Євромайдан. Перина, латина і дитина

 


Евромайдан

 

Приїхавши сьогодні в Київ, вирішив зробити політично-туристичний похід на Майдан. Сумно…

Порив народу є – а лідерів немає. Фізично вони ніби і є, але реально відсутні. Дуже багато народу розгублені: де ж месія? Хто нас поведе у світле майбутнє? З іншого боку, люди на майдані вже якось інтуїтивно перестають серйозно сприймати ораторів від опозиції. А на мітингу у Львові взагалі представникам «Свободи» надавали духопеликів. Дивні діла Твої, Господи? Чому ж наша опозиція виявилася так далеко від народу?

Для початку трохи історії. 21-23 вересня 1648 року відбулася знаменита битва під Пилявцями. Тоді козацьке військо на чолі з Б.Хмельницьким розгромило польське військо під проводом трьох полководців (регіментарів) — князя Домініка Заславського, коронного підчашого Миколи Остророга і зовсім юного коронного хорунжого Олександра Конецпольського. Перед битвою український гетьман глумливо називав цих полководців «перина», «латина» і «дитина». Щось подібне відбувається і з нашою опозицією. Для простоти і ми очільників назвемо реґіментарями, оскільки вони виплекані були не від народних сподівань, а як політтехнологія. Так звана «сурогатна опозиція».

Спочатку про «перину». Після перемоги помаранчевої команди у 2004 році її вождів захопив у полон «золотий тілець». Жадоба наживи, миттєвого збагачення перемогла навіть елементарний глузд. Країна занурилась у хаос. Будь-який стратегічний розвиток був відсутній, що, чесно кажучи, для пересічного громадянина на ту хвилину було начебто й непогано. Народ почав жити так, ніби влади і не було. Бізнес поступово оживав і розвивався.

Кредити ж західних донорів створювали благополуччя у бюджетній сфері. Все почало мінятися після світової кризи, а особливо після перемоги Партії регіонів.

Коли не стало на волі Юлі — її замінив триголовий дракон із голів «Турчиновського», «Кожум’яного» і «Ко». Перший чолов’яга ради накопичення статку і покращення власного благополуччя зробив дуже багато гріхів перед законом. Але найбільше влада підсікла цього політика за аферу із газом, який держрезерв був винен довгі роки Нафтогазу. Більше читайте тут

Але статки не принесли повного щастя. За деякими достовірними джерелами, політик виявився серйозно хворим. Стабілізувати здоров’я вдалося лише завдяки експериментальним лікам. Тому його виступи носять мікроскопічно-опозиційний характер.

«Кожум’яний» – цікавий персонаж. По-перше, колишніх СБУшників не буває. По-друге, цей герой нашої оповіді дуже ретельно виконував свої повноваження, сидячи на призначених посадах в митниці та інших органах, за кожне з яких отримував кількамільйонну винагороду. Короткий список можливих порушень чинного законодавства – ось тут.

Ми умисне не зупинялися на характеристиці багатьох інших персонажів. Це тема окремих публікацій. Але вони так само не є самостійними фігурами. Вони лише грають певну роль. В даному випадку опозиціонерів.

Доктор залізний кулак, чи просто «латина»

Кажуть, що влада притримує компромат на нього давно, ще з часів його молодості, коли служив авторитетові 90-х – Борисові Савлохові. Звичайно, часу сплило багато, та все ж… Не можна не сказати про його недостатній для керівника країни інтелектуальний рівень, незважаючи навіть на науковий ступінь. Але головним залишається те, що проект був виношений у середовищі газового олігарха. А тому його не можна біологічно віднести до опозиції. Радше так собі… – попутник, пристосуванець і використовувач сподівань народних стосовно «третьої сили». Отже, дуже мрячною і нелогічною виглядає проєвропейська риторика «латини».

Що стосується характеристики «Дитини» – то тут навіть і копатися не потрібно. Все відкрито і доступно… Головне джерело його доходів останніх років – продаж прохідних місць у списки опозиціонерів. Зазначимо, що більшість «тушок» від опозиції – креатури «Кіндера». Не можемо не згадати слова керівників регіональних відділень «Фронту змін» щодо хамського, зневажливого ставлення до них цього опозиційного керівника. І хоча від 2004 року часу сплило багато, але у свідомості всіх людей він залишився чи «дитиною», чи «кроликом».

Тому сподіватися, що ці три визначні «регіментори» домовляться – абсурдно і смішно. Яскравим прикладом є голосування в парламенті, зокрема поправка Кличка. Кожний із трьох персонажів уже давно бачить себе в якості самого опозиційного опозиціонера і майбутнього президента. «Тераріум єдіномишлєнніков» програє майбутні президентські вибори ще за півтора року до їх проведення. Чинній владі при таких обставинах (за умови стабілізації економіки) і напружуватися сильно немає потреби.

Що ж робити кожному з нас: чекати чергової «месійки» чи будувати своє майбутнє власними руками?

Ми повинні виходити не за когось, а за себе: за свою сім’ю, свій рід, село чи місто, де народилися. Чим частіше і чисельніше ми будемо виходити на Майдани – тим менше в країні буде розгардіяшу і перевертнів, а більше перспективи і реалізації ідей, менше буде виїжджати наших сестер і дружин на заробітки в закордони, міцніші будуть наші сім’ї і країна в цілому.

Дуже сподіваюсь, що саме з отих майданних активістів, нових пасіонаріїв, буде сформовано новий політичний склад майбутньої Верховної Ради і уряду. І тоді, коли ми станемо сильними і загартованими в баталіях громадянського суспільства, ми перестанемо шукати того, за влучним висловом Юрка Романенка, «під кого лягти. Ми припинимо шукати господаря. Тому що багато хто сам стане господарем своєї долі. І держава буде господарем своєї долі. Ось чому потрібно боротись і для чого потрібен Майдан».

 

Володимир Дзьобак,

Хвиля


Коментарі (3)

Віталій Янісевич 2013.12.13, 10:25
Створюються всі передумови для проведення чесних президентських виборів в 2015 році, в яких українці своїм голосуванням самі визначать, яким шляхом повинна піти далі країна.
Оля 2013.11.28, 12:43
Я підтримую автора на всі сто
Щукар 2013.11.28, 15:31
А про полонянку і словом не згадав.
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

9878 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1695
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1585
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2605
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4413
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

3110

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

148

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

924

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1333

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1226
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1600
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1360
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1121
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

478
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

549
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1758
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

1757 7
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20249
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

233
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

581 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

623
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

965