Олег Синютка: Франківськ – це хороше затишне місто, яке заслуговує кращого

 

/data/blog/38907/cf16f060ac945a783c07b38459518607.jpg

 

Журналісти нашої Агенції новин в рамках проекту «Фотоподорожі «Фіртки» минулої пятниці подорожувала за маршрутом Івано-Франківськ-Львів.

Так сталося, що ми кілька років не мали нагоди побувати у Львові, щоби зрозуміти на скільки недосяжно Львів пішов вперед в порівнянні з Івано-Франківськом в плані комфорту, креативного розвитку, привабливості для туристів…

Домовилися і про зустріч з першим заступником мера Львова, екс-заступником мера Івано-Франківська.

Олег Синютка… Спокійний, небагатослівний, доступний, простий, без надмірного «пафосу», але загалом – якийсь «інший» (від того, яким ми знали його в Івано-Франківську).

 

/data/blog/38907/2edb5d8588c16342dc572e90e0884a8d.jpg

 

Олеже Михайловичу, ви після Івано-Франківська вже довгий час живете і працюєте в Львові. Скажіть, ви зараз себе відчуваєте себе «івано-франківцем у Львові» чи «львів’янином із франківськими коренями»?

Найперше, я українець… Сьогодні я живу у Львові і все роблю для того, щоб це місто ставало кращим. Якщо колись житиму в Івано-Франківську, то все робитиму, щоб Івано-Франківськ став тим містом, про яке я мріяв…

 

На вашу думку, чого зараз не вистачає Івано-Франківську? Ясно, що у Львова інші масштаби , але ще декілька років тому стартові позиції були практично одинаковими для обох міст. Львів зараз зробив багато кроків вперед. Що у Франківську не так? Грошей замало, люди інші, влада…?

Думаю, що в Івано-Франківську і люди є – гідні, професійні, і гроші є, або ж їх можна знайти. Звичайно, що все співрозмірне до масштабів. Можливо в Івано-Франківську не вистачає лідера, який би сказав, що «я за це відповідаю» і «я це зроблю», який би об’єднав всі потуги і все зрушив з мертвої точки.

Зауважу, що раніше, років десять тому, динаміка розвитку Івано-Франківська була кращою, від тодішньої динаміки Львова. Потім у Львові з’явився «феномен Садового», навколо якого об'єдналися люди, ідеї, потім сюди потягнулися і кошти. І Львів нині є тим, яким він є.

 

Тобто головна проблема Івано-Франківська – відсутність гідного лідера?

Думаю, що так. Одна з головних.

 

Лідер це хто має бути - мер, чи якийсь харизмат, гуру, авторитет?

«Лідер-мер» – це найпростіше, найзрозуміліше і найефективніше. Бо «лідер-мер» – це і повноваження, і важелі владного впливу, і ресурси. Якщо ще є вміння, знання, досвід, розуміння напрямків розвитку та здорові амбіції і претензії – то це ідеальний варіант.

 

Добре, припустимо – є лідер… Що він має робити, щоб змінювати ситуацію?

По-перше, запропонувати місту і людям стратегію розвитку. Тобто – куди і якими темпами ми маємо рухатися, за рахунок чого ми маємо пройти цю дорогу.

Друге – об’єднати людей, які хочуть йти по цій дорозі  і які бажають, щоб в кінці дороги було інше життя, інші стосунки, кращий комфорт. І тоді все вийде.

 

Зараз багато розмов у кулуарах франківської політики про те, що «Олег Синютака є потенційним кандидатом у мери Івано-Франківська». Можете якось відповісти на ці розмови?

(Сміється). Якщо про це говорять, значить хтось про це думає, а якщо хтось про це думає, то воно може потім і збутися. Ми ж знаємо, що думки інколи мають властивість матеріазовуватися.

 

Дипломатична відповідь, в стилі «не підтверджую, але і не спростовую»…? Чи є ви зараз членом якоїсь політичної партії чи іншої організації? У вас була свого часу історія стосунків із партією «Реформи і порядок», з «Нашою Україною»…

Ні, зараз я не перебуваю у якійсь партії…

Якщо оглянутися в минуле… Я не шкодую ані про те, що я робив у Студентському братстві, ні про роботу в партії «Реформи і порядок».

