Полювання на абітурієнта

 

З 1 липня стартує вступний марафон до українських ВНЗ, який триватиме до 31 липня. Цього року терміни  подачі документів збільшили майже вдвоє та осучаснили. Однією з особливостей цієї вступної кампанії є різке зменшення кількості випускників — потенційних абітурієнтів, число яких скоротилося на 142 тисячі осіб. Якщо 2010 року їх було 338 тис., то 2011-го — 195 тисяч. Проте, незважаючи на такі цифри, у приймальних комісіях не поспішають бити на сполох.

 

 

Віртуальний вступ

 

Процес осучаснення вступної кампанії полягає у впровадженні експерименту «Електронний вступ-2011». Його мета — зменшити черги в приймальних комісіях та спростити процедуру подачі документів до всіх ВНЗ України, незалежно від форми власності. Система має запрацювати з 1 липня на порталі «Єдине інформаційне вікно» — osvita.com.ua. Тепер усі необхідні документи можна буде просто надіслати «електронкою». Для цього треба зайти в розділ «Електронний вступ» і заповнити анкету. Наразі це головна інтрига вступної кампанії. Адже за два тижні до її початку лише 10% вищих навчальних закладів виконали технічні вимоги, що дозволяють вносити дані про вступників в режимі on-line, пише Oсвіта.ua.


У Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника електронний вступ зараховують до основних ризиків цієї вступної кампанії, адже ряд технічних моментів ще не вирішено, система має експериментальний характер. Відповідальний секретар приймальної комісії Тарас Гой переконує, що кожен абітурієнт таки матиме можливість подати заяву на вступ в електронному вигляді чи в більш звичному. Так чи інакше, він таки матиме вибір.


«Електронний вступ-2011» обов’язково буде працювати», — теж наголошує відповідальний секретар приймальної комісії Івано-Франківського національного медичного університету ігор Сарапук. — Наш університет виконує всі розпорядження Міністерства освіти і науки України щодо електронного вступу. З
1 липня він обов’язково запрацює».

 

 

Гіперпропозиція та рекламні ходи

 

«Куди піти вчитися?» — запитання, яке тривожить усіх абітурієнтів та їхніх батьків. Тим паче, що вибрати мають з чого. Не таємниця, що в Україні пропозиція ВНЗ є однією з наймасштабніших у світі. За даними Державного комітету статистики, в Україні функціонують 854 вищі навчальні заклади, з них 349 — III—IV рівнів акредитації всіх форм власності та підпорядкування. На 47 мільйонів населення припадає 228 лише державних ВНЗ III—IV рівнів акредитації, наприклад, в італії на 60 мільйонів населення — 65 університетів, у Франції на 63 мільйони — 41, в іспанії на 45 мільйонів — 60, у Великій Британії на майже 61 мільйон — 142.

Теоретично здобути вищу освіту в нашій країні може майже кожен, тим більше що для більшості українців вона є обов’язковою, навіть якщо потім вони ніколи не працюватимуть за спеціальністю. Зважаючи на широту пропозиції та різке зменшення випускників, вищі навчальні заклади, особливо приватні, для яких кожен студент — це передусім «живі» гроші, влаштовують «полювання» на потенційних студентів. Крім того кожен абітурієнт тепер стає на вагу золота, адже якщо ВНЗ не наберуть відповідної кількості студентів, це може позначитися на викладацькому складі, а загалом брак попиту може витіснити їхню пропозицію з ринку освітніх послуг.


Цього року в зв’язку зі зменшенням кількості випускників — потенційних абітурієнтів боротьба за кожного студента буде ще запеклішою. Тому винахідливість у боротьбі за кожного студента лише вітають. Оригінальний рекламний хід використав один з приватних навчальних закладів івано-Франківська — на білборд перетворили власний паркан. На величезному жовтому полотні розмістили великий перелік спеціальностей і навіть акційну пропозицію, яка дасть можливість зекономити плату аж за один рік навчання в цьому ВНЗ. Ідея проста, але, напевно, дієва.


«Реклама — це термін, який не підходить для вступної кампанії, — вважає відповідальний секретар медуніверситету Ігор Сарапук, — тому що це дуже важливий етап у житті кожного абітурієнта. Ми проводимо профорієнтаційну роботу в медичних навчальних закладах I—II рівнів акредитації, коледжах, також маємо спеціальні виїзні бригади, які виїжджають в області, де немає вищих медичних закладів. Це Волинська, Рівненська, Житомирська, Хмельницька».

