«Інший Івано-Франківськ»: Тіні незабутих будівель (фото)

 

 

"На  світі  все  боїться  часу, а  час  боїться  пірамід,  - Казав  мудрець,  пізнавши  Схід,  -  на  світі  все  боїться  часу", - писав Яр Ялавутич. Шкода, але Івано-Франківськ не Лівійська пустеля, тут немає пірамід, натомість час залишив глибокі зморшки на обличчі міста.

 

Будинок на вулиці Січових Стрільців, 18 збудований ще у 1827 для купця С. Регенштрайфа Як розповідає краєзнавець Михайло Головатий ця будівля є найдавнішим поверховим будинок за межами середмістя. Проте, час змінив його до непізнаваності.

 

Стіни будинку пам’ятають галасливих хлопчаків, адже у 1850-х роках тут була розташована чоловіча міська 4-класна школа.

 

Пройшло менше ніж за пів століття і він почав заманювати до себе відвідувачів найсмачнішою та найвишуканішою у місті кавою.  У 1892 в будинку була відкрита кав’ярня «Габсбург». Вона стала справжнім «притулком» для місцевої інтелігенції, адже могла запропонувати відвідувачам неперевершену каву разом із найсвіжішою пресою. Любили сюди заглянути на чашку ароматного чаю, замороженої кави чи скуштувати найрізноманітніше морозиво і жінки.

 

У 1918-му кавярню придбав ресторатор М. Гаубеншток і перетворив її на ресторан з двома залами – верхнім (на другому поверсі) і нижнім. Він вважався найбільш аристократичним. Зокрема куштував тут страви польський міністр внутрішніх справ Б. Пєрацького 4 червня 1934 року – за 11 днів до його вбивства бойовиками ОУН у Варшаві…

 

Сучасні історія будинку не настільки заворожує. Більше того, - вона лякає… Іванофранківці пам’ятають, як кілька років тому завалився будинок №18 на вулиці Січових Стрільців. Тоді з-під завалів рятувальникам довелося визволяти відвідувачів і працівників крамниці, що знаходилася на першому поверсі. На щастя ніхто тоді не загинув. Певний час точилися дискусії, що робити з будовою. Були навіть пропозиції знести її, а на звільненому місці збудувати щось нове. Але здоровий глузд взяв гору і тепер будівля активно відновлюється.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ще один будинок «загубленого світу» Івано-Франківська знаходиться у самісінькому центрі міста, на площі Ринок одразу позаду Ратуші. Саме у ньому якому народився й виріс колишній голова Федеральної Резервної Системи США Артур Бернс. Він був одним з найвпливовіших фінансистів світу, радник кількох американських президентів, голова Федеральної Резервної Системи США у 1970-х роках Артур Бернс перших десять років свого життя провів у столиці Прикарпаття.

 

Як пише Богдан Скаврон, архівні документи свідчать, що батько Артура, Натан Кеслер (Бернцвайґ) до Першої світової війни торгував у теперішньому Івано-Франківську борошном і мешкав у будинку на площі Ринок, 5. А його мати, Сара Юран після одруження переїхала до Станиславова із Солотвина, де серед великої єврейської громади мешкала її родина. Батько Сари був мірошником і, очевидно, прилаштував зятя до свого бізнесу.

 

Що ж до самої будівлі, то ця триповерхова кам’яниця була збудована 1870 року на місці будинку, згорілого під час катастрофічної «мармулядової» пожежі 1868 року, коли вигоріла третина міста. До Першої світової війни її власником був тисменицький фабрикант Ісак Ґольдфельд. На першому поверсі була крамниця Фойєра (прянощі, вина та делікатеси). Помешкання на горішніх поверхах власник тисменицької фабрики дріжджів і спирту здавав квартирантам, серед яких була й родина Бернцвайґів.

 

Та сьогодні тут вже немає що здавати. Будинок став «власністю» щурів, мишей та безпритульних собак. Тільки на першому поверсі, зі сторони Ратуші, функціонує «Трактиръ «Ратуша» та крамниця одягу. Все ж інше – безжально знищені часом та людською халатністю руїни.

