"Моя мета не гроші заробити, а зробити щось корисне для держави", — голова «Асоціації вівчарів», прикарпатський фермер Василь Стефурак

Василь Стефурак, голова громадської організації «Асоціація вівчарів», вже десять років займається вівчарством на Коломийщині.

Так, у його господарстві в селі Молодятин не лише вівці та барани. Тут розводять ще й кіз, з молока яких виготовляють крафтові сири. А ще на фермі є коні, собаки та інша живність.

Журналістка Фіртки дізналася, яка сьогодні ситуація з міжнародною співпрацею в українському вівчарстві.

"У 2017 році турки випадково купили у мене баранчика на Байрам. Вони зовсім не знали про мене, просто шукали баранчика на своє релігійне свято. Вони приїхали. Знову ж таки, вибрали першого кращого баранчика, який під руку попався і придбали його.

Я думав, вони собі на вечерю його купляють, але вони відправили його на Київ. Як виявилося, на задній нозі в цього баранчика є унікальний вид м‘яса.

До слова, у мене вівці є двох порід: м‘ясо-молочні та молочно-м‘ясні. Різниця у акцентах. Якраз у м‘ясних яскраво виражена ця унікальність, яку помітили турки. Через тиждень вони визначають, в кого купували баранчика, телефонують мені та запитують, чи можна приїхати.

Наголошують, що хоче приїхати консул Туреччини. Я погодився. Ми домовилися про зустріч через два тижні та вони привезли з собою дослідника. Приїхали, до речі, дуже достойно. Два авто на турецьких номерах приїхали у Молодятин, де болото по коліна. Вони приїхали з вченим, якимось авторитетним у них вівчарем. Тоді, до речі, я вперше в житті побачив справжнього яничара в третьому поколінні з родинним перснем такого розміру, що можна було б нашу громаду купити.

Турки лазили на колінах довкола моїх овець і хотіли побачити саме задню частину ноги і саме знизу, бо згори не видно. Я не розумів, що відбувається, допоки мені не пояснила перекладачка.

Консул тоді запитував у мене, як я добився такого результату, а я віджартовувався, що кожного вечора, поки люди не бачать, скакалки вівцям роздаю. Ну, консул наголосив, що для них це фурорне досягнення і вони захотіли купити десять тисяч таких баранів зі старту на плем‘я. А в мене в цілому на той час було лише двісті таких голів.

Я тоді швидко зорієнтувався, ми підійшли по пагорбах трохи вище і звідти виднілися розвалини старого колгоспу. Я запропонував їм інвестувати в цей колгосп і поля, а ми там працюватимемо з вівцями. Прорахував і пообіцяв їм через три роки десять тисяч таких голів, як вони й хотіли.

Тоді я вже приблизно знав цю формулу. Але мені потрібна була територія. У такому випадку я міг би через три роки збувати туркам 10-20 тисяч голів щороку. Тоді я шукав цю можливість, як вивести українське вівчарство якраз на міжнародний ринок", – ділиться прикарпатський фермер.

Василь Стефурак каже, що коли починав займатися вівчарством його ідея полягала в зайнятості українців на своїй землі. У вівчарство чоловік прийшов з бізнесу, а тому він багато роздумував, що б такого цікавого зробити, щоб не перенаситити ринок і щоб це було актуальним.

"Задачу я придумав собі дай Боже, і тут така можливість. У світі цілі стратегічні інститути роздумують над тим, що зробити такого, аби було актуальним, а мені треба було подумати над тим, що дотичне й до нашого українського духу, і могло б приносити прибуток.

Що стосується ситуації із турками – вони погодилися на мою пропозицію. В той рік Ердоган приїжджав до Порошенка із робочим візитом і там окремим рядочком щодо співпраці був прописаний розвиток вівчарства.

Тоді вони прийшли із пропозицією напряму, але адміністрація тодішнього президента поставила туркам умову – три мільйони доларів за вхід. Будь-яка держава може інвестувати в іншу лише під гарантією тієї держави. Тобто вони у нас інвестували б під гарантією, що ми відповідаємо за ці кошти.

Турки були шоковані, бо вони хотіли інвестувати та потім купляти, цим самим розвивати нашу економіку, про який вхід може йтися? Жадність Порошенка світ не зрозумів і я теж.

Через це у 2018 році на Карпатському економічному форумі я не подав йому руки. Люди хотіли працювати, я витратив на це багато років життя, розумів, що проєкт із турками - пілотний, далі ми тільки б збільшували обороти, розвивали українське вівчарство, а йому до повного щастя у кишені бракувало ще тих три мільйони доларів.

Турки тоді достойно повелися. Вони відмовилися від президентської пропозиції, вийшли знову на мене, пояснили ситуацію і запропонували мені переїхати працювати в Туреччину. Вони сказали, що їхня наука таких досягнень не має. Фінансування пропонували мені, яке потрібне. Вони давали мені зелений коридор, лише б працювати у них.

Але є така річ, як патріотизм… Для когось це пустий звук, хтось за нього помирає, а хтось на нього працює. Тоді я передав консулу, що я небагата людина і єдине, що можу подарувати своїй державі – то вівці.

Моя мета не гроші заробити, а зробити щось корисне для держави. Тому я вирішив працювати в Україні, хай навіть це довше по часу, бо розумів, що підтримки вже не буде нізвідки. Я пообіцяв їм, що ми цю породу розведемо, не втратимо її. Незабаром плануємо зареєструвати і якось назвати. Поки що це вівці Василя Стефурака.

Можливо, колись держава оцінить тих, хто працює на її розвиток. Бо держава своєю чергою все-таки повинна бути націлена на інтереси людей. Я хотів, щоб наші українці мали зайнятість вдома.

Часто бачу оголошення у соціальних мережах, коли ферми інших країн запрошують на роботу українців. Чим ми гірші? Там можемо худобу доглядати, а вдома ні? Я розумію, що породу вивести – це річ непроста і тривала, не кожен візьметься до такого, але базово працювати може кожен".

Більше читайте у матеріалі: Баран за мільйон доларів, бойня з єврономером та шалений експорт в ОАЕ: фермер з Прикарпаття розповів про тваринництво у час війни.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Для фермерів створили онлайн-курси, як вигідно вирощувати екологічний врожай

Програма підтримки сільського господарства в Івано-Франківській громаді набирає обертів: як отримати допомогу за утримання свійських тварин

«Хочемо працювати на рідній землі», — прикарпатський фермер Назарій Вепрук про роботу власної козячої ферми (ФОТО/ВІДЕО)

Соціальні програми допомоги для мешканців Івано-Франківської громади: скільки складають виплати


Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

932
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2379
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2046
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2075
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6300 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2366 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

232

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1058

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1037

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1305
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

168
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

523
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1981
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26418
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

475
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10386 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7924
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

471
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

326
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

477
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

548
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1498