Кожному по заслугах. Рейтинг найоплачуваніших професій на Прикарпатті

 

 

Ринок праці в Івано-Франківську вельми різноманітний: від добре знаної професії двірниці, перспективою якої батьки лякали нас ще в школі, до супервайзерів та джава-девелоперів, про яких ще три роки тому ніхто в Україні і не чув.

 

 

Як інформують прикарпатські статисти, середня заробітна плата пересічного іванофранківця цьогоріч – 2500 гривень. Але є щасливці, яким за допомогою свого ремесла вдалося переплюнути за рівнем заробітків інших та всім на заздрість зайняти хлібніші місця в робочому секторі. «Захід-ний кур’єр» дізнавався, хто ці обранці долі, які за свої труди отримують в рази більшу за середню винагороду, та скільки саме щомісячно вони мають можливість покласти у свої гаманці. До вашої уваги зведена «десятка» найбільш грошових професій на теренах Прикарпаття.

 


1. Керівники вищої ланки (генеральні директори та директори) – від 10 тис. гривень.
Нікого особливо, певно, й не здивує те, що саме найвищі боси на Прикарпатті утримують пальму першості у зарплатній мірці. Причому стосується це як представництв міжнародних, так, власне, й українських компаній. І в тих, і в інших, зарплати «топів» починаються від 10 тис. гривень, а крайню межу цієї цифри озвучити можуть хіба лише вони самі. Скільки заробляє керівництво, не здогадуються навіть підлеглі. Часом заробітна плата пересічного працівника і його шефа може відрізнятися без перебільшення у десятки разів.
Те саме твердить і статистика. За дослідженнями порталу hh.ua від 2011 року, загалом по Україні середня зарплата генерального директора становила ні мало, ні багато – 50 тис. гривень на місяць.
Але «прорватися» на таку відповідальну посаду можна лише з боєм: маючи за плечима або солідний досвід роботи, або особливі чи пак унікальні здібності, або ж просто-таки залізне лобі. До того ж, таких вакансій на Прикарпатті не так вже й багато. На всіх охочих точно не вистачить.
Тож, оскільки тягатися зарплатами з верхівкою не наважиться жоден простий смертний підлеглий, керівники вищої ланки є лідерами зарплатного рейтингу.



2. Чиновники вищого рангу – 8-14 тис. грн.
Наступні, кому на Прикарпатті пощастило з зарплатнею, – державні управлінці. Аби переконатися, що начальники вищої ланки на державній службі по заробітках одні з рекордсменів, варто лише одним оком зазирнути в подані ними декларації про доходи. Найбільшу зарплатню у 2012 році отримував голова ОДА – майже 14 тис. грн. у місяць. Зарплати його заступників коливалися в межах 9-10 тис. грн. Очільник  Івано-Франківська торік щомісячно заробляв 8 тис. грн. Його заступники приблизно стільки ж. Порівняно із зарплатнею середньостатистичного державного службовця – 2-3 тис. грн. – цифри досить солідні. Але, як кажуть, хай відсохне та рука, що себе обділить. Отож, на другому місці – чиновники високого рангу.



3. Програмісти – 7-8 тис. грн.
Нині, коли комп’ютерні технології розвиваються не по годинах, а по хвилинах, сам Бог велів програмістам бути одними з найзатребуваніших фахівців на ринку праці. А отже, і найоплачуваніших. Кваліфікований працівник в цій галузі нині коштує дорого, до того ж на них, як переконують у кадрових агентствах, гострий дефіцит. В середньому програмісти з досвідом роботи від трьох років заробляють в Івано-Франківську як мінімум 7-8 тисяч. «Просунутіші» – ще більше.   
«В компаніях, які займаються розробкою програмного забезпечення під замовлення, програмісти навіть у нашому місті можуть заробити 14 тис. гривень, – розповідає власник комп’ютерної фірми «Медіа Софт» Олексій Микитюк. – Замовники у таких фірмах, зазвичай, іноземці. Тому і платять багато. Але там потрібне знання дуже багатьох програм».
Як запевняють кадровики, попит і, відповідно, платня програмників в подальшому буде лише зростати. Щоправда, у роботі тих, кому вдалося зайняти «тепле» крісло  програміста, є один мінус – заробітки у них, як правило, неофіційні. «Білим налом» платять лише мінімум. Решту – в конверті. Хоча в наш час це мало кого відлякує.



