Ексклюзив від "Фіртки": Зінаїда Болюк про революцію в Україні, помилки влади, європейські цінності і позитив в українській освіті

 

/data/blog/44231/bf479155025992c0f354800cd5f6cf49.jpg

 

Начальник головного управління освіти Івано-Франківської облдержаміністрцаії, а віднедавна і кандидат на посаду заступниці голови Івано-Франківської ОДА в ексклюзивному інтерв'ю журналісту "Фіртки" поділилася враженнями від суспільно-політчиної ситуації в Україні, розповіла про те, хто має стати героєм для сучасного учня, яким має бути імунітет України перед ЄС і якою має бути українська освіта у Європі.

 

Зінаїдо Андріївно, в Україні зараз складна ситуація. Ми на грані чергової революції. Як можете оцінити події, чому виникли «євромайдани», що збурило суспільство?

Думаю, що народ  не спав. Народ жив у ситуації, коли влада приймала не такі закони, які б дозволяли розвиватися бізнесу, не забезпечувала необхідне. Досі кожен надіявся на себе і вірив, що все-таки попереду майбутнє. Цей зрив пов’язаний з багатьма економічними факторами. Але найбільшим викликом стало, те що свобода або є або її немає. І якщо люди піднялися мирним способом відстоювати свої права, то їм потрібно дати право це зробити і не допустити провокацій. Блаженіший Святослав у неділю в Івано-Франківську сказав, що ніякі мечі і ніяка зброя не є способом здобуття влади.

 

Владу можна утримувати трьома способами – силою, демократією і консенсусом. Сила уже минула, демократія – не завжди доконала, а тому треба вміти домовлятися, визнавати помилки і просити іноді в народу вибачення. І якщо влада робить помилки, то це треба визнати.

 

Тобто, ви засуджуєте дії влади?

Я вважаю, що влада не діяла адекватно до ситуації. Застосування сили я ніколи не схвалювала. З людьми треба домовлятися. Ми люди розумні, живемо в ХХІ столітті.

 

Ви - освітянин із великим досвідом. Як оцінюєте дії студентів, які тиждень мітингували? Чи, можливо, їх просто використали?

Молодь завжди була революційніша, вона романтичніша, у неї більше поривів і вона завжди була попереду революцій. Але, вона залишилась беззахисною у даному випадку.

 

Говорять про те, що в університетах складатимуть списки студентів, які пішли на страйк. Такого слід очікувати і в Івано-Франківську?

Складання всякого роду списків законом заборонено. Студент має ходити на заняття, підсумками яких є здача сесії. І він має за це відповідати. Ми таких вказівок про складання списків не даємо. Вузи у нас автономні і владі практично не підпорядковані. У них контракти на пряму із міністерством. Автономія вузів дає право студентам виходи на майдан.

 

Ви уже заступник голови ОДА?

Ні, я ще не заступник, але такі розмови вже йдуть тривалий період.

 

Якщо ситуація й надалі загострюватиметься і влада повторить події 1 грудня, чи готові ви відмовитися від посади?

Я ще не заступник. Але, думаю, що де б я не працювала, зажди зберігатиму гідність, честь і достоїнство, які дані моїми батьками. Як член Української народної партії відстоюватиму ті речі, які записані  у статуті нашої партії і не буду закликати до збройного повалення існуючого ладу.

 

Ви прийшли на загальнообласне віче в неділю як депутат, чи як громадянин, який не згідний із тим, що коїться в державі? Ви тут із родиною?

Я тут як депутат, як начальник управління освіти і як громадянка України, яка не стоїть осторонь політичних процесів у державі. Моя родина розділена. Чоловік вже 20 років закордоном і підтримує незалежну Україну там. Дочка у Києві. Наскільки знаю також на майдані, бо увесь Київ вийшов у ці дні. Син так само не є байдужим.

 

На час революції доцільним є відміна занять у школах, коледжах?

Вважаю, що навіть у такий час потрібно бути коректними і мудрими. Потрібно організувати, щоб всі служби працювали так, щоб не нашкодити тій самій революції. Вважаєте, що якщо діти не підуть на пари, то вони усі прийдуть на мітинг. Хто нестиме відповідальність, якщо щось не дай Бог трапиться?

 

А я взагалі прихильник еволюційного, а не революційного шляху розвитку суспільства. Я не хочу нічого руйнувати, а хочу розвивати те, що у нас є.

 

Ваш прогноз, щодо підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Україна буде у Європі?

Думаю, що ніхто цього процесу не зупинить. Ми вже й так у Європі. Ми європейська нація. Але, ми мусимо самі доказати, що ми європейська нація і не сподіватися на те, що нас самих хтось туди потягне. Потрібно працювати.

 

Під час підготовки до підписання угоди дуже багато було негативу про європейський уклад життя. Чи не зіпсує європейська мультикультурність, одностатеві шлюби українські цінності, педагогічну складову в нашій освіті?

Я категорично проти, щоб 2% людей займали 80% ефірного часу. Про що виговорите. Думаю, що ми не настільки морально зріла нація, щоб ми могли це витримати. Хай вони із своїми викликами борються самі. Ми їх нікуди не виганяємо, але нехай вони не виховують на цьому дітей, які нічого не знають і їм цікаво, що це таке. Так само і з наркотиками і алкоголем. Нам же просто потрібно мати імунітет –формувати родину, громаду, державу. І тоді буде лад, а не закликати до радикальних заходів.

