«Я ж хочу якнайкраще для тебе»: що таке токсичні стосунки і чому від них треба тікати

Потерпаєте від вічних сварок, не можете знайти спільну мову та дійти до компромісу з близькими людьми? Посилаєтесь на карантин, замкнений простір, втому чи емоційне вигорання – і виправдовуєте такі стосунки? Усі вищеперераховані речі можуть змінитися, а ось стосунки залишаться такими ж. Чому? Пояснюємо із психологинею на життєвих прикладах.

Токсичність у стосунках: як це?

Ще з дитинства ми починаємо будувати стосунки із соціумом. З народження батьки дають вказівки, як поводити себе з іншими людьми, згодом вчителі навчають певних життєвих цінностей, часом зовсім чужі люди теж втручаються у наше життя. Тобто, ми постійно вибудовуємо стосунки з людьми: просто з кимось постійно, а з кимось періодично. Саме тому вміти вибудовувати здорові стосунки – вкрай важливо. Але інколи буває так, що ми відчуваємо: близька людина тисне на нас. І тоді такі стосунки вже не приносять радість, а тільки розчарування, відчуття пригніченості та сльози. Якщо у парі один повністю виснажений, а інший виступає причиною цього – ось і вони, токсичні стосунки.

«Токсичні стосунки — це такі стосунки, що руйнують вашу емоційну врівноваженість, забирають у вас останні запаси енергії. Часто люди самі розуміють, що знаходяться у таких стосунках, але бояться з ними розпрощатись. А чому? Бо говорити про такі речі не звикли. Обговорювати у кого розумніші діти та більша хата – норма для нашого суспільства, а ось сказати про нездорові стосунки – табу. Багато жартують стосовно того, як карантин впливає на сімейні пари. Мовляв, опинившись разом 24/7 з партнером в закритому просторі, люди почали дедалі більше сваритись та розходитись. Але сварки через карантин і постійне перебування разом в чотирьох стінах – це тільки один з доказів, що стосунки нездорові», – каже психологиня Уляна Рудченко.


Історія Каті. Пряма мова


«Ми познайомились в Instagram. У мене довго не було стосунків, а він проявляв турботу – то я й навигадувала собі, намріяла. Спершу усе, справді, було як в казці: заміжжя, спільне щасливе життя і схожі цілі. Я раділа, що знайшла своє кохання, якби ж я тоді знала, наскільки поспішила з висновками.

Приблизно через два місяці спільного життя почались вони – токсичні стосунки. «Туди ти не підеш!», «це ти не одягнеш!», «з тим ти спілкуватись не будеш!», «то, може, перестанеш вже їсти так багато!» та й загалом «хто тебе ще захоче, окрім мене».

Спершу я не знала, як мені діяти, тому намагалась згладжувати конфлікти та всіляко догоджати. З часом він все-таки переконав мене, що я негарна, товста й дурна. Його постійний тиск зробив мене настільки закомплексованою, що я й, справді почала думати: «а хто мене ще захоче, крім нього?».

І краще не ставало. З кожним днем усе було дедалі гірше: постійні ревнощі та тотальний контроль. У мене не могло бути хобі. Не могло бути особистого простору. Не могло бути друзів, бо увесь вільний час мав бути проведений виключно з ним, зазвичай зі сварками. Але у мене в голові з'явилося стільки нав’язаних комплексів, що я і далі намагалась будувати стосунки з цією людиною. 

І що найцікавіше – я не мала права сказати про те, що мені не подобається у ньому або в наших стосунках. Бо опісля я одразу стикалась з агресією та обзиванням. Одного разу, коли я вирішила заперечити йому, то у відповідь отримала ляпас. Він вибачився – і я намагалась забути про цей випадок. Але фізичне насильство повторилось знову. Я вкотре пробачила – і через декілька місяців мене знову-таки вдарили. Це і стало останньою краплею – я сказала, що іду від нього. Але відпускати мене ніхто не збирався: постійні переслідування, дзвінки та начебто випадкові зустрічі. Мені довелось переїхати до іншого міста. І навіть там, я не одразу отримала бажану свободу – довелось змінити номер телефону та на деякий час не повідомляти нікому про місце проживання. Тільки зараз, проживши майже рік без токсичних стосунків, я можу зітхнути з полегшенням».

