Якщо путін дасть "добро": юридична колізія у міграційній службі або чому прикарпатцям не продовжують тимчасове посвідчення громадянина України (ФОТО)

Своєю історією поділився Василь Джердж, військовий, який з 27 лютого по 15 серпня 2022 року служив у 75 батальйоні територіальної оборони, при цьому маючи громадянство росії та тимчасове посвідчення громадянина України.

Однак 11 листопада термін дії посвідчення  завершується, і юридичного розв'язання цього питання, за словами військового, немає.

Журналістка Фіртки поспілкувалася з полковником, громадським діячем та військовим експертом Олександром Кривоносовим, який приїхав цього тижня з робочим візитом на Івано-Франківщину. 

Військовий сьогодні активно займається розв'язанням проблем людей, зокрема військових, які опинилися в юридичній колізії по міграційній службі.

Нагадаємо, що на початку повномасштабного вторгнення росії на територію України президент Володимир Зеленський звернувся до українців, які проживають за кордоном, зі словами:

«Повертайтеся на Батьківщину, ви потрібні тут». 

Чимало громадян дослухалися та приїхали, однак тепер у деяких з них виникають юридичні проблеми.

«Українці, які певний час перебували в росії на роботі, з початком війни за покликом серця повернулися в Україну, допомагали та навіть служили, маючи посвідку на тимчасове проживання. Зараз термін цього документу закінчується і міграційна служба нічого зробити не може.

Ми не говоримо про отримання чи повернення громадянства, а хоча б про продовження терміну дії посвідки, але згідно з законодавством зараз це неможливо.

Виходить, в такому випадку людина ніби й може перебувати в Україні, але ходити та оглядатися по вулицях, бо якщо перевірятимуть її документи – одразу відправлять в міграційний табір, за межі якого вже не вийти», - каже Олександр Кривоносов.

Також, додає військовий експерт, люди, які, наприклад, у такій ситуації ведуть в Україні бізнес, не мають права підпису. Безперечно, є проблеми й з нерухомістю, автомобілями та будь-якою іншою власністю.

«Специфіка Івано-Франківщини в тому, що чимало людей звідси працювали у нафтодобувній галузі в Сибірі.

Для прикладу, цей чоловік (Василь Джердж, - ред.) працював у компанії «роснафта», де до питання громадянства ставляться дуже вимогливо, бо це свого роду військова сфера», - пояснює громадський діяч.


Захищав Україну: історія військового з Івано-Франківська Василя Джерджа


Василь Джердж, мешканець Івано-Франківська, до 1996 року чоловік був громадянином України, згодом виїхав на роботу в росію та змінив громадянство. З 2019 року повернувся додому на постійне місце проживання.

Так, у 2019 році чоловік допомагав фінансово конкретним підрозділам, а 27 лютого цього року сам пішов добровольцем у територіальну оборону. І служив понад дев’ять місяців.

Зі служби його звільнили через поранення, чоловік отримав третю групу інвалідності. Про все це у нього є документи. При цьому чоловік має посвідку на тимчасове проживання в Україні, однак 11 листопада термін її дії завершується, і юридичного розв'язання цього питання немає.

«Єдина пропозиція – виїхати у Молдову і спробувати через консульство України отримати такий дозвіл з причини возз’єднання родини. Безглуздість ситуації ще й в тому, що близькі родичі, зокрема дружина та діти, серед яких є й неповнолітні, є громадянами України.

Але гарантії такому способу ніхто не дає. Людина може приїхати у Молдову, консульство відмовить і тоді доведеться взагалі залишитися в іншій країні. Це ризик страшенний.

Я знаю чимало таких випадків, коли людям довелося залишитися в Молдові, або вони потрапили в міграційні табори, звідки взагалі вийти неможливо.

Як військовослужбовець, я до таких питань ставлюся дуже радикально. Є відповідні служби в СБУ, в розвідці, які все це контролюють. Потрібна лише політична воля.

Президент на початку повномасштабного вторгнення сказав: «Українці, повертайтеся на Батьківщину. Ви потрібні тут». Люди не лише повірили, а й повернулися, багато з них пішли служити і що на сьогодні ми отримали? Абсолютна незахищеність цих людей. Обіцяли, що приймуть зміни по спрощенню цієї процедури, але цього не сталося», - обурюється Кривоносов.

За його словами, лише на Івано-Франківщині таких, хто опинився у подібній ситуації, понад дві тисячі. Ще більше їх на Одещині, Херсонщині, Луганщині та Донеччині.

«У мене єдиний варіант, як можна допомогти у цій ситуації, однак нас підтискати час. Я припиняю своє перебування на Івано-Франківщині, терміново повертаюся в Київ і робитиму все можливе й неможливе.

Планую зустрітися з Головою комітету Верховної Ради, куди входить підпорядкування міграційної служби, зустрінуся з Михайлом Подоляком, а він зараз, розуміємо, в роз’їздах.

Але ж що заважало міграційним службам регіонів підіймати "ґвалт" і протягом останнього року кричати, що в нас є така проблема? Ми ж втрачаємо людей.

Я знаю, що у вас є схожа ситуація в родині Бутусіних. Людина із Правого сектору поховала на війні двох синів, сам служить і йому відмовляють у громадянстві. Це є не нормально. Це безглуздя влади.

Виходить, якщо служити – то ми беремо, нам потрібні люди. А як така ситуація – то жодного юридичного захисту», - коментує військовий.

За законом, таких людей повинні відправити у міграційний табір і згодом передати росії, чиїми громадянами вони є. Однак, розуміємо, що саме чекає цих людей на території росії після того, коли вони служили в ЗСУ.

