Хто крім росіян святкує День перемоги 9 травня

 

День перемоги на пострадянському просторі відзначають 9 травня, хоча офіційно Третій рейх капітулював на день раніше

У Європі перемогу над Третім Рейхом відзначають 8 травня, в день підписання його офіційної капітуляції. Неспівпадіння ж пояснюється тим, що Йосип Сталін не захотів приймати першу капітуляцію.

Діалог про підписання капітуляції почався ще 6 травня 1945 року, коли до ставки американців у Реймсі прибув німецький генерал Альфред Йодль, представник Карла Деніца, який очолив Німеччину після смерті Адольфа Гітлера.

Він запропонував підписати капітуляцію німеччини 10 травня, маючи намір за кілька днів встигнути вивести з Чехословаччини значне угруповання своїх військ. Втім, геренал Дуайт Ейзенхауер розкрив цей план і дав Йодлю півгодини на роздуми, після чого той врешті погодився на поступки. 

7 травня о 2:40 ночі за середньоєвропейським часом Йодль, генерал Уолтер Беддел Сміт зі сторони союзників та генерал Іван Суслопаров (радянський представник при командуванні союзників) прийняли капітуляцію Німеччини, яка вступала в силу 8 травня о 23:01. Саме цю дату і відзначають у Європі як день перемоги над Третім рейхом.

Альфред Йодль підписує капітуляцію
Фото: archives.gov

Зліва направо: Іван Суслопаров, Уолтер Беддел Сміт, Дуайт Ейзенхауер та Артур Теддер після підписання першої капітуляції
Фото: history.navy.mil

Даний документ не задовільнив Сталіна і він, оголосивши Суслопарову догану, дав розпорядження маршалу Георгію Жукову прийняти загальну капітуляцію в Берліні від представників збройних сил Третього рейху.

Цього разу документ з німецької сторони підписали генерал-фельдмаршал Вільгельм Кейтель і представники повітряних та морських збройних сил. Свої підписи на документі лишили також представники США, Франції та Великобританії.

Жуков зачитує акт капітуляції у Карлсхорсті
Фото: wikipedia.org

Втім, 9 травня можна вважати датою підписання другою капітуляції лише з московської точки зору. Документ було підписано о 00:43 "за Москвою", однак за центральноєвропейським часом 9 травня тоді ще не настало.

У СРСР перший документ назвали "Попереднім протоколом про капітуляцію Німеччини", а самим актом про капітуляцію визнали документ, підписаний у Карлсхорсті під Берліном. Відповідно, День перемоги в СРСР стали відзначати 9 травня, на день пізніше, ніж у інших країнах антигітлерівської коаліції.

Кейтель підписує другу капітуляцію
Фото: archives.gov

На сьогодні 9 травня є святковим неробочим днем майже на всій території колишнього СРСР, в тому числі і в Україні. В цей день перемогу над Третім рейхом офіційно святкують також у Польщі та Ізраїлі. У Боснії і Герцеговині, Чорногорії та Сербії 9 травня має назву День перемоги над фашизмом.

Найбільш помпезно 9 травня святкують у Росії. У 1995 році вперше після розпаду СРСР у Москві пройшов парад, який після цього почали проводити щороку. З 2008 року в параді бере участь військова техніка, в тому числі й авіація. Подібні заходи відбуваються у багатьох містах країни. Окрім того, в цей день традиційними є зустрічі з ветеранами, покладання квітів до пам'ятників та салют.

Військовий парад у Москві
Фото: 15min.lt

У Європі одне з найбільших святкувань Дня перемоги саме 9 травня відбувається Лондоні. В цей день згадують участь Великобританії в діяльності Акртичних конвоїв під час Другої світової війни, які проходили з Великобританії та США у Мурманськ та Архангельськ.

