COVID-19: темпи вакцинації, медичні міфи та ситуація на Івано-Франківщині

В Україні станом на 5 січня зафіксували 4 571 новий випадок COVID-19. Зокрема, захворіли 210 дітей та 112 медпрацівників.

Про це повідомляє Фіртка з посиланням на Міністерство охорони здоров'я України.

Зокрема, в Івано-Франківській області за добу 130 нових підтверджених випадків. Крім того, в області одужали – 358 осіб, летальних випадків – сім.

Так, за весь час пандемії в області захворіли 127 933 особи. Зокрема, захворіли – 6 402 дитини, медичних працівників – 3 543, одужали – 120 722 особи, летальних випадків – 3 114.

Крім того, в області здійснили тестувань за добу:

  • методом ПЛР – 1 044 дослідження;
  • методом ІФА – 256 досліджень.

Кількість захворювань в регіонах за добу:

  • Київ – 1344;
  • Вінницька область – 156;
  • Волинська область – 25;
  • Дніпропетровська область – 169;
  • Донецька область – 126;
  • Житомирська область – 71;
  • Закарпатська область – 148;
  • Запорізька область – 148;
  • Київська область – 199;
  • Кіровоградська область – 49;
  • Луганська область – 103;
  • Львівська область – 210;
  • Миколаївська область – 102;
  • Одеська область – 209;
  • Полтавська область – 273;
  • Рівненська область – 104;
  • Сумська область – 129;
  • Тернопільська область – 85;
  • Харківська область – 178;
  • Херсонська область – 111;
  • Хмельницька область – 169;
  • Черкаська область – 157;
  • Чернівецька область – 85;
  • Чернігівська область – 91.

В Україні діє адаптивний карантин, коли регіони поділяють на «зелену», «жовту», «помаранчеву» та «червону» зони епіднебезпеки.

Станом на 5 січня в Україні усі регіони перебувають у «жовтій» зоні епіднебезпеки.

Зауважимо, що в областях без обмежень працюватимуть тільки аптеки, продовольчі й ветеринарні магазини, АЗС та банки. Натомість робота ресторанів, кав'ярень, спортзалів, кінотеатрів та непродовольчих магазинів можлива лише за повної вакцинації персоналу та відвідувачів.

Водночас 15 грудня Кабінет Міністрів України продовжив дію адаптивного карантину на території України до 31 березня 2022 року.

  читайте також: Відомо, що забезпечує «суперімунітет» до COVID-19

Крім того, за добу 4 січня 102 478 людей вакциновано проти COVID-19. Першу дозу отримали 26 502 людини, другу дозу – 73 536 людей, додаткову дозу отримали 597 людей, бустерну дозу – 1 843 людини.

Водночас від початку вакцинальної кампанії щеплено 14 748 324 людини, з них отримали першу дозу – 14 748 322 людини, отримали дві дози – 13 835 698 людей, отримали додаткову дозу – 4 756 людей, бустерну дозу – 7 556 людей.

Загалом провели 28 596 332 щеплення.

Заразом на Прикарпатті 108 людей отримали третю дозу вакцини проти COVID-19. 

В Україні працює понад три тисячі пунктів щеплень та 400 центрів масової вакцинації. Йдеться про лікарні, торгово-розважальні та культурні центри, деякі відділення Укрпошти та залізничні вокзали.

Переглянути перелік пунктів щеплення та центрів масової вакцинації можна на офіційному сайті кампанії вакцинації проти COVID-19.

Нагадаємо, що Україні схвалили додаткове щеплення проти COVID-19.
 
Зокрема, міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко підписав наказ щодо введення додаткової дози вакцини проти COVID-19 відповідно до рекомендації Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ).
 
Отримати додаткову дозу щеплення рекомендовано:
 
— особам із ВІЛ-інфекцією;
— особам із раком крові;
— після трансплантації органів;
— особам, які проходять імуносупресивну або імуномодулюючу терапію;
— особам із низкою інших імунодефіцитних станів.
 
Повний перелік станів та показань для отримання додаткової дози антиковідної вакцини можна знайти в рекомендаціях НТГЕІ.

Водночас в Україні дозволили бустерну дозу вