Гонор на брудних фіранках

 

/data/blog/38891/a536ae95c00f76ebab657da6edebbd66.jpg

 

За усіма рейтингами і соціологічними опитуваннями, найкомфортніші міста в країні — Чернівці й Івано-Франківськ. Цілковита правда!

 

Жити в них надзвичайно красиво і затишно. Здавалося б, цю шляхетність, цю високу естетику імперського минулого два сусідніх міста мали б з честю нести у світ, удосконалюючи його своїм прикладом. А простір між собою взагалі повинні були перетворити на такий собі коридор взірцевої урбаністики.

 

Але нині — не про дороги. Хоч ні, про них також. Приміром, лише той, хто хоч раз проїхав селищем Заболотів, що на чернівецько-франківській трасі, знає, що таке насправді погана дорога. Машини тут не їдуть — вони обережно переступають колесами з клаптика на клаптик твердого полотна, що де-не-де дивом вціліло посеред суцільних ям на магістралі державного(!) значення. Таке враження, що цю дорогу нещадно бомбардували. Врешті, місцевим жителям увірвався терпець бачити таку ганьбу своєму славному містечку, і вони перекрили не просто трасу, а ціле перехрестя з вимогою розпочати нарешті капітальний ремонт.

 

Акція протесту проти безгосподарності була такою гучною, що днями сюди навідався сам Сергій Стельнякович. Голова Укравтодору особисто інспектував, як важкі автогрейдери профілюють дорогу, давав доручення з доставки щебеню, пально-мастильних матеріалів і необхідної техніки для проведення дорожньо-ремонтних робіт.

 

Але в дорожній темі є ще одна складова, яка суттєво впливає не тільки на імідж держави і обласних центрів, а й загалом на наше життя, причому буквально. Йдеться про регулярні пасажирські автоперевезення. І якщо з приводу стану доріг Чернівці та Івано-Франківськ ще можуть кивати у бік Києва, мовляв, це не ми — це там, то забезпечити на належному рівні обслуговування пасажирів (а серед них і їхні жителі, і їхні гості) — прямий обов’язок саме адміністративних центрів Буковини і Прикарпаття. Точніше облдержадміністрацій як замовників автоперевезень на конкретному міжобласному маршруті загального користування.

 

Старі, розбиті, брудні до останньої стадії непристойності (гірше просто не буває!) «мерседеси-спринтери» і є сьогодні візитною карткою двох найгоноровіших, найчепурніших міст країни. Переобладнані у «лівих» майстернях до надання послуг з пасажирських перевезень, ці машини відслужили своє років 20 тому і сто разів себе окупили. Але замінити їх на пристойні технічні засоби ніхто не збирається. З них вичавлюють зиск до останнього, економлячи на елементарних речах. Для забезпечення максимальної кількості посадкових місць вузькі крісла в мікроавтобусних салонах прикручені так близько одне від одного, що дорослі люди вимушені дві, а то й усі чотири години нерухомо сидіти з прямою спиною, не знаючи куди подіти ноги у тій тісняві. Які кондиціонери в спеку (єдине вікно, яке відкривається, — біля водія)? Який обігрів у морози? Тут усю дорогу (та більше вщент розбиту) переймаєшся, аби взагалі цей бус не розвалився на запчастини!

 

— Не подобається — не їдьте, ніхто вас не примушує, беріть он таксі! — обурювався на всю коломийську автостанцію водій мікробуса, він же його власник з юридичним статусом приватного перевізника і виглядом вантажника магазину «Пиво-води», якому губернатори Чернівеччини та Івано-Франківщини не просто доручили представляти їхні гонорові області на дорозі міжнародного сполучення, а й довірили життя пасажирів. — Я що, по-вашому, — повинен прати ці фіранки? Чорні від бруду і з дірками? Мені біля них не сидіти. Моє робоче місце за кермом!

 

Від’їхавши від автостанції, водій зупинив машину у призначеному місці, і за мить автобус був забитий по самі задраєні люки. Бігме, шпротам у консервній банці — й то вільніше! За бортом плюс 27. Скільки в салоні? Про це краще взагалі не думати. Люди чемно просили одне в одного пробачення за незручності (це дуже м’яко сказано!) і уклінно дякували водію, бо у них нема іншого варіанту дістатися до приміських сіл. А як мовиться, тушкою чи опудалом — їхати треба. Тільки от питання: в яких фінансово договірних взаєминах повинні бути замовник і виконавець послуг з регулярних автоперевезень, щоб дозволити собі випускати у рейс брухт на колесах і мати пасажирів за безмовні тушки і опудала? 


Світлана ІСАЧЕНКО, УК


Коментарі (1)

Roman 2013.08.06, 12:37
Більш актуальної статті не придумаєш! Автобуси - насправді жахливі, а культура спілкування водій-пасажир - це взагалі жах. Зауваження водію викликають в більшості агресію. Скавуління водіїв про низькі доходи - суцільний обман. Тіньові доходи перекривають офіційні в рази, а йому ліньки помити автобус.
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

569
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11082 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1855
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1755
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2754
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4611

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

358

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1052

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1465

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1334
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1712
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1524
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1239
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

608
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

684
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1877
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2132 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20377
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

354
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

707 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

741
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1088