І звичайно, позитивним спалахом була «Наша Україна». Кульмінація її діяльності – Помаранчева революція. Це була річ, народжена людьми і, на жаль, занедбана політиками. Тому, коли в «Нашій Україні» була оголошена перереєстрація, я вирішив залишатися позапартійним…

 

Якийсь період вже відпрацювала нинішня владна команда у Львові, новий мер. Є якісь зміни для львівян?

Ніколи міський голова не буде мати довіри, якщо відчуваються проблеми у щоденному побуті мешканців. І якщо сьогодні Садовий має стабільно «за 50%» довіри – то це означає, що основні проблеми львів’ян є розв’язаними.  

У місті вирішено питання цілодобового не тільки холодного, але й гарячого водопостачання. Сьогодні у місті вулиці в нічний час освітлені. Тут Львів не поступається жодному європейському місту.  Якщо говорити про прибирання, вивезення твердих побутових відходів, то сьогодні будь-яка людина, яка приїжджає з будь-якого іншого міста Європи, говорить, що у вас чистіше, краще, затишніше.

Якщо говорити про дороги, то звичайно, що це ще не є європейські дороги, але сьогодні львівські дороги є чи не найкращими в Україні. І темпи ремонтних кампаній у нас зростають.  Думаю, якщо ми збережемо такі темпи, то за два-три роки проблеми доріг у нас взагалі не буде…

 

Зміна маршрутів, транспорту у Львові. Нова організація руху – багато на цю тему було розмов, різних оцінок.  Чи не було це поспішне рішення?

Знаєте, робити завжди трохи важче, аніж «оцінювати». Думаю, що проводити транспортну реформу було правильним рішенням. Я відстоював думку щодо поступовості введення реформи, але така думка не стала домінуючою. І різкий крок, можливо, не був оптимальним. Однак, якщо говорити у загальному про реформу, то вона була потрібна і вона правильна.

А якщо говорити про методику впровадження – то вона бажала б бути кращою. Але це також досвід. Який треба використати.

Ну а фінальна частина Євро-2012 – це успіх Львова, успіх України.

Думаю, що майбутній Євробаскет також буде успіхом для Львова.

Чи буде у Львові Олімпіада-2022? Думаю, що сьогодні треба за це боротися. І сьогодні не підлягає сумніву, що Львів подаватиме заявку на її проведення. Це ще один крок, такий собі каталізатор, може бути у розвитку міста.

Ну і те, що агентство Reuters вивело Львів на перше місце в ТОП-10 міст, які варто відвідати в 2013 році, то це важлива перемога всіх мешканців міста.

 

Яка ваша загальна оцінка проведення Євро-2012?

Це великий поштовх для України, а для Львова – це взагалі великий позитив. Такий поштовх, який отримало місто, я думаю в жодному іншому форматі важко було б зреалізувати.

 

Зараз багато говорять про подальшу долю нового Львівського стадіону, збудованого для Євро-2012? Навіть з’являються думки, що його дешевше демонтувати, аніж утримувати…

Зараз тут проходять відбіркові змагання фіналу Європи із жіночого футболу для дівчат до 17 років.

6 вересня  відбіркова кваліфікація світового чемпіонату – збірна України прийматиме Сан-Марино у Львові. Тому, я переконаний, що стадіон є витребуваний...

 

У вас ростуть діти – син і донечка. Вони себе розуміють уже як львів’яни ?

Насправді, діти – це найдорожче, що є у житті. Ми хочемо, щоб вони були достойними громадянами і щоб вони перевершили своїх батьків…

 

Наскільки посади мера і першого заступника мера, у відсотках, – політичні, чи господарські? Що важливіше?

Найважливіше, і це не проста банальність – щоб міський голова дбав про місто і його мешканців. А для цього у сучасних реаліях потрібна як господарська, так і політична складова.

Перший заступник міського голови, як би він не хотів цікавитися політикою і брати у ній участь, він повинен бути в першу чергу господарником і вести господарку. Так, у всякому випадку, є у Львові. І результати показують правильність такого підходу.

 

А чи повинен мер бути популістом для того, щоб перемагати на виборах і обратися на другий термін?

Думаю, що міський голова повинен завжди людям говорити правду, бо якщо цього не буде, люди за короткий період часу зрозуміють «хто є хто». І він втратить довіру. Якщо мер говорить реалістичні речі, якщо він намагається їх впроваджувати, то люди будуть його підтримувати. Навіть якісь на початках непопулярні кроки.

 

Наскільки важливе створення бренду для місту?