— Окремих спеціальних заходів щодо заохочення абітурієнтів вступати саме до нас ми не робили, — розповідає відповідальний секретар ПНУ ім. В. Стефаника Тарас Гой. — Щороку це зустрічі професорів чи адміністрації з абітурієнтами у школах, технікумах, коледжах, рекламні кампанії на телебаченні, радіо, в газетах. Наш заклад у рейтингу «Дзеркала тижня» зайняв дев’яте місце серед класичних університетів України. Враховуючи те, що таких університетів є 25, а попереду нас заклади зі столітньою і більше історією, з міст мільйонників або майже мільйонників — Донецька, Дніпропетровська, Харкова, Одеси, Львова, зрозуміло, що для нашого закладу, це надзвичайно високий показник. Думаю, це той рівень, на який звернуть увагу наші потенційні студенти та їхні батьки.
Скільки «державників»?


Цього року Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України в лютому надіслало ВНЗ лист з рекомендацією скоротити обсяги державного замовлення на 42%. Основний аргумент — зменшення кількості випускників. У ВНЗ стривожені, адже наразі про кількість державних місць невідомо, що теж може спровокувати певні ризики вступної кампанії.


У зустрічній пропозиції профільному міністерству від ПНУ ім. В. Стефаника просили скоротити держзамовлення лише на 29%, від Івано-Франківського національного технічного університету нафти й газу — на 19,5%. Яким цей відсоток затвердять, поживемо — побачимо.


У медичному університеті кількість державних місць не зменшили, а навпаки, збільшили. Причина — дефіцит лікарських кадрів в Україні. «Якщо торік на державне замовлення по всіх напрямах було 196 місць, то цього року — 220, зокрема велике збільшення відбулося на спеціальність «лікувальна справа»: 176 місць порівняно з торішніми 150. Для медичних навчальних закладів це дуже вагомий відсоток», — наголосив Ігор Сарапук.  

 

 

Спочатку черга — потім вступ

 

Одна з характеристик торішньої вступної кампанії — надмірний ажіотаж у приймальних комісіях та довжелезні черги. В університетах переконують, що цього року вступна кампанія буде спокійнішою. Допоможе і електронний вступ, і довший термін подання документів. У медичному університеті збільшили потужності приймальної комісії втроє — бояться повторення торішніх черг. Для того, аби зменшити ажіотаж, насамперед треба зважено підходити до цього питання, переконаний Ігор Сарапук: «Якщо не плануєте вступати саме до цього навчального закладу, то який зміст подавати туди документи?».


Зазначу, що подання документів буде здійснюватись за схемою, яка діяла торік: максимум до п’яти ВНЗ і на три спеціальності в кожному з них. Дійсними вважаються сертифікати ЗНО, видані в період 2008—2011 років. Випускники, які закінчили школу до 2007-го, можуть вибирати форму прийому: або ЗНО, або вступні іспити.

 

 

Додаткові бали, що «розбавили» ЗНО

 

Цього року вступають до ВНЗ на підставі рейтингового балу вступника — сукупністю результатів сертифіката ЗНО, шкільного атестата, а також додаткових балів за успіхи у навчанні та закінчення підготовчих курсів у ВНЗ.
Результати ЗНО «розбавили» додатковими балами, які нараховують слухачам підготовчих курсів ВНЗ. Однак це стосується лише тих, хто вступає на природничо-математичні, інженерно-технічні спеціальності. Слід зауважити, що ці бонуси абітурієнт отримає лише в тому навчальному закладі, де проходитиме таку підготовку.


Переможці конкурсу-захисту Малої академії наук (МАН) та всеукраїнських олімпіад втратили право на першочерговий вступ. Тепер вони отримають додаткові бали: за перше місце — 50 балів, друге — 40, третє — 30 балів. Обдаровані діти зможуть користуватися належними пільгами лише на профільних спеціальностях.


Пільговики, як і раніше, будуть першими в списках на зарахування. За новими умовами, до пільгових категорій належать діти, позбавлені батьківського піклування, і діти-сироти, діти-інваліди до 18 років та інваліди I та II груп, «чорнобильці», діти, батьки котрих стали інвалідами або загинули на вугледобувних підприємствах, діти шахтарів, діти військовослужбовців, котрі загинули при виконанні службових обов’язків.


Попередніми роками зарахування пільговиків мало скандальний характер, адже часто саме вони «захоплювали» всі державні місця, так що навіть абітурієнти-«двохсотбальники» могли опинитися за бортом Держбюджету. Цього року в умовах прийому виділено для них 10-відсоткову квоту державних місць на кожен напрям підготовки.


Загалом освітні фахівці переконані: система додаткових балів та середній бал атестата нівелюють роль ЗНО. Також стверджують, що шанси на справедливий вступ та рівний доступ до освіти надто мізерні, виною чому — «вдосконалені» умови прийому. Втім, моя порада цьогорічним абітурієнтам: не зважати на те, що говорять навколо, а наполегливо йти до своєї мети — стати студентом! І хай вам щастить!

 

 

Ольга МОНЧУК,

Галичина


30.06.2011 Ольга МОНЧУК 2018 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

738
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2306
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2026
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2043
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6171 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2329 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

200

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1022

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1011

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1272
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

119
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

500
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1959
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26385
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

447
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10361 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7901
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

454
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

301
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

456
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

531
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1464