Досить плутатись і загортати у папірці!

 

/data/blog/61227/6ea49c95b38c8440c3695129a9e1a070.jpg

Куди не подивишся – усюди репринтні видання політика з вилами. Його копії, копїї з його копій та бліді тіні останніх. А ще – клоуни клонів і клони клоунів. Таке враження, що передвиборні перегони витягнули на світ Божий усе, що було в Україні  вбогого, шепелявого та некомпетентного.

 

Чи бачать люди, кого вони ведуть до влади? Питання риторичне, бо таке ж питання можна було задавати й два роки тому і десять і двадцять. А тепекр ще виникає додаткове питання. Якщо десятки тисяч чиновників попадуть під «Закон про очищення влади», то хто прийде на їхнє місце? Чи не ті, хто за хабарі поступав, за хабарі вчився й за хабарі диплом отримав? Єдина втіха – ті, кого виженуть, також не заслуговують на звання фахівців. Свято некомпетентності не вчора почалось і триватиме ще довго.

 

Тому поточні зміни політичного краєвиду не стільки втішають скільки насторожують. Насторожує напружена штовханина перед дверима того політичного «Ноєвого ковчегу», що називається БПП. Майже БМП, але вже тепер видно, що місткіший. Такий собі «човник дідуся Мазая» для збідованих звіряток. Різних-різних звіряток. Під крило президентської харизми пішла купа люду з лихо закрученими життєписами. Й не всі з того люду прикрасили БПП. Щось забагато там хлопчиків, що труться біля великих і дуже великих корит. А це, в свою чергу, натякає на договорняки. Які потім вилізуть на поверхню у вигляді різних квотних призначень та решти гелетеїв.

 

Ще строкатіша «картина маслом» у президентських опонентів. Й у тих, що «опозиційно блоковані» і в тих, що кажуть про «єдність демократичного і націоналістиченого таборів». Їдеш Франківськом, дивишся навкруги і усюди натикаєшся на знайому фізіогноміку. Тобто на знайомі типи «біг-морд». Таких широких, що й на плакат не влазять. Та й імена всі на слуху. Доречним (а головне правдивим) було б таке гасло: «Що не встигли батьки, встигнуть діти!» Але ніхто такого гасла на постери не вивішує. Може тому, що люди замість «встигли» скажуть щось інше?

 

Слава Богу, в нас на Прикарпатті не тхне «опозиційними блоками». Та й від компартії залишились хіба що смердючі спогади. Ліва ніша майже відкрита. Чому кажу «майже»? Тому що там намагаються щось робити національно мальовані ліваки. Але в них поки що нічого не вийшло. Хоча запит на «лівих» існує. Хтось ним може й скористається. Не тепер. Колись. Адже в морі брехні завжди знайдеться місце для червоної риби.

 

Ми далі брешемо, далі плутаємось у визначеннях. Називаємо «смотрящіх» менеджерами, дезертирів воїнами, пройдисвітів активістами, шахраїв політологами. Малюємо собі рожеві картинки майбутнього європейського життя і не даємо відповіді на питання: «Як це європейську Україну будуватимуть люди, які до Європи їздили лише з торбами на закупи?»

 

А назустріч нам лине потік запевнень, присяг та загальних фраз. От беру передвиборну агітку і читаю в ній розділ під назвою «Чого я прагну, про що я мрію?» Себто, про що мріє претендент на крісло у парламенті. Ось він пише (чи йому пишуть його політтехнологи?): «Я мрію про те, щоби моя мама щонеділі частувала родиним (так в тексті з одним «н» - В.В.) обідом своїх дітей, а не виглядала нас із далеких шляхів». Тепло так написано. Близько і зрозуміло простим людям. Але далі кандидат мріє про те, щоби паспорт України «відкривав двері в будь-який університет Європи і світу», «аби я і мої побратими по зброї пройшли звитяжним маршем через український Донбас». Також хороші мрії, але ж якось не в’яжуться з попередньою картиною, де чоловік мріє сидіти в рідному селі на маминій зупі. Може авторам рекламних текстів варто хоча б перечитувати нааписане перед тим як «впарювати» беззмістовну й суперечливу писанину людям «аби сподобалось»?

 

Й таких прикладів є безліч. На потенційного виборця лине «білий шум» у якому важко, практично неможливо, відділити зерно від полови.