4. Працівники газової промисловості – 6-7 тис. грн.
Саме ці умільці у зарплатному рейтингу «дихають в спину» мізкуватим програмникам та високим керівникам. Середня платня, що отримує працівник газової промисловості на Прикарпатті, – 6-7 тис. гривень.  
«У нашій області газ не добувають, а лише його транспортують. Цим займається компанія «Укртрансгаз», структурною одиницею якої у нашій області є «Прикарпаттрансгаз», – пояснює голова обласної профспілки працівників нафтової і газової промисловості Святослав Остап’юк. – Але робота все одно важка. Абсолютна більшість людей працює у шкідливих умовах праці. Тому і зарплата велика».
І справді, ще в далекому 2005-му газовики вже отримували майже казкову на той час зарплатню під дві тисячі гривень. З тих пір їхній заробіток щорічно підвищувався на 25% і нині дотягує до 7 тис. грн. Заробітки «трансгазівцям» нараховують лише через головний офіс, тож, у трудовій книжці усе згідно із законом. Також для них передбачений великий соці-альний пакет із доплатами за шкідливість, 13-ю зарплатнею та матеріальною допомогою на відпустки. Загалом сума додаткових виплат може становити 10-12 тис. на рік.  Робота у газовиків важка й невдячна, але чого не зробиш заради 7 тисяч зарплатні?!



5. Лікарі з кваліфікацією – до 10 тис. грн.
Отут хтось може і посперечатися, мовляв, українські лікарі не перестають скаржитися на зарплатню, то про які ж тут надприбутки може йти мова? Почасти так. Але серед невдоволених своєю платнею медиків є частина і тих, хто на долю не скаржиться.  Мова йде про кваліфікованих, практикуючих лікарів. Офіційний заробіток їх доволі скромний – разом з надбавками за нічні зміни, за шкідливість і т.д. набігає 3,5-4 тис. грн. Але левову частку помісячного доходу складають  неофіційні «гонорари», що у вітчизняних лікарнях вже стали буденною реальністю.  До прикладу, лікар-хірург, який активно оперує в обласній чи міській установі, за одну операцію бере 1,5-2 тис. грн. А прооперувати він може і кількох пацієнтів у тиждень. Ще, за даними неофіційних джерел, особливо добре сьогодні заробляють онкологи і кардіологи (українці найбі-льше страждають від раку і серцево-судинних проблем, і лікування цих захворювань дороге), акушери-гінекологи (лікар, який веде вагітність і приймає пологи, може отримати разову вдячність у розмірі 1-2 тис. грн., а в день він може прийняти декілька пологів), стоматологи (сьогодні елементарна пломба коштує 200-250 грн., а в день стоматолог може обслужити в середньому 15 клієнтів).  А звідси й цифра реального щомісячного заробітку кваліфікованого медика – до 10 тис. грн. Отож, люди в білих халатах  – у п’ятірці найгрошовитіших.  



