Піар у мережі

Мода на соціальні мережі все більше поширюється серед українських політиків, політологів і громадських діячів. Не відстає й Івано-Франківськ. Найбільша «тусовка» зараз у фейсбуці (Facebook, всесвітня соцмережа). Тут іноді можна навіть напряму поспілкуватися з відомими особистостями, а не з їхніми віртуальними клонами.

 

 

   

Між сім’єю та політикою

 

Одним із найактивніших мережевих політиків є відомий «герой» скандального відео, колишній бютівець Олег Ляшко. Його сторінка вражає вже на порозі – нардеп постає у плавках і бейсболці. Він має понад 3300 друзів і веде бурхливу фейсбучну діяльність. Ляшко активно піарить себе та партію свого імені, при цьому не забуває публікувати статті, де негативно згадується Юлія Тимошенко.

 

На сторінці – десятки фотоальбомів. Є фото і столичні, і регіональні – із Чернігова, Луганська, Рівного, навіть Франківська. Політика там перемішана з особистим життям нардепа й усе представлено дуже детально. Так, у фотосесії під назвою «Купив труси на хмельницькому базарі» аж 23 світлини. Він із чоловіками, і з жінками, і з дівчатами – настільки близький до народу, що аж страшно.

 

Натомість, лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк, який має ще більше віртуальних друзів – 4600, ділить свою сторінку на особисте та професійне. У першій частині він згадує про родину та вивішує сімейні фото. А в «політичній» – приділяє увагу підтримці братів Кличків, альтер­нативному законопроекту про Пенсійну реформу, і навіть арешту «одного з лідерів народу».

 

До речі, якось Яценюк примудрився написати про те, що готовий віддати по 10 квитків на дві вистави нашого облмуздрамтеатру в Києві – «Солодка Даруся» й «Нація». Охочих зголосилося стільки, що головний «фронтовик» був змушений перекласти розповсюдження квитків на прес-службу.

 

 

Опозиція критикує, влада чекає

 

Варто зазначити, що опозиціонери значно краще представлені у соцмережах, ніж влада. Активні нардепи: Борис Тарасюк, Андрій Парубій, Микола Томенко, Володимир Ар’єв. Як правило, у своїх публікаціях вони критикують владу. Наприклад, Андрій Парубій останнім часом зосереджував увагу на судах, які намагалися відібрати героїзм у Бандери та Шухевича. Борис Тарасюк переконує, що демократія потребує захисту. А Володимир Ар’єв пропонує дати відсіч. «Якщо не вийдемо проти режиму у ці дні – скоро навіть лікті кусати не зможемо, бо руки будуть заламані за спину», – написав зовсім недавно Ар’єв.

 

А от провладні політики не так активно ідуть у мережі. Напевно, таки не хочуть «почути кожного»… Так, із Партії регіонів лише одиниці є у фейсбуці. Та й то – чи дійсно це вони, чи клони, чи прес-служба? От, віце-прем’єр Борис Колесников з’явився у мережі, друзів збирає, пише зовсім мало. Може, й не сам. Тут Євро 2012 скоро – який фейсбук?

 

А от стосовно прем’єр-міністра Миколи Азарова всі запитання відпали. Він просто причепив відео із самим собою, де, шкода що не українською, повідомив: фейсбуком користується сам, аби знати, як люди сприймають дії уряду. Навіть пообіцяв особисто відповісти на найцікавіші запитання. Хто там хоче знати «про лопату»? Прем’єр у мережі – чекає, просимо.

 

Ще нам вдалося знайти політика, який не використовує фейс­бук у власних цілях і не додає до своїх друзів усіх підряд. Це бютівець Андрій Шевченко. Він один із небагатьох користується соцмережею, щоб спілкуватися з друзями.

 

 

Свободівці випереджають

 

Прикарпатські політики і тут не пасуть задніх. Голова облас­ної «Свободи» Олександр Сич зареєструвався одним із перших. Правда, після того, як він став головою облради, з’являється у фейсбуці нечасто. І, як правило, ввечері.

 

Крім Сича, у фейсбуці є половина свободівських депутатів міськради. Вони там більше розважаються. То Віталія Сарабін чіпляє фото, де вона цілує подругу. То Андрій Грималюк розповідає, як він набирає пшеницю в мішки та складає їх до комори, або повідом­ляє про те, що надворі – злива. А от Мар’ян Вагилевич не так пише, як виставляє власні фото: тут депутат в оточенні блондинок, тут – у горах, а це – на футболі. Натомість, Оксана Криволінська бере приклад у всеукраїнських політиків. Вона публікує фото з акцій, в яких бере участь. І, виглядає, що не змішує фейсбук із особистим життям.

