Як змінювались канони краси за останні 100 років

Всесвітній день краси відзначають 9 вересня з цієї нагоди вирішила нагадати любим жінкам та їх коханим чоловікам, а якже змінювалось відношення до краси та її канони впродовж останніх ста років. Давайте разом коротко згадаємо основі віхи цього калейдоскопу, який на різних проміжках часу як радикальні зміни, так і малопомітні та гармонічні.

Спершу можна подумати, що оскільки більшу частину ХХ століття українки перебували за залізною завісою, то й тенденції «вільного» світу до них не проникали. Але це не так -  ніщо не може втримати Жінку від бажання бути на гребені модних тенденцій, нехай і з невеличким запізненням.

Отож, сто років тому у моді, або як зараз популярно говорити тренді були високі жінки  з великим бюстом та осиною талією. Головний атрибут тогочасних красунь – корсет за допомогою якого досягалась фігура у вигляді пісочного годинника. Західна культура сформувала такий символ жіночої краси - округлі стегна, повні груди, чітко позначена лінія талії і круглі сідниці – ось основні риси, які можна описати.  А довершувала образ зачіска «помпадур». Об’єктом для наслідування тогочасних модниць були Мері Пікфорд та Ліліан Гіш.

В 20-х роках в  моду входить яскравий макіяж. В тренді помади червоних відтінків, яскраві рум’яна, туш, сині та зелені тіні. Серед модниць популярні короткі та гладкі стрижки.  Ідеал того часу фатальна красуня Грета Гарбо.

А ось у 30-ті роки макіяж стає набагато спокійнішим, яскраві тіні замінюються на підводку, темні яскраві помади на рожеві. Головний б’юті тренд – брови. Їх вищипують взагалі і малюють дугу олівцем. Зачіски транфсормуються в «хлопчакові» стрижки. В тренді голівудські хвилі намертво зафіксовані гелем або воском. Іконами тогочасного стилю стають Рита Хейворд та українка за походженням Анна Стен.

В період Другої світової війни незважаючи на всі складності військового часу жінки продовжують слідкувати за собою. В цей час в моді пишні зачіски, туш та рум’яна. Прикладом для наслідування була Інгрід Бергман.

У 50-ті роки в голови всіх жінок світу вривається образ Мерилін Монро. Макіяж лише штучний. В моді фарфорова шкіра, намальовані перчики, яскраві глянцеві губи, високі пишні зачіски, локони.

В 60-х настає час експресії та рок-н-ролу. Помади відсутні, жінки роблять акцент на очі. Вперше в моді з’являється must have “кошаче око”, яке досягається за допомогою чорного олівця. Популярним стає образ дівчинки підлітка –коли цінуються стрункі моделі з тонкими довгими ногами. Модель Твіггі – новий тренд.

Період 70-х років це час, коли жінки більше не хочуть бути ляльками. Прощавайте багатошаровий макіяж та складні зачіски. Світовий тренд це спорт, тренування та природність. Виробники починають розробку перших сонцезахисних кремів. Ідеалом серед жінок стає Джейн Фонда.

У 80-ті роки головні образи це Мадонна та принцеса Діана. Наслідувачів першої можна впізнати «якщо волосся то з хімією, якщо макіяж, то з акцентом на все відразу». Прикраси носять великі та блискучі. І повна їм протилежність це жінки, яким подобається образ принцеси Діани – елегантний та скромний.

90-ті – це епоха супермоделей: Лінда, Сінді, Наомі. В тренді нові стандарти 90-60-90. Всі прагнуть стати моделями. Відкриваються безліч модельних агенств.

Початок XXI cт – всі зайняті своїм тілом – дівчата вдосконалюють сідниці, прокачують кубики на животі. Не залишається часу на макіяж. Лише блиск для губ та туш для вій. Молодь обирає в кумири Брітні Спірс.

Перше десятиліття нового століття - на арену краси виходить Анджеліна Джолі. Фетиш десятиліття - оливкова шкіра, пухлі губи, високі скули, пухнасті вії. Основний запит у косметологів – « як у Анджеліни Джолі». Корсети забуті, але «екстримальні» форми досягаються за допомогою пластичних операцій. Б’юті іконою стає Кім Кардашьян.

Сьогодення. Наразі спостерігається позитивна тенденція - «екстремізм» в зовнішності потроху відходить в минуле. Жінки все частіше прагнуть виглядати доглянутими, свіжими і насамперед зберегти свою індивідуальність. Тому основні запити на доглядові антивікові процедури. Якщо втручання, то дуже мінімальні і лояльні.

Вік не перешкода. На подіумах все частіше можна побачити моделей віком 60+. Яскравим прикладом є Мей Маск, мама інженера та винахідника Ілона Маска.

І трішки про Івано-Франківськ.

Жінки нашого міста також намагались завжди бути в тренді сьогодення. Всі пам’ятають косметичний заклад, що розміщувався у Будинку побуту на вулиці Січових Стрільців (у той час Василя Чапаєва). Жінки там шикувались в чергу і сиділи перед кабінетом з масками на обличчі та пілінгами, деякі з яких потребували  охолодження яке досягалось включеним вентилятором.

На початку 90-х в обласній лікарні стала популярною процедура дермобразії, що спрямована на омолодження шкіри. Робилась вона стоматологічним бурком за допомогою якого  шліфувався верхній шар шкіри. Така процедура була надзвичайно болюча та кривава тому потребувала загального наркозу. Добре, що ці часи минули.

Б’юті індустрія сьогодні – це високотехнологічна галузь, де кожен засіб проходить тривалі випробування.  В індустрії працюють висококваліфіковані спеціалісти.

На завершення хочу сказати, що все ж варто пам’ятати давню народну мудрість: «зустрічають по одягу, а проводжають по розуму». Тож дорогі жінки, будьте особистостями, красивими в усіх своїх починаннях. Гармонії вам в кожній дрібниці.  


09.09.2021 Латинська Алла 12706 1
Коментарі (1)

19.03.2024

Сьогодні і роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги

69
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

112
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6477 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10888 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12167 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5804

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

503

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

760

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

748

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1061
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

428
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

458
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

542
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4088
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11626
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6650
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1151
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18052
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

305
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

405
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

694
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

814