Фініш приватності або Івано-франківці також під мікроскопом Великого брата

 

 

Публікація 9 червня у британській Guardian персональних даних співробітника американської Агенції національної безпеки (National Security Agency – NSA) Едварда Сноудена, який «злив» тайни своєї «контори», поставила крапку на дискусіях про базову спроможність сучасних демократичних інститутів контролювати безпеку технічних систем в сфері соціальної комунікації.

 

Справа навіть не у відомій шпигунській програмі «Призма» (Prism) і не в тому, що Акт про захист Америки фактично поставлено над базовими принципами міжнародного права.

 

Справа у тому, що інформаційна техніка досягла принципово нових рівнів, які дозволяють певним групам осіб (державним або ж приватним) ефективно контролювати особисте життя мільйонів осіб, маніпулювати джерелами інформації та створювати «симульовані реальності», за ширмою яких спецслужби та олігархічні групи здатні робити все, що їм заманеться.

 

Це – реальність нового тоталітаризму. Який у форматі особистої свободи відрізняється від старого (на кшталт північно-корейського чи подібного режиму) лише тим, що «Великий вусатий брат» анонімний і його портрети не дивляться на нас з кожного муру.

 

Можна казати навіть про цілу групу «великих братів». Адже свою «Призму» мають не лише США.

 

Спробуємо проаналізувати, як саме цей новий тоталітаризм може зачепити пересічного мешканця Івано-Франківська. Адже одна із ілюзій, яка живе в голові «маленького українця» полягає в тому, що він – пересічний, дрібний, не цікавий (ну абсолютно нецікавий!:)) владним силам – знаходиться поза увагою механізмів тоталітарності і живе собі своїм приватним життям.

 

Насправді, ті золоті часи, коли дрібний соціальний масштаб особистості гарантував цій особистості право ховати за парканом свої маленькі гріхи, збоченні фантазії та гм-гм… кримінальні девіації, - ті «золоті» часи минули.

 

Минули безповоротно.

 

Уявімо собі сучасного івано-франківця з точки зору його «вмонтованості» до комунікаційних мереж. Сучасний івано-франківець має комп’ютер, підключений до Інтернету, планшет або смартфон. Тільки цього достатньо, щоби шпигунські веб-роботи (програми, які збирають цінні дані про користувачів Мережі) автоматично включили цього івано-франківця до списку своїх інтересів.

 

Роботи збирають інформацію не про видатних та цікавих (як думають лохи), а ПРО ВСІХ.

 

Про всіх без винятку.

 

Це потім інша програма відбере за так званим контент-аналізом, хто цікавий, а хто нецікавий. При тому приводом для цікавості може бути певна конфігурація «історії пошуку» на вашому девайсі.

 

Наприклад, робот-шпигун «заточений» на пошук компромату. І в опції «історія пошуку» (яка є на всіх браузерах) він відмічає, що даний користувач кожної ночі заходить на порносайти. На які-небудь «Дойки.ком», або «Українське порно». При тому теги, на які він клікає, називаються «школярки», «teen», «молодые девочки» й т.п.

 

Цього достатньо, щоби пересічний користувач став цікавим. Адже в цього пересічного користувача є гроші, квартира або ще щось цінне. І він не хоче, дуже-дуже не хоче, щоби його публічно позиціонували, скажімо, як «пасивного педофіла». Тому що має дружину, дітей, колег по роботі і таку-сяку репутацію. От і виникає класична ситуація перспективного шантажу.

 

Моралісти нам кажуть, що далеко не всі користувачі Інтернету продивляються порносайти. Статистика в тому плані демонструє нам щось протилежне. За статистикою з користувачів-чоловіків регулярно відвідує порносайти 88%, а з тих відвідувачів 94% клікають (окрім іншого) на те відео, яке підпадає під означення дитячої порнографії.

 

І якщо дехто легко відмахнеться від звинувачень, базованих виключно на перегляді специфічного веб-контенту, то для іншого навіть натяк на такі його забаганки може означати втрату багатьох суспільних позицій. А ще ж є різноманітні бази даних правоохоронних органів, куди потрапляють не реальні, а «потенційні» правопорушники, яких підозрюють в першу чергу при здійсненні реального злочину.

 

Отака сумна реальність.

 

Але далеко не все впирається у мережеве порно.

 

Ваші сторінки в соціальних мережах – також розкажуть багато цікавого про вас, ваших друзів, ваші звички, смаки… Вам кажуть, що сторінки за вашим бажанням закриті, що є закриті та таємні групи… Ви в це вірите?

 

В Америці торговельні мережі на основі ваших історій покупок за допомогою платіжних карт знають чим ви харчувалися рік чи два роки тому, скільки витрачали, звідки отримували гроші… Українських уряд також розпочав кампанію «електронізації» платежів, обмеження розрахунків готівкою…

 

Ваші пересування фіксують оператори мобільного зв'язку. Причому інформація про це зберігається кілька років. Останній резонансний приклад - правоохоронці опитували всіх бідолаг, які опинилися в одній комірці з місцем закидування сніжками високопоставлених депутаток-регіоналок... Так і ви можете потрапити в халепу, опинившись "в непотрібний час в непотрібному місці"...

