Оптимісти і катастрофісти. Франківські політики не зійшлися у прогнозах на наступний рік

 

2016 – рік, що може багато в чому стати вирішальним для нинішнього українського політикуму. Чи покажуть результати запущені цього року реформи, чи запрацює механізм децентралізації? Чи закінчиться війна? Що буде з доларом, зарплатами, цінами на «комуналку» та продукти? І як наслідок – чи втримається на своєму місці чинна влада – в державі, області, місті? 
Це коло надзвичайно актуальних питань під завісу року «ЗК» поставив тим, хто «знає трохи більше». Зокрема й про те, що в цей час відбувається за кадром політики. Отримані відповіді – оцінки ситуації з різних боків – абсолютно контраверсійні. Викладений розвиток подій кожен зі спікерів бачить зі своєї дзвіниці (або принаймні хотів би бачити його саме таким). 
Загальна картина під назвою «Економічно-політичний прогноз на 2016 рік» формується тільки після складення всіх окремих фрагментів докупи. Це «ЗК» і пропонує зробити своїм читачам.     

 


ShlemkoДмитро Шлемко, керівник обласного осередку партії «Батьківщина»:
– Завдяки балансу, який сформувався, – більшість у обласній раді отримали політичні сили, за які проголосувало понад 80% виборців, а виконавча влада в руках пропрезидентської партії, – місцева влада Прикарпаття у 2016 році буде працювати набагато продуктивніше, ніж центральна.
На всеукраїнському рівні ситуація надзвичайно напружена, як всередині коаліції, так і між усіма гілками влади, політичними елітами. Тому 2016 рік буде роком постійних стресів і політичних протистоянь. Виходи два – переформатування уряду або ж дострокові парламентські вибори.
Розвиток подій в економіці буде залежати від декількох факторів.  В першу чергу, від  Нацбанку. Чи захоче він відпустити гривню у вільне плавання, щоб перекрити джерело заробляння тим, хто наживається на валютних стрибках. Думаю, січень-лютий буде у цьому плані визначальний. Якщо МВФ дасть Україні наступний транш,  підстав для різких коливань валюти не буде. Якщо ні, то будуть відбуватися зовсім інші процеси… Це  стосується і закладеного у проект бюджету рівня інфляції 12%. Хоча зрозуміло, що він буде чи не вдвічі вищий.  Тому для простих людей 2016 рік буде дуже складним. Тарифні війни, проблеми малого бізнесу будуть постійно виникати протягом наступного року.
Якщо в Україні і будуть відбуватися якісь позитивні зміни, Путін буде намагатися відразу гасити їх Донбасом, розхитуючи ситуацію. Війна у 2016 році не припиниться, ситуація буде консервуватися. Вона буде такою ж, як ми бачили її впродовж останніх місяців.  Сподіватися на поліпшення ситуації на Донбасі, на мою думку, не доводиться.

 

Mar-5Руслан Марцінків, міський голова Івано-Франківська:
– Сьогодні в складі міської ради відсутні політичні сили, котрі тягнули б місто у прірву, зокрема, колишніх регіоналів з Опозиційного блоку, «Відродження» та інших.
Люди продемонстрували, що бажають змін, хочуть бачити своє місто оновленим.
Місцева влада для розвитку свого регіону буде співпрацювати з усіма політичними партіями та представниками громади, які сповідують ідею захисту національних цінностей та європейського розвитку міста. Пріоритети 2016 року  – впровадження технологій розвитку економіки та створення нових робочих місць. Звісно, продовження ремонту доріг, міжбудинкових проїздів та будівництво дитячих садочків.
Що стосується країни, то сьогодні замість реальних реформ в інтересах громадян уряд вкотре сформував бюджет не в інтересах українців. Урізано фінансування освіти, зокрема коледжі та професійні училища частково або й повністю фінансуватимуться з місцевих бюджетів, зате зростають видатки на поліцію, на суддів – на тих самих суддів, які ухвалюють неправомірні рішення, відпускають корупціонерів. Сьогоднішні дії уряду фактично зупиняють процес децентралізації України.
Всі зусилля для покращення економіки в нашому місті ми плануємо направити на залучення інвестицій, спрямованих на впровадження екологічно чистого виробництва. Також в пріоритетах – розвиток комунального транспорту та транспортної мережі. В нашому місті 99% підприємств – це представники малого та середнього бізнесу. Зважаючи на це, нам необхідно бути відкритими для бізнесу. Відповідно в майбутньому заплановано відкриття Центрів надання адміністративних послуг на місцях, у відповідних мікрорайонах.
Російський агресор, на мою думку, не має наміру припиняти бойові дії та виводити військових з окупованої території. Більш того, Путін намагатиметься зберегти ситуацію на теперішньому рівні та змусити Україну підтримувати економіку окупованої території.

