Під гербом з білими чупакабрами

 

«Кров холоне в жилах! – вересканить рекламний анонс – Бог зламав адронний колайдер!» Оце в точку, оце красівий стиль подачі, кажу я. Можна на це відповісти іншим алярмом: «Сперма холоне у яйках! В Україні хочуть заборонити три найпотрібніші літери!» І нехай всі думають, що прагнуть заборонити САМЕ ТІ три літери. А насправді зовсім не ті, й зовсім-зовсім не тому, що їх піддала анафемі восьма чи дев’ята за рахунком Істинна Присноянгольська глибоко катакомбна церква.

 

Але яка справа обивателю до того, що насправді. Обиватель давно живе у світі, де музика давньоельфійського племені нолдорів актуальніша за державний гімн. І взагалі, поняття «насправді» застаріло разом із поняттям «норми». Якщо хтось вперто вимагає показати (розповісти) йому те що «насправді», то його треба засудити за неполіткоректність, оголосити фашистом-матрицененависником. А всім, хто вірнопіддано вважає що живе у матриці, дати статус меншини і захистити спеціальним законом.

 

Гасло доби: «Кожний має право на суверенну реальність!» В Івано-Франківську люди з правильної реальності вирішили перейменувати місто. Хтось із читачів, напевне, подумав: «Перейменувати у Станіслав або ж Станиславів, згідно історичної назви». І попав пальцем в небо. Ні. Не так.

 

Івано-Франківськ із селянською безпосередністю запропоновано перейменувати у «Франківськ». Без «івано». Навіщо, питаєте? У прихильників перейменування є, серед іншого, аргумент достойний філософів давнини: бо ж люди, що їдуть у маршрутках, кажуть водієві: «До Франківська!» А ще, подейкують «мудрагелі» з правильної реальності, треба замінити тих двох коронованих тварючок, що тримають гербовий щит міста. Бо вони є галками (воронами) і вони чорні. Себто, чорні віщують нам попандос. Ким замінити? В мене є пропозиція: поставити обабіч гербового щита двох білих коронованих товстозадих чупакабр. Аби сь знали!

 

Є навіть ті, хто примудрився жити одночасно у кількох реальностях. Зранку вони песимістично просинаються у світі, де глибшає криза, а по обіді (й по сто п’їтьдисіть) позитивно живуть у світі, де криза закінчилась покращенням, вирівнянням, стабілізацією та кількісним розширенням. При тому мешканець кількох реальностей доволі зручно почуває себе одночасно соціал-націоналістом, щирим демократом, солідаристом та консервативним лібералом з центристсько-прогресистськими тенденціями та помірною любов’ю до прабатьківської традиції.

 

Одна з популярних українських реальностей називається «революцією». До неї щодоби в різний спосіб заходять сотні тисяч людей. Іноді вони в цій реальності перебувають кілька годин, а потім повертаються до іншої популярної реальності з назвою «на дивані» (в Галичині її називають «на канапі»). В ній вони вмикають зомбоящик і дивляться на щасливе заможне і владне життя тих, кого вісімдесят шість разів морально, ментально і фізично знищили в реальності «революція». При цьому вони тихо сміються над знищеними, які тупо провтикали, що їх знищено і продовжують насолоджуватись життям.

 

Але головною реальністю в Україні є та, де любов до рідних тараканів (тих, що у власній голові) стала всеперемагаючою. Де на світоглядно застаріле питання: «Чому?» є універсальна відповідь: «Бо я так хочу!» Якщо ж хтось скаже, що так неправильно, обов’язково з’явиться коментатор, котрий пояснить, що класична бінарність «правильно-неправильно» тепер не є актуальною, а натомість актуальною є постмодерна бінарність «цікаво-нецікаво». Й що уся та ваша правильність нині може йти городами, лісом і степом якщо вона не цікава, якщо вона не тренд і якщо на неї немає відповідної кількості кліків.

 

Назва цієї головної реальності складається з префіксу по- й тих трьох літер, які не збираються забороняти.

 

Володимир Єшкілєв

 


Коментарі (6)

gryc 2013.02.19, 00:18
Гарно підмічено. А порівняймо цей стиль із сонцеславиним (варциним)...
ytro 2013.02.19, 01:21
Варцюнька крутіша.
НИК 2013.02.19, 10:56
ХОТЬ НАШЕ "ЛІБЕР-СУСПІЛЬСТВО СПОЖИВАНЯ" В РАЗИ БІДНІЩЕ ВІД "ЇХНОГО", АЛЕ ВОНО МАЄ В НАС БАГАТО СВОЇХ РАБІВ, У ФРАНКОВІМ ОЦІНЮЮ ЇХ НА ТІ Ж 66,6%! А СЕ ЧИСЛО І ЗНАЧиТ ГОТОВНІСТЬ ДО АПОКАЛІПСИ. ЇХ МОГУТЬ ТРИМАЄСІ НА ЗАВІРЮСІ З ЗОМБОЯЩИКА. І ЛИШ ТАМ ЩОСЬ ТРАСНЕ, НАШІ ЗМІ БЕЗ ГРОШИЙ НАВІТЬ НЕ ПИСНУТ, ЬО НАВІТЬ ЯКБИ ВОНИ І ДАЛІ ТРАНСЛЮВАЛИ "СВОЇ ШЕДЕВРИ", ТО ЇХ БИ ВЖЕ НІХТО НЕ СЛУХАВ, БО НАСТАЛА БИ НОВА РЕАЛЬНІСТЬ, ПОШУК ЯК ВИЖИТИ В МІСТІ БЕЗ ГАЗУ І СВІТЛА, ХТО ВИНЕН- НА КІЛ, ЩО РОБИТИ- СКАЖЕ ВОЖДЬ! МЙЙСТЕР НА НЕГО ВЖЕ СИМ ПРЕТЕНДУЄ, ХОЧ ГОСТРИТИ СОКИРИ ЩЕ НЕ ПРОПОНУЄ,
svoboda 2013.02.19, 12:57
ЯК НА МЕНЕ У ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА Є ПОТЕНЦІАЛ РОСТУ ЩО ВІН ПОКАЗАВ У 20 СТОЛІТТІ. НЕ ЗДИВУЮСЬ КОЛИ ВІН СТАНЕ ПІВМІЛЬЙОННИКОМ.
афанасій 2013.02.20, 12:38
є такі собі пани. бувші товариші. які ненавидять історичну назву міста- але успішно проживають в помешканях тих людей які творили саме місто
do svobody 2013.02.20, 15:25
щоби місто стало великим (500 000 як ви кажете), то потрібні в нього інвестувати. інакше то буде місто двох базарів. ті що продають труси ходитимуть купувати ковбасу на продуктовий а ті що продають ковбасу ходитимуть по нові труси на речовий. а звідки візьмуться інвестиції якщо ваша свобода усіх розлякала. хто інвестуватиме у місто де міська рада може за добу усе поміняти і вигнати інвестора бо в нього голова не квадратова? коли відкриють кордон на європу то півміста виїде підтирати задниці німцям або албанцям. а тут лишуться менти і спекулянти і будуть одне з одним робити гешефт дуритимуть тих сільських що сі лишать. отак.
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

984
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

796
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1915
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3266
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2565
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2556

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

257

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

745

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

700

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1628
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

373
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

710
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

629
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

363
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

394
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27054
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

854
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19689
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

442
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

407
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

741
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1372 4