Львів сьогодні – це бренд. І не просто бренд , а – позитивний бренд. І зараз питання не втратити це, а  і далі розвивати. Бренд – це важливо.

 

Івано-Франківськ – це бренд? Якщо так, то який – позитивний чи негативний?

Франківськ – це дуже хороше затишне місто, яке заслуговує набагато кращої динаміки.

Щоб зробити з Івано-Франківська, як кажуть, «цукерку», потрібні, в першу чергу, не гроші, а люди. Люди чесні і одержимі ідеєю, готові віддатися роботі, об’єднані спільним баченням мети і спільними мотиваціями. Будуть люди - знайдуться і гроші, все знайдеться..

 

Щодо брендів ще. У вас в коридорі помітили банер: «Львів – місто літератури». Це просувається новий бренд? У Франківська є старий відомий і чи не єдиний діючий бренд – «Станиславівський феномен» – когорта відомих письменників Андрухович, Єшкілєв, Іздрик і Прохасько в цікаві дев’яності роки його реалізовували. Львів хоче і цю, єдину перевагу, відібрати в Івано-Франківська?

Безперечно, що Івано-Франківськ має свою історію, свої пріоритети. І нам не треба в цьому конкурувати.

Щодо Львова. Скажімо, сьогодні ніхто в Україні не може конкурувати із Львівським книжковим форумом. Але Львівський книжковий форум – це тільки одна складова до дуже серйозного загального відношення львів’ян до освіти, до книги, до культури. Ви ж бачите, що львівські вузи займають 3-4 місце по престижності в Україні. Якщо говорити про львівських учнів, то вони займають найкращі місця не тільки на загальноукраїнських, але й міжнародних змаганнях.

 

Франківські учні теж, до речі теж в цьому не останні…

Це дуже добре. І це означає, що місто живе, місто розвивається. Тільки потрібен лідер і команда, які направлять все у правильне русло. Системно, осмислено. Важлива команда. Завжди першого керівника можна оцінити по якості команди, яку він запрошує до спільної роботи…

 

Як часто ви буваєте в Оперному театрі Львова, на виставках?

В оперу стараюся потрапити часто, тому що є речі, які ти просто повинен побачити і почути. Те, що сьогодні є можливість слухати у Львівській опері кращих виконавців – це для мене великий позитив.

Насправді, львівське мистецьке, культурне життя – це феномен не тільки України, алей  всієї Східної Європи. Кількість виставок, галерей, фестивалів, які проходять у  Львові не до порівняння з Івано-Франіквськом. Хоча раніше кількість і якість франіквських імпрез на той час нічим не поступалася Львову. Щоправда зараз динаміка тих процесів зовсім інша. Значить – щось десь ми (маю на увазі івано-франківці), нажаль, втратили. І зараз потрібно надолужувати, відродити все. Так, в Франківську в 90-ті роки відбувалося багато цікавого – міжнародні імпрези, експерименти в літературі, в мистецтві… А це все важливо в різних планах – завжди пошуки в мистецтві, в літературі, в науці дають інтелектуальний грунт чи то фундамент для надбудови якихось більш земних речей.

 

Культурне життя – це база для прийняття прагматичних рішень?

Для початку – очевидне, - виставки і галереї – це ж також економіка. І прямо, і опосередковано. Вони створюють образ міста. Адже місто «не-стильне», блякле ніколи до себе не потягне. Місто, яке домінує, яке має великий культурний потенціал – воно завжди привертає увагу. Крім того з цього виростають якісь інтелектуальні пошуки, відповідне середовище, воно породжує нові ідеї, креатив…

 

Що вас цікавить поза межами роботи?

(Сміється). Моя дружина каже, що поза роботою мене цікавить робота. Але я думаю, що це не так…

 

Наскільки важлива опора лідера-мера на політичні організації?

Коли є позитивна і єдина політична складова, то вся динаміка проходить набагато швидше. Коли її немає – все це робити набагато складніше. Але якщо ти хочеш робити добрі справи і знаєш як це робити, то усе обов’язково вдасться.

 

Чи вважаєте ви, що зреалізували себе?

(Сміється). Мені 43 роки. Думаю, що ще щось можна зробити...

 

Добре, абстрагуємо. Якщо б ви пішли у мери Франківська. З якими мотиваціями?

…….Насправді у мене все є. Бажання щось отримувати вже не є головним. Є бажання «віддавати»… Єдине, що мені залишилося – це добре виховати дітей і зробити ще щось таке, щоб люди мали позитивну думку.

