Острів Бірючий: названо ТОП-5 причин, щоб відвідати відому визначну пам'ятку

Прогулятися величезними пустельними пляжами, викупатися в кришталево чистому Азовському морі й замість людей зустрітися з дикими тваринами та зграями птахів – задля цього і їдуть на Бірючий.

Але чи тільки задля цього? У редакції туристичного медіа-проєкту Кирилівка.Укр розповіли про основні причини, через які варто туди вирушити вже найближчого літа, про це повідомляє Фіртка з посиланням на sobitie.com.ua.

Бірючий – це колишній острів, а сьогодні велика намивна коса в Азовському морі завдовжки 20 км, розташована в Запорізькій області поблизу Кирилівки.

Західна берегова лінія острова має численні бухти та затоки. Уздовж узбережжя є багато озер, у тому числі таких, які влітку, через велику солоність і розмноження мікроводорості Дунанієлла Саліна, мають рожевий колір.

Через острів пролягає перелітний шлях птахів. Навесні та восени біля берегів та на лиманах збираються величезні зграї куликів, чайок, казарок та інших видів, багато з яких на межі зникнення. Островом вільно гуляють лані, лисиці, єнотові собаки. Тому це чудове місце для любителів дикої природи.

П'ять аргументів на користь Бірючого острова

На Бірючому, неподалік початку заповідної частини, є невелика курортна зона. За останні роки тут з'явилося досить сучасного та комфортабельного житла, завдяки чому цей острів перетворився практично на елітне місце відпочинку на узбережжі.

Тому зовсім не дивно, що сьогодні багато туристів прагнуть провести свою літню відпустку саме тут. Адже разом зі зручними номерами вони отримують ще й унікальну природну зону по сусідству, тишу, спокій та усамітнення, яких так не вистачає на території більшості популярних курортів.

Крім того, гостей Бірючого острова чекають:

  • широка прибережна лінія із чистим білим пісочком;
  • чиста вода в морі;
  • незліченна кількість диких тварин, включно з червонокнижними. За годину поїздки тут можна зустріти стада ланей, косуль, оленів, куланів, диких коней, лисиць, сірих чапель, куликів, зграї дельфінів;
  • унікальна природа: степ, лиман, відкрите море, заплави, дюни;
  • мінімальна кількість людей або їхня повна відсутність. Сам острів входить до складу Азово-Сиваського національного природного парку. Тому тут живуть лише охоронці маяка та єгері.

Що ще подивитися на Бірючому?

  • Маяк, який є символом острова. Його збудували в 1878 році для обслуговування Генічеського порту.
  • Старий цвинтар. До кінця 60-х на острові було село. Але море змило 60 відсотків поверхні. Людей переселили до Генічеська. Залишки будівель зрівняли із землею – щоб ніхто сюди точно не повернувся. Цвинтар залишили.
  • Скіфські кургани та кам'яні статуї. Вони нагадують, що тут жили скіфи.
  • Декілька джерел з мінеральною водою. Вода потрапляє на поверхню з підземного прісного озера, розташованого на глибині близько 130 метрів. За складом вона нагадує аналогічні джерела на Арабатській Стрілці.

Як дістатися?

На Бірючий можна потрапити двома шляхами:

  • Морем — для цього необхідно замовити екскурсію на катері з Генічеська. Це близько 18 кілометрів водою по Утлюкському лиману. Найбільше таких прогулянок влаштовують улітку.
  • Суходолом можна дістатися тільки із Запорізької області через Кирилівку. Коса Бірючий Острів розташована в кінці Федотової коси, і щоб до неї доїхати необхідно виїхати з Кирилівки у бік Степка (це приблизно 10 км шляху), а далі ґрунтовою дорогою здолати ще 10 км до першого кордону.

Катер в Генічеську можна знайти шляхом особистої поїздки в район порту, або скориставшись пропозиціями, що масово рекламуються в соціальних мережах. Також у поточному році як точки відправлення були доступні і Генгорка зі Щасливцевим. Звичайна вартість усіх маршрутів - близько 650-700 гривень з особи.

Для подорожі суходолом можна або оселитися в Кирилівці, або винайняти житло на відкритій частині острова, яке можна підібрати на сайтах kirillovka.ks.ua, azov.zp.ua або arabatka.ua.

Екскурсія зазвичай починається о 18:00 год біля першого кордону «Ворота». У цей час усіх охочих зазвичай зустрічають єгері. Потрібно бути на своєму авто, і після зустрічі рухатись у колоні за єгерем.

Нещодавно з'явилися й організовані варіанти поїздок із зустріччю на позашляховику у Кирилівці. Ціни в цьому випадку зазвичай становлять 400-500 гривень з особи.

Слід зазначити, що в цей час зміст екскурсійних програм «по суходолу» і «по воді» істотно відрізняються на користь других, але і їх вартість і час у дорозі теж суттєво відрізняються.


09.11.2021 1766
Коментарі ()

15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

5207 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

1841 4
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

4051 3
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

3176 2
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

7969 2
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

20298 29

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

282

Поняття святості, як певної інакшості, духовної досконалості присутнє у різних релігіях.   

824

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

1917

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

2396
24.07.2024

Гречаний чай — це корисний і смачний напій, який поєднує у собі багатство вітамінів і мінералів з приємним ароматом. Корисні властивості роблять його незамінним джерелом здоров'я людини.

193
20.07.2024

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві.  

702
17.07.2024

Інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем цього року на Прикарпатті становила 2,5%, з початку року — 4,9%, в Україні — 2,2% та 4,3% відповідно.  

483
23.07.2024

На початку серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка щороку об’єднує у молитві тисячі вірян.  

18387
19.07.2024

У суботу, 20 липня, християни відзначатимуть День пророка Іллі.  

984
15.07.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

1220 1
11.07.2024

Подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

6106 3
20.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

23397 1
24.07.2024

Майже третина (32%) опитаних українців у травні 2024 року висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності.   

299
20.07.2024

Депутати Верховної ради у першому читанні підтримали законопроєкт, в якому йдеться про угоду зі слідством у провадженнях про корупційні злочини. Сім із десяти обранців з Івано-Франківщини проголосували "за".  

997 1
18.07.2024

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.  

1185 4
16.07.2024

Зауважимо, соціологи, які опитали понад дві тисячі респондентів, наголошують, що «це думка тилу».

503