День святого Валентина - рекламний хід чи свято закоханих? Думки відомих прикарпатців про 14 лютого

 

/data/blog/47567/38f82bf936d8a3883418f9d28383c0d7.jpg 

Люди всього світу 14 лютого відзначають День святого Валентина або День всіх закоханих. Вважається, що це свято відзначають уже понад 16 століть. Коріння Дня закоханих йдуть ще в язичницьку культуру, оскільки древні також відзначали свято всіх закоханих на честь богині любові.

 

Сучасне свято нерозривно пов'язане з ім'ям святого Валентина, якого прийнято вважати покровителем усіх закоханих.

 

Хоча, дехто вважає, що дане свято придумали і "розпіарили" рекламні фірми на замовлення виробників солодощів, парфумів та сувенірів.

 

"Фіртка" вирішила поцікавитись у відомих прикарпатців, що вони думають з цього приводу: Варто чи не варто святкувати День Валентина?

 

 

ГАННА ЗАЯЧКІВСЬКА, міс-Україна 2013

Це одне зі свят, що дарує радість... Любов - те, що робить світ кращим, і не важливі вже всі дискусії довкола Дня Св. Валентина. Головне, що воно несе справді особливу атмосферу! Звичайно, що в цей день продажі у певних магазинах зростають, але я думаю, що це не слуговало причиною започаткування цього свята!

 

ІГОР ДЕБЕНКО, політолог

Особисто для мене День св. Валентина - це можливість зайвий раз присвятити себе коханій людині. Безумовно, цей день оповитий певним магнетизмом, хоча й не вважаю його якимось особливим святом. Коли кохаєш людину, Днем св. Валентина стає кожний день Вашого спільного життя. Що ж до комерції у цей день, то без неї ніяк:-)

 

ГАННА КРИСЮК, директор фірми "PR-ENERGY"

Добре знаю історію цього свята і завжди вірю, що Любов це святе почуття яке спасе світ. День, який має багато спогадів, романтики і позитивної енергетики. В цей день завжди хороший настрій і хочеться його передати іншим.

 

ЖАННА ДУТЧАК, заступник голови Івано-Франківської обласної організації Партії Регіонів

Теза про те, що День Святого Валентина вигадали рекламісти, на мій погляд, є спірною. Мені здається, що у нас стали відзначати цей день, тому що у сучасному житті, переповненому проблемами та негативом, людям стало бракувати якоїсь романтики, можливо, теплоти почуттів, краси відносин між жінкою й чоловіком. І до цього реклама не має жодного відношення. З іншого боку, у нас бізнес зроблять на всьому - отже такий шанс підвищити рівень продажів, безперечно, не могли проґавити. Але коли напередодні свята масово з’являються однотипні товари, котрі всіма скуповуються, то це нівелює зміст самого свята. Традиція є традицією, але, мені здається, не обов’язково всім купувати однакові «валентинки» чи іграшкових ведмежаток, аби привітати своїх коханих. Є багато інших, більш переконливих, на мій погляд, способів показати й довести свої щирі почуття.

День Святого Валентина, хоч і не наше традиційно українське свято, тим не менше, я вважаю його потрібним і рада, що ми його відзначаємо. Це чудовий день, котрий нагадує, що наші кохані потребують уваги, що ми маємо їх привітати, якщо не подарунком, то хоча б приємними щирими словами. Для мене день Святого Валентина є святом, котре всім дарує можливість відчути себе коханими, потрібними й щасливими.

 

НАТАЛЯ ГОЛОМІДОВА, журналіст газети "Галицький кореспондент"

Точно не знаю, коли виникло це свято. Але, думаю, рекламщики цей день просто вдало використали) Рекламщики використовують будь-яку нагоду, і це їхня робота. У людини завжди є вибір - чи перетворювати свято з площини духовної у консюмеристську.

