Криза середнього віку: що це та як з цим боротися

Криза середнього віку – дуже поширений "в народі" термін. Особливо часто з ним пов’язують все,  що стосується сварок, проблем та розлучень.

Переважно люди вважають, що криза буває лише в чоловіків. Це не так, оскільки жінки наділені гнучкішою психікою, яка здатна швидше пристосовуватися до нових обставин, легше дають собі раду з незвичним і непередбачуваним. З чоловіками все трохи складніше.

«Люди протягом свого життя стикаються із так званими життєвими кризами. У двадцять - із кризою вибору, у тридцять - кризою мотивацій, у сорок - досягнень, у п'ятдесят - розбіжності між очікуванням і результатом, у шістдесят - визнання, в сімдесят - підбиття підсумків і передачі досвіду, у вісімдесят - потрібності. Кризові періоди тому й називаються такими, що під час них люди шукають власні відповіді на запитання, які раніше й не ставили», - розповідає психологиня Софія Бардашевська.

Загалом психологи вважають, що криза середнього віку - це усвідомлення того, що людина досягла половини життєвого шляху, а попереду - наближення старості.

«У період ранньої дорослості люди стверджують себе у професійній галузі, при переході до середнього віку вони інакше починають оцінювати свою роботу.

Більшість людей усвідомлює, що вони зробили свій професійний вибір і задовольняються ним, частина тих, хто розчарувався у роботі, втратив її або не досяг того професійного становища, на яке сподівався, може відчувати гіркоту та занепад духу.

Дехто перебудовує свою систему пріоритетів, і це не обов’язково у сфері професійної діяльності.

Наприклад, деякі люди у середині життя вирішують приділяти більше уваги міжособистісним відносинам чи моральним зобов'язанням перед рідними людьми», - додає психологиня.

Чоловіки реагують по-різному на кризові симптоми: хтось не відчуває кризи середини життя, оскільки знайшов адекватні рішення більшості життєвих проблем.

Інший справляється з проблемами, вдаючи, що все перебуває під його контролем, хоч насправді він, зазвичай, відчуває, що застряг, зайшов у глухий кут.

Третій – розгублений і йому здається, що весь його світ руйнується. Для деяких чоловіків ця криза може бути тимчасовою фазою у розвитку, для інших вона може стати початком безперервного падіння.

Четвертий шлях реагування на кризові явища – неспроможність подолати проблеми.

Сучасне суспільство змушує чоловіків відповідати єдиному зразку успіху і мужності, тому чоловікам залишається або звикнутися з думкою, що вони не відповідають цьому зразку, або відмовитися від багатьох власних бажань, намагаючись відповідати цьому розрекламованому образу ідеального чоловіка.

 Власник інтим-бутіку «Без табу» Віталій Шеленко каже, що з такою проблемною до них часто звертаються не лише чоловіки, але й жінки.

Часто криза середнього віку призводить до розпаду стосунків, тому інколи психологи радять звернутися за допомогою до спеціалізованих магазинів, які зможуть внести в життя сім’ї певне різноманіття.

«Ми розуміємо, що з роками кожна сім’я потребує внесення у своє інтимне життя певного різноманіття. Сім’ї, які не один рік живуть разом, переважно їх з’їдає буденність.

Люди не мають доходів, як в Європі, тому не можуть собі дозволити часті відпочинки і, переважно, окрім роботи, дітей, школи та дому вони мало що бачать.

Новизна у сім’ї завжди потрібна. Є велика різниця, коли жінка ввечері скидає з себе повсякденний халат, а коли вдягає еротичну білизну чи костюм школярки. Ще більш цікаво, коли у процесі використовувати різні іграшки для того ж різноманіття», - розповідає чоловік.

Власник магазину наголошує, що для розв'язання такої проблеми завжди потрібне розуміння обох сторін.

«Якось нам вдалося допомогти зберегти сім’ю, коли справа вже дійшла до суду.

Це була типова сімейна криза, коли після народження дитини у жінки виникла надмірна сухість. Через те, що вони з чоловіком ніяк не могли розв'язати цю проблему – вирішили подати на розлучення.

Хтось зі знайомих порадив відвідати наш магазин. Ми провели їм консультацію та порадили придбати гіпоалергенний лубрикант. Приблизно через два тижні чоловік щасливий та з подарунками прийшов до магазину та дуже дякував. Розповідав, що тепер у них у сім’ї ніби почався медовий місяць і вони забрали документи про розлучення», - пригадує чоловік.

Переважно до них приходять люди, які вдома вже проговорили всі нюанси та готові щось робити, щоб врятувати стосунки.

«Не так важливо неодружений ти, розлучений чи у тебе щаслива сім‘я, чи успішний бізнес. Криза виникає в майже однаковий віковий період лише сенси та усвідомлення індивідуальні, адже ми маємо різні цінності, переконання, виховання, ідеали, страхи, вподобання і тому подібне. Кожен переживає її по-своєму», - підсумувала психологиня.

Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram та читайте нас у Facebook. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Без стресу та депресії: психологиня розповіла, як адаптуватися до роботи після відпустки

Справи на потім: що таке прокрастинація та як її здолати

Стати самостійною. Як дитині безболісно відокремитись від батьків?

Директор Івано-Франківського геріатричного пансіонату Віталій Яворський: Старшим людям  бракує спілкування


Коментарі ()

15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

5207 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

1841 4
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

4051 3
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

3176 2
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

7969 2
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

20298 29

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

282

Поняття святості, як певної інакшості, духовної досконалості присутнє у різних релігіях.   

824

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

1917

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

2396
24.07.2024

Гречаний чай — це корисний і смачний напій, який поєднує у собі багатство вітамінів і мінералів з приємним ароматом. Корисні властивості роблять його незамінним джерелом здоров'я людини.

193
20.07.2024

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві.  

702
17.07.2024

Інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем цього року на Прикарпатті становила 2,5%, з початку року — 4,9%, в Україні — 2,2% та 4,3% відповідно.  

483
23.07.2024

На початку серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка щороку об’єднує у молитві тисячі вірян.  

18387
19.07.2024

У суботу, 20 липня, християни відзначатимуть День пророка Іллі.  

984
15.07.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

1220 1
11.07.2024

Подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

6106 3
20.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

23397 1
24.07.2024

Майже третина (32%) опитаних українців у травні 2024 року висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності.   

299
20.07.2024

Депутати Верховної ради у першому читанні підтримали законопроєкт, в якому йдеться про угоду зі слідством у провадженнях про корупційні злочини. Сім із десяти обранців з Івано-Франківщини проголосували "за".  

997 1
18.07.2024

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.  

1185 4
16.07.2024

Зауважимо, соціологи, які опитали понад дві тисячі респондентів, наголошують, що «це думка тилу».

503