«Петлюрівщина» як недалеке майбутнє України

 

Следующий виток новейшей истории Украины несомненно будет носить «петлюровский» характер. Случайно, но симптоматично Юрий Луценко недавно брякнул о Симоне Петлюре, как о “герое Украины". Несколько соображений насчет нашего недалекого будущего в связи с этим.

Я уже не раз говорил, что мы воспроизводим определенный алгоритм в истории Украины, понимая которые лучше видишь настоящее. Схематично рассмотрим нашу современную историю.

Уход Леонида Кучмы в 2004 году был почти как отречение царя Николая Второго в 1917 году

Следующий режим был утилизирующим остатки предыдущего режима. Промежуточное звено, необходимое для появления нового социального организма. Такие себе черви, копающиеся в навозе. Хотя, объективно, сам Кучма утилизировал наследие СССР и почти мог повторить удачную судьбу Маннергейма. Но здесь очень много рассуждений может быть, потому упростим схему и сделаем Кучму стартовой точкой. Тем более, что для независимой Украины он фактически таковой и являлся, поскольку адаптировал систему советского государства к новым реалиям 90-х.

Пришедший на смену режим Виктора Ющенко функционально продолжил линию на утилизацию наследия режима Кучмы надстроенного над советскими инфраструктурами (экономической, гуманитарной, силовой и т. д.). Потому Ющенко выглядел как Центральная Рада и внутренне стремился повторить ее трагическую судьбу. Отсюда любовь к всему напускному-трагическому, атаманщине. И в том, и в другом случае исход очевиден. Рано или поздно на место слабого в организационном плане субъекта приходит более сильный. Как известно, природа пустоты не терпит, а также как и население с элитами, стремящиеся к некому упорядочению жизни, иначе говоря, к порядку.

Такой фигурой стал Павел Скоропадский (в нашем случае Янукович).

Со Скоропадским главная проблема была в том, что он пришел на штыках немцев, как следствие, оказался марионеткой, которая вызвала ненависть тяготеющих к левизне и анархизму низов, монархистов, а опора на класс крупных собственников не могла быть прочной (ничего не напоминает?).

В наше время формы оккупации более тонкие, но Янукович, конечно же, более субъектен, чем Скоропадский. Однако, он убил свою перспективу, сразу сделав ошибку в 2010 году, ограничив базу режима крупными собственниками.

В итоге к лету 2013 года мы имеем ситуацию сходную с летом 1918 года с точки зрения перспектив. Конечно, я упрощаю очень сильно, но язык исторических аналогий позволяет во-первых, быстрее донести мысль, во-вторых, проще манипулировать сознанием, поскольку играет на стереотипах, потому опять-таки быстрее доносится мысль.

Так вот, наша великая оппозиционная тройка не зря любит Петлюру и прочих лузеров «национал-визвольних змагань». Не смотря на то, что они вообще смутно представляют, кто были эти люди, рубившие друг дружку на буряковых полях Полтавщины, Винничины и Днепропетровщины в 1918-1920 гг.,  они подсознательно чувствуют с ними связь, как героиня Рипли в саге «Чужой» ощущала незримую связь с инопланентными выродками, желавшими поработить демократическое человечество.

На роль современного Петлюры, лучше всего, конечно же, претендует Юлия Тимошенко. Кстати, Симон Петлюра при Скоропадском тоже сидел…..Как говорится, плох тот Петлюра, который не пострадает немножко в застенках прогнившего режима за «трудовой народ».

Действительно, Петлюра отвечает духу и поступкам наших оппозиционеров. Такой же харизматичный тактик гуманитарного типа, не способный увидеть дальше шага-двух, потому вечно блуждающий меж двух-трех вражеских огней. Впрочем, не без талантов социальной манипуляции, когда пылкое слово попадающее в разъяренные массы дает моментальный всплеск социальной энергии, способной снести все на своем пути. Вот 18 июня, когда на полях агрофирмы Корнацких шла борьба с рейдерами, то мне это напомнило истории, когда селяне стреляли гетманских наймитов которые используя штыки немцев, забирали урожай.

Как известно, все закончилось восстанием в ноябре-декабре 1918 года. Кстати, у нас на президентские выборы также будут в холодное время суток.

