Освіта на замовлення. Як у Франківську студенти купують курсові та дипломні

 

/data/blog/95438/f66aaac12052036a2c97ee57cc54dd11.jpg

 

Стовпи біля франківських університетів рясніють оголошеннями. Ті різнокольоровими фарбами запрошують купити контрольні роботи, курсові, дипломні, навіть, магістерські. Дуже часто студенти спокушаються на такі пропозиції, проте не завжди їхні наукові керівники задоволені результатом. Мовляв, «халтуру» видно одразу.

 

Для себе і друга

Є безліч способів замовити написання курсової роботи. Багато сайтів пропонують замовити написання саме у них, проте студенти зазвичай обирають «перевірені» варіанти. Одне із підприємств навіть запрошує прийти у їхній офіс, що розташований на вулиці Вовчинецькій в Івано-Франківську.

 

«Перевага наших авторських робіт над іншими, які ви можете знайти в інтернеті, полягає в тому, що наші курсові, дипломні роботи, реферати ваш викладач ще не бачив. Натомість більшість сайтів пропонують одні й ті самі роботи, які викладачі вже знають напам’ять. Ми займаємося написанням робіт з 2001 року і ставимося до цього відповідально», – кажуть в офісі та просять анонімності.

 

Аргументація така: Франківськ – місто невелике, тому викладачі легко можуть впізнати своїх колишніх студентів. І зразу називають ціну: курсова робота коштуватиме близько 1000 грн., дипломна – від 150 доларів. Дорого? «Фахівці» заспокоюють: якщо замовити чотири роботи з однієї дисципліни, то оплатити треба буде лише три.

 

Конкуренти контори на Вовчинецькій також заманюють клієнтів «акційними» пропозиціями – якщо замовити роботу для себе і для друга, то можна зекономити 15 % від загальної вартості.

 

Зазвичай завдання виконують студенти, аспіранти, інколи – навіть викладачі. Це підтверджують і ті, хто приймає замовлення.

 

«Роботу може писати навіть доктор наук, але ваші персональні дані ми йому не передамо. Може статись так, що вашу тему опрацьовуватиме викладач, який і прийматиме її захист, але тоді ми це попередньо узгодимо з вами», – каже мила дівчина у переобладнаному під офіс підвалі неподалік Прикарпатського національного університету (ПНУ).

 

Сергій, який професійно займається написанням робіт і отримує за це додатковий дохід, на умовах анонімності розповів про особливості своєї роботи.

 

«Дуже добре, коли ти пишеш роботи для студентів тієї спеціальності, на якій сам навчався. Тоді ти знаєш уподобання викладачів і підлаштовуєш роботи під їхні вимоги», – говорить він.

 

Виявляється, таких «консультантів» практично неможливо притягнути до відповідальності.

 

«Ми лише допомагаємо студентам – аналізуємо літературу, збираємо матеріали і надаємо їх студентам для ознайомлення. Усе чисто», – усміхається Сергій.

 

Дорога наука

Ціна робіт на замовлення варіюється в залежності від терміну їх написання. Зазвичай на конт­рольну роботу в Івано-Франківську просять кілька днів, на курсову – тиждень, а дипломну «склепають» за два тижні. Проте при бажанні клієнта курсову зможуть підготувати й за години, а дип­ломну – за день. Але вартість одразу зростає в рази.

 

Тим студентам, які не можуть оплатити дороге авторське написання, пропонують альтернативу – купити вже готове. Зазвичай такі роботи вже пройшли етап захисту в університетах. Коштують вони на 50 % дешевше, ніж авторські.

 

Проте курсові є не тільки у студентів-гуманітаріїв. Якщо роботу, наприклад, з юриспруденції ще можна написати методом компіляції, то завдання з хімії таки доведеться розв’язувати. Студентам технічних і точних спеціальностей пощастило менше – все дорожче. Так, курсова для «фізика» коштує близько 2000 грн.

 

Студенти-медики курсових не пишуть, але за один навчальний рік здають більше десяти історій хвороб. Не смійтеся, їх також можна замовити. Вартість – десь 200 грн. за кожну.

 

Наприклад, студент Роман (прізвище також просив не писати) за одне розв’язане завдання з вищої математики платить 10 грн., а з теоретичної механіки – від 35 до 70.

 

У вирі подій

А от магістрант-історик ПНУ Дмитро Кавацюк стверджує, що жодного разу не купував готову роботу і навіть не розуміє тих, хто таке практикує.

 

«Сидиш годинами у бібліотеці чи архіві, читаєш документи – і час летить непомітно. Ти ніби опиняєшся сам у вирі подій, переживаєш разом із діячами, аналізуєш їхні рішення», – захоплено розповідає Кавацюк.

 

Тема його магістерської – «Українські представництва в австрійському парламенті у 1848-1914 роках».

 

«У ті часи Галичина була у складі Австро-Угорської імперії, – каже студент. – В результаті виборів українці потрапляли у Відень. Мені надзвичайно цікаво дізнаватись, як «нарізали» округи для виборів, які петиції подавали галицькі депутати, їхні вимоги, до яких фракцій входили депутати та які закони підтримували».

 

Дмитро Кавацюк переконує: головне – це самоствердження. Коли над чимось працюєш сам, то завжди залишаєшся задоволений результатом. Тим більше, це полегшує процес доповіді під час захисту.

 

Шапка горить

Професор ПНУ, доктор історичних наук Сергій Адамович також упевнений, що краще навчитися писати курсові роботи власноруч.

 

«Коли студент пише свою першу курсову, то викладач всяко допомагає йому, – говорить Адамович. – Якщо другокурсники не освоїли методику написання нау­кових робіт, то у подальшому вже віддають перевагу купити готові праці. Проте захист дипломних чи магістерських є публічним і дуже часто без п’яти хвилин випускники університетів можуть поплатитися своєю легковажністю. Двійка під час захисту означає, що студент наступного року знову оплачуватиме вартість нав­чального семестру, звісно, якщо хоче отримати диплом».

 

За словами Сергія Адамовича, під час захисту одразу зрозуміло: купив студент курсову чи працював над нею самостійно.

 

«Видно рівень. Буває навіть так, що робота написана досконало, але студент не може пояснити елементарного», – пояснює Адамович.

 

Він додає: навіть спеціальна перевірка на плагіат не змусить усіх студентів власноруч писати курсові. Адже куплена робота може бути й авторською.

 

За роки навчання студенти мають написати десятки самостійних, контрольних робіт чи рефератів. Дуже часто це є простою формальністю для допуску до заліку чи іспиту. То чи не тому в Івано-Франківську процвітає оригінальний вид прибуткового бізнесу?

 

Микола Гурак

Репортер


26.12.2015 Микола Гурак 1289 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1925
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1839
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1839
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5419 44
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2132 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1491

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

713

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

771

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

965

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

991
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1746
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3657
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10229
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26114
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10161 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7693
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

874
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

139
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

234
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

363
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1258
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

858