Людина: Дух, Душа, тіло


«И сотворил Бог человека по образу Своему, по образу Божию сотворил его;

мужчину и женщину сотворил их. И создал Господь Бог человека из праха земного,

и вдунул в лице его дыхание жизни, и стал человек душею живою».

Библия. Первая книга Мойсея; Бытие, Гл.1,2.


Більшість людей не зможуть впевнено відповісти на запитання: що воно таке Дух, Душа, як вони співвідносяться з тілом? Вважається, що це синоніми, але невірне трактування цих фундаментальних категорій призведе до хибного розуміння поняття «людина», її місця та ролі у житті.

 

Просвітлені вважають, що людина – це Дух, який мешкає в Тілі, і у нього є Душа. Якщо перефразувати, то іншими словами це звучить так: Дух – це той, ким людина є насправді, а Душа – це те, чим вона володіє. Таким чином, стає цілком зрозумілим, що кожен із нас, у глибинах нашого єства, зберігає вічну, безсмертну, божественну часточку іскри Божої – Дух. У вирішальні моменти нашого життя, саме ця сила Бога, цей вічний і негасимий вогонь просвітлює нас та виводить на широку дорогу, що носить наймення - Шлях. Якщо Бог – це океан, то Дух - це краплина того, божественного океану в кожному з нас. Бо ми створені «по образу і подобі Його». Ще раз зауважимо, що людина – це Дух, що втілений у тілі. Істинне «Я» – це і є Дух.

 

Умовно, людей, за їх рівнем розвитку свідомості, можна розділити на три групи. Найнижчий щабель займають люди, центр життя яких зосереджений на потребах фізичного тіла. Ці, так би мовити, люди керуються переважно інстинктами, розумова та емоційна діяльність цих людей знаходиться на жалюгідно примітивному рівні виживання і розмноження. Своє «Я» вони повністю ототожнюють із власним тілом, потреби тіла для таких людей – є їх приоритетними потребами. Про існування Душі вони дещо колись чули, а що стосується Духа, то це для них поняття, що лежить за межами їх розуміння. На думку таких людей (якщо вони, взагалі, здатні думати) Дух, Душа – це просто видумки попів, бо так, вони вважають, зручніше людям дурити голову. Про Душу представники цього рівня розвитку згадують вранці, коли «Душа сто грамів просить». Піди, спробуй пояснити такому, що він «спить»...

 

До другого рівня належать люди, що живуть, переважно, своїми власними емоціями. Життєвий центр таких людей знаходиться в їхньому серці. Це, переважно, такі собі «відірви-голови» та «рубаха-парні». Їх серце не виховане, вчинки некеровані. До аналізу вони вдаються вже після того як «наламають дров».

 

Звичайно, більш високе місце займають інтелектуали, психічний центр яких розташований у головному мозку. Вони довіряють, виключно, здоровому глузду, все, без винятку, розглядають з точки зору власної ментальності. Але все це – люди-машини, або автомати (чи – напівавтомати).

 

Над усім цим дрімотним зібранням знаходяться справжні Просвітлені, або «двічі народжені», або «діти Бога», що характеризуються розвиненою свідомістю, волею та власною свободою; вони здатні до самопізнання. Ці люди досягли максимальної влади над матерією, та граничної еволюції свого розвитку.

 

Наше життя залежить від нашої Душі набагато більше, ніж здається на перший погляд. В нашій Душі зароджується усе, що потім проявляється у нашому фізичному тілі. Люди хворіють тому, що хворіє їхня Душа, людина старіє тому, що старіє її Душа, людина не може реалізувати себе у житті тому, що є нереалізованою її Душа. В наслідок поєднання Духа та Тіла утворюється особистість. Стає зрозумілим, що сенсом життя людини має бути досягнення гармонії між Душею та Духом, для чого необхідно виховувати Душу, підкоряти її власній волі, наділяти її свідомістю та розумом . Душа організовує структуру Духа та свідомості. Таким чином, можемо стверджувати, що матеріальною частиною Душі – є Тіло, Дух – є краплиною, часточкою Бога у кожному з нас. Душа через структуру свідомості взаємодіє з реальністю, що нас оточує і, яку, таким чином, вона може змінювати, коли людина досягає рівня Творця. Ронні Коллін сказав про Душу: «Дух знає Бога, Душа вірить. Дух знає Бога, Душа сподівається . Дух знає Бога, Душа любить!».