 

Крім юних свободівців, у фейсбуці є й міські депутати від «Фронту змін», «Громадського форуму», «Удару». Але вони не настільки активні, користуються мережею у приватних цілях, коментують і пишуть нечасто.

 

У фейсбуці можна знайти багатьох. Членів міськвиконкому – Андрія Лиса та Руслана Руска. Депутатів облради: Андрія Романчука, Юрія Романюка, Петра Шкутяка, Володимир Олійника, Миколу Палійчука, Миколу Зелінського, Василя Поповича. З них у плані піар-технологій соцмережу використовують наймолодші – Попович та Олійник. Перший останнім часом взявся популяризувати сайт «Свободи», а другий регулярно повідомляє про геть усі проекти, до яких має хоча б мінімальний стосунок.

 

Ще доволі активним, як на свій вік та статус, є екс-нардеп Євген Гірник. Він то калуського мера Насалика трохи критикує, то вимагає української влади…

 

Одним словом, вибори ще не почалися, а соцмережі вже пішли в рух. Припускаємо, що далі буде тільки більше піару. І, напевно, більше чорного.

 

 


До теми

 

Олександр Сич, голова облради:

«Фейсбук я використовую виключно в цілях комунікації. Мені цікаво, коли на це є час, пізнавати людей, знаходити в мережі своїх друзів, знайомитися з новинками та ділитися думками. Знаю, що соціальні мережі активно використовують у політичних чи технологічних цілях, але я цього не роблю і робити не буду.

Правда, мене дратує, коли мене без мого відома включають у якісь групи. Принаймні, можна було б запитати дозволу. Бо я, не маючи змоги часто переглядати свою скриньку, отримую півтори-дві сотні листів. Якби я хотів їх читати, то нічого іншого вже б не встигав. Звісно, з групи можна вийти, але не буває дня, щоб мене знову не включили в якусь групу. Без цього перебування у фейсбуці було би комфортнішим».

 

 

Юрій Романюк, голова фракції «Батьківщина» в облраді:

«Багато хто користується фейсбуком самі не знають чого. Напевно, тому, що це круто, модно, популярно… Скажу чесно, я ніколи навіть думки не мав використовувати фейсбук з метою піару. І жодного інформаційного приводу політичного характеру я туди не виносив. Для цього у мене є персональний сайт. А фейсбук – це соціальна мережа. Тут люди просто спілкуються, обговорюють інтереси, новини, анекдоти. Не можна ж усе замикати на політиці.

Спам мене не дратує. Фейсбук дозволяє уникнути цього. Наприклад, можна зареєструвати сторінку на іншу поштову скриньку. А якщо ти нічого не робиш, щоб убезпечити себе від цього, то тоді терпи».

 

 

Богдан Федьків, депутат міськради, Партія регіонів:

«Про соцмережі я не думаю нічого поганого, але реєструватися там не планую. В будь-якому випадку це крок вперед до прогресу, і якщо багатьом це потрібно, то хай розвиваються. Якщо комусь треба там висловити свою позицію: розказати, що він робить, де і з ким спить, чим харчується, вивернути душу навиворіт, то, будь ласка, ніхто не забороняє.

Я – людина іншого покоління, я з тих, хто своє потаємне намагається не віддавати на загальне. Бо якщо поспілкуватися з товаришем, то я можу йому більше сказати. А коли тут ти закидаєш в ефір, і не знаєш, хто і як цим буде користуватися, чи не повернеться це бумерангом для тебе і твоєї родини…

А що стосується партійної діяльності, то в нас є свої сторінки в інтер­неті. І фейсбук тут не потрібен».

 

Тетяна Соболик,

Репортер


15.08.2011 Тетяна Соболик 1335 3
Коментарі (3)

протлетаріат 2011.08.15, 16:59
Це ж треба мати таку "важку" працю, слідкувати хто, що і де? Якась Соболик, з якогось репортеру вважає, що це комусь потрібно. Ще б навчилася писати не висловлючи власної думки чи вподобань.
Вася, гуляй 2011.08.15, 17:15
Якмйсь проТлетаріат з якоїсь сраки вважає,що його думка когось шкребе.
і я про це 2011.08.16, 10:51
...нікчемний провінційний медіапростір, що час від часу лиже сраку владі і продукує замовні "сенсації", щоб легше жилося напевно...
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1989
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1873
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1872
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5553 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2164 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1523

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

758

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

821

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1023

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1014
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1788
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3695
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10271
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26162
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10197 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7724
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

912
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

236
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

274
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

397
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1296
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

898