6. Торгові агенти (менеджери з продажів) та супервайзери – від 5 до 10 тис. грн.
Нині саме торгові агенти відносяться до найбільш затребуваного контингенту працівників. Практично половина всіх замовлень рекрутинговим компаніям стосується пошуку персоналу для відділів продажів. Гостра нестача спеціалістів такого профілю і зумовлює їх досить високу (на фоні середньої) заробітну плату – від 5 тис. грн. плюс відсотки від укладених угод.
«Торгові агенти і менеджери  не є якимись аж надто престижними вакансіями, тому що там треба банально ходити від покупця до покупця, – каже директор кадрової агенції «HR Фактор» Наталя Мальченко. – Зазвичай, це не та робота, яку шукають люди, але часто вона  буває найбільш оплачуваною із запропонованих».
Освоїти премудрості справи доволі легко: не потрібно ані вищої освіти, ані особливих умінь. Достатньо мати підвішений язик, а ще краще – власну автівку. Тоді робота торгового представника стане для вас «золотим дном». До того ж існує непогана перспектива кар’єрного росту: людину, яка довго працює торговим агентом і добре справляється, підвищують до супервайзера, тобто регіонального директора якоїсь торгової марки. А тут вже можна отримати справді непогані гроші – 8-10 тис. грн. на місяць.



7. Викладачі вишів – від 4-5 тис. грн.
Офіційні заробітні плати у викладачів прикарпатських вузів стартують від 3 тис. грн. Ті, хто має науковий ступінь, отримують 5-6 тисяч. Завідувачі кафедр ще більше. Здавалось би, стільки ж заробить і простий менеджер середньої руки. Але неофіційним заробіткам «вишівців» позаздрить будь-який франківський менеджер-середняк. Так звана «матеріальна допомога» від не зовсім успішних студентів у місцевих вишах – явище доволі поширене.
За словами самого студентства, особливо на популярних нині юридичних, економічних факультетах майже 75% студентів хоча б раз допомагали кафедрам фінансово. Суми «допомог» доволі немаленькі. Наприклад, за «5» – не менше 400-500 грн., за «3» – 200-300 грн., «енка» (тобто прогул) – 30-40 грн. Курсова робота – 200-500 грн., дипломна 2,5-3 тис. грн. Скільки сума «дотацій» може складати в місяць – питання. Тут, як-то кажуть, раз на раз не доводиться. Часом і 5, а часом і 10 тис. грн. А от у період так званих «жнив», таких як сесія чи то захист курсових, дехто з викладачів купує нові авто та шуби… Отож, прибуткові реалії свідчать про те, що викладачі вузів – одні з тих, хто нині на Прикарпатті живе в достатку. Тому їх теж записуємо у «топ-десятку» за рівнем заробітків.



8. Працівники добувної промисловості – 4-5 тис. грн.
Трохи відставши у зарплатному рейтингу від своїх колег – газовиків, працівники добувної промисловості на Прикарпатті живуть теж не зле. Трудівники ПАТ «Укр-нафта» отримують без калимів заробітну плату 4-5 тис. грн. До цих грошей додається також нічим не гірший, ніж у «трансгазівців», солідний соцпакет, а при виході на пенсію велика вихідна виплата. Як підсумок, працівники добувної промисловості доволі непогано заробляють на свій хліб з маслом. Тож вони теж у десятці найоплачуваніших.



9. Робочі спеціальності – від 4 до 8 тис. грн.
Мова йде про кваліфікованих робітників з інструментом різного калібру (електрозварник ручного зварювання, будівельник, налагоджувальник приладів) та робітників лісового господарства (лісоруб, вальник лісу). Але якщо для роботи в лісовому господарстві особливих навичок не потрібно – рубай поки духу вистачить, то механіки з автосправи чи зварники користуються більшим попитом. Але зарплатня однакова.
Вальник лісу в місяць легко може заробити 4-5 тис. грн., а може настаратися і на 8 тисяч – тут все залежить від виробітку. А от каменяр, зварник, бетонник на місцевому будівництві працюють по днях, але не менш ніж за дві сотні в день, тобто за 5 тис. грн. в місяць. Виконроб з хорошими рекомендаціями та кваліфікацією заробляє до 7-8 тис. грн. щомісячно. Працівники СТО – в середньому тисячу гривень в тиждень, тобто теж не менше 4 тисяч.
Те, що роботодавці буквально полюють за робочим класом, підтверджують і в рекрутингових агентствах. Але там вимагають готових фахівців з розрядом і досвідом роботи (токар, слюсар чи фрезерувальник). Зате готових майстрів відривають з руками і ногами.
«Тенденція на ринку праці тяжіє до того, що країні все більше потрібні виконавці,– стверджує директор ректрутингового агентства «Elite Per-sonnel» Ірина Антонович. – Пересічні економісти та банкіри та ще недавно такі престижні вакансії, як юристи, нині задовольняються 2-3 тис. гривень. А от робота зварника в будівельній компанії прирівнюється до роботи директора. У деяких фірмах зварник офіційно працює за 6, а неофіційно за 8-10 тис. гривень».