 

І люди, чиї вуха забиті отим «білим шумом», вже не розрізняють ані світла ані темряви. Вони вже не реагують на позитив, підозріло ставляться до всіх проявів благодійності (це ж, мовляв, підкуп виборців!) і шукають у кандидатів чогось такого, що б вразило їх уяву. Саме на цьому побудовані передвиборчі компанії Ляшка та «ляшкоподібних». Якщо кандидат роками підтримує культуру і спорт, то це не вражає. А якщо він випасає в міському парку крокодила – оце чоловік!

 

Раціональне в цій передвиборній компанії не працює. Працюють ірраціональні, шаманські практики. І це відкриває небачений простір для безпринципних маніпуляторів-політтехнологів, які варять у своїх казанах зомбуючі технологічні отрути, загортають у привабливі рекламні папірці змістове лайно та знов проштовхують до влади вовків в овечій шкурі або ж сіреньких мажорів з роздутими репутаціями.

 

На цьому тлі вимальовується завдання-мінімум для тих, хто йде в політику з відкритим обличчям. Воно полягає в тому, щоби не взяти на себе бруд цієї компанії, не розміняти репутацію на дешеві трюки і зберегти себе для тих часів, коли замість клоунів і клонів на арену вийдуть люди справи і люди слова.

 

Віктор Вінтоняк,

кандидат у народні депутати України

по одномандатному виборчому округу № 83


16.10.2014 Віктор Вінтоняк 1167 0
Коментарі (0)

11.10.2024
Вікторія Матіїв

Про роботу поліціянтів під час повномасштабної війни, найчастіші правопорушення, патрулювання із працівниками ТЦК та СП та ситуацію зі зброєю і наркотиками, дізнавалась журналістка Фіртки.

697 1
07.10.2024
Тетяна Сорока

Про те, як змінилося життя після повномасштабного нападу окупантів у 2022 році, мету встановлення світового рекорду та ставлення до сучасних методів мобілізації, ветеран Степан Савчук поділився з журналісткою Фіртки.

1176
04.10.2024
Микола Сторожовий

Підприємство продали з молотка за рекордні 2,6 мільярда гривень. Але в місті майже одразу ж почались розмови про помилку та зайву цифру у виграшній пропозиції, змову задля анулювання результатів торгів і розчищення землі в центрі Франківська під нову грандіозну забудову.

5706 7
28.09.2024
Вікторія Матіїв

Про свій досвід еміграції у Сполучені Штати Америки журналістці Фіртки розповіла прикарпатка — 23-річна Тіна Любчик.  

1987
19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

1921
10.09.2024
Вікторія Косович

Про те, чим живе притулок та як там рятують й піклуються про братів наших менших, журналістка Фіртки поспілкувалася з волонтеркою та працівницею прихистку "Рудий пес" Любов'ю Філь.

3074

Протягом місяця на різноманітних інтернет-ресурсах та соцмережах розкручується тема «гоніння на православних і заборона УПЦ». Почався цей галас відтоді як Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у росії.

590

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

1787

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

2529

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

3262
11.10.2024

Загалом господарства Прикарпаття зібрали понад 65 тисяч тонн зернових і зернобобових культур з площі 109 тисяч га.  

258
07.10.2024

Макаронні вироби бувають різних форм та розмірів, і кожен з них ідеально підходить для конкретних типів страв.  

391
01.10.2024

Ягідництво на Прикарпатті, завдяки сприятливим особливостям регіону, набирає дуже серйозних обертів.  

946
10.10.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

33766
04.10.2024

Від початку повномасштабного вторгнення Росії 1 123 релігійні громади перейшли з Української православної церкви московського патріархату до Православної церкви України.  

705
30.09.2024

Згромадження Сестер Пресвятої родини виникло у 911 році, засновницею є сестра Теклі Юзефів.  

848
25.09.2024

Гошівський монастир — греко-католицький монастир Чину святого Василія Великого у селі Гошеві, що на Івано-Франківщині.  

16340
08.10.2024

У програмі концерту — добре знайомі та незабутні пісні Володимира Івасюка, Мирослава Скорика, Богдана Весоловського, Кузьми Скрябіна, Ігоря Білозіра, Володимира Якимця, Ярослава Нудика, повідомили організатори.   

536
11.10.2024

Верховна Рада 10 жовтня ухвалила у другому читанні законопроєкт про збільшення податків.  

484
09.10.2024

Верховна Рада 9 жовтня ухвалила у другому читанні законопроєкт про заборону мобілізації обмежено придатних віком до 25 років.  

304
30.09.2024

Оксана Савчук заявила, що йдеться про постанову Центральної виборчої комісії України від 20 вересня щодо впорядкування та зміни виборчих дільниць.  

1313