Про існування цього свята я дізналася у студентські часи. Тоді було прийнято ходити в цей день у кафе і обмінюватися маленькими подаруночками, якщо є пара, або зустрічатися з друзями у когось вдома, щоб не залишатися наодинці. Як тоді, так і тепер, було чимало таких, хто не сприймав правил і святкував оригінальніше або не святкував зовсім. Кілька років тому я робила іронічний матеріал для "ГК" про подарунки, які франківчани найчастіше купують на День Валентина. Продажі у секс-шопах та магазинах білизни зашкалювали, тому для іронії був привід. Мені ж дуже імпонує постать цього святого і я завжди думаю так: чи сподобалося б йому це все, що щороку відбувається впродовж доби, начебто освяченої його іменем? Я не готую ніяких подарунків і не замовляю кафе, це просто ще один день, ще одна нагода сказати чи промовчати, але, переконана, що святому подобається те, як ми із коханим цей день проживаємо.

 

ЮРІЙ НАДОЛЬСЬКИЙ, журналіст обласного радіо

Рекламщики дуже багато чого придумали...Але з таким успіхом можна всі релігійні та світські свята записати до їх доробку! Зрештою, як на мене, не важливо, хто придумав. Основне у цьому святі саме не комерційна складова, а почуття. Бо чого варта любов за гроші.

Свято, попри багато скептичних відгуків від старшого покоління, дуже важливе, бо ще раз нагадує нам, що маємо своїх половинок,людей які поруч з нами і в щасті, і в біді, і просто в цих тягучих часто депресивних сірих буднях. Всього один із 365 днів, як мить, щоб зупинитись від щоденних турбот і присвятити час своїм стосункам. Подивитися зрештою один-одному в очі та згадати яскраві миті наших стосунків. З іншої сторони, не варто забувати і про те, що любов - це Бог, а Бог це любов! Палкого і незгасаючого вам кохання!

 

ВОЛОДИМР ЗАНИК, журналіст

Частково. Скоріше, скористалися маркетологи. Ми відносно недавно "встромилися" в недоступний раніше світ і якось так відкрито поринули в його обрядовість. Але багато що з типового для того світу так і лишається чужим, а день св. Валентина виявився органічним.

Аж ніяк не днем "масового психозу", радше приводом-нагодою "актуалізувати" почуття до коханої, які, курча, в потоці дурнуватих буднів часто ховаються за не суттєвим.

 

ЛІЛІЯ ХОМИШИН, журналіст ТРК РАІ

Ні, я не погоджуюся, рекламщики його придумати не могли, бо навіть не могли подумати, наскільки це буде для них вигідно. Якщо це свято не пішло від легенди про святого Валентина, то, напевно, його придумали самі ж закохані, щоб ще якось виразити свої почуття.

Для мене день Валентина... Напевно ще одна можливість довести чи показати, як сильно ти свою половинку любиш. І в цей день ти наважишся на те, на що в інші "звичні дні" навіть би не подумав. Словом, це круто, що є День Валентина.

 

ВАСИЛЬ КАРП'ЮК, поет та журналіст

Як каже одна подруга, любити корисно в усі пори року. Якщо є любов, то вона є і в день св. Валентина. А нема - то нема. Тим не менше, лякатися традиції святкування не варто. Якщо продажі листівок, цукерок, квітів збільшуються, то в цьому нічого поганого. А може так людина справді навчиться любити і бути уважною. Традиція - та річ, яку ми цінуємо в теорії, але вважаємо недоречною на практиці. Та зайве зізнання в коханні ніколи не завадить, тим більше, що воно ніколи не зайве.

 

СВЯТОСЛАВ НИКОРОВИЧ, журналіст

Дуже на те скидається, адже реального підтвердження легендам не має. Проте вдало використати навіть придумане свято, хіба вдастя продавцям квітів. Решті подарнуків не так і легко передбачити.

Можливість особливо провести час з коханою дівчиною. Не скажу святкувати, а саме свій час присвятити їй. Забути про буденний клопіт, всі речі, які не стосуються мене і дівчини. Дуже дякую "Фіртці" за можливість висловитися, і користуючись нагодою привітати з Вашого ресурсу кохану Крістіну!