 

 

 

 

 

 

 

  

Наступний комплекс «закинутих» будівель пов’язаний із іменем  Андрія Потоцького.  Мурований цегляно-кам’яний палац  збудований у 1672 – 1682 роках і використовувався спершу, як місце проживання власників Станиславова. Над палацом працювали два архітектори Ф. Корассіні та Д. Бенуа. Досі невідомо, який саме вигляд мав замок, адже з кожним новим господарем змінювався його вигляд. Загалом він був триповерховий, оточений оборонними валами і бастіонами, службовими будівлями та парком. Славиться місце і своїми іменитими гостями, тут щедро приймали короля Речі Посполитої Ян III Собеский, трансільванського князь Ференц II Ракоці,  австрійського цісаря Йосиф II та три десятиліття тут мешкала дружина останнього українського гетьмана Пилипа Орлика.

 

Та з 1801 року палац перетворили на військовий госпіталь, в якому понад 200 років  рятували автірйських, російських, німецьких, польських військових та бійців Української Галицької Армії.

 

У 2004 році Міністерство Оборони України передало замок Потоцьких олігарху. Від цього часу тут вже нікого не лікують, немає й кому полікувати будівлі комплексу, в яких потріскали стіни, повилітали вікна, а замість розкішних прийомів, гулянки влаштовує вітер…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На світі все боїться часу...

 

Продовження буде.


Коментарі (0)

11.10.2024
Вікторія Матіїв

Про роботу поліціянтів під час повномасштабної війни, найчастіші правопорушення, патрулювання із працівниками ТЦК та СП та ситуацію зі зброєю і наркотиками, дізнавалась журналістка Фіртки.

366
07.10.2024
Тетяна Сорока

Про те, як змінилося життя після повномасштабного нападу окупантів у 2022 році, мету встановлення світового рекорду та ставлення до сучасних методів мобілізації, ветеран Степан Савчук поділився з журналісткою Фіртки.

1044
04.10.2024
Микола Сторожовий

Підприємство продали з молотка за рекордні 2,6 мільярда гривень. Але в місті майже одразу ж почались розмови про помилку та зайву цифру у виграшній пропозиції, змову задля анулювання результатів торгів і розчищення землі в центрі Франківська під нову грандіозну забудову.

5586 7
28.09.2024
Вікторія Матіїв

Про свій досвід еміграції у Сполучені Штати Америки журналістці Фіртки розповіла прикарпатка — 23-річна Тіна Любчик.  

1879
19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

1845
10.09.2024
Вікторія Косович

Про те, чим живе притулок та як там рятують й піклуються про братів наших менших, журналістка Фіртки поспілкувалася з волонтеркою та працівницею прихистку "Рудий пес" Любов'ю Філь.

3001

Протягом місяця на різноманітних інтернет-ресурсах та соцмережах розкручується тема «гоніння на православних і заборона УПЦ». Почався цей галас відтоді як Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у росії.

531

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

1730

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

2466

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

3200
07.10.2024

Макаронні вироби бувають різних форм та розмірів, і кожен з них ідеально підходить для конкретних типів страв.  

316
01.10.2024

Ягідництво на Прикарпатті, завдяки сприятливим особливостям регіону, набирає дуже серйозних обертів.  

868
28.09.2024

Чи дозволені банани після видалення жовчного міхура? Дієтологи дають поради про особливості харчування після операції.

1072
10.10.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

33660
04.10.2024

Від початку повномасштабного вторгнення Росії 1 123 релігійні громади перейшли з Української православної церкви московського патріархату до Православної церкви України.  

623
30.09.2024

Згромадження Сестер Пресвятої родини виникло у 911 році, засновницею є сестра Теклі Юзефів.  

782
25.09.2024

Гошівський монастир — греко-католицький монастир Чину святого Василія Великого у селі Гошеві, що на Івано-Франківщині.  

16268
08.10.2024

У програмі концерту — добре знайомі та незабутні пісні Володимира Івасюка, Мирослава Скорика, Богдана Весоловського, Кузьми Скрябіна, Ігоря Білозіра, Володимира Якимця, Ярослава Нудика, повідомили організатори.   

461
11.10.2024

Верховна Рада 10 жовтня ухвалила у другому читанні законопроєкт про збільшення податків.  

267
09.10.2024

Верховна Рада 9 жовтня ухвалила у другому читанні законопроєкт про заборону мобілізації обмежено придатних віком до 25 років.  

215
30.09.2024

Оксана Савчук заявила, що йдеться про постанову Центральної виборчої комісії України від 20 вересня щодо впорядкування та зміни виборчих дільниць.  

1250