10. Головні бухгалтери – від 4 тис. грн.
Тямущі представники цієї професії потрібні в будь-який час, за будь-якої влади й  економічної ситуації. Не дивно, що вакансії для бухгалтерів за популярністю поступаються лише фахівцям з продажу, айтішникам і рекламникам, займаючи четверте місце серед професійних сфер за кількістю пропозицій роботи. Такі дані наводить портал hh.ua. Навіть на невеликих фірмах головний бухгалтер цінується досить дорого – від 4 тис. грн. У торгівлі та будівництві вони отримують найбільше – 6-7 тис. грн. До того ж, бухгалтерів завжди не вистачає, бо потрібні вони всюди. А відпові-дальні фахівці з досвідом роботи – на вагу золота. Отож, головні бухгалтери хоч і «у хвості» зарплатного рейтингу, але все ж у першій його десятці.



Оксана ГЛУШКЕВИЧ

Західний кур'єр

 

P.S. Аби вповні охопити всю «зарплатну картину» Прикарпаття, при складанні рейтингу до уваги бралися офіційні і неофіційні заробітки представників конкретних професій. При цьому важливо розуміти, що дізнатися зарплатню людини, а тим більше неофіційну її частину, не так вже і легко. Інформацію доводилося  збирати з найрізноманітніших джерел: від кадрових агентств до самих працівник тої чи іншої галузі (звісно, на правах анонімності).  Все це істотно впливає на підсумкові дані рейтингу. До то ж зовсім не значить, що вказані заробітні плати саме такі усюди і для всіх. У кожному правилі є свої винятки. Та й залежить все від того, де і, головне, як ви працюєте. Кажучи словами з народної мудрості: «Яка кроква, така й лата, яка праця, така й плата».


04.06.2013 1651 4
Коментарі (4)

Інженер 2013.06.05, 11:46
А,такі професії продавців,комірників де оплачують по 1400-1800грв. Це хтось врвховував,а інженерам ,які працюють за з/п-у в 2000-2300грв,це тоже нормально???наприклад в Укртелекомі,Діскавері ітд людей посадили вже більше 1,5 року на0,75% від ставки...
не інженер 2013.06.06, 16:59
А прості міліціонери з зарплатою 1800-2500 грн то є НОРМАЛЬНО????!!!! Хто хоче за таку зарплату попрацювати???? А ще робочий час не нормований. ДАвайте йдіть попрацюйте!
Гість 2013.06.10, 20:36
Що за дурня! А попробуйте знайти в Івано-Франківську роботу для програміста з гідною столичною освітою! пропонують 1600 грн. -- див. центр зайнятості.Звідки п. Оксана інформацію брала? Зі стелі? Чи замовили? Позор мати читачів за дурнів!
Vira 2013.07.12, 14:40
Я працюю у виші, хабарів не беру. І про такі фантастичні заробітки навіть не чула. Зарплата асистента у вузі стартує від 1000-1500 грн. Щоб мати більше, треба захиститися і пропрацювати багато років. Звідки такі неперевірені дані? Одна бабця сказала?
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

494
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

10981 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1834
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1732
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2736
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4592

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

328

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1034

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1448

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1319
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1698
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1505
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1221
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

590
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

666
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1861
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2082 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20361
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

336
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

692 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

724
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1072