 

ІВАН ХАРУК, депутат Івано-Франківської обласної ради

Ми-українці любимо святкувати щоби це не було. Зараз якраз розпочинається черговий блок свят. День святого Валентина-гарне свято, але здебільшого для молоді. Студентів зокрема. Хоча хто молодий душею той і надалі святкує. Доля реклами в цьому теж є. Адже це стовідсоткові розпродажі якісного і не дуже товару.

Особисто до таких свят ставлюся раціонально. Не забуваю, але й особливо не розщедрююся, адже треба зекономити і на 8-е березня)

 

ЛАРИСА ФРЕЇШИН, журналіст 24 каналу

День святого Валентина для мене, це ще раз сказати усім тим, кого ти любиш про свої почуття. Це свято любові, до коханої людини, до батьків, до дитини, то всіх рідних і друзів. До речі, чудове свято. Я не вважаю, що його придумали рекламщики, це сьогодення зробило його рекламним, адже в наш час намагаються заробити гроші на усьому, тому це просто хороша нагода.

 

ІВАННА ВОВК, журналіст 24 каналу

Для мене це найкращий день у житті-цього дня в мене син народився. І крапка)

 

МАР'ЯНА АТАМАНЧУК, журналіст

Я вважаю, що для закоханих не повинно існувати окремих днів для того, щоб зайвий раз признатися в коханні. А цей день - це не скільки вигадки рекламників, щоб підвищити продажі, як українці плагіюють традиції з-за кордону. У нас достатньо своїх свят, а День св.Валентина - це звичайнісінький день у році.

 

ІГОР ІВАНКІВ, шоумен

Як на мене то є 3 категорії людей, по яких в цей день можна розприділити: 1-ті кому байдуже (їм хоч вода не течи..); 2- зачаровано-закохані (очі сяють,щось купують,спішать,готуються) ну і до цих зачаровано-закоханих належать і продавці китайського ширпотребу (плюшевих сердечок і т.д.) 3-це ті які розійшлися з кимось недавно або давно і це їм травить душу....

 

БОГДАН СКАВРОН, журналіст газети "Галичина"

Я мало що знаю про звичай святкування Дня святого Валентина, можливо в церковній традиції відзначення цього свята відбувається зовсім не так, як в суспільстві загалом. але, якщо я не помиляюся, до великих релігійних свят день святого валентина ніколи не належав. напевно, це найбільш світське релігійне свято, але назвати його абсолютно придуманим, напевно, не можна, бо десь в якихось календарях воно присутнє. просто у тому суспільстві споживачів, з якого це свято прийшло на наші терени, заведено дарувати один одному подарунки за будь-якої нагоди - до санта-клаусного різдва чи гарбузового хеловіну. А на тій території, на якій виросло моє покоління, ерзац-замінниками таких приводів для подарунків були чітко нормовані чоловіче та жіноче свято - 23 лютого і 8 березня. Якщо тепер стало більше причин для того, щоб привітати один одного, то нічого поганого в тому нема. Особисто я сприймаю цей день як свято закоханих і напевно буду його трохи святкувати. бо як інакше?)

 

ВОЛОДИМИР ДЖИГІТА, директор сайту "Бліц-інфо"

Я взагалі до подібних "свят", включаючи 8 березня і день армії, ставлюся негативно. Вважаю, що й справді досить ймовірними виглядають думки про комерційну основу таких свят. Та й узагалі мені важко збагнути потребу робити подарунки-сюрпризи у якийсь визначений день і тим самим перетворювати щирий вияв ставлення до людини на загальноприйнятий обов'язок.

