своєї нової домівки, Людмила ділиться: "Мені бракує певних продуктів, з яких можна приготувати щось смачненьке. Тут немає кореня імбиру чи зеленого базиліка. Основна проблема – з роботою. Якщо перебираєшся до села, будь готовий до того, що роботи тут немає. Пощастить, якщо вдасться влаштуватися в школу або в сільраду…" Артем зауважує, що великий мінус – це дороги, точніше, їх відсутність. Це глобальна проблема для всієї України. Інший недолік – вода. Її може бракувати, якщо живеш на вершині гори, і вона не мінералізована, практично дощова, а це погано для організму. Ще – лікарня далеко. Та загалом, подружжя тішиться життям на природі. Артем наводить залізний аргумент: "Мені не подобається життя в місті. Там не видно справжнього нічного неба! Потрібно поїхати далеко від цивілізації, щоб його побачити".

 

Ірина Малішевська, газета "Галицький кореспондент


Коментарі (0)

08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

1893 1
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

1278
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

5072
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

14491 7
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

3437 1
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

3263

Війна росії проти України зірвала всі маски, і нарешті весь світ побачив жорстокість росіян, які використовують всі методи задля поневолення українського народу. Одним із цих інструментів є російське православ’я — а саме РПЦ з їх філією в Україні УПЦ МП.  

1098

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

2453

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

2396

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

2949
14.06.2024

Причин швидкого набору ваги може бути багато. Це може бути спричинене зміною способу життя або ж вказувати на серйозні проблеми зі здоровʼям.

215
08.06.2024

У Богородчанах на Івано-Франківщині з вересня 2024 року відновить роботу місцеве тепличне господарство, що простоювало вісім років.

1380
04.06.2024

Перекуси повинні бути корисними, поживними та здоровими. Це своєю чергою допоможе залишатися в тонусі та бути продуктивними.  

1157
13.06.2024

Монастир Успіння Матері Божої — чинний чоловічий греко-католицький монастир Чину Св. Василія Великого у селі Погоня.   

633
09.06.2024

Війна змусила багатьох замислитись, чому Бог допускає таку страшну ситуацію в Україні?  

546
04.06.2024

Нерідко молодь стверджує, що можна вірити в Бога, втім не ходити до храму.  

886
01.06.2024

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком. Так, священник розповів про ставлення Церкви до дошлюбних статевих стосунків. 

856
13.06.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

21822
12.06.2024

Більшість українців — 63% — вважають, що критика окремих дій влади має бути або бути в конструктивних рамках, які б не розхитували ситуацію в країні (50%).  

372 1
08.06.2024

Більшість українців віддають перевагу демократичній системі, аніж сильному лідерству.

835 1
04.06.2024

Питання розбудови демократичних інституцій залишається одним із пріоритетів для українців. Адже понад 90% громадян віддають перевагу демократичній системі, аніж сильному лідерству.

639
29.05.2024

"Українська правда" дослідила, як Офіс президента України впливає на інформаційну політику медіа, зокрема через інформаційне агентство "Укрінформ".  

1107