Міф для міста

 

Міста творять міфи про свою історію та мешканців, але ще частіше українські міста потрапляють в пастку міфів про самих себе.

/data/blog/38475/04b4636500ea089bff03954b474b7661.jpg

 

Часто доводиться чути, що Івано-Франківськ завжди був у тіні Львова. На жаль, не як «сірий кардинал», що направляє, а як невеликий кущ у тіні старого крислатого дерева. Тобто був чи то додатком, чи то відбитком, чи для декого навіть мініатюрою. Наші управлінці у високих службових кабінетах швидко знаходять виправдання такого стану речей, порівнюючи розвиток міста з марафоном. Мовляв, бігти другим - теж стратегія, яка ще й дозволяє економити сили та у відповідальний момент перед фінішем рвонути вперед. Тільки-от фініш для міста - це не високий рядок в рейтингу, а переважно завершення історії.

 

Сусідній Львів породив міф про свою столичність, а Івано-Франківськ - про периферійність. Так перший позбавляється конкурентів, а Станіславів - високих до себе вимог. Пишна історія «міста Лева» нам нібито говорить що все вже давно вирішено нашими предками – ми йдемо за столицею Галичини. І це можна відчути просто сівши на потяг з Києва, Луцька чи Донецька: першим нас зачарує Львівський вокзал. Але насправді, «столичність» сусідів - це не проблема. Розв’язок комплексу меншовартості не в залученні інвестицій чи переписуванні історії, а в зміні мислення. Бо навіть столиць тепер може бути декілька: фінансова, культурна, історична, освітня та багато-багато інших. Тому якщо Львів - столиця Галичини, то нічого не заважає обласному центру Прикарпаття стати освітньою чи «сімейною» столицею країни. Питання не в обставинах, а в нашому ставленні до них.

 

Треба визнати: Івано-Франківськ не знають. Не знають, який він насправді. Але не тому, що не цікаво, а тому що ні громада міста, ні обрані нами міські управлінці не знають, яким він має бути. Ми не маємо бачення міста та сучасної стратегії, бо не знаємо наших цінностей, а отже, навіть про простий план розвитку годі говорити. А якщо хтось зараз почне серйозно обговорювати брендинг, то це можна сприйняти як вдалий жарт. Якщо ми не знаємо в якому місті живемо, то чому інші люди про це мають знати?

 

Брак ресурсів є у всіх містах, але їхній надлишок може вести до пастки. Пастки, яка дозволяє зосередитись на надлишковому ресурсі, а забути про найголовніше – про жителів міста. Так ми отримуємо фінансові центри без парків, «історичні мекки» без мешканців, але з туристами, чи імена кількох міщан, які перетворились на популярні бренди без живої історії. Тому відсутність грошей, корисних копалин, столичного статусу насправді може бути благом, адже дозволяє зосередитись на людях. Які і є основним капіталом в наш час, адже вони творять історії, ідеї, ідентичність та реалізують їх на практиці. Всім очільникам міст не вистачає чогось: часу, управлінських компетенцій, моралі чи чесності перед собою, а найбільше - вміння ставити перед собою складні запитання. Але комусь таки вистачає мудрості на вході до зали засідань викарбувати слоган: «Візьми і зроби!». Більше, правда, для себе, ніж для преси.

 

Універсальних рішень проблем розвитку міста немає. І не тому, що ми їх не шукаємо, а тому що вони унікальні. Але є речі, які можуть запустити широку дискусію і привести врешті до розуміння викликів перед містом.

 

Про міста тепер переважно говорять історіями та картинками, часто просто асоціаціями. А творять асоціації та захоплюючі історії – лише унікальні події. Події - це привід для гостей зазирнути в нове місто, а міській владі - поширити унікальні цінності, які притаманні лише жителям міста. Гості, відвідуючи якісно організовані заходи, відчувають ідентичність міської спільноти. Форуми, паради чи фестивалі - це ще й шанс отримати безкоштовно рекламних агентів серед лідерів думок не лише в Україні, але й за її межами. Зібравши в «воротах до Карпат» на вихідних кращих архітекторів країни чи лідерів молодіжних організацій, можемо на багато років отримати прихильників, які творять суспільство через скло і бетон чи через активну громадську позицію. Події - це багаторазова візитна картка з живими спогадами, що передається від людини до людини.