 

НАТАЛІЯ КУШНІРЕНКО, журналіст газети "Галицький кореспондент"

Думаю, що це свято придумали священики, щоби підвищити рівень любові. Бо якщо йти від першоджерел, то йдеться про ту любов, яка понад заборони, утиски і переслідування. Звичайно, передовсім любов між чоловіком і жінкою

Тобто, йдеться про любов між чоловіком і жінкою - та яка тілесна, та яка духовна і ту, що її називають "агапе". То любов безкорислива і самовіддана, без потреби відповіді і взаємності. Тому для мене День Святого Валентина - нагода подумати трохи більше про всі ці вияви любові і поміряти мої любові цими вічними мірилами. І все це без жодного пафосу. )))

 

ІГОР ТКАЧ, інформаційний аналітик

Рекламники цей день не придумували, а просто вдало ним скористалися. День Святого Валентина - чудова нагода вивчити нестримну думку і хист комерсантів. Люди платять гроші за те, що мають безкоштовно - можливість висловити почуття. Навіть більше - тепер змушені платити, щоб не отримати негативних емоцій. І не дай Бог хтось забуде про цей світлий празник дорожезних понад міру квітів, протермінованого шоколаду і порошкового вина!.... Але не в тому справа... Кохання всім справжнього і любові! Навіть якими би парадоксальними вони не були.

 

ВІКТОРІЯ МАРТИНЮК, журналіст газети "Коломийські Вісти"

Думаю, що скоріше продавці. 14 лютого закохані скуповують всі романтичні "дурнички", які за цілий рік не продалися у магазинах. Якби не День св. Валентина, то коли б їх ще купляли? :)

14 лютого - звичайний робочий день. Хоч я поважаю історію та вчинок св. Валентина, але думаю, що День закоханих для кожного повинний бути не тільки 14 лютого, але й кожен день.

 

ІРИНА РАБАРСЬКА, голова Молодіжного міськвиконкому

Найромантичніше свято року – День Святого Валентина. Правда цього року, враховуючи події які відбуваються у нашій державі, воно матиме трішки інше забарвлення. Можливо, не настільки романтичне, проте - це ще одна нагода для усіх українців принести один одному приємні сюрпризи, зізнатись один одному в коханні та просто позитивніше подивитись навколо.

Червоні сердечка і маленькі крилаті купідончики з дитячими посмішками у вітринах магазинів, повітряні кульки у вигляді сердечок стали традиційними маленькими подаруночками. Відношення до цього свята у всіх різні і іноді навіть дуже протилежні. Хтось вважає, що для прояву своїх почуттів зовсім необов´язково було вигадувати якесь свято. Необхідно свої почуття проявляти завжди, круглорічно, круглодобово. Хтось чекає в це свято можливо дива. . А комусь це свято подобається тому, що це черговий привід приємно провести час:) Хтось вірить у нього по-справжньому, хтось – ні.
Моє особисте ставлення до свята дуже позитивне ) проте у сучасному світі ним вдало скористались також різні піар-агенції тих чи інших компаній, продукція яких користується популярністю в такий День. Їм залишається подякувати за вдало розпіарене свято по всьому світі ;) Але віриться і в ті легенди, які існують навколо свята всіх Закоханих. Є навіть невеличкі історичні свідчення, існує припущення, що перша валентинка з’явилась ше в 1415 році, надіслав її Чарльз герцог Орлеанський своїй дружині, вона досі зберігається у Британському музеї Лондона. Вважається, що це свято відзначають уже 16 століть.
Так чи інакше, хочемо ми цього чи ні, але це свято існує вже багато століть, і кожен сам для себе визначає чи святкувати його чи ні) Це свято важко назвати релігійним, хоча Валентин був монахом, також важко назвати народним, хоча воно дуже популярне. Це свято закоханих! Те, що ми відчуваємо, коли буваємо закохані, може, і є наш нормальний стан. Закоханість вказує людині, якою вона має бути. Happy Valentin's Day!! Взаємного кохання!. Кохайте одне одного 365 днів на рік без вихідних і свят!