Кривоносов каже, що це 20 років позбавлення волі у кращому випадку, в гіршому – розстріл.

На запитання журналістки, наскільки безпечно людину із російським громадянством, хай навіть за національністю українця, брати на службу та довіряти зброю, чоловік відповів, що в цьому напрямку розвідка дуже добре працює.

«Звичайно, трапляються й халепи, однак в цілому такі люди під особливим наглядом. Але що заважає, коли люди самі ж хочуть отримати можливість законно проживати в Україні – дати такий дозвіл?

Бо президент, виходить, сам себе підставляє. Він закликав людей повертатися.

Сказав «А», але ж в алфавіті 33 букви. Де решта? Вся ця ситуація підвисла десь у повітрі, а за нею стоять долі тисяч людей», - пояснює полковник.

За словами громадського діяча, ситуація у прикордонних регіонах взагалі не підлягає оцінці. Люди масово почали тікати на нейтральні території, як от Румунія, Угорщина, Німеччина і так далі.

«Ми втрачаємо людей. Ми й так багатьох втратимо, які виїхали, і знаємо точно, що не повернуться, а тут ще й не даємо можливості тим, хто хоче жити в Україні», - каже він.

Василь Джердж теж потрапив у схожу ситуацію. Сьогодні йому відмовляють у продовженні посвідки на тимчасове проживання.

«Я вже дуже довго звертаюся до міграційної служби  зі своїм питанням. Вони щоразу мене відправляли чекати, обіцяючи, що скоро будуть зміни у законодавстві. Вони бачили мою посвідку. Щоб отримати продовження – треба було зібрати довідки про податки, несудимість і так далі у росії.

Наші працівники настільки переживали, щоб я нічого не був винен податковій росії. Ця ситуація надовго затягувалась, посвідка закінчувалась і доводилося їхати назад у росію.

Російське посольство не видавало жодних дозволів. А в міграційній службі України хотіли довідку від путіна, що він мені дозволяє мати українське громадянство. Це я кажу абсолютно серйозно і без жартів. Такі були вимоги.

У мене була не посвідка на проживання, а тимчасове посвідчення громадянина України. З ним я міг навіть голосувати. Коли став добровольцем – мої документи детально перевіряли. Але тепер термін дії цієї посвідки закінчується, продовжити її не хочуть, і, виходить, я тут вже ніхто і не потрібен, при тому, що дев’ять місяців відслужив в лавах ЗСУ», - розповідає чоловік.

Як наголосили, ключовим є також те, що у Василя Джерджа є ідентифікаційний код, тобто він сплачував податки державі.

«Є ще такий момент, якщо ти в опозиції до путіна і зазнавав утисків на території рф, то мусиш принести довідку про це від російської поліції. Це так по закону. Але ви ж розумієте, що це просто смішно.

Я ставлю посадовцям міграційної служби запитання: «а те, що я служив – не доказ опозиції до путіна?», а вони мене переконують, що це зовсім інша тема», - ділиться Джердж.

Відтак, разом із юристами написали звернення до президента з приводу цієї ситуації, яка в Україні є не поодинокою, Кривоносов планує особисто вручити цей документ Михайлу Подоляку, а відтак передати Володимиру Зеленському. Однак в часі, якого немає, ця процедура доволі тривала.

Якщо протермінувати тимчасову посвідку громадянина України – порушника відправляють у міграційний табір. Там людина може знаходитись до шести місяців. Згодом її відправляють в країну, звідки приїхала.

«У мене прокурор запитував, навіщо я йшов воювати, якщо знав, що з документами не порядок. Але я хотів іти до лав ЗСУ ще з 2014 року. Тоді певні люди із «верхівки» видавали тих росіян, які воювали на боці України.

Мене детально перевіряли. Я ж прийшов до військкомату 25 лютого цього року, а взяли мене лише 27. Та й зрештою, я служив з тими людьми, які мене добре знали, бо до того багато допомагав фінансово.

Мені не дають громадянство, щоразу обіцяючи, що будуть зміни у законодавстві. А поки вимагають, аби путін дав «добро». Такі-от вимоги в нас у час війни.

З такою ж посвідкою в мене жив знайомий, щоправда, він не служив. Йому також продовжити термін не вдалося – тому виїхав назад в росію. Тим часом у росії в мене є ще приблизно 15 друзів-українців, які теж приїхали б воювати за Україну, але через такі проблеми із документами це неможливо», - ділиться військовий, родом з Івано-Франківська.

У довідковій юридичній службі «Івано-Франківський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги» кажуть, що до них щотижня звертаються люди з такою ж проблемою, однак розголосу такі історії не набувають.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!

Єдине, що нас «єднає» з ворогом. Чому мова на часі?


10.11.2022 Тіна Любчик 7646 9
Коментарі (9)

Віталій 2022.11.19, 14:46

Знайома ситуація. Я також воював за Україну, з російським паспортом на руках. А за віком в кінці червня мене відправили додому. Без жодного документу. Єдине що мене виручає, це посвідчення на постійне проживання. Зараз в мене вже є довідка про несудимість з мокрою печаткою, добута в одному з посольств РФ. Але робити тимчасове посвідчення громадянина України я не буду, тому що через два роки  залишуся без нічого. Міграційна служба України нічого не робить з подібними ситуаціями , тільки чекає на зміни в законодавстві. Зате різні Невзорови, Сморигіни отримають громадянство, дехто навіть без іспита на знання мови.

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1974
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1871
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1865
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5537 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2160 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1517

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

752

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

805

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1010

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1010
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1778
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3689
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10265
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26158
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10195 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7721
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

909
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

223
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

272
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

392
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1290
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

893