 

Події часто творять певні середовища людей, які можуть створювати унікальну додану вартість. Тепер люди дуже дорого цінують можливість комфортно ділитись ідеями. Вони своєю діяльністю додають яскраві мазки до картини ідентичності міста. Знаючи, яке місто ми конструюємо, знали б, яких людей нам треба гуртувати  в місті. Важливо, що міцні середовища зі своїми цінностями самі з часом творять якийсь продукт: фестивалі, конференції, національні ініціативи. В певний момент їм вже стає не потрібна чиясь допомога, і вони самодостатньо розвиваються та спонукають до поступу й місто. Щоб творились середовища, потрібні правила гри та відносний комфорт. А влада, навіть місцева, може легко це організувати – було б бажання та розуміння.

 

Ми часто позичаємо сервіси в інших, хоча у самому місті завжди є прості ідеї, які можуть зробити його приємнішим та зручнішим. Лише створення додатку для мобільних пристроїв, де буде карта міста з визначними пам’ятками, інформація про міський транспорт та афіша подій, додасть неймовірної зручності візитерам до Івано-Франківська. А ще буде яскраво відрізняти нашу громаду від інших міст, які ще не спромоглись на такий додаток для планшетів та смартфонів. Але тоді потрібно забезпечити безкоштовний безпровідний доступ до мережі в центрі міста та на вокзалах, який би став у пригоді людям, що хочуть, не відриваючись від своєї праці, познайомитися з духом міста.

 

Міф про меншовартість Франківська та визначеність його долі виріс на уявленні,  нібито гроші, географія та історія мають визначальне значення для міст. Але це вже давно не так, бо визначальними є ідеї, унікальне бачення та управлінська компетенція, які є лише в людях.

 

Тарас СЛУЧИК, політолог,

керівник регіонального відділення Інституту політичної освіти,

Галицький кореспондент


24.07.2013 Тарас СЛУЧИК 858 4
Коментарі (4)