«Перебуваючи у таких стосунках, люди ризикують здоров’ям і навіть власним життям. Будь-яка форма тиску сильно впливає на психіку, тому людина втрачає можливість щасливо жити. Токсичність у більшості випадків призводить до агресії, а остання до фізичного насильства. Саме тому такі стосунки потрібно розривати одразу», – стверджує психологиня.

Токсична дружба: у чому небезпека?

Якщо потрібно дібрати слова, які описують токсичні стосунки – то це контроль, нездоровий егоїзм, бажання домінувати, приниження, надмірна критика. Усі ці речі в кінцевому результаті зводяться до насильства, чи то психологічного, чи то фізичного. А стабільний негативний і тривожний внутрішній стан, що виникає під час токсичних стосунків, не дає людині реалізовувати себе, добиватись поставлених цілей та й загалом отримувати насолоду від життя.

«Токсична дружба дуже часто будується на заздрості. Якщо ви відчуваєте суперництво та постійні дорікання, то це вже сигнал про те, що варто замислитись. Справжня дружба – це взаєморозуміння та радість за друга, його досягнення. Людина, яка піклується лише про власні інтереси ніколи не зможе стати другом, і відповідно не зможе знайти справжнього друга. І найголовніше не тільки у дружбі, а й будь-яких стосунках – повага. На ній і ґрунтуються усі подальші дії в стосунках», – додає Уляна Рудченко.


Історія Віки. Пряма мова


«Ми дружили понад десять років. Останні роки я вже просто вигорала. З кожним днем мене все більше переслідувало відчуття, що у нас змагання. "Подруга" вічно намагалась переконати мене, що і хлопець у неї кращий, і у квартирі чистіше, і одяг куди стильніший…

Дедалі частіше я отримувала дорікання у відповідь на питання. Мовляв, навіщо ти навантажуєш мене своїми проблемами, мені вдосталь своїх. Я намагалась не звертати на це уваги, посилаючись на її поганий настрій. Але і на розповіді про свій успіх я отримувала аналогічну реакцію. Кожного разу мені розповідали, що будь-яке досягнення в моєму житті – чистої води везіння.

Мій терпець увірвався, коли мої особисті кордони почали щоденно порушувати. Так, дружба – це взаємопідтримка. Але чомусь для моїх проблем завжди знаходились відмовки, а ось проблеми подружки – святе. Не залежно від того, чи були у мене справи, я мала бути "психотерапевтом". На мене ображались за те, що я не взяла слухавку, коли була на роботі. Зі мною не розмовляли тиждень, бо я обрала побачення, а не прогулянку з нею. І спершу я пробувала пояснити, що мають бути певні кордони, але згодом зрозуміла, що це не має ніякого сенсу. Ніхто і не збирався мене вислуховувати – і тоді я раптом зрозуміла, що наші стосунки завжди були такими. Я розірвала усі контакти з цією людиною. Але це все-таки залишило певний осад: справжніх подруг у мене немає».

«У стосунках завжди мають бути особисті кордони. Завжди чітко проговорюйте  – і нікому не дозволяйте їх порушувати. Бо в іншому випадку – емоційне вигорання вам гарантоване», – підсумувала психологиня.

Здорові стосунки: які вони?

Турбота, повага, довіра, вдячність, спільна відповідальність та цілі – речі, що описують здорові стосунки. У ваших стосунках присутня радість, а не заздрість успіхам близької людини. Ви не боїтесь залишити свій телефон або комп’ютер у відкритому доступі, бо знаєте, що ніхто не буде порушувати ваш особистий простір. Ваші сварки закінчують відпущеним гнівом та взаємним пробаченням. Ви прямуєте одним шляхом, який наповнений спільними цінностями та поглядами на життя. У вас переважає бажання віддавати, а не отримувати. Тоді вітаємо, у вас є усі шанси на майже ідеальні стосунки. Бо цілком ідеальних не буває.

«Токсичність батьків у більшості випадків тягнеться з дитинства. Буває, що людина вже наче самодостатня і зреалізована, але травми дитинства не дають їй нормально жити. Важливу роль відіграє і шлюб. Якщо людина не щаслива у шлюбі, то вона, навіть завжди усвідомлюючи це, починає виливати свій негатив у сім’ю. Оскільки батьки відчувають свою владу над дітьми, то саме вони й потрапляють у їхнє поле токсичності», – пояснює Рудченко.


