Марк Лівін: Я вдячний Всесвіту, що зі мною таке сталося

 

/data/blog/73746/ff6bd14b632e93e6b90b8b0ae59deb12.jpg

 

Марк Лівін — сучасний український письменник, блогер та музикант, лауреат літературного конкурсу видавництва «Смолоскип» у номінації “Проза” за повість “Життя та інша хімія”(2012), автор збірки коротких оповідань «Книжка» та ще не опублікованої «Люди погоди».

Марк є одним із багатьох франківців, кому, на жаль чи на щастя, свого часу рідне місто стало затісним. Для реалізації себе, своїх планів та задумів довелося змінити затишні, спокійні вулиці Івано-Франківська на шалений темп столиці, а з ним і безліч можливостей та шансів.

Підкорити Київ не було в його планах. Швидше за все – втілити у життя те, чому було замало місця тут, у Франківську. Скоро на полицях книжкових магазинів з`явиться його нова, вже третя, книжка. Презентації, літературні вечори, поетичні читання, гарна музика, творчі бесіди з колегами та читачами – все це тепер його життя.

 

/data/blog/73746/38abf6074a5cf9d09514a50c4facaf20.jpg

 

В залі, де Марк презентував свою книгу в Івано-Франківську, не було вільного місця. Його аудиторія – це така ж молодь як і він сам: прогресивна, спрагла до чогось нового, але, при цьому, незмінно романтична. Аншлаг на презентації в рідному місті, так як і в інших містах, говорить лише про те, що якісна творчість, в будь-якому її прояві, потрібна сучасній молоді. 

Чим живе молодий франківський автор, що надихає  його на творчість, які стосунки зі столицею та з малою Батьківщиною.

Про все це Марк Лівін розповів Типовому Франківську.

 

марк3

Про життя

Іноді мені здається, що життя йде повз мене, доки я працюю. Потім я думаю, що моя робота – це і є моє життя. Бо, не дивлячись на дрібні негаразди, я все одно дуже люблю те, чим займаюся. В більшості своїй життя – це те, що з нами стається, доки ми чогось чекаємо. Тож зараз я вчуся жити тут і тепер, насолоджуватися тим, що відбувається зі мною щомиті, вчуся новому, пізнаю, люблю, мандрую. Аби очікування стало усвідомленим.

Моє теперішнє життя докорінно відрізняється від життя у Франику. Там я більше тусив, гуляв з друзями, бавився в музику. Після переїзду життя набрало обертів і наразі цей темп шалений. В середньому я 12-15 днів на місяць проводжу в дорозі. Презентації, лекції, зустрічі, читання. Крім того є робота та близькі люди, яких я люблю і хочу бачити. Мене змінило місто та люди в ньому. І я вдячний Всесвіту, що зі мною таке сталося.

Про творчість

За тиждень виходить нова книга. «Люди погоди». Плануються презентації, читання, лекції. Крім того найближчим часом я почну викладацьку діяльність. Більше нічого не розповім, бо решта речей поки на стадії задуму. Якщо розкрию карти передчасно – можу програти.

Мені багато пишуть – кличуть на всілякі читання і презентації, пишуть подяки за творчість і бажають натхнення. Перед кожною презентацією я плачусь, що не хочу її. Не тому, що насправді не хочу, скоріш тому, що боюся розчарувати людей, які мене читають. Тому щораз я викладаюся на максимум. Аби не було соромно ані мені, ані людям, які мене бачать-чують.

Творче життя – це те, чим я живу, це взагалі увесь я. 

життя_та_інша_хімія

Про долю

Я вірю в те, що людина протягом життя може обирати нескінченну кількість разів. Якщо тобі щось не подобається, або щось тебе парить, ти можеш обрати інший варіант ситуації. Як у своїй голові, так і в повсякденних справах. У моєму житті доля – це повна відповідальність за те, що я роблю і обираю.