 

Solovei-5Юрій Соловей, народний депутат України від партії Блок Петра Порошенка «Солідарність»:
– Незважаючи на те, що зараз наша держава переживає один із найскладніших періодів у своїй історії, на 2016 рік я налаштований оптимістично.  Впевнений, що пік кризи країна вже подолала, і в наступному році нас очікує невеликий, в межах 1-2%, ріст ВВП.
В цілому вважаю, що 2016 рік має стати роком розвитку української економіки. Основні питання на порядку денному парламенту – залучення інвестицій, створення нових робочих місць, розвиток малого і середнього бізнесу. У 2015 році в нас стабілізувалися фінансова і бюджетна системи. Ми маємо кошти на казначейських рахунках, місцеві бюджети мають певні профіцити. В нас є всі передумови для розвитку.
Але головний фактор, який потрібен, – політична єдність всіх сил, які входять у коаліцію, можливість компромісу. В тому числі і на регіональному рівні. В Івано-Франківську та області владу отримала «Свобода». Але я вважаю, незважаючи на передвиборчу риторику, точок роз’єднання з іншими політичними силами, які прийшли до влади, немає. Всім потрібно поєднувати зусилля і працювати в інтересах регіону. Якщо буде єдність у стінах місцевих рад, то у нас є всі передумови говорити про те, що наступний рік буде успішним. На єдність політиків впливає, як правило, головний фактор – вибори. А зміни до Конституції, згідно з якими місцеві вибори мають відбутися у 2017 році, поки не прийняті. Тому маємо час до 2019 року. Відповідно, особливих причин для сварок у наступному році між партіями не мало б виникати.
Ситуація на сході, думаю, теж буде рухатися в бік примирення. Росія сьогодні у складній ситуації. Падає ціна на нафту, росте альтернативна енергетика. А це означає, що запас жиру, який ще вчора грів Путіна, тане. В цьому році Путіну буде не до подій на сході, і навіть не до Сирії. Його основним завданням буде втримати ситуацію всередині Росії, тому я не думаю, що події на Донбасі будуть мати підстави для загострення.

 

Diriv05Анатолій Дирів, народний депутат України від «Народного фронту»:
– На регіональному рівні всі політичні сили Прикарпаття мусять пройти перевірку децентралізацією. За розширеними повноваженнями громад і додатковим фінансуванням, яке для них передбачив наступного року Кабмін, – на порядок більша відповідальність. Місцеві депутати та партійні структури мають уже невдовзі продемонструвати виборцям нове мислення, новий рівень здатності до компромісів і конструктивної роботи.
На всеукраїнському рівні головним питанням залишиться єдність патріотичної коаліції у Верховній Раді. Зараз політикани, підтримувані Росією, намагаються спровокувати, чи зімітувати, новий внутрішньополітичний конфлікт. Такий конфлікт остаточно дестабілізує Україну на догоду агресору. Внутрішні чвари можуть знову поставити під загрозу суверенітет. Це вже траплялося в нашій історії. Наприклад, коли конфлікт між Ющенком і Тимошенко привів до влади підкремлівську банду Януковича.
У 2016 році українці побачать перші результати регуляторних реформ уряду: стане набагато легше взаємодіяти з чиновниками, отримувати адмінпослуги, вчиняти деякі важливі справи (наприклад, купувати чи знімати житло, купувати авто). Мінімальні пенсію та заробітна плата, прожитковий мінімум будуть щоквартально підвищуватися – загалом на 12% впродовж року. Це, з першого погляду, не багато, але пришвидшити такі речі просто неможливо.
З 1 січня повноцінно запрацює Зона вільної торгівлі з Євросоюзом. Імпортери з Євросоюзу вийдуть на наш ринок. Це здешевить імпортні товари, надто дорогі покупки тривалого користування, як-от холодильники й автомобілі. Натомість мають напружитися деякі вітчизняні підприємці. Адже споживач отримає значно кращий вибір.
Після запровадження безвізового режиму (приблизно в серпні 2016-го) розширяться можливості для навчання молоді закордоном, для налагоджування зв’язків малого бізнесу. Як ми з вами розуміємо, також, гадаю, і можливості для працевлаштування в ЄС.
Головні чинники економічного життя Івано-Франківщини – бюджетна децентралізація та об’єднання громад. Сподіваюсь, збережеться тренд на «кримозаміщення», й туристи з великих міст України надалі обиратимуть Карпати замість неспокійних Туреччини та Єгипту.

