Пасхальне послання Митрополита Володимира

Всесвітліші та всечесні отці, преподобні монахи та монахині, дорогі семінаристи, возлюблені брати і сестри у Христі, цей не легкий час щиросердечно, вітаю вас з великим святом Світлого Христового Воскресіння.

У цей врочистий день Воскресіння,
станьмо учасниками нового виноградного плоду,
Божественної радості і царства Христового,
оспівуючи Його, як Бога, навіки.
Стих. Пасхальної Утрені

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Понад дві тисячі років сталася подія, якої ще не знав світ, але яка змінила наш світ. Спаситель, якого було засуджено на смерть і розп’ято на хресті, – воскрес із мертвих.

«Чому шукаєте живого між мертвими? Його нема тут: він воскрес» (Лк. 24, 5-6), - питає ангел жінок-мироносиць. Словами «Христос Воскрес» звіщаємо правду про те, що через свої страждання і смерть Господь перейшов до нового Життя. І цей перехід Він вчинив заради нас. Здається, що все було проти Нього: і римська влада, яка не зносила жодних проявів свободи духу; власний народ, який Його зрікся; та й навіть учні виявили слабкість духу втечею чи навіть зрадою. Але перемога належала Йому. Через приниження, хресну дорогу, хрест і морок могили Христос прийшов до слави Воскресіння.

І все зникло: сум, скорбота, сльози. І прийшла радість Воскресіння. І це є головною правдою християнської віри: смерть і гріх переможені! Це означає, що ми всі, які поєдналися з Христом у святому таїнстві Хрещення, разом з Ним помираємо для гріха і воскресаємо до вічного життя. Чим більше ми пізнаємо особу нашого Спасителя та Його місію, тим виразніше ми приходимо до пізнання правди що народжуємося, живемо, працюємо, переносимо страждання та труднощі для Христа, та разом із Ним.

Воскресіння Христове – це перш за все радість. Радість, яка бере початок з віри в Пресвяту Трійцю і Воскресіння другої Особи Божої. І як зазначає апостол Павло «вірне це слово й повного довір’я гідне, що Христос Ісус прийшов у світ, щоб спасти грішних, з яких я - перший» (І Тим. 1, 15).

Ця радість Воскресіння лікує всі рани, яких ми мали досить цього Великого Посту. Адже переживаємо випробування хворобою, яка невпинно поширюється всім світом, змушує нас залишатися на відстані один від одного та, на жаль, забирає багатьох. Ми, які пережили цьогоріч інколи відчуття покинутості, біль розчарування, страху, у Воскреслому Спасителеві повинні віднайти справжню радість, яка полягає не в тому, щоб щось отримувати чи фізично бути близько один до одного, але щоб належати Богові та служити ближньому. Допоможімо один одному віднайти саме таку радість.

Єднаймося й надалі навколо особи Христа розп’ятого і Воскреслого, як ми це робили у годину випробувань, творячи тим самим живу клітинку Христової Церкви. Пам’ятаймо, що кожне наше страждання можна перенести, якщо вповні оцінимо людське життя, відкуплене Ісусом Христом. І не затримуймося тільки над Його розп’яттям, а вірмо в Його Воскресіння, пригорнімся до воскреслого Спасителя, щоби пригорнутися до надії: ось сила віри що визволяє від страху та дає надію.

Ми маємо передати тепер, як наші батьки колись, нашим дітям і внукам віру, надію та любов. Саме таку любов, яку показують нам події страждань Ісуса Христа та Його Воскресіння. Любов, яку ми плекаємо в особистій та родинній молитві. Нехай прикладом такої твердої віри, любові та справжньої радості будуть ті, які жертвують своїм життям заради порятунку інших, а також приклад тисяч медиків, які тихо і сумлінно виконують свою роботу в найскладніших умовах заради порятунку хворих.

Сьогодні згадаймо у своїй молитві усіх, хто помер від цього вірусного захворювання, хворих на цю недугу, а також тих, хто залишається з ними, - лікарів, медичних сестер, усіх працівників лікарень, волонтерів, їхніх рідних. Пам’ятаймо також і за наших військових, полонених, військових медиків і капеланів.

Пам’ятаймо, що маємо поділитися цією радісною звісткою з усіма, хто у скорботі та потребує нашої розради.

Привітанням «Христос Воскрес» вітаю усіх душпастирів, монахів, монахинь, нашу українську владу, катехитів і вчителів, молодь, батьків і дітей та усіх людей доброї волі.

Єднаюся у молитві та благословляю усіх тих, які переживають цей Світлий Празник Воскресіння Христового у своїх домівках молячись з усією Церквою через онлайн-трансляції по радіо, телебаченні та в мережі інтернет. А особливо благословляю тих які нездужають, перебувають в лікарнях, та молюсь за ваше швидке одужання.

Бажаю усім міцного здоров’я та відчути істинну радість єдності з Воскреслим Христом, пережити повноту благодаті дітей Божих, якими ми стали через Христа, з Христом і у Христі.

Нехай нас на цьому шляху супроводжує Пресвята Богородиця.

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

 

 † Володимир Війтишин
Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський УГКЦ


17.04.2020 32943
Коментарі ()

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6417 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10876 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12143 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5793
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3720
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2952

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

474

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

750

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

740

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1048
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

357
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

449
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

533
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4076
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11606
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6640
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1141
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18035
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

396
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

681
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

804
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

754