 

Відомо, що існує також колективна Душа (сім'ї, міста, нації, народу), яку також варто розвивати. У колективній Душі містяться усі емоції, думки, інстинкти та пристрасті усіх членів відповідного колективу. Вочевидь, щоб піднятись над «сірою масою», досягти успіху в будь-якому колективі, - треба підняти вище свій власний рівень свідомості за допомогою відповідних зусиль та самодисципліни. Від стану колективної Душі залежить стан справ у суспільстві та на планеті в цілому. Існує нагальна потреба постійно виховувати та удосконалювати колективну Душу. Бог нічого не робить проти волі людей чи окремої людини. Бог допомагає лиш тим, хто його про це просить. Душа та Дух – це інформаційні структури, Тіло – це матеріальна частина Душі.

 

Які ж проблеми виникають у людини на межі поєднання Духа та Тіла? Виходячи із самого лишень визначення Духа, стає очевидно, що між Духом і Тілом (або масою) людини існує вічний конфлікт. Багато хто ідентифікує себе з тілом, забуваючи, при цьому, що Тіло, всього-на-всього, - це транспортний засіб для Духа («упаковка», так би мовити). Тіло має слугувати Духу, допомагаючи йому розвивати Душу. Інакше людина потрапляє у полон протиріч, хвороб та душевних мук і страждань. Істинне возз’єднання з Богом, злиття зі своїм власним Духом, повернення до свого «Я» можливе тільки через свідоме підкорення та виховання тіла й Душі для того, щоб Дух мав можливість діяти у всій повноті та силі. Завжди варто пам'ятати, хто «в домі» господар...

 

Кожне нове втілення Душі – це пошук досягнення гармонії із Творцем, розвиток і удосконалення. Для свого розвитку Душа повинна ставати єдиним цілим із Богом, усвідомити свою власну індивідуальність.

 

Коротко можна підсумувати це так:

Людина – це Дух, який мешкає в тілі і у нього є Душа.

Дух – це той, ким людина є насправді.

Душа – це те, чим людина володіє.

Бог – це океан, а Дух – це краплина божественного океану в кожному з нас.

Людина – це Дух, що втілений у тілі.

Істинне «Я» – це і є Дух.

При поєднанні Душі і тіла утворюється особистість.

Душа – це наділена розумом тваринна частина людини.

Сенс життя – гармонія між Духом і Душею.

Для цього необхідно виховувати Душу, підкоряти її власній волі, наділяти її свідомістю та розумом.

Матеріальною частиною Душі є тіло.

Душа через структуру свідомості взаємодіє з реальністю, яка нас оточує.

Коли людина досягає рівня Творця, вона може змінювати реальність сама.

Душа та Дух – це інформаційні структури, тіло – транспортний засіб для них.

Тіло має слугувати Духу, допомагати йому розвивати Душу.

Відомо, що існує колективна Душа (сім’ї, колективу, міста, нації, народу).

У ній містяться усі емоції, думки, інстинкти та пристрасті всіх членів відповідного колективу.

Від стану колективної Душі залежить стан справ у суспільстві та на цілій планеті.

 

Майя Бадолбейлі пише: «Я – мысль Вселенной и ее частица. Я – проявление Бога на Земле. Я – дух несущий и душой гонимый».


03.09.2012 8496 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1925
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1839
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1839
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5419 44
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2132 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1491

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

713

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

771

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

965

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

991
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1748
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3657
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10230
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26114
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10161 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7693
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

874
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

139
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

234
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

363
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1259
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

858