 

Зараз з Івано-Франківськом підтримуєте звязок?

Звичайно, в Івано-Франківську маю багато друзів...

Насправді мене дуже часто болить, коли я приїжджаю в Франківськ і бачу ті речі, яких би могло не бути: чи розбита вулиця чи недовиконана робота, чи інші негаразди, які вносять дисонанс в життя людей. Звичайно, що мені хочеться, щоб Івано-Франківськ виглядав кращим.

Що я можу зробити як мешканець міста Львова, для міста, яке мене виростило і дало поштовх в життя? Кожного дня приділяти увагу якимось справам – це не реалістично. Тому не хочу лукавити.

Думаю, що сьогодні є реальним позитивний досвід міста Львова. І не зайвим, вважаю, його напрацювання передати, щоб їх можна було реалізовувати у Франківську.

Дуже правильною у цьому напрямку є пропозиція для громади і людей, які щось хочуть у житті – це започаткувати такий же самий, як у Львові, Інститут  розвитку міста в Івано-Франківську. Який би пропонував мешканцям стратегію розвитку, оцінював шляхи її реалізації і залучав людей, які хочуть щось створювати і змінювати в місті.

В цьому плані є думка – започаткувати такий Інститут міста Івано-Франківська. Думаю, що найближчим часом такий проект я з колегами-однодумцями з Івано-Франківська і розпочнемо.

І я не ставив би за мету прив’язувати цю інституцію до якихось персоналій чи груп. Така інституція мала б стати інституцією понад дрібними особистими інтересами, понад замкнутими групами, а навпаки – об’єднати всіх, хто прагне кращого для міста, незалежно від політики чи якихось бізнесових клубів.

Чомусь об’єднатися для нас – часто проблема. Але ми мусимо шукати порозуміння, точки дотику, і тоді все вдасться.

Завжди спочатку, перед довгим шляхом, необхідно все зважити, оцінити і спланувати, щоб ясно бачити ціль і засоби її досягнення, пріоритети.

 

Так, ми помітили поряд з кабінетами мера і першого заступника є організація з назвою «Інститут міста Львова». Які функції він виконує? Він потрібен чи це якась надумана стурктура? Для Франківська вона б була потрібна?

Інститут міста – це реалізація амбіцій міського голови Садового. Довгий час не погоджувалися із тим, щоб ця інституція існувала. Але, все-таки, міський голова переконав всіх і виглядає так, що це був абсолютно правильний і, можливо, навіть дещо запізнілий крок.

 

Скажіть сьогодні Інститут міста це комунальна установа? Раніше, здається все починалося із громадської організації з подібною назвою?

Це різні речі. Громадська ініціатива була ідеєю та дітищем «фізичної особи» – Андрія Садового.

А зараз це вже «дітище громади». Зараз це вже ініші люди…

Сьогодні вся стратегія, всі шляхи і кроки розвитку міста проходить через цю структуру. Інститут міста бачить майбутнє і пропонує нові моделі розвитку стосунків. Наскільки вони впроваджуються швидко в щодення – то це питання. Але те, що є найважливіше – стратегічне бачення, і є можливості заглянути у завтра, а не хаотично шукати «в процесі». Можливість експертної оцінки, бачення наперед – це дуже добре.

Скажімо, для Львова локомотивами в свій час були обрані туризм та ІТ-технології. Зараз будуть ще й інші кластери. Щоб зрозуміти і давати рецепти для Івано-Франківська, треба ретельно все вивчити. До стратегій треба ставитися дуже серйозно. Помилятися в пріоритетах не можна – адже це доля міста і людей на довгі роки… 

 

/data/blog/38907/dc6462a75d645d6e846efadc251a0e91.jpg

 Кабінет першого заступника мера Львова 

 

/data/blog/38907/0254e3074d79c2cc9c0b22027b4dd2eb.jpg

"Сьогодні вся стратегія, всі шляхи і кроки розвитку міста проходить через цю структуру. Інститут міста бачить майбутнє і пропонує нові моделі розвитку стосунків... Є найважливіше – стратегічне бачення, і є можливості заглянути у завтра, а не хаотично шукати «в процесі». Можливість експертної оцінки, бачення наперед..."