 

А ще ж відеокамери... Скажімо в Лондоні вже є відеокамер на вулицях (в офісах, в магазинах, у вагонах метро та громадського транспорту...) більше за пів мільйона. Всі ваші пересування "онлайн" можна прослідкувати від того моменту, коли ви вийшли із свого помешкання і аж до повернення... Схожі тенденції можна спостерігати і в Україні...

 

І ще про соціальні мережі... Ви не є користувачем соцмереж? Це також мінус вам… В Європі всі, хто не є «офейсбученим» чи то «законтаченим» - вже апріорі під підозрою. Як підозрілі, асоціальні особи, яким є що приховувати...! В Німеччині вже є корпорації, які не приймуть вас на роботу, якщо вас немає в соціальних мережах…

 

А є ще і приватна електронна переписка (яку також легко і регулярно переглядає не одна спецконторська «Призма»), є електронні банківські карти та електронні ключі. Є приватні збірки фото і відео.

 

Все це, як ми тепер розуміємо, є прозорим до непристойності. А ще у ноутбуках і смартфонах є камери, які дозволяють бачити обличчя користувача (навіть коли він думає, що камера вимкнена), є навігатори, які дозволяють відслідковувати усі маршрути користувачів і ще багато таких «примочок», від яких у пересічного «чайника» може сильно зіпсуватись настрій.

 

Хтось скаже, що подібні страхи притаманні лише нечесним людям. Що чесній людині немає про що боятись. Але таких наївних в Україні мало. Адже кожний, хто раз в житті зіткнувся з податковою або з доблесними органами МВС, знає, що для попереднього визнання винності необхідно лише поєднати факт фізичного існування особи та факт будь-якого правопорушення вчиненого в радіусі трьох кілометрів від місця її перебування.

 

Навіть якщо ви не маєте комп’ютера, смартфона, мобільника і не тусуєте в соціальних мережах, ваші друзі згадують про вас у переписці, розміщують фото з вами на своїх веб-сторінках і воленс-ноленс видають ваші маленькі таємниці шпигунським програмам та різним «Призмам». Сучасний світ прозорий для спецтехніки, і насправді ніхто реально не контролює тих вигадливих пацанів, які тепер і зараз сидять за моніторами у штабах воюючих кібер-армій. Хто знає, для чого їм знадобиться ваше зображення, ваше прізвище або інші ваші приватні дані?

 

Так що пам’ятайте: Великий брат слідкує за вами!

 

Аналітична група "ФІртка-Магус"


Коментарі (5)

gryc 2013.06.13, 10:22
Для МВС для попереднього визнання винності достатньо самого факту фізичного існування особи !!! Ой, що це я написав! Вони ж усе читають! Видаліть, будь ласка, цей пост. МВС - найкращі і найсправедливіші!
Ольчонок 2013.06.13, 12:22
(і насправді ніхто "реально" не контролює тих вигадливих пацанів які тепер і зараз сидять за моніторами у штабах воюючих кібер-армій) Все ж такі "когось" не контролюють!!! Чі це умовно? ховатися за спиною спецслужби?
Мирон 2013.06.13, 12:38
До речі спробуйте зайти на сайт фіртка через ліцензійний віндовс 7, з браузером яндекс, як вам зразу висвіте повідомлення, що даний сайт підозрюється в незаконному знятті особистої інформації, і його не варто відвідувати, так то! шпійони ))))))))) ____________________________ ФІРТКА. Не правду кажете, пане добродію.... Яндекс кілька днів тому написав, що Сайт Фіртки можливо містить шкідливі для вашого компа коди... Розібралися, - причина - зовнішній інформер АдРок.... Забрали. Питання вичерпане:) Не хвилюйтеся:) Вже давно нічого не "висвічує"
Я 2013.06.13, 16:21
Що, хлопці - айтішники та продвинуті юзери, пора братись за відстеження усіх тих, хто думає, що стежитиме за нами! Поки що цим трохи займаються лише деякі журналісти. У них спец. програми, а у нас - десятки тисяч людей з головами й руками. Треба бути самим ЧЕМНИМИ по відношенню до інших чемних людей. Але не можна утримувати й терпіти загалом антинародну владу та її силові підрозділи, включно з продажними суддями!
Вова 2013.06.18, 11:41
Непогано написано, тільки не треба впадати в паніку - в кожного своя робота. Хтось має також слідкувати за іншими. Питання тільки в тому - з якою метою використати інформацію: на добро чи на зло? А це залежить від тих хто при владі - тому потрібно бути народом а не стадом і обирати собі в лідери чесних, достойних людей а не збоченців та педофілів. А також кожного дня жити громадськими справами - ходити на збори мешканців, громадські слухання, в церкву,.... робити щось для загального блага а не тільки для себе.
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

505
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

10990 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1837
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1733
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2739
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4594

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

333

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1038

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1449

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1321
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1701
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1507
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1222
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

594
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

669
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1863
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2085 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20362
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

338
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

693 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

725
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1074