Наша оппозиция сегодня такой себе «коллективный Петлюра», колеблющийся вместе с волнами народного недовольства. Но нет глубины, нет воли, нет глубокого понимания момента.

Размышления Луценко в «Левом береге» — тусклое воплощение этой интеллектуальной и властной неспособности украинских популистов родить что-то системное. И опять-таки, симптоматично, что они именно Луценко двинули на идеологические позиции. Неглубокий Луценко, нахватавшийся в тюрьме цитат из великих классиков, как нельзя лучше подходит для этой полуграмотной квази-элиты в роли толкователя квази-смыслов, которыми они хотят наполнить опустившийся в дремучее невежество народ под гнетом олигархов.

Потому, я не исключаю победы Кличко в связке с современными «петлюровцами», или Яценюка с ними же. В общем, даже неважно, кто из них победит и я даже не удивлюсь, если у них хватит ума создать свою «Директорию». Все это неважно потому, что итог будет такой же, как и после прихода Петлюры в Киев в 1919 году. А вот итог важен. Потому что он принесет с собой хаос, который потребует железную руку, железных вождей и жертвы, как плату за наведение порядка.

Что касается Януковича, то свою роль он уже сыграл, как и Скоропадский. Он не принес ни порядка, ни справедливости. Лишь углубив яму, которую все дружно роют.

 

Юрий Романенко, "Хвиля"


21.06.2013 Юрій Романенко 672 4
Коментарі (4)

Щукар 2013.06.22, 10:50
Романенко,вип`ячуючи свою псевдозверхність,не розуміє простої істини - звичайні читачі мало що зрозуміють з його опусу,а ті кого б можна було начвати елітою,але так не назвеш,просто не буде звертати на нього уваги.
НИК 2013.06.22, 20:38
ФІРТКУ, ЯК І ПРОЧЄЄ, ПРОСТІ НЕ ЧИТАЮТ. ЕЛІТА ЧИТАЄ ВСЬО, ЗА ЧИМ ХТОСЬ СТОЇТ, І РОБИТ ВИСНОВКИ ПРО ЇХ НАМІРИ. ПСЕВДО-ЕЛІТА ЧИТАЄ, АЛЕ НЕ РОЗУМІЄ. ЛУЦЬ ЯК І БАКСЬОР, РОБЛІТ ПІД СЕБЕ І НА ЗАХІД. ЯК І ПЕТЛЮРА, ЩО БУВ ПУПСІКОМ У РУКАХ МАСОНІВ З ПАРИЖУ. ТОБТО БАКСЬОРИ ХОЧУТ ПРОДОВЖИТИ ПРОДАВАТИ РЕСУРСИ НА ЗАХІД, ПРОСЯЧИ ПРО ЗАХИСТ, ТО Є ЮЩ-№2. НА КОГО РОБИТ ХВИЛЯ Я ЩЕ НЕ ЗНАЮ, АБИ ЧІТКО КАЗАТИ. АЛЕ ВИДЖУ ЇХ ЛІНІЮ В ЕКОНОМІЦІ, ЩО НАГАДУЄ КИТАЙСКУ, АЛЕ В ПОЛІТИЦІ НЕ НАЦ-И. ІНТЕР-СОЦ?
Я 2013.06.23, 14:52
В тому інтернетному "розгулі" мільярдів слів, речень, статей і коментарів я б зробив експеримент - ЗАБОРОНИВ друкувати усі критичні дописи, якщо автор допису тут же НІЧОГО НЕ ПРОПОНУЄ навзамін - як чи хто має ЗРОБИТИ КРАЩЕ! От тут і Романенко зверхньо поописував наші проблеми і як усі - ні слова про те як має бути краще на його думку. Таких писак 99,99%. Тому й придивляюсь зараз до Ю. Луценка і інших авторів у проекті ТРЕТЯ РЕСПУБЛІКА, де звучать ПРОПОЗИЦІЇ і йде їх обробка.
ВВВ 2013.06.25, 08:05
Х....ня повна, нажаль...
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

906
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

726
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1835
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3165
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2515
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2500

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

172

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

692

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

653

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1543
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

306
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

639
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

580
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

286
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

350
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26991
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

804
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19644
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

386
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

368
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

694
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1216 1