Ну и? 2013.07.24, 22:27
Текст напыщенный и неубедительный. Помниться, нетак давно некая смешная "фундация Франкивский Станислав" или что-то в этом роде тоже надувалась на прекраснодушные проекты "Города-храма"и "Города-горизонта". И что? Про те мыльные пузыри все уже забыли. И вот Тарас пошёл той же тропой. Кому интересна даже комфортная провинциальность? Людям нужны яркие оригинальные впечатления, а не провинциальная самодеятельность в которой всегда сквозят банальность и вторичность.
НИК 2013.07.24, 23:22
В НАС Є ІМІДЖ, ЯКИЙ МИ ЩЕ НЕ КОРИСТАЛИ, ПУШИК НАЗВАВ НАШ ФРАНКІВ "НОВИМ ГАЛИЧЕМ". І ДОБРЕ БИ ТАК ЇГО БУЛО І НАЗВАТИ. А САМ ГАЛИЧ, ТОЙ ШО В КРИЛОСІ, ВИКОРИСТАТИ ЯК ПРИМІСЬКИЙ СКАНСЕН, ЛЯХИ НАВМИСНО РОЗБУДОВУВАЛИ СТАНИСЛАВІВ, АБИ ПОХОВАТИ СЛАВУ ГАЛИЧІ. А ЛЬВІВ Є СТОЛИЦЄ ГАЛИЦКО-ВОЛИНІ. МІСТО КУПЦІВ, ЯКЕ ЛИШ 100! РОКІВ БУЛО РУСКИМ, А ВІДТОГДИ ДО ТЕПЕР ЖИДІВСКО-ПОЛЬСКИМ! З 1945р ДОДАВСІ МАСКАЛЬСКИЙ ПОМІЧНИЙ ЇМ ЕЛЕМЕНТ. ПОДИВІТСІ - В ЧИЇХ РУКАХ БІЗНЕС ЛЬВОВА. А У ФРАНКОВІМ ЯВНА ПЕРЕВАГА ГАЛ-ЕЛЕМЕНТУ: ВИШИВАНЮК, ШКУТЯК, БАХМАТЮК, ВСІ!! ЗАБУДОВНИКИ. ТОМУ ТАК ВСЯ ОКУПАНТСКА СУЧНЯ ТАК СТАРАЛАСІ ВПХАТИ НИНІШНОГО В ЯКОМУ НЕМА УКР.КРОВИ. І ВІН БЕЗ СУМНІВ ЛЯГАЄ ПІД ЛЯХІВ І КОГО ТРЕБА. ОДНИМ СЛОВОМ, ЛИШ У НАС МОЖЛИВЕ ВІДРОДЖЕНЯ ГАЛИЦКОГО ДУХУ, ГАЛИЦКИХ КАПІТАЛІВ. ЗА СТОЛИЦЮ ГАЛИЧИНИ НАС ВИЗНАЮТ І ПРОВІД ТАРНОПОЛЮ. КРІМ ПОЛЯКІВ НА ДУХ ЛЬВОВА ВПЛИВАЮТ І НАШІ БРАТИ - ВОЛИНЯКИ. ВОНИ ФАЙНІ ЛЮДИ, АЛЕ КОЛИ ЇХ ІНТЕЛІҐЕНЦІЮ ПОЧЄЛИ ВИРІЗАТИ ЛЯХИ, ЇХ МІСЦЕВИЙ ТАРАС БУЛЬБА НЕ СПРАВИВСІ, І ТОГДИ ПРИЙШЛИ БАНДЕРІВЦІ, ЯКИХ ДО ТОГО НА ВОЛИНЮ БУЛО ДУЖЕ МАЛО !!!, І ТВЕРДОВ РУКОВ ВСТАВИЛИ ЛЯХАМ ПІСТОН, ПРО ШО ЗАРАЗ БАГАТО ПИШУТ. РЕАЛЬНО МИ ВЖЕ ВВИЗНАНІ ПРОВОДОМ ГАЛИЧИНИ В ПОЛІТИЦІ І НАРОДНИХ ЗВИЧАЯХ, БАГАТСТВІ ТРАДИЦІЙ, ЛИШИЛАСІ ЕКОНОМІКА. НА СЕЙ ІМІДЖ РОБИТ БУКОВЕЛЬ. ТРЕБА ЩЕ ВІДНОВИТИ СТІНИ І ВАЛИ СТАРОГО ГАЛИЧЄ, УСПЕНСКИЙ СОБОР, І ВОДИТИ ТУДА ЕКСКУРСІЇ, В КРИЛОС. СЕ МАЄ БУТИ НЕ ЛИШ ОСІДОК ІКОНИ ГАЛ-Ї Б-ЦІ, ЩО ВЖЕ І ДОБРЕ РОБИТ УГКЦ, А ТУТ МАЄ БУТИ ПРЕСТОЛ НАШОЇ ДАВНОЇ РУСКО-ГАЛИЦКОЇ СЛАВИ. А ГУЛЯТИ І РИГАТИ ВСІ ЦІКАВІ ДО СЕГО ПРЕСТОЛУ І БУДУТ У фРАНКОВІМ!! ДАРУЮ ВАМ СЮ СХЕМУ, ДОКАЖЕТЕ, ЩО ВИ НЕ ЛЯХИ, БО ЇМ ПІДНЕСЕНІ НАШОЇ СЛАВИ ДУЖЕ ШКОДИТ НА ЗДОРОВ"Є.
КИН 2013.07.25, 11:23
Все, що назвав Пушик - здохло. От він придумав Писянкове Прикарпаття - сміх! А НИК- то шанувальник пушика, я тащу сі!)))))
Професор 2013.07.26, 10:01
Що ж це наших політологів так полягло на філософію та історію? Спочатку Кедик, а тепер і Случик. Краще б продовжував успішно моніторити нашу владу. Це у нього «добре» виходить. Тарасе, почни нарешті працювати, не піарся за рахунок історії Станіслава!
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

537
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11049 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1845
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1747
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2747
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4603

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

346

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1046

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1459

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1330
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1708
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1518
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1232
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

601
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

677
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1872
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2109 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20373
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

349
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

700 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

735
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1081