На вікенд до Південної Пальміри

Одесити часто кажуть, що в їхньому місті треба провести щонайменше три дні, аби побачити головні туристичні принади. Хоча у тих, хто опинився в Одесі на короткий період, а саме — на один день, все ж є нагода відвідати і побачити основні цікавинки «перлини біля моря».

Прикарпатці звикли розглядати Одесу тільки як варіант для літнього відпочинку на морі. Більшість з тих, хто бував в Південній Пальмірі в теплу пору року, очевидно, й не знають, що місто, з туристичного погляду, має не менше цікавинок, аніж розпіарений Львів.

Провести вихідні біля моря і подивитися на визначні пам'ятки не складно, адже з Івано-Франківська, до прикладу, потягом, дістатися до Одеси можна всього за ніч. Щоправда, потрібно завчасно подбати про залізничний квиток в обидва боки. Адже з наближенням сезону відпусток придбати його доволі проблематично. Варіантів насправді тільки два: потяг 136Л «Чернівці — Білгород-Дністровський» (відправлення з Івано-Франківська – 18:24, прибуття в Одесу – 10:02; плацкарт – 121 грн., купе – 204 грн.) та — потяг № 026Л «Яремче – Одеса» (відправлення з Івано-Франківська – 20:22, прибуття в Одесу – 11:15; плацкарт — 121, купе – 209 грн., люкс – 481 грн.). Для порівняння, якщо добиратися до Одеси автобусом, вартість квитка становитиме від 550 грн. А поїздка на машині через популярний сервіс Blablacar обійдеться в межах 600-700 грн.

Окрім того, слід знайти номер або кімнату для ночівлі. Для цього раджу скористатися всесвітньо популярним сервісом Booking. При нагоді можна ще й потрапити на акції. Як от пощастило нам, адже за добу перебування в готелі «Вінтаж», який знаходиться в центральній частині міста (10 хвилин від вокзалу, 15 хвилин від Дерибасівської і 1,6 км від Потьомкінських сходів), довелося заплатити усього 960 грн., включно із безкоштовним сніданком (зазвичай номер там вартує від 1225 грн.). Нині середня ціна за двомісний номер в готелях складає в межах від 900 до 1300 грн. Натомість, 1-кімнатна квартира обійдеться від 350 грн., а місце в хостелі – від 150 грн. Втім, особливо з комфортом радимо не бавитися, адже все, що вам потрібно, – це переночувати 6-8 годин, якщо, звичайно, ви налаштовані більше побачити, аніж провести в ліжку.

Ну ось і все, можна вирушати на прогулянку колоритним містом. Що ж цікавого подивитися за один день туристу, щоб познайомитися з Одесою ближче? Ми підготували  оптимальний, на наш погляд, маршрут. Головне – мати зручне взуття та озброїтися картою міста. Зрозуміло, є варіант з «гідами» на електромобілях, та по-справжньому дізнатися про Одесу, можна тільки склавши собі піший маршрут.

Розпочнемо наш шлях у бік моря від залізничного вокзалу (Привокзальна площа). Для цього нам спершу доведеться подолати спокусу, якою є відомий ринок «Привоз». Якщо таки спокуситеся – вважайте, що день втрачений. Адже ні на що інше, окрім покупок, часу не залишиться. Отже, тримаємо курс до вулиці Дерибасівської. Враховуючи, що система вулиць в центральній частині міста має розгалуження у вигляді кварталів, до пішохідної частини Одеси ведуть одночасно чотири вулиці (Пушкінська, Ришельєвська, Катеринівська, Преображенська), а також один проспект (Олександрівський). Крокуючи будь-якою з цих доріг, можна помітити затишні тротуари, ексклюзивні ліхтарі-вказівники, дивовижну архітектуру будинків, багато великих дерев незвичних порід, а також безліч кафе та оригінальні рекламні тумби і кіоски.

І ось нарешті потрапляємо на Дерибасівську. Вона з’явилася у 1811 році, а нині там проходять найголовніші свята Одеси, як-то День міста чи відома «Гуморина». Одесити називають цю вулицю «душею міста». Зрештою, тут завжди багато молоді, вуличних музикантів і туристів. Назву вона отримала на честь Йосифа де Рібаса – адмірала, який командував захопленням Хаджибея і був першим градоначальником Хаджибея-Одеси. Тут же, неподалік, розташований Міський сад, оспіваний у творах класиків і сучасників. В саду, створеному братом того ж де Рібаса – Феліксом можна побачити дивовижні пам’ятники. Для прикладу, пам’ятник дванадцятому стільцю з повісті Ільфа і Петрова. Одесити пишаються тим, що в їхньому рідному місті народився геніальний співак і актор Леонід Утьосов, про що свідчить ще один пам’ятник Міського саду. А чи бачили ви коли-небудь фонтан, який ділиться з відвідувачами ароматами парфумів щогодини? У Міському саду є й таке диво! Цей фонтан відкрили на 210-річчя офіційного заснування міста Одеси – у 2004 році. Гуляючи по Дерибасівській, варто обов’язково навідатися в Пасаж – унікальну будівлю, зведену на межі ХІХ і ХХ століть. Зараз це – готель та торгові ряди з магазинами на нижньому поверсі. Цікавим є зовнішній декор готелю – скульптури на фасаді та у внутрішньому дворі.