 

/data/blog/38907/38bf37ebd591a2581afe6f14bdb3e41c.jpg

"Те, що агентство Reuters вивело Львів на перше місце в ТОП-10 міст, які варто відвідати в 2013 році, то це важлива перемога всіх мешканців міста"

 

/data/blog/38907/df5d1455acfe9763c7e02ddaa77bf08a.jpg

 

/data/blog/38907/91395f427359508378b18d747eb21436.jpg

Всі коридори Львівської міської ради - виставка дитячих малюнків


04.08.2013 2122 30
Коментарі (30)

Аня 2013.08.05, 00:46
переконливо..
Олег 2013.08.05, 07:24
"але загалом – якийсь «інший» від того, яким ми знали його в Івано-Франківську" - звичайно що інший: культурніший, вихованіший і ерудованіший, бо живе у Львові, а з ким поберешся, від того і наберешся.. Треба нам Станіславів підіймати культурно, соціально, ментально, господарчо, серце болить за наше місто і громаду..
Idiots 2013.08.05, 09:35
Ale Frankivtsi vyberut' sobi merom durnyka z megafonom. A shkoda.... (((
Свободівець 2013.08.05, 09:57
Достойний суперник. Якщо він кандидуватиме – то дискусія зміститься із "соціальних магазинів", підкупу екскурсіями в Буковель і "продовженням розпочатого" у значно кваліфікованішу площину муніципального управління. Буде гідна кампанія, в якій переможцем має вийти місто.
гаврило 2013.08.05, 10:55
зате у нас був Тімоті-Лабада-П*єх- і т п- також маємо культурні події достойні патрийотів-
Франківчанин 2013.08.05, 12:26
Звичайний піар.Такий як і всі представники теперішньої влади, тільки більше скритний.Підтвердженням є його вибір теперішньої дружини, яку добре знають, коли вона працювала у місті. Мрії збуваються...Подвійна мораль, подвійні стандарти,подвійне життя...Ніколи б не голосував ні за нього, ні за жодного, хто зараз при владі!
петро 2013.08.05, 12:31
Наше місто перетворюється на Шанхай... Ще пару років мерювання і ми будемо на рівні Косова або Верховини... Попередній ресурс вже закінчується... Треба зміни і перспективи для нової команди управлінців..
Степан 2013.08.05, 12:56
Свобода Марцинкова в мери! Нам не треба ніякої господарки! А хвалені Інвестиції придумали світові олігархи щоби закабалити людей! Ми самодостатні! Головне ми найбільші патріоти української землі. Свободу не спинити!!!
₴784 2013.08.05, 13:01
Так, якщо і на наступних виборах оберемо лайно, то можна буде ставити хрест на цьому місті і валитися звідси. Синютка - ідеальний варіант для міста. Досвід, зв'язки, результати діяльності. Нікого кращого не бачу.
2 Франківчанин 2013.08.05, 13:08
ТАК! Давайте оберемо мерам простого сільського хлопця, щирого українця, який ніколи не працював у владі! Який не має ніякого досвіду управління. Тільки дорий патріот - син рідної землі може навести лад на своїй землі. Поїхати по селах, подивитися в кого найкраще доглянутий город, двір, хата. В кого добре доглянуті корови, вівці, коні. І вибрати таку людину мером! Тільки так, це буде правильний вибір! А ці інститути - не потрібні вони українцям. Хай собі бавляться в свої ігри самі.
А 2013.08.05, 13:48
У Львові не продають труси вперемішку з продуктами на проїжджій частині у самому центрі міста.
Динамо Київ чемпіон 2013.08.05, 13:53
Друзі, щоб все зрозуміти, поїдьте просто на 1 день до Львова. І питання віддадуть самі собою. І зразу ж зрозумієте "хто" в Івано-Франківську є "ху". Що вибтраємо те і маємо, Чесно кажучи не вірю в мудрість іванофранківців -(
Roman 2013.08.06, 08:21
Шановні франківчани! А чи не забагато комплексів щодо Львова! Львів - собі Львів, місто набагато більше, історичніше і ближче до Європи географічно, тому й не дивно, що ми відстаємо. Треба дивитись на конкурентів у нашій ніші 200-300 - тисячних міст. Це - Тернопіль, Чернівці, Луцьк, Рівне. А щодо динаміки - то приріст населення міста - основний показник, що не все так погано!
Рома 2013.08.06, 10:07
Та мова ж про інше тіпа. Де креатив? Де міжнародні імпрези, які в 90-ті започатковувалися в Франківську? Де хоч якась осмислена стратегія - куди ми йдемо, які пріорітети, що робимо, якими засобами? Відповіді на жодне запитання немає. Тупе хаотичне шарахання. От в Львові - 150 фестивалів на рік!!! - Фестивалі кави, шоколаду, борщу, Бог зна чого - там цікаво жити. В Франеку ж все МЕРТВЕ! І перспектив не видно.