 

Golovenskii-5Олег Головенський, керівник міського осередку партії «УКРОП»:
– Політична ситуація буде складною. Влада, особливо президент, будуть намагатися і далі користатися з ситуації «ні війни – ні миру» і оголошувати агентами Кремля своїх критиків, боротися з «олігархами», відволікаючи суспільну увагу від власної злодійкуватості, недолугості та неадекватності.
На всеукраїнському рівні мусимо визнати, що Україна – держава-банкрот, залежна від зовнішнього управління і зовнішнього фінансування. Влада в Україні – також банкрот. Моральний.
За півтора року нової постмайданної влади вже сьогодні ми могли відчувати перші позитиви від реформ, якщо б вони були започатковані новою владою в травні минулого року. Адже тоді солідні світові інвестиційні компанії стояли на низькому старті для інвестування в Україну. Щоправда, вже в серпні 2014 року вони зрозуміли, що змін в Україні не буде.
Час втрачено. Влада в Україні знову мотивована не на служіння державі і людям, а на власні егоїзми і хапальні рефлекси. Вона не відповідає ні рівню очікувань, ні рівню громадянського суспільства.
Щодо Івано-Франківська, переконаний, що, не обравши мером Олександра Шевченка,  місто втратило шанс швидкого прориву до нової якості управління міською господаркою, прориву до нових стандартів комфорту та якості життя.
Скажіть, чи багато знайдеться інвесторів, які ризикнуть своїми капіталами, вклавши їх в місто, де влада знаходиться в руках політиків-корупціонерів, які ще й експлуатують націонал-комуністичну риторику? Навряд чи. Тому, через відсутність інвестицій, в місті не будуть створюватися нові робочі місця, бюджет не отримуватиме відповідних надходжень у вигляді податків та відрахувань від зарплати, що і законсервує поточний безрадісний стан справ.
Що стосується подій на Донбасі, то будь-яке раціональне прогнозування тут навряд чи можливе. Все залежить від місячних циклів та загострень чи їх відсутності в одній голові – голові Путіна.
Загалом про примирення навряд чи можна говорити в найближчі роки – лише про те, якою буде війна – «гарячою» чи «холодною». Поки що більше перспектив до «холодної» війни, хіба якщо в РФ все стане зовсім погано, то може виникнути ідея, чи швидше емоція, «останнього і вирішального» бою.

 

Serbin-5Наталія Сербин, волонтер, координатор центру допомоги учасникам АТО «Поранені SOS»:
– 2016 рік буде важким. Буде багато змін, а це завжди непросто. Це і децентралізація, і  великі соціальні навантаження в зв’язку з війною, які треба буде покривати за рахунок місцевих бюджетів. Треба розуміти, що великі кошти, які сьогодні закладаються в бюджет на соціальний захист сімей загиблих в АТО, поранених, – це гроші, які без війни ми могли б вкласти у місцеві реформи, використати як інвестиції. А зараз це бюджет проїдання. Війна у 2016 році не закінчиться, про це свідчить і риторика міжнародних дипломатів, і Путіна, і Петра Порошенка. Отже, і якогось економічного покращення сподіватися нам, простим людям, не варто.
Владу на місцевому рівні у нас отримала «Свобода», яка зараз контролює всю систему управління міста. Тобто, є два варіанти: або вони стануть великими реформаторами, або працюватимуть так, як звикли, «по-старому» – на збереження рейтингу і стабільного електорату. Особисто я вважаю, що люди, які прийшли до влади, не будуть дбати про інтереси людей. Якість політики не змінилася. Ці люди не будуть об’єднуватися навколо ідей заради громади. Вони будуть відстоювати свої інтереси, інакше для чого всім  забудовникам іти в одну фракцію?
Разом з тим, до ще однієї революції люди не готові. Але якщо у 2016-му вона і буде, то зовсім не такою, як попередня. Це буде військовий переворот. Чи потрібно це країні? Це питання соціології, але особисто я – проти. У 2016 році маємо намагатися хоча б закласти фундамент реформ щодо подолання корупції, оновлення системи правосуддя, підштовхувати до цього владу. І в наступні роки побачимо результат.

 


Оксана ГЛУШКЕВИЧ

«ЗК»


27.12.2015 1093 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1910
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1835
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1830
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5395 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2129 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1488

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

707

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

755

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

952

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

985
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1737
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3653
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10222
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26103
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10151 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7688
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

872
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

89
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

198
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

360
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1254
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

850