Піар в гуцульській церкві

 

 

Є у церкві така процедура, яка носить назву «писати на службу». Вона полягає в тому, що десь у кутку стоїть столик, а на ньому зошит і скринька. У зошит ти можеш записувати імена своєї родини, друзів тощо, себто всіх, за кого хочеш, аби помолився священик і вся благочестива парафіяльна громада, а в скриньку кидаєш кілька гривень, хоч можеш не кидати, або кидати дуже багато – це все одно не міняє змісту і факту дії.
Свято Зіслання Святого Духа, або, як кажуть у нас в Брустурах, Зелені свята, люблю сильно і приязно, бо в гарний час вони є і гарно. Напередодні заквітчуємо хату яворовими гілочками, прикрашаємо всі будівлі у господарстві, а також грядку, бо ця зелень мала би захищати від злих духів. А ще в цей день храмове свято у сусідньому селі Шепіт, звідки мій тато. Там живе нанашко, бабуся і ще багато родичів. Також і мамине коріння звідти, та й, зрештою, раніше Брустури і Шепіт були одним селом. Відповідно, ми з великою радістю всією сім’єю йдемо в Шепіт на службу, а відтак і в гості до родичів.

Відколи мешкаю переважно поза рідним селом, то його відвідини стали однією з найбільших приємностей у житті. Тут можна відпочити, фізично попрацювати, поспілкуватися з хорошими безпосередніми людьми і, пафосно кажучи, помилуватися красою карпатських гір.

От і тепер їхав додому, як на свято. А як свято – то взагалі, храм. Храм у нас не лише церква, але й приємна дія, де збираються багато людей і приємно спілкуються. Приїхав у п’ятницю підвечір, в суботу ще встигли з татом напрацюватися, а в неділю зранку – в Шепіт до церкви. Ото, думаю, відпочину від Франківська! Від усяких прес-конференцій, кумедних місцевих політиків, патетичних літераторів, безглуздої бюрократії тощо. Та лиш би ви дізналися, що мені трапилося, то най Бог боронить! Звісно, нічого смертельного, але ще б цього бракувало! Не встигли ми зайти до церкви, перехреститися і проказати молитву, як бачу нардепа-регіонала Василя Чуднова. З одного боку не велике диво, бо він сам ніби з сусіднього Космача, то чому б йому не бути? Не один він космацький на цьому святі. Але ж я в Шепоті в церкві на Зелені свята буваю щороку, а бачу цього космацього дядька вперше. Що ж воно сталося, що він аж з Кийова (бо ніби там працює депутатом), та й завітав до Шепота помолитися? В мене підозра відразу закралася, та й не лише підозра, а таки визнання закономірності недалекої присутності виборів. Але ж ми зібралися на молитву, а не на розслідування. Є – то най буде. Добре, що ходить до церкви.

В певній частині служіння настає момент, коли священик бере той зошит, що люди на початку служби позаписували імена, і, називаючи їх, молиться за них з усією громадою. Це звучить десь так: «За здоров’я і Божу поміч: Івана, Анни, Василя, Анни, Анни, Параски, Миколи, Олени, Івана…», – а хор в цей час співає «Многая літа…». Себто звучить ряд імен, які широко поширені, або менш широко, але без прізвищ, бо кому вони належать Бог і так добре знає. А що я чую цього разу: «За здоров’я і Божу поміч: Марії, Петра, Миколи, Параски, Оксани, Марії, Марії, Івана, Анни, Марічки, Миколи, Василя Михайловича Чуднова, Степана, Наталки, Анни, Василя, Василя, Тараса, Володимира, Ольги…».

Спочатку стало кумедно, а потім сумно. Василь Михайлович у жовтогарячій космацькій вишиванці. Видно – тішиться. Люди зусібіч на нього поглядають, бо такий пан в село завітав. А я думаю: він ще скромно повівся, назвали його ім’я в числі інших – нехай і з прізвищем та по-батькові. Але потім знов довелося посміхнутися з власної наївності: вкінці служби священик зачитував подяки людям, які перед святом прибирали храм. Безсумнівно, серед подяк зринули і слова в бік Чуднова, який пожертвував на храм 2000 грн. В таку суму він оцінив піар у гуцульській церві.

Згодом, коли вже надворі священик освячував воду, Чуднов ще жваво спілкувався з селянами, запевняючи, що «хто тут (в горах) не жив, той ніколи не зрозуміє». Селяни розважали його кумедними історіями, бо великий чоловік завітав до нашого краю. За словами священика, такого в нас ще не було (народного депутата України), і він має помогти цим горам. Най помагає. Тільки смутно, що навіть вдома в селі неможливо сховатися від цього карнавалу ницості, бо політика заповзає гадюкою вже й до гуцульської церкви.

 

Захід.нет

 


05.06.2012 Василь Карп'юк 1840 8
15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

5202 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

1838 4
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

4048 3
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

3173 2
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

7964 2
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

20295 29

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

277

Поняття святості, як певної інакшості, духовної досконалості присутнє у різних релігіях.   

820

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

1914

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

2393
24.07.2024

Гречаний чай — це корисний і смачний напій, який поєднує у собі багатство вітамінів і мінералів з приємним ароматом. Корисні властивості роблять його незамінним джерелом здоров'я людини.

189
20.07.2024

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві.  

696
17.07.2024

Інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем цього року на Прикарпатті становила 2,5%, з початку року — 4,9%, в Україні — 2,2% та 4,3% відповідно.  

479
23.07.2024

На початку серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка щороку об’єднує у молитві тисячі вірян.  

18382
19.07.2024

У суботу, 20 липня, християни відзначатимуть День пророка Іллі.  

978
15.07.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

1217 1
11.07.2024

Подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

6102 3
20.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

23394 1
24.07.2024

Майже третина (32%) опитаних українців у травні 2024 року висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності.   

295
20.07.2024

Депутати Верховної ради у першому читанні підтримали законопроєкт, в якому йдеться про угоду зі слідством у провадженнях про корупційні злочини. Сім із десяти обранців з Івано-Франківщини проголосували "за".  

993 1
18.07.2024

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.  

1179 4
16.07.2024

Зауважимо, соціологи, які опитали понад дві тисячі респондентів, наголошують, що «це думка тилу».

499