Історія Тараса. Пряма мова


«Скільки я себе пам’ятаю, мій батько завжди вимагав від мене більше, ніж я міг зробити. Інколи мені здавалось, що він програмує мене бути ним. Тільки кращою версією, бо я мав і вчитись на відмінно, і на бокс ходити (а душа моя завжди лежала до танців), і на змаганнях брати тільки перші місця, і перед родиною звітувати про свої досягнення.

Знаєте, ці жартівливі картинки, де за великим столом зібралась уся родина і починає ставити тобі не завжди доречні запитання. Так ось, у моєму дитинстві було щось схоже. І найгірше, що очолював цей стіл мій батько. Одного разу моя тітка запитала мене, чи я пішов на бокс для того, щоб бути головним у дворі. Мій тато знітився і сказав, що я туди ходжу, бо маю стати чемпіоном України. Я щось пробував ще сказати за бажання ходити на танці, але батько навідріз кинув, що не чоловіча це справа. Він ставив мене в такі рамки, що підвести його було трагедією всього мого життя.

Чемпіоном України я так і не став. Та й школу із золотою медаллю не закінчив, бо був далекий від гуманітарних наук. Я довго жив з відчуттям провини, що не зміг виправдати татових сподівань. Це мене вганяло у такий ступор, що моя самооцінка знижувалася зі швидкістю світла. Мені ще довго докоряли тим, що у Миколи син провідний IT-шник. А все чому? Та ж у школі добре вчився. Я так і не зміг відверто поговорити з батьком. Він помер, коли мені виповнилося 20. Я намагаюсь не засуджувати тата, але точно знаю, що своїх дітей так не виховуватиму».

«Часто батьки хочуть реалізувати свої нездійсненні мрії через власних дітей. Тут уже не виникають питання, а чи хоче цього сама дитина. Найчастіше такі батьки спекулюють на дитячих почуттях, задобрюють їх солодощами або ж грошима. І, на жаль, навіть, коли дитина вже здавалось би виконала усе, що від неї вимагали, батькам все одно цього мало. Я завжди кажу: «Не виховуйте зручних дітей». Вони виростуть і не зможуть відстояти себе у соціумі», – наполягає психологиня.

Токсичні стосунки: чи можна їх скоригувати?

Ви раптом осягнули, що ваші стосунки токсичні, але все одно хочете зберегти їх? Є кілька порад, та попереджаємо – аб’юзери вкрай зрідка змінюються.

«Щоб токсичні стосунки зробити здоровими, треба змінити їх рух. Бо стосунки – це завжди про рух назустріч. Не рух донизу чи догори. Тільки назустріч. Бо тягнучи донизу, ми якраз і маємо головну рису токсичних стосунків – страх, що людина досягне більшого, ніж ти. А тягнучи людину догори проти її волі, ми тільки шкодимо собі, бездумно витрачаючи сили. Рух назустріч – всебічний розвиток обидвох партнерів, які підтримують одне одного, а не засуджують і заздрять. Якщо ви розумієте, що рух ваших стосунків можна зробити назустріч, тоді спробуйте, але за умови, що цього хочуть обидві сторони», – дає вказівки Уляна Рудченко.

Радимо рятувати такі стосунки тільки у тому випадку, якщо ви сильна духом людина, яка може протистояти кривднику. Якщо ж у вас таких якостей немає – зверніться до психотерапевта.

Пам’ятайте, токсичні стосунки бувають не тільки з партнером/кою життя,  а й з батьками, друзями, родичами чи керівництвом. Кривдником може виступати будь-хто. Незалежно від статі, віку чи соціального становища. І якщо ви відчуваєте токсичність у стосунках, то уникайте спілкування з такими людьми. Не будьте жертвою. Ніхто не зобов’язує вас терпіти.  


25.07.2020 Тетяна Дармограй 22990 5
Коментарі (5)

19.03.2024

Сьогодні і роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги

42
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6473 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10887 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12159 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5802
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3731

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

496

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

758

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

747

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1059
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

420
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

457
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

541
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4086
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11624
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6649
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1150
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18050
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

303
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

404
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

692
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

812