Дмитро Павличко став «Почесним бойком» (фото)


8-10 червня представники громад Долини, Болехова і Брошнева-Осади мали змогу зустрітись з «живою легендою» української літератури, з видатним українським поетом, Героєм України Дмитром Павличком, послухати його поезію, почути думку майстра щодо ситуації в нашій державі, про останню політичну кризу, яку спричинило прийняття у першому читанні антиукраїнського законопроекту про мови №9073 авторства Ківалова та Колєсніченка.

 

На Бойківщину Дмитра Васильовича запросив президент Фонду "Бойківська Бартка" Василь Бартків. На сцені Павличка підтримали народний артист України Михайло Кривень та знаний поет-пісняр Олесь Дяк.

 

«Основними принциповими напрямками діяльності фонду «Бойківська Бартка» є напрямок відродження духовності та збереження історичних культурних традицій.

Ми сьогодні переживаємо без перебільшення історичний час у розвитку Української держави. Маю на увазі прийняття в першому читанні відомого закону про мови. Ми вважаємо, що українцям час вийти із підпілля, «з кухнонь». Час перейти до загального демократичного відбиття навали на українство. Через такі масові зібрання ми звертаємося до свідомості громадян, ми закликаємо берегти мову як єдине джерело ідентифікації української нації.

Для такої важливої цінності як українська мова – важливою є не тільки суспільна думка, але й суспільна дія. Українське суспільство повинно навчитися захищати цю цінність і воно повинно вчитися, у тому числі, і через такі заходи. Воно повинно сказати на кожному майдані, в кожному найменшому селі своє «ні» - «ми не віддамо мову нікому», - переконаний депута ВРУ ІV скликання Василь Бартків.

 

В кожному місті Павличка та мистецьку команду «Бойківської Бартки» зустрічали сотні людей. Гість згадував, що двадцять три роки тому саме Бойківщина підтримала Дмитра Павличка в його «прориві» ще до Верховної Ради СРСР, де письменник виступив полум’яним захисником українства, став одним з головних «моторів» виборювання спочатку суверенітету, а згодом й незалежного статусу української держави: «Я тут був 23 роки тому. Я був обраний до ВР СРСР цими бойківськими людьми. Що їх болить? Те саме, що й мене і те саме, що й 23 роки тому. Нам здавалося, що проголосивши незалежну Українську державу і пробувши вже 20 років в цій державі, ми вже досягли справді своєї національної державності.

Але зараз Україна під загрозою ще гірше, ніж 23 роки тому. Я ніяк не міг подумати, що через стільки років прийде час, коли наша нова сучасна влада, обрана нашим народом, проголосує, з ініціативи, безперечно не будь-кого, а самого президента,цей  закон про мови.

Якщо ми не зупинимо процеси, запущені в Україні п’ятою колонною, то на нас чекає друга державна мова і у нас буде те, що сьогодні є в Білорусії. Там ніхто – починаючи від президента і закінчуючи рядовим чиновником не розмовляє по-білоруськи».

 

На запитання «Що робити?», Дмитро Павличко відповів краянам:

«Вставати. Звернення до народу вже підписало 15 найвидатніших письменників України. Вийдіть у Долині, в Івано-Франківську, вийдіть у кожному селі своєю громадою. Не чекайте Павличка, скажіть, що ви думаєте про це. Напишіть телеграму президентові із закликом відстоювати українську мову.

Ми губимо за цим законом об’єднувальний чинник. Мова – це наша територія, армія, наш дух, церква...

Я сказав Президенту, що це буде його вина якщо  у нас буде національна ворожнеча на базі мови. Це буде його вина, якщо у нас буде громадянська війна, якщо ми встанемо».

 

Поет закликав громаду Прикарпаття почати процес «спротиву знизу», тому що на його думку, «верхи» безнадійно корумповані та сконсолідовані навколо антиукраїнських ідей та цінностей. Він також закликав людей добре думати, перш ніж кидати на виборах бюлетені до скриньок. Адже найбридкішими, за словами поета, є депутати-«тушки», які, серед іншого, підтримали антиукраїнський мовний законопроект. «Тому, - радить Дмитро Васильович виборцям Бойківщини, - голосуйте за своїх, за бойків, за тих, кого знаєте, а не за «парашутистів», які вдягають вишиванки лише для того, щоби сфотографуватись на рекламні щити».

 

Дмитро Павличко обіцяв, що він уважно слідкуватиме за розвитком подій на Бойківщині. Він підкреслив, що саме патріоти з Заходу України залишаються основним резервом боротьби за українську культуру, за українську державу. «Хоча останнім часом ви трошки знову впали у сплячку, але треба вставати, боротись. Схід також піднімається, там зростає національна свідомість!» - запевнив поет. Й ця оптимістична нота стала головною у тріумфальному творчому турі живого класика української літератури містами й селами Бойківського краю.

 

А під час завершальної зустрічі в Брошневі-Осаді на Дмитра Павличка чекав сюрприз. Голова Науково-культурного товариства «Бойківщина» Рожнятівського району Мирослава Лук’ян вийшла на сцену та попросила Дмитра Васильовича дати згоду стати «Почесним бойком».

 

«Беріть мене! Я Ваш», - відповів поет…

 

Мирон Бойко

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


11.06.2012 2399 0
Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

857
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11440 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1996
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1883
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2874
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4797

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

529

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1167

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1679

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1422
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1817
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1647
19.05.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8880
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

720
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

798
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1983
15.05.2024

У селі Чортовець, що на Прикарпатті, чоловіки встановили рекорд України, виконуючи ритуально-обрядовий танець сербен.  

970
19.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

467
14.05.2024

Найбільш підготовлений рубіж — той, що розміщений на деякій відстані, що дозволяє використовувати й засоби інженерного озброєння, й залізобетонні споруди.

418 1
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

808 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

847