Хто став революційним лідером Івано-Франківська? Аналіз

 

 

Національні лідери (не лідери нації) з’являються різним шляхом. Якщо держава живе за межами соціальних потрясінь, то лідери ці достатньо умовні. Вони здатні керувати лише тими державами, які для них створили ті лідери, котрі з’явилися в період якогось соціального або національного зламу.

Майже вся Західна Європа зараз має таких лідерів, які просто збирають плоди з саду, посадженого не ними. Навряд чи фрау Меркель, чи месьє Блуму вистачило б потуги керувати своїми державами, якби ті раптово (не приведи, Господи) опосіла якась напасть. Хоча б така, як зараз в Україні.

Україна довгий час, не зважаючи на численні негаразди, уникала сильних потрясінь. Навіть Майдан 2004 року тепер виглядає звичайнісінькою вечіркою під відкритим небом. Та, власне, так воно й було. Саме тому Помаранчева революція не породила справжнього лідера. Віктор Ющенко явно не дотягував до цієї ролі, а Юлії Тимошенко постійно перекривали злітну смугу, аж доки не загнали в ангар.

Натомість з’являлися якісь квазі-лідери. Всілякі тягнисвободівці та фронтові кролики. Згодом до них долучилися і боксери-ударники. Всі вони дружно надимали щоки, розмахували кулачками і навіть кулаками, вигукували лозунги, гнівно бризкали слиною, вдягали вишиванки та вважали, що саме так має виглядати національний лідер.

Кожен з них уявляв себе  таким собі пастухом, який пасе стадо українських овець. Пастухом себе уявляв і Великий Володар Золотого Унітазу.

Та виявилося, що всі вони помилялися. Ніякого стада овець не було й близько. А оскільки немає стада, то і відпадає потреба в пастухах.

Україна потребує цілком іншого формату влади. І нових людей, на дверях кабінету яких можна буде повісити табличку «Національний лідер. З 9.00 до 18.00». В неробочий час звичайні громадяни. Без пільг та преференцій.

Хто може стати новим лідером в Україні й чи є такі особистості на даний час?

Беззаперечним залишається одне – всю стару систему влади потрібно міняти докорінно. Тому (моя особиста думка) тих, хто був «гвинтиком», «шестернею», «приводним ременем» старої системи, потрібно заміняти на нові «деталі» доти, доки старий механізм не перетвориться на цілком новий.

Саме з огляду на це не варто шукати нових лідерів серед чиновників сьогоднішнього дня. Бо так, чи інакше, вони є породженням тої системи, котру українське суспільство взялося ламати. Кого я маю на увазі? Та хоча б мера Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса, котрий повинен зникнути з українського політичного горизонту разом зі старою системою влади. В таке ж політичне небуття я б відправив і голову обласної ради Скрипничука, і колишнього голову облради Сича і всіх цих марцінківих з вітенками вкупі. Чому так категорично? Та тому, що всі вони заражені вірусом старої системи і надії на одужання практично немає. Скандал навколо Олександра Левицького є вагомим підтвердженням цього діагнозу.

А хто замість них, спитаєте ви? Нікого ж немає, додасте згодом. А я не погоджуся. Хоча б тому, що наша держава переживає саме той серйозний злам, на гострому краю якого й народжуються нові лідери. Можливо саме тому «Правий сектор» наполягає на тому, щоб народ на перемовинах з режимом представляли не тритушки, а Андрій Парубій?

А хто в нашому місті (області) може претендувати на роль нового лідера. Можна перераховувати прізвища, які мені запропонували, й пробувати аналізувати? Можна.

unnamed (1)

Максим Кицюк. Студентський лідер, організатор євромайдану в Івано-Франківську. Фізично постраждав від режиму. Чи може він перерости студентський формат. Безперечно зможе (якщо не перегорить). Але навряд чи він пов’яже себе з нашим краєм, якщо шукатиме боротьби. «Бути націоналістом в Івано-Франківську легко» - здається так він сказав? Його мала батьківщина Крим і саме туди він може спрямувати погляд. А там, гляди, років через десять ми й почуємо про нього, як про нового лідера півострова.

unnamed (2)

Ростислав Микитюк. Сам факт його перебування в системі старої влади вже повинен насторожувати. Втім, революційна ситуація, змусила його на певний час забути про екологію, фестивалі та гендерну політику й зайнятися більш нагальними проблемами. Такі люди будуть потрібні в перехідний період і, можливо, якщо стане очевидним те, що вони не заражені вірусом про який йшлося вище, то цілком можливе їхнє існування в новій системі координат. Можливо навіть в якості лідера. Років десять для росту в нього ще є.