Я свідомо обрав те життя, яке маю, я його дуже-дуже сильно хотів. І наразі воно залежить тільки від мене.

 Про успіх

Мені здається, зовнішні прояви успіху у житті відіграють мінімальне значення. Я неуспішний у багатьох-багатьох дрібницях, які формують життєвий бекграунд. Від нього залежить моя поведінка та сприйняття мене іншими людьми. Я часто імпульсивний, часом зловживаю різними дрібними кайфами, не завжди можу дослухати опонента до кінця. Я можу несвідомо образити чи покепкувати над людиною. Через це відбуваються дрібні внутрішні конфлікти, які все псують.

На мій погляд – успіх – це коли ти живеш у гармонії зі собою та світом. А те, скільки в тебе читачів, бабла чи інших суєт – питання десятого порядку.

Щодо успіху у творчості – це залежить від особистих амбіцій людини. Мені здається, головне у цьому питанні – реалізація свого потенціалу. А в якій кількості (чи десять книжок чи одна збірка) – питання індивідуальне.

Про натхнення

Надихають деталі. Те, що не лежить на поверхні. Тому я так рідко пишу художні тексти – бо знайти особливість у буденності і розповісти її через призму історії – ціла наука. І наразі я цьому вчуся. 

марк5

Про Київ

Київ – місто, куди я завжди хочу повертатися. Це як з хорошою роботою – ти прокидаєшся вранці і тебе не напрягає, що тобі зараз треба йти в офіс, бачити всіх цих людей, виконувати обов’язки. Бо все воно серцю приємне.

Місто непросте і не всіх приймає. Від багатьох друзів чув щось на кшталт: як ти тут живеш? Їх дивує темп міста, байдужі люди в метро (це тільки на перший погляд) і таке інше. Насправді ж тут більшість сконцентрована на самореалізації. За якийсь час і сам починаєш цим перейматися: ставиш собі задачі, вирішуєш їх. Думаю, якби я колись не переїхав до Києва, навряд став би тим, ким хотів.

 Про Франківськ

Франик дуже настроєвий. У лютому він може здатися сірим та непривітним. У травні ти можеш закохатися в його парки та кафешки. В листопаді розлюбиш через громадський транспорт та погані дороги. Насправді ж це все – одне місто, яке буває у різних настроях. І якщо ти його справді любиш – то приймаєш зі всіма дрібними негараздами.

Я люблю Франик. Я не називаю його якось інакше. Тут багато моїх друзів, величезна кількість талановитих людей, гарна інфраструктура, багато кльових закладів. Якщо у мене бувають якісь негаразди або ж мені просто хочеться відпочити – я приїжджаю сюди, винаймаю житло в центрі і живу повільним розміркованим життям.

У світі немає міста, яке б дало мені більше, аніж Франик.

Про щастя

Для мене щастя криється в деталях. Відчиняти вікна після зими, задирати голову в небо, дослухатися, вдивлятися, сміятися, дихати-дихати-дихати, мовчати, розуміти, приймати, куштувати; робити щось вперше, робити щось востаннє, не поспішати чи поспішати, руйнувати чи будувати. Прокидатися з розумінням: я живу, я роблю це і це, я рухаюся туди і туди. Прості осяння тут і зараз, без подовження в часі. Частини великого, незмінно-загадкового й вічного.

Про майбутнє

Моє життя скидається на кермування машиною вночі. Перед собою я бачу тільки те, що з темряви вихоплюють фари. Але цього достатньо, або доїхати до пункту призначення.

Я ніколи не планую нічого грандіозного. Живу імпровізуючи, рухаюсь до того, що бачу перед собою. Це дозволяє мені бути пластичним і без проблем корегувати напрям руху.

люди_погоди


04.04.2015 1635 0
Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

694
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11216 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1900
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1797
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2796
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4651

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

423

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1093

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1501

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1366
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1746
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1566
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1275
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

648
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

726
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1918
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2257 11
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20412
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

394
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

738 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

780
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1126