 

РУСЛАН КОЦАБА, журналіст каналу "ЗІК"

Не зіпсує настрій від цього новітнього проєвропейського свята навіть його надмірна комерціалізація. Адже йдеться не про феміністично-гендерні проблеми, а про можливість зробити приємну "сподівану несподіванку" співробітнику, таємній симпатії чи близькій людині. Додам, що за ситуації, коли людина заклопотана щоденними клопотами і турботами, то День Валентина - шанс для надміру сором'язливих зробити хоч якийсь рішучіший поступ у стосунках. Тобто, це свято для тих, хто не може сказати словами, але зуміє передати симпатію якимсь пластмсовим чи паперовим сердечком. Я мрію, щоби обидві мої донечки Квітка і Зірка відзначали саме цей день, а не якийсь совковий "міжнародний жіночий Восьмоє марта" - однозначно мої симпатії на боці Дня Святого Валентина. І справа не лише у саморобних паперовим сердечках, які мені сьогодні донечки подарували, а в тому, що Європа невблаганно йде до нас, навіть ось такими напівжартівливими святами...

 

ФІРТКА вважає, коли свято нерозривно пов'язане із романтичними та позитивними моментами, його обов'язково слід святкувати. І не потрібно шукати ложку дьогтю в діжці меду. ЗІ СВЯТОМ, ПРИКАРПАТЦІ!!!


14.02.2014 4290 3
28.09.2024
Вікторія Матіїв

Про свій досвід еміграції у Сполучені Штати Америки журналістці Фіртки розповіла прикарпатка — 23-річна Тіна Любчик.  

628
19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

1087
10.09.2024
Вікторія Косович

Про те, чим живе притулок та як там рятують й піклуються про братів наших менших, журналістка Фіртки поспілкувалася з волонтеркою та працівницею прихистку "Рудий пес" Любов'ю Філь.

2170
01.09.2024
Діана Струк

Про те, як підготувалися до нового навчального року в Івано-Франківській громаді, журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Вікторією Дротянко.

2028
23.08.2024

В умовах воєнних дій та масової міграції українців за кордон, багато дітей змушені навчатися у двох школах одночасно. Це створює значні психологічні та фізичні виклики, адже дитині доводиться пристосовуватися до двох різних навчальних програм і соціальних середовищ.

1970
14.08.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про популярні, та найважливіше — безпечні, місця для купання та основні правила поведінки на воді.  

5981

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

1186

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

1916

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

2676

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

2610
28.09.2024

Чи дозволені банани після видалення жовчного міхура? Дієтологи надають поради про особливості харчування після операції

119
23.09.2024

Зелений чай — найпопулярніший напій, попит на який щороку зростає у всьому світі. Його виготовляють з листочків чайного дерева Камелія, які готують на пару, або обсмажують, потім пресують і сушать.

364
20.09.2024

У серпні приріст споживчих цін до попереднього місяця на 0,2–1,2% зафіксували у всіх регіонах України.  

809
25.09.2024

Гошівський монастир — греко-католицький монастир Чину святого Василія Великого у селі Гошеві, що на Івано-Франківщині.  

15061
20.09.2024

Одним з ключових принципів християнського шлюбу є вірність. Адже саме вірність — ознака зрілих та відповідальних стосунків.   

2534
16.09.2024

Перший такий фестиваль на Міжнародному рівні відбувся вперше в Україні в Гошеві у 2015 році.  

829
14.09.2024

Про значення свята журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

2780
25.09.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

26267 1
24.09.2024

Національна рада Швейцарії визнала Голодомор 1932–1933 років в Україні актом геноциду. Про це повідомила пресслужба Музею Голодомору, пише Фіртка. Відповідну декларацію було схвалено у вівторок, 24 вересня, 123 голосами «за».

390
21.09.2024

"За" звернення проголосували 56 депутатів, один — утримався, семеро — не голосували.  

843
19.09.2024

Верховна Рада 19 вересня ухвалила постанову про перейменування понад 300 населених пунктів та районів.  

925
16.09.2024

Більшість опитаних (від майже 40% до 50%) має нейтральну оцінку схвалення діяльності місцевої влади.  

1147