Гірськолижний сезон: у Славському чекають морозу, а в Буковелі відкривають санну трасу

Ось і настала зима. Хоч за вікном снігу поки не знайдеш, але будьте певні - час кататися на лижах настав! І аж ніяк не по асфальту, як подумають скептики - там, куди щороку з`їжджаються любителі активних розваг, все вкрито щільною білою ковдрою. Якою б не була погода в містах, у високогір`ї Карпат уже лежить сніг і тамтешні курорти чекають охочих покататися. На окремих схилах засніженість забезпечують за допомогою снігових гармат, а в інших місцях і цього не потрібно - на висоті сніг все одно тримається.

Шанувальники засніжених вершин і схилів вже витягують з шаф запилені гірськолижні костюми та починають підбирати місця, де вже зараз можна розважитися і відпочити на свіжому морозному повітрі. А ми підкажемо, куди можна поїхати на лижі в Західній Україні.

Прикарпаття: Буковель

Найпопулярніший гірськолижний курорт відкрив сезон катання ще 2 грудня. Тут можуть кататися як новачки, так і професіонали - є траси різного рівня складності. І навіть мінлива погода не стане перешкодою - не буде снігу, схили вкриють штучним. На минулих вихідних тут влаштували масовий костюмований спуск на лижах. Також цього року тут вперше з`явиться санна траса - її вже незабаром запустять.

- Більше трьох кілометрів можна буде проїхати на санчатах з гірки, - зазначила кореспонденту PRESS-ЦЕНТР прес-секретар курорту Оксана Островська. - Перейняли досвід Австрії - на курорті Земмеринг, який є побратимом Буковеля, цей атракціон надзвичайно популярний, його люблять і діти, і дорослі. В цілому, у нас 68 кілометрів лижних трас, і половина з них уже запущені, також працюють майже всі підйомники - 14 з 16-ти.

Однак, організатори обіцяють, що не санчатами єдиними тішитимуть відвідувачів. Вже через тиждень-другий відкриються крижані готель, бар і ресторан. Стіни, посуд, навіть меблі (хоча, як натякнули кореспонденту PRESS-ЦЕНТР, меблі «холодом не дихають», значить - просто стилізація), зроблені з льоду і снігу з гірських вершин. В номері готелю температура - від -2 до -5. Правда, обіцяють, що гості не замерзнуть - їх будуть зігрівати спальниками, в яких комфортно ночувати і при -12, і овечими шкурами. В готелі буде 10 номерів - кожен розрахований на дві людини. Відкрити льодові приміщення без ризику, що споруди розтануть, поки не можуть - чекають стійкого мінуса. Ціни на проживання в «сніговому замку» стануть відомі пізніше.

А ось скільки коштує покататися, вже відомо. Один підйом - 65-250 гривень, один день - 975 гривень, прокат лижного спорядження - 110-390 гривень/день.

Львівщина: Славське…

У Славському також готуються до активного сезону. Тут лижники можуть покататися на схилах одразу кількох гір. Одна з найпопулярніших - Тростян, висота якої 1235 м. Шкода, але цей курорт більше залежний від погоди – снігові гармати хоч і є, але не скрізь, і працюють, швидше, як допоміжний засіб. Без снігу тут не обійтися ніяк - висота пристойна, але він все одно реагує на теплінь - стає мокрим, важким. Тому співробітники курорту поки радять відкласти поїздку сюди хоча б до 20 грудня.

- Крім того, в горах дуже сильний вітер, підйомники не працюють, та й лижникам ми кататися зараз не радимо - падати на такий сніг куди болючіше, - зазначили кореспондентові PRESS-ЦЕНТР співробітники курорту. - Тому, щоб уникнути травм, краще трохи зачекати. А після 20-го чекаємо всіх з радістю.

Читайте також: Новий рік під пальмою, у горах чи в гостях у Санти Клауса: куди поїхати святкувати

Правда, ближче до Нового року синоптики обіцяють чергову відлигу, тож варто добре постаратися, щоб вписатися в морозний проміжок часу, який буде недовгим. Залишається сподіватися, що у цей час гори в Славському вкриються снігом, і коротке тепло не зможе вплинути на плани лижників.

Один підйом у Славському коштує - 30 гривень (на деяких горах дорожче, при тому - за оглядовий підйом без спорядження). Один день катання - 300-500 гривень, прокат спорядження - від 50-70 гривень за день.

... або Майдан

Це село знаходиться в Жовківському районі на Львівщині. І тут незабаром теж можна буде покататися - для любителів лиж вже все облаштоване. Влітку, коли на вулиці тепло, сюди їздять на шашлики, рибалку та інші розваги на свіжому повітрі, а взимку - з`їжджаються охочі покататися. Є підйомник, можна проїхатись на сноутюбі, піднятися на бебіліфті. Звичайно, цим шанувальників засніжених вершин і схилів не здивуєш - але про цей курорт поки знають не всі.

Тарифи: один підйом - 50 гривень, один день - 350 гривень, прокат лижного спорядження - 120 гривень на день.

Закарпаття: Драгобрат

Ще один неймовірний курорт, який щозими відвідує маса відпочиваючих, це Драгобрат – найбільш високогірний в Україні. Розташований на висоті 1300-1700 м над рівнем моря. Тому тутешнім схилам «плюс» на вулиці не страшний - на такій висоті сніг тримається, і вже зараз його досить багато. Правда, і тут погода трохи зіпсувала лижникам настрій, хоча саме зараз на Драгобрат поспішає безліч туристів.

- Снігу багато, вистачить і для катання, і для ліплення снігових баб і ще Бог знає чого. Але він мокрий, жорсткий, а на горі дуже сильний вітер. Може, помиляюся, але мені здалося, що гірше ураганного - важко навіть йти, - зазначає один з лижників, який зараз відпочиває на цьому курорті. - Вітер просто зносить, в таку погоду не працюють і підйомники.

- З погодою все погано. Був з четверга по неділю - на першій чверті траси ще нічого, а вище - хуртовина, видимість не більше кількох метрів, - каже інший лижник.

Втім, у високогір`ї вітрами навряд чи можна когось здивувати. Тим більше лижники впевнені, хуртовина зараз - запорука того, що покататися можна буде і в квітні. І, вірте - не вірте, а навіть при таких умовах браку туристів Драгобрат не відчуває - люди їдуть масово.

Один підйом тут коштує - 35-70 гривень, за день доведеться викласти 650 гривень. Прокат лижного спорядження – від 60 гривень за день.

Погода – пані з мінливим настроєм, від якого досить часто залежить і відпочинок туристів. І хоча півдня-день простою засмучують, все ж споглядання на чарівні засніжені вершини Карпат, та п’янке морозне гірське повітря зроблять свою справу, і поганий настрій надовго не затримається.

Олена МАТЮЩЕНКО

 


15.12.2017 4701 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1188
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2513
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2108
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2161
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6534 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2448 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

331

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1144

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1277

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1394
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

271
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

582
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2057
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26506
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

550
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10460 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8007
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

530
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

398
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

542
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

619
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1578