Як на Прикарпатті утилізують засоби індивідуального захисту?

Вже практично два роки триває пандемія COVID-19. За цей час використано чимало засобів індивідуального захисту, спецодягу для медпрацівників та  медичного обладнання.

Фіртка вирішила дізнатися як  сортують та утилізують медичні відходи внаслідок боротьби з коронавірусом.


Звернулися в Івано-Франківську міську клінічну лікарню №1.

Тут розповіли, що працюють з медичними відходами згідно з чинним законодавством України, а саме відповідно до наказу МОЗ України №325 від 08,06, 2015 р. «Про затвердження Державних санітарно-протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними відходами».

Всі медичні відходи, що утворюються на території медичного закладу сортуються в місцях їх утворення та знезаражуються, в нашому випадку - хімічним методом  (способом замочуванням у дезсередниках  у спеціальних закритих ємностях). 

Після чого вже посортовані та  знезаражені медичні відходи  герметично запаковують в міцну тару залежно від їх походження. Так, м’які відходи (респіратори, халати, маски, бахіли, рукавички чи використаний перев’язувальний матеріал) - у міцні пакети, а тверді та гострі відходи в пластикові непроникаючі  контейнери з  кришкою, що не відмикається. 

Далі відбувається їх  маркування - вказується дата, відділ, звідки вони, якої категорії ці відходи, а ще робиться відмітка, що вони знезаражені. 

За словами помічниці лікаря епідеміолога Ольги Курилець, КНП «Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради» співпрацює за договорами по утилізації всіх медичних відходів з ТзОВ «Науково-виробнича компанія «Укрекопром»» з міста Одеса

«Всі медичні відходи зберігаються в спеціальному приміщенні  з обмеженим доступом спеціальних осіб, які відвантажують вивезені з відділень відходи у спеціальні великогабаритні контейнери  на території  лікарні.

Люмінесцентні лампи та ртутні термометри, що не підлягають подальшому використанню теж  здаються та зберігаються в металевих контейнерах  у спеціальному приміщенні лікарні з обмеженим доступом.

Згодом, в залежності від накопичення певного об’єму, все здають на утилізацію спеціальним фірмам, що мають ліцензію на вивезення та знешкодження даного типу відходів», - розповідає жінка.

читайте також: Забули, чи свідомо уникають: ситуація із вакцинацією від грипу на Прикарпатті

З цією ж фірмою співпрацює і МКЛ №1. Там перед утилізацією усі засоби індивідуального захисту обов'язково  проходять дезінфекцію. Про це журналістці Фіртки розповіла головна медсестра Світлана Ільницька.

«У нас є чиста, і брудна зона. Брудна – ковідна. Звідти ми збираємо речі та веземо по маршруту для цієї зони: через ковідне відділення веземо засоби індивідуального захисту у спеціально відведене місце. Там зберігаємо їх у промаркованих мішках до приїзду  працівників, що транспортують медичний одяг», - каже Світлана Ільницька.

Лікарі МКЛ №1 змінюють респіратори кожних вісім годин, маски – що три години, захисні халати – у міру можливості.

«Зараз вже все більш злагоджено та відпрацьовано, тому легше.

Влітку захворюваність була вищою, відповідно й об’єм використаних медичних засобів більший. Зараз же трохи менше. Для того, щоб зменшити ризик зараження медпрацівників, засоби індивідуального захисту не сортуються, а скидаються в спеціальний контейнер», - резюмує головна медсестра МКЛ №1.

Утилізація вакцин в разі закінчення їх терміну придатності  відбувається згідно з наказом  МОЗ України № 242 від 24.04.2015 "Про затвердження правил утилізації та знищення лікарських засобів".

У лікарні  спеціальною комісією створюється  Акт про наявність у закладі медичних препаратів, які не підлягають подальшому використанню, і  протерміновані ліки відправляються для подальшої утилізації.

читайте також: Три місяці без стресу, поганого настрою, відчуження: психологиня розповіла, як боротись з осінньою хандрою

Проте, за словами Ольги Курилець, на цей момент вакцини використовуються раціонально і необхідності їх утилізації не було.

«Проблема в утилізації  медичного сміття на цей час стоїть дуже гостро. Оскільки долаються дуже великі відстані для проведення всієї процедури знешкодження та знищення відходів. Затрачаються зайві кошти лікарень, та і держави на знезараження та транспортування.  

Відсутність  заводу по знищенню таких відходів значно ускладнює діяльність всіх закладів охорони здоров’я, а не лише нашої лікарні», - каже помічниця лікаря епідеміолога.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram та читайте нас у Facebook. Цікаві та актуальні новини з першоджерел! 


Читайте також: 

Мінцифра: як записатися на отримання тисячі за вакцинацію в "Дії"

Президентська тисяча за вакцинацію: подати заявку у «Дії» можна буде вже з 19 грудня

Спіймали на Львівщині: судитимуть прикарпатця за пособництво у підробці ковід-сертифікату

"Нам не потрібно розслаблятися": після свят на Івано-Франківщині прогнозують зростання захворюваності


17.12.2021 Ілона Шевченко 8441
Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1615
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1702
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1688
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

4998 39
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1998 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1387

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

260

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

580

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

750

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

869
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3505
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10076
02.04.2024

Одним з перших засіяли ярими культурами поля на Городенківщині, Коломийщині та Снятинщині.  

716
13.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

25959
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7579
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

769
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

943
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1272
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

224
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1101
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

715
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

947