unnamed (6)

Наталія Сербин. Голова Івано-Франківської обласної організації МГО "Міжнародна Дипломатична Місія Народної Дипломатії "ЄВРОПЕЙСЬКА УКРАЇНА" – звучить настільки загрозливо, що я просто не знаю про що писати далі. Хіба що про те, що людина, котра очолює обласну структуру організації з такою вагомою назвою цілком може претендувати в майбутньому, якщо не на лідера, то бодай на якусь ключову посаду в новостворених  структурах влади.

unnamed (4)

Андрій Подільський. Національно стурбований. Саме так – не націоналіст, хоча вважає що є таким, а національно стурбований. Занадто категоричний і не схильний до сприймання кольорового. Все бачить в чорно-білих тонах. Але самовідданий – це викликає певну повагу. Втім, низький рівень культури ставить під сумнів всі його потуги на лідерство в новій системі, яка потребуватиме (сподіваюся на це) саме людей освічених. І мова не про дипломи, а про загальний розвиток особистості. Але, зрештою, культурне зростання особистості залежить виключно від бажання рости.

unnamed (8)

unnamed (9)

Про студентських лідерів - Івана Харківа з Прикарпатського університету та Андрія Чепіля з ІФТУНГу можна сказати лише наступне - бути студентським лідером це звичайно добре, але не завжди цей шлях веде до лідера політичного. Тим більше, що Чепіль може піти в музику. Саксофон – це чудово, а політика зовсім інший джаз.

Що ж до старої гвардії, то можна згадати в контексті теми Василя Поповича, Віктора Неміша та Юрія Солов’я.

unnamed (5)

Отже Попович. Важко напевно порахувати, скільки за останні місяці промовив він «Слава Україні!». Власне, вся його діяльність і зводиться до того, щоб говорити. Втім, в цьому немає нічого поганого, бо хтось повинен брати на себе і таку місію. Я наприклад пишу тексти, а Василь Попович говорить, закликає, вигукує і, зрештою, координує. Координація – це вельми необхідна річ в даний відрізок часу. Пишу це без всілякої іронії й, тим більше, сарказму. Від координаторів багато залежить. Інше питання – чи зможе Попович з координатора вирости в лідери. От маю сумнів. Тут кілька причин. І одна з них – це приналежність до ВО «Свобода», керівництво якого, на жаль, дискредитувало себе в очах значної кількості виборців. Гадаю, що в майбутньому левову частку електорату «Свободи» успішно відбере «Правий сектор».

unnamed (3)

Віктор Неміш, як соратник Поповича по партії  (і по діяльності) теж, відповідно, не має шансів вирости в щось більше, ніж він є зараз. Причини ті самі.

unnamed (7)

І, нарешті, Юрій Соловей. Всі спроби Юрія Солов’я вийти на передові позиції, до останнього часу зазнавали фіаско. Чи то супротивники виявлялися більш хитрішими, чи то тактику й стратегію пан Соловей вибирав не ту що потрібно – це най розбираються політологи. Нинішня ситуація в державі підкинула Юрію Солов’ю додатковий шанс. Інше питання – чи зуміє він цим шансом скористатися.

В цьому тексті звичайно ж згадані не всі. А дехто взагалі не згаданий. В силу того, що про цих людей ми поки що може й не чули, але вони є. Там, в середовищі активних громадян (таких як художник Андрій Єфіменко та інші) можливо визріває новий лідер. Поживемо – побачимо.

unnamed (10)

Ну, і в якості пост-скриптуму окрема думка від режисера Василя Юрціва:

«УКРАЇНІ НЕ ПОТРІБНІ ЛІДЕРИ. В силу того, що будь-яка людська тварь є істотою ненаситною (на відміну від решти фауни), а специфіка світової політики доводить, що далеко не браміни (так як це б мало бути природньо) приходять до влади, то кожному держивладцю рано чи пізно починає цієї влади бути замало. І кожен так чи інак починає думати про загарбання все більшого і більшого ресурсу владарювання... тобто стає диктатором (великим чи маленьким).

 Ще донедавна я був переконаний у тому, що СУСПІЛЬНИМ може бути тільки НЕСВІДОМЕ. А ці два місяці дуже конкретно засвідчують, що насправді, народ України зберіг у своєму генетичному коді СУСПІЛЬНЕ СВІДОМЕ.