Мешканець 2013.08.06, 10:12
А все таки що пише і розказує Синютка то все велика фігня. Просто Синютці потрібно мати хоча б трохи елементарної поваги самого до себе. В цивілізованому світі жоден посадовець будь якого міста не буде роказувати і повчати керівників іншого міста що їм робити і як їм жити і давати оцінку їх роботі. Це елементарна етика.Навіть у нас в Україні жоден мер чи заступник мера на сході чи півдні України не дозволить собі повчати чи критикувати мерів інших міст. Така критика притаманна тільки СЛАБАКАМ і є позицією невпевнених в собі людей. крім цього вона ще притаманна західнякам. Вони свого під носом не бачать за то бачать скалку в оці сусіда. А виступає пан Синютка з такими проповідями, тому що затаїв образу на нинішнього мера та мешканців що пролетів він на виборах як фанера над парижем. А тепер тихенько старається поливати брудом. Такі розповіді не є достойними державного мужа. Але що поробиш. таки правильну оцінку дали йому мешканці міста на виборах. Думаю і на майбутніх виборах він отримає таку ж оцінку. така людина не достойна не то що бути мером, але й сільським головою.
Орест 2013.08.06, 10:19
10 років тому до мене приїзжали друзі зі Львова і заздрили. В нас все було живіше. А зараз я вже навіть не заздрю Львівянам. Мив повній задниці. І вже здається без шансів -(
Зеник 2013.08.06, 13:57
Мешканцю. Для чого теж тримати чорноту на чоловіка. Його журналіст вивела на таку відповідь, а він не "ініціював розмови в цьому руслі. Та й те що сказав не стосується "повчань". Що за містечкові амбіції. Ніхто, судячи обєктивно з тексту, не ображав нікого. А от у Вас повно образ. Скажіть собі чесно, чи не обєктивно у Львові динамічніше?
зі Станіслава 2013.08.06, 14:02
Придивіться яка "культурна політика" у Станіславі. Ніякої. Жодного музею, симфонічного оркестру, "станіславські хвеномени" самі себе створили після імпрез 90х.Базар - от стратегія. А до речі новий претендент на містового голову так і сказав без всяких аналітичних довідок, що якщо його виберуть буде розвивати базари і супермаркети. І без інститутів міста обійдеться.
прибулець 2013.08.06, 14:06
Знову з села брати хлопа? Та з бруку потрібно брати мера, який би знав як має жити місто а не стайня і город. Щоби він не возив родині на село "подарки". А думав лише про місто.
Афганець 2013.08.06, 16:42
Коли вже місто буде мати міського голову, а не офіціанта на побігушках, який обслуговує то партійні , то комерційні, то губернаторські амбіції . Коли вже мешканці відчують доброго газду ?
Марта 2013.08.06, 18:20
Синютка це була би знахідка для Ів Франківська, без сумнівів
гість 2013.08.07, 22:20
не люблять синютку люди, тому що він є доброю людиною. Його попередня виборча компанія- повний блуд. Не буде він мером.
Слободян 2013.08.08, 00:56
Та тут люби не люби, "по плодах їх пізнаєте їх" Плоди нинішніх зовсім не солодкі. Хто може врятувати ситуацію? плоди Синютки в Львові. Ну не знаю, хто ще має такий досвід і результати роботи, Назвіть. Синютка це був би прекрасний варіант для Франківська.
Олег 2013.08.08, 14:03
Ивано-Франковск со своим мером...... и ЗАБУДІВЕЛЬНИКАМИ + СВОБОДА и ещё вагон СЕЛЯН (на разных уровнях) давно стал вонючим и рагулячим Тернополем, и скатится еще ниже.......и глубже в нацыональный продукт ГНІЙ Синютка - чиновник новой генерации,он бі смог, но он наверное никогда не придёт сюда мером , БО ТУТ ГРОШІ і ПОЛІТИКА. Менеджеры стоят дорого, но дешевле ошибок дегенератов!!
Vasya 2013.08.08, 23:14
Вже у Львові все в порядку? http://zik.ua/ua/news/2013/08/08/423348
до Слободяна 2013.08.09, 02:54