Йдемо далі за маршрутом визначних пам'яток Одеси до Національного академічного театру опери та балету. Новий храм Мельпомени, відкритий в 1877 році, став одним з визначних пам'яток Причорномор'я. Театр виконаний у стилі венського «барокко» і, як кажуть гіди, зараз включений до списку незвичайних визначних пам'яток Cхідної Європи. Свого часу тут співали, танцювали і диригували такі корифеї мистецтва, як Шаляпін, Крушельницька, Дункан, Чайковський, Микола Римський-Корсаков, Рахманінов та інші. Йдемо далі – минаючи один з найстаріших в Україні музеїв – Архелогічний, до міськради –  колишньої Старої біржі. Слухаємо гімн Перлини біля моря, який кожні півгодини грають куранти. Оглядаємо  старовинну гармату, яка колись палила по місту з англійського фрегата «Тигр». До слова, іменитий корабель знайшов свій спокій на підступах до Одеси.

Виходимо на Приморський бульвар – це частина історичного центру Одеси. Саме тут археологи знайшли залишки грецьких поселень, датовані VI–V ст. до н.е., які накрили куполом, створивши своєрідний міні-музей. Бульвар – одне з найулюбленіших місць для відпочинку містян, що вражає своїм оформленням та подихом морської свіжості. На Приморському бульварі розташований унікальний для Одеси містобудівний ансамбль у стилі класицизму. Ці будівлі вражають навіть тих, кому доводилося на своєму віку бачити найкращі споруди світу.

А ось і основні символи Одеси – пам'ятник Арману Емманюелю Дю Плессі, герцогу де Рішел’є (в народі Дюку), одному з найулюбленіших одеситами управителів. І один із символів міста – Потьомкінські сходи. Вони не лише сполучають центральну частину міста з Морським вокзалом, але й створюють справжню оптичну ілюзію: підіймаючись нагору, ви з подивом зрозумієте, що знизу бачили зовсім не те, чим є сходи насправді. Про кількість сходинок ми, звісно, читачеві не скажемо: інтрига підрахунку – це своєрідний ритуал, який треба пройти самотужки. Але повідомимо, що довжина сходів сьогодні – 142 метри! Також можна проїхатись на фунікулері вздовж сходів (ціна – 3 грн.).

Відтак, ми потрапляємо в Одеський морський порт – це осередок життя і розвитку міста. В усі часи надії на процвітання Одеси покладалися тільки на нього. Сьогодні тут розташована пристань Морського вокзалу, куди направляються численні круїзні судна. Є тут і стоянка для яхт. Зазвичай там перебувають від 10 до 20 яхт, які можна роздивитися зблизька. Від морвокзалу регулярно відправляються невеликі теплоходи на екскурсію вздовж узбережжя Одеси (вартість – 100 грн.), і це чудова нагода роздивитися місто з моря. Біля Морвокзалу просто неба стоїть експозиція з понад 20 «адміралтейських» якорів, які підняли з морського дна, і величезна корабельна гармата XIX століття.

Повертаємось назад на Приморський бульвар, де шукаємо унікальну будівлю – Плоский будинок. Це пам’ятка архітектури початку ХІХ ст. у Воронцовському провулку біля Катерининської площі. Одесити дуже люблять пожартувати над гостями міста: вони обов’язково дочекаються вашого подиву на обличчі, повідомлять про «плоских людей», які тут нібито мешкають, а потім вибухнуть веселим сміхом. Бути в Одесі і не пройтися по найдовшому, хиткому і непередбачуваному мосту під назвою Тещин категорично не можна. Зазвичай туристи стрибають, розхитуючи міст, щоб зберегти у пам’яті неймовірне відчуття драйву. Зовсім поруч з Тещиним мостом знаходяться Воронцовський палац, де увечері танцюють танго, та Воронцовська колонада, що відкриває надзвичайний вид на Одеський порт.

Ну і звісно ж – на море. В Одесі море є всюди, окрім Центру (бо в центрі – порт). Найближче – пройти до парку Шевченка і спуститися  сходами на пляж «Ланжерон». Від «Ланжерону» і на південь вздовж моря тягнеться 5-кілометрова Траса Здоров'я, з якої можна спуститись на безліч пляжів. Там їздять на велосипедах, бігають і просто прогулюються тисячі одеситів і гостей міста щодня. А ще це місце романтичних зустрічей ввечері. Закінчується Траса Здоров'я пляжем-районом «Аркадія». До слова, необов'язково йти пішки по трасі: можна сісти на трамвай і проїхати вздовж Французького бульвару та відчути колорит одеського транспорту (вартість проїзду: трамвай, тролейбус – 3 грн., маршрутка – 7 грн.). Зрештою, одесити завжди залюбки підкажуть вам, як дістатись до потрібного місця, на якій зупинці вийти та де повернути.

«Перлина біля моря», «Південна Пальміра», «Одеса-мама» – як її не називай, це одне з найколоритніших міст України. Зрозуміло, що в одному матеріалі неможливо описати усі визначні місця цього неймовірного міста. Але варто хоча б раз поїхати в Одесу і відвідати вищезгадані місця. Вдалої подорожі!

У матеріалі ціни вказані станом на травень, а у «високий» літній сезон вони традиційно зростають.

Андрій МЕНІВ

kuryer-if.info


10.06.2018 2282
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

655
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1900 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1125 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

549
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6900 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11387 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

330

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1067

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1110

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1103
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

273
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1076
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

844
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

743
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2945
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4437
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18436
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

313
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

348
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

659
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

765