 А отже найбільш ефективною системою суспільного співжиття мусить бути АНАРХІЧНА РЕСПУБЛІКА».

 

Володимир Мулик, Версії


02.02.2014 Володимир Мулик 1264 15
Коментарі (15)

овруч 2014.02.03, 09:43
Бандеру почему не упоминули ? он же ваш вождь
гість 2014.02.03, 09:46
Ще до лідерів забули додати Олега Гаркота, Романа Онуфрієва, Володимира Колковського,та ще пару таких. гарна фотографія остання. Нехай той хто писав зробить так як на фото і трохи остудить свою фантазію
Овручу 2014.02.03, 16:14
Вождів у нас немає. Є герої . Вожді були в комуністів. А Бандера герой бо присвятив життя на боротьбу за незалежність України. Так що вчи історію і свій сарказм залиш побратимам кернесу і допі.
І.Данів 2014.02.04, 02:15
А хто назвав Ганьку кінь-кобила???
РЕКОРД УКРАЇНИ 2014.02.05, 00:56
Ганна Крисюк розшукує того хто назвав її "Кінь-кобила", щоб вручити грамоту від Книги Рекордів України за найоригінальніше словосполучення в її адресу)
111 2014.02.02, 16:55
Про Адамовича забули! Його варто поставити на перше місце!
Надія 2014.02.02, 18:41
Та ви шо а Ганьку Крисючку забули ця кінь-кобила вже переметнулась до Майдану Правого сектора і т.д. а вчора ще очолювала молодіжку ОДА і проповідувала лозунги ПР та вихваляла нашого президента. Такі патрійоти як вона практично всі яких ви перерахували вони завжди там де сонце світить
Гуцули 2014.02.02, 18:47
На жаль як правило до влади рвуться одні бездари холуї пристосуванці телепні зрадники жополизи і всяка різна нечисть яка робити не хоче а тільки паразитувати на чужому горбі.
Читач 2014.02.02, 19:22
От і договорились. Привіт анархія! Поставили кожному клеймо профнепридатності. А тепер наберем на державну службу, до міліції, СБУ, прокуратури та у суди студентів, ще не забути знайти студента якому 35 років та призначити його президентом. А чому й ні, анархія так анархія.
777 2014.02.02, 20:10
Чому інтелігентні , виховані, духовно багаті МОЛОДІ ЛЮДИ не хочуть бавитися в ПОЛІТИКУ? Чому в депутати лізе на карячках вся нечисть? Чому всі наші керівники...м*ягко кажучи хабарники і рахують себе хитрішими за всіх ЧЕСНИХ ЛЮДЕЙ? І таких *ЧОМУ-ЧОМУ* ...сотні? А може вже став дорослим СВІЙ СТЕПАН БАНДЕРА?
Я за Бабійку 2014.02.02, 20:11
Щє забув згадати Ольгу Бабій бувшого директора незалежної студії чесних та обєктивних новин,)) ось яких лідерів та патріЙотів нам не вистачає в керівництві для повного щастя.)))))
Вітя 2014.02.03, 00:31
хлопці, я перепрошую, але от Назара Павліва ви незгадали, ви шото його як спортсмена напевно недооцінюєте, а зря
капітан підлодки "Бистриця" 2014.02.05, 17:45
а чого більше фото клоунів немає..? покажіть нам фото реального лідера, правда я такого серед цих перешиванців ще не бачу але відчуваю що десь він є !
нємьців 2014.02.05, 19:00
файні фотки;дуже файний на знимці Нєміш-дуже файний і здоганєї єго Піповіч,такі як блєзьняки.Певно тому так файно курують всю владувсі сі трасут,боєтсі їх каждий.......і ясі бою,бо казав Руслан,шо вони луплять тіко по-писку,а в писку зюби і мжут повєлітити через...............ну! як сі то називає?йой забів,пєвно мозок зальотав аж у с.....ку!ги,ги...........
Не словом , а ділом 2014.02.07, 14:35
Головне , щоб всі памятали , хто підтримував партію регіонів. Щоб потім цих зрадників і сраколизів недопустити до влади в наступний раз.
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

883
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

689
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1804
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3129
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2504
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2488

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

146

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

674

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

643

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1518
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

273
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

614
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

570
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

272
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

337
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26978
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

796
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19629
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

369
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

356
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

684
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1188 1