День "привідкритих" дверей або стороннім вхід дозволений

 

 

Проблема вибору навчального закладу – одна з найважливіших, яка постає перед абітурієнтами. Обрати навчальний заклад і професію – справа нелегка і відповідальна. Адже мова йде не тільки про відповідну фахову підготовку та проведення певного часу у стінах обраного закладу, майбутня професія дуже часто визначає спосіб життя людини на довгі роки. Але що ж робити, коли реальні професії ховаються за знайомими хіба що з підручників назвами, що закінчуються логіями, а починаються префіксами техно- і нано-. Наблизити абітурієнтів до вже недалекої мети покликані дні відкритих дверей.

 

Тож 2-3 червня 2011 року кафедра біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника привідкрила завісу втаємниченості і гостинно запросила до знайомства ліцеїстів природничо-математичного ліцею м. Івано-Франківська.

 

Завідувач кафедри, професор доктор біологічних наук Володимир Лущак особисто поспілкувався з майбутніми абітурієнтами. Розповідь почав із історії кафедри, яка, незважаючи на свій короткий час існування і відносно невеликий професорсько-викладацький склад, відома своїми науковими досягненнями, представленими в престижних міжнародних виданнях і кращих фахових журналах України.

 

Викладачі та аспіранти кафедри зарекомендували свій науковий рівень роботами не тільки в Івано-Франківську а й у Львові, Києві та далеко за межами України у провідних лабораторіях Польщі, США, Хорватії, Великобританії, Фінляндії, Канади і Швеції.

 

Одна із стін при вході на кафедру щільно закладена  грамотами та відзнаками. Їх з цікавістю розглядали учні природничо-математичного ліцею. Хто-зна, можливо на одній з таких грамот колись буде написане їх ім’я?.. Володимир Лущак розповів також про спільні дослідження з вченими Канади, США, Німеччини, Швеції, Фінляндії і Польщі, організацію міжнародної навчальної школи "Внутрішньоклітинна передача сигналів", яку відвідали гості з-понад 15 країн Європи.

 

Безпрецендентним було тоді відвідування кафедри двома лауреатами нобелівської премії, які першими запропонували спосіб реєстрації властивостей одиничного йонного каналу в біологічних мембранах.

 

Учні мали можливість ознайомитися з організмами, які використовуються як модельні об’єкти в дослідженнях кафедри, зокрема, кишкова паличка і дріжджі, плодова мушка дрозофіла і риби, кукурудза і мікроводорості. Незважаючи на різну направленість наукових досліджень, всі вони присвячені єдиній меті – з’ясуванню механізмів пристосування організмів до впливу зовнішніх чинників, а серед них високі і низькі температури, дефіцит і надлишок кисню, засолення, вплив ксенобіотиків та дієти з різною калорійністю.

 

Як виявилося, механізми пристосування до стресових чинників досить консервативні не тільки у представників різних видів, але й царств живої природи, і так чи інакше пов’язані з утворенням та деградацією вільних радикалів. До слова, Володимир Лущак – один з провідних фахівців у цій царині біологічної науки не тільки в Україні, але й у світі!

 

Окрім фундаментальних досліджень на кафедрі проводяться цікаві наукові роботи прикладного характеру - з бактеріями-азотфіксаторами, бактеріями-продуцентами амілолітичних ферментів, їстівними грибами тощо. Всі вони покликані застосувати біотехнологічні процеси на користь сільському господарству та промисловості.

 

Та, мабуть, найцікавішим для учнів було на власні очі побачити, як відбувається реальне наукове дослідження, яке обладнання використовується при його реалізації, дізнатися що таке мікрошприц і автоматична піпетка, і якого розміру крапля води об’ємом 1 мкл.

 

Незчулися як підійшов до завершення день першого знайомства. Саме так, першого знайомства. Річ в тому, що цього року кафедра біохімії та біотехнології розширює можливості абітурієнтів і школярів у .....  і організовує літню школу, де старшокласники зможуть ознайомитися з основними принципами біохімічних досліджень, апробувати себе в реальному дослідженні.

 

То ж якщо Ти розумний, працьовитий і наполегливий, старанний і ретельний у роботі, ввічливий і комунікабельний у спілкуванні, вивчаєш іноземні мови і мрієш осягнути загадки життя – не зволікай! Приходь на навчання до літньої школи! Кафедра біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету з нетерпінням чекає на Тебе! Звертайся за довідками на електронну адресу summerschool.biochemistry@gmail.com або за тел. 066 392 03 53. Тут будуть Тобі раді!

 

Богдана Ровенко


10.06.2011 2239 3
Коментарі (3)

Олег 2011.06.15, 00:58
А який диплом потім буде? На яку роботу беруть БІОхіміків?
Богдана 2011.06.15, 10:14
Фахівці-біохіміки будуть мати після завершення навчання диплом бакалавра біології (4 роки) та спеціаліста чи магістра біохімії (5 років). Останнє вже залежить від їх успішності та працелюбності. Стосовно роботи – сфера діяльності біохіміків дуже широка. Це, в першу чергу, клініко-діагностичні лабораторії державних та приватних медичних закладів, заклади карантинного нагляду, санепідемстанції, підприємства харчової та текстильної промисловості, де використовуються біотехнологічні процеси, фармацевтичні підприємства. Безумовно, кожен біохімік може збудувати наукову кар’єру чи стати педагогом.
гість 2011.06.16, 22:21
А чи варто Україні готувати фахівців для Заходу і чи здатні ваші біохіміки конкурувати з випускниками західних університетів? Чи відповідає рівень їхньої фахової підготовки і володіння англійською мовою міжнародному рівню?
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

571
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1764 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1092 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

525
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6872 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11328 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

302

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1033

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1088

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1078
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

242
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1049
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

814
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

686
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2912
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4413
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18406
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

263
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

326
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

635
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

737