 

Сьогоднішньому українському учневі не вистачає героя для наслідування. Хто може бути цим героєм?

Той, хто має стати цим героєм – він ним і стане. Нещодавно дивилася фільм «Той, хто біжить крізь вогонь», тепер є «Іван Сила». Такий герой має народитися. Підіть у будь-який кіоск в Івано-Франківську і купіть нормальний україномовний журнал. Нема такого. Подивіть, що коїться в Інтернеті, що ми пропагуємо. Дітей потрібно виховувати на позитиві, а не розказувати які ми бідні і плакатися на проблеми. Але, все починається з родини. Держава ніколи не замінить сім’ю. Іншого способу змінити суспільство, а ніж виховання просто немає.

 

Прикарпатські вчителі – європейці?

Є багато різних вчителів. Втім, вся проблема в економічній ситуації. Сьогодні кращий студент не йде вчителем у школу. Зараз сюди іде сірий трійочник і він не завжди виконує місійність, яку б мав – вести за собою. Але є значна частина людей. Які це роблять і прагнуть до цього.

 

 

Розмовляли: Марія Лутчин, Тарас Лутчин


04.12.2013 813 20
Коментарі (20)

ЛЮСТРАЦІЯ 2014.02.15, 13:12
Болюк треба було менше канапки жерти, коли до неї люди на прийом приходили.
Вічний Революціонер 2014.02.15, 13:14
Зіну - раком на дрезіну!
дддд 2013.12.04, 11:06
ви не станете заступником голови ОДА після сказаного адже ваші слова контра.
Данило 2013.12.04, 11:16
"Але, думаю, що де б я не працювала, зажди зберігатиму гідність, честь і достоїнство, які дані моїми батьками" Яке блюзнірство! Зіно,йди на пенсію! Ти своє відпрацювала!
л 2013.12.04, 14:30
Чому не спитали її як вона оцінює дії беркута?
Назар 2013.12.04, 14:37
Проблема не в владі не в опозиції, а у самоусвідомленні та самоіндефікації громадян як суверенний, цілісний та цивілізованій країні !
Вітер 2013.12.04, 16:04
А чи не варто було спитати, як можна бути членом опозиційної до нинішньої влади партії та ще й депутатом від неї і слугою злочинців при владі одночасно ?!!!
міша 2013.12.04, 17:53
у нас в Ів.Франківську відсутній герой України Хмара його вислів в очі Герман стосується даної пенсійної дами
Кирило Кожумяка 2013.12.04, 18:13
Ця стара кадра вже всіх задрала! Ходить по ОДА як павич!
Василь 2013.12.04, 18:19
Вона навіть "Добрий день!" не вміє сказати, видно так батьки навчили, або забагато несеться))Кого понабирали?)))
злий 2013.12.05, 10:07
ЗЛОБА-орден наших прикарпатців!Болюк в освіті все своє життя,але ми не хочемо таких,ми хочемо дурнів.Думаю,що нам ще нема з ким йти в Європу.Спочатку треба сіяти доброту і освіченість,а потім,щось,про щось починати говорити.Призначення Болюк-є одним із найкращих,за всіх попередників,людина освічена і строга-а це ,не всім на руку,особливо бездарним і сірій масі........до роботи і вчитися,набиратися розуму,а злобу залишати ,,,,,,,,,,,,
Василь Петрович 2013.12.05, 10:36
Нічого тут репетувати про пенсію. Болюк на своєму місці. Хто не знає її, той і пише. Вона на голову вище від свого бородатого "паперєдніка". Так що - хай їй Бог допомагає працювати серед дурнів.
Марта 2013.12.05, 10:40
Може комусь молоду "пр@стітутку" з молодіжної адміністрації замість неї треба працевлаштувати? То вже досить.
Чесно 2013.12.05, 12:00
За що хвалити Болюк? Ви послухайте народ, пересічних людей, освітян, а не сраколизів! Більшість знає, яка вона професіонал і чесна людина, тим більше демократ! Їй самій повинно бути соромно! Таким дорога давно на пенсію!!!!!!!
Василю петровичу 2013.12.06, 12:47
Але ви тупий(((
Разом з сином 2013.12.06, 14:11
Ще одна революціонерка- власниця магазинів, *пароплавів*....(((
Петре 2013.12.06, 16:39
Стара шкапа, а все до влади лізе.
Добродій 2013.12.08, 15:23
П. Болюк на новій посаді бажаю терпіння та натхнення. І будь-те добрі крім освіти та культури наведіть порядок ще в медицині. Бо з цим стоматологом - не медицина а суцільний бізнес та безлад
Ексклюзив))) 2013.12.08, 23:50
Гарна назва ! Голосна! А в середині як завжди)))) пустота! Такі замовні статті читати соромно! Знайшли наші журналісти нарешті ексклюзив нафталіновий! Ура!
вічному революціонеру 2014.02.17, 13:26
а поставити б тебе раком і віддати свободі вони б тебе драли о-о-о- о-о-о-о-о-о-оо-о-о-о-о-о було б
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

400
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1389
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1236
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2297
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3850
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2856

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

638

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1062

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

981

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1981
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1050
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

877
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

685
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

278
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1508
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

1060 3
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

664
05.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19993
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

296 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

390
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

727
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

669