Розвиток Львову, це плоди не Синютки, а мера Львову п.Садового (добре Синютка сказав по "феномен Садового"), він там локомотив і мотор, започатківець усієї стратегії, планів і креативів, він створив плідну команду і об'єднав всіх люблячих Львів.. А Синютка, всього навсього, у Львові виконавець, менеджер. Може, дійсно, попрацювавши під добрим началом п.Садового, він набрався ідей та досвіду, але, насправді, характер і натура в Синютки кепські, це вам будь-який львівянин скаже, чи львівський журналіст, не люблять його у львові і будуть раді здихатись при першій нагоді.. Не шляхетний він якийсь, не того духу що п.Садовий, зневажає людей та несеться.. Але яка зараз є альтернатива Синютці в Станіславі? Дегенерат-алкаш, боягуз самоусуванець, чи мільйонер-корупціоер.. Може в такій компанії Синютка дійсно найкраще, що можна вибрати, а може, Бог дасть, з'явится щось краще.
до Roman а 2013.08.09, 03:08
Якраз на Львів і треба рівнятись а не на "пацикови" навколо! На найкраще треба рівнятись і терміново переймати добрий приклад, якщо хочемо розвитку і прогресу! 10 років назад і Львів, і Станіслав були в одинакових стартових умовах: у Львові були жахливі пребої з водою, проблеми з освітленням міста, жахливі дороги і сморід, колапс з транспортом і засилля селян-рагулів. Все було подібне до Станіслава, але в нас до влади прийшов безрукий і безмозглий популіст, а в Львові активна і позитивно налаштована на працю і перемогу людина, любляча своє місто. І результат очевидний. Немає неможливих речей, достатньо і в Станіславові прийти мудрому, доброму, люблячому місто меру, щоб пішов розвиток. Тому обов'язково потрібно вивчати досвід Львову і переймати, і чим швидше тим краще. Громадські організації мають розвивати громадянське суспільство в місті, самим треба виховувати і підіймати місто з рагулізму і безкультур'я, подавати приклад і народу і владі, і відповідально віднестись до наступних виборів мера.
до всіх 2013.08.09, 09:39
а якби ви були українцями то нікому б не заздрили .
НИК 2013.08.09, 15:26
АЛЄГУ, МЄСТНОМУ рагулю із мАСКОВІЇ,ЯК РАЗ ТЕПЕР СЕЙ ГНІЙ РОЗВЕЛИ КОРІННІ МІСТЮХИ: ЗА ПЛЕЧИМА АНЧОСА ІЗ ШЄПЄТОВКІ СТОЯВ ПАРТИЗАН І БУРА, ДАРМОГРАЙ, БАХМАТЮК, НАРДЄПИ ШЛЄМКО І КАФАРСКІЙ, КОЛИШНІ ОБКОМІВЦІ, ЕНДРЮ МИКИТИН (і сам за кого голосував??). А вагон селян БУВ НА ЧОЛІ З ШКУТЯКОМ І СВИНЮТКА БУВ В ЇХ ЧИСЛІ, ТЕЖ СЕЛЯНИН. МОЖЕ ПРОВАЛИ В ПАМЯТІ???
Ірина 2013.08.12, 19:47
Західні українці! Схаменіться! Вчора я повернулася з міста Харкова. У Франківську прожила 25 років. 10 у Львові. Нам далеко до східняків з їхнім спокоєм, розміреністю до нашого нарваного галичанства. По-перше, всюди чисто!!!!!!!!! Прибиральників не видно, смітників обмаль, але на бруківці, асфальті нема бичків і різного мотлоху. Ніхто не матюкається!!!!!!!! не підвищує голос!!!!!!! П’яниць немає на вулицях, як у нас. Квіткові клумби - це шедеври. У них обмаль вуличних кафе, мало тої європейськості, а у нас і у Львові вона "пре", але честі нам не робить. Тому перед нами стоїть велике завдання — раз ми побачили світ, то скористаймося нагодою використати той позитив у нашому місті.
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

10718 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1782
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1677
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2696
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4531
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

3178

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

260

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

995

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1399

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1288
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1661
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1455
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1180
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

545
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

621
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1822
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

1951 8
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20315
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

296
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

649 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

688
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1032