Добровільно чи все ж обов’язково: відомо, чи відсторонятимуть від роботи працівників, які отримали лише одну дозу вакцини проти COVID-19

З 8 листопада набуває чинності відповідний наказ Міністерства охорони здоров’я про затвердження переліку професій виробництв та організацій, працівники яких підлягатимуть обов’язковим профілактичним щепленням.

Про це повідомив Ігор Кузін, головний державний санітарний лікар України, під час брифінгу, передає Фіртка.

Відповідно до цього наказу обов’язковим щепленням підлягатимуть такі особи:

  • працівники центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних підрозділів
  • працівники місцевих державних адміністрацій і відповідно їхніх структурних підрозділів
  • працівники закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної, дошкільної, позашкільної освіти, а також наукових основ, незалежно від форми їхньої власності.

«Хочу зазначити, що вказані професії потрапили у цей список в першу чергу для забезпечення безперебійної та безпечної роботи цих органів виконавчої влади на національному та місцевих рівнях та закладів освіти.

Окрім того, працівники саме цих установ і вказаних підприємств мають високий ризик захворіти на COVID-19, бо мають багато соціальних контактів під час роботи», - переконаний Кузін.

За його словами, працівники вище згаданих організацій, за умови, якщо до 8 листопада не матимуть щеплення проти COVID-19, то будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати до того моменту, поки не вакцинуються.

Однак, каже Кузін, вакцинація проти коронавірусної хвороби є цілком добровільною.

Нагадаємо, народним депутатам, які не хочуть вакцинуватися, робитимуть безплатно ПЛР-тести.

До слова, Кузін також зазначив, що не відсторонятимуть від роботи тих осіб, які мають протипоказання до вакцинації та надали відповідний медичний висновок, що видав заклад охорони здоров’я.

«Тут є важливий момент, тому що зараз ця форма довідки – це форма довідки 028. Вона перебуває на затвердженні в центральних органах виконавчої влади. І в довідці не вказуватимуть сам діагноз, тому керівник певної установи може на законних підставах вимагати пред’явлення такої форми медичного висновку», - каже головний державний санітарний лікар.

За його словами, тих працівників, які мають одну дозу вакцини, від роботи також не відсторонятимуть, адже в таких ситуаціях, як зазначив медик, вже не йдеться про ухилення чи відмову від щеплення.

«Непроходження обов’язкового профілактичного щеплення – це не підстава для звільнення. Тобто роботодавець не має права звільняти працівника, який відмовився або ухиляється від проходження обов’язкового профілактичного щеплення.

Якщо такі ситуації стаються – то велике прохання працівників, чиї права порушили звертатися до Державної служби з питань праці і ми будемо вживати всіх можливих заходів для того, щоб зафіксувати ці обставини і притягнути винних осіб до відповідальності», - зазначив Ігор Дегнера, в.о. Голови Державної служби України з питань праці.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram та читайте нас у Facebook. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

Відомо, що лише 18% українців довіряють COVID-статистиці (ОПИТУВАННЯ)

CoronaVac: що за вакцина, наскільки ефективна та як працює

Відомо, як впливає вакцинація проти грипу на серцево-судинні захворювання

Опитування: понад 55% українців не бояться захворіти на COVID-19


05.11.2021 Тіна Любчик 3575
Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1902
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1831
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1828
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5384 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2127 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1487

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

699

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

752

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

947

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

982
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1732
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3648
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10220
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26099
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10150 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7687
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

871
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1372
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

357
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1251
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

848
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1053