Святкування відбувається на борту крейсера "Белфаст", який знаходиться на південному березі Темзи і сьогодні є музеєм. В урочистостях беруть участь британські та російські ветерани, члени британської королівської родини, дипломати. З 2012 року обов'язковою частиною святкової програми стало виконання увертюри "1812 рік" Петра Чайковського, яка супроводжується гарматними залпами з крейсера.

Фото: rusemb.org.uk

Більшість євпропейських країн, які відзначають День перемоги або День визволення, роблять це 8 травня. До таких відносяться Франція, Німеччина, Великобританія, Словаччина, Чехія, Норвегія тощо. Данія та Нідерланди відзначають День визволення 5 травня, а у Італії - 25 квітня.

Зазвичай у європейських країнах цей день святкують за схожим сценарієм. Перші особи держави вшановують пам'ять загиблих, мешканці покладають квіти біля монументів, проходять тематичні виставки, заходи для ветеранів, молебні.

Ветерани Другою світової війни у Франції 
Фото: golos-ameriki.ru

У США дане свято називається Днем перемоги у Європі (Victory in Europe Day) і зазвичай широко не святкується. Натомість, 2 вересня американці з розмахом відзначають свято перемоги у Другій світовій війні, а 15 серпня - День перемоги над Японією.

Окрім того, з 2005 року ООН визначила 8 та 9 травня як Дні пам'яті та примирення. У відповідній резолюції, приуроченій до 60-ї річниці закінчення Другої світової війни в Європі, Геренальна Асамблея ООН запропонувала державам-членам, організаціям, окрім своїх Днів Перемоги чи Визволення, щороку відзначати один або два дні як данину пам'яті всіх жертв Другої світової війни.


09.05.2014 625 7
Коментарі (7)

Мешканець 2014.05.09, 07:50
Як не крети, а підписувалось все коли у нас було вже 9 травня! Хай собі відзначають хоч 1 грудня, ми маємо своє...
Слава Советской Армии 2014.05.09, 10:16
Это вы уроды не празнуете мрази коричневые!! 9 мая всегда будет праздником в наших сердцах слава Великим Советским Воинам! Мы склоняем свои головы перед ними! А вонючие бандеровцы пусть сидят и молчат в тряпочку!
doc 2014.05.09, 11:13
Это вы уроды не празнуете мрази коричневые!! 9 мая всегда будет праздником в наших сердцах слава Великим Советским Воинам! Мы склоняем свои головы перед ними! А вонючие бандеровцы пусть сидят и молчат в тряпочку! + 100%
Перемога 2014.05.09, 12:25
Що ж у вас так багато смороду? Люди! Добра та злогоди вам.Хай буде мир.Багато загинуло,то майте повагу до них.ДО злогоди та примирення закликаю вас.
53 2014.05.09, 16:05
Слава героям,що загинули за перемогу!Бажаю нам перемогти російських фашистів.Про їж кровожерлість свідчить комент dok.Таких треба відстрілювати,щоб був мир на землі
А 2014.05.09, 18:59
Бачите,як потомки загарбників зі сходу ставляться до тих,у кого вони забрали волю,життя наших батьків та дідів,принесли НКВДський террор та закріпачення. Тому будьмо пильними,виваженими та сильними. Нехай Бог нам допомагає.
Ваня 2014.05.10, 02:39
І знову.... сама стаття (ця) направлена на провокацію розколу нації. Яка різниця, чи це 9 чи 8? Цей день як не крути Великий пам’ятний день. Пора вже змиритись з тим, що у когось дід воював у складі Радянської армії, у когось - проти Німецької армії, а у когось - проти обох, і давайте накінець будемо поважати наших предків! Люди віддали життя... Пора зробити висновки і не продовжувати ті безглузді протистояння. Вічна пам’ять і слава героям, що поклали життя за визволення Батьківщини!
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

984
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

796
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1915
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3266
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2565
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2556

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

257

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

744

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

700

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1627
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

373
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

710
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

629
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

363
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

394
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27054
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

854
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19689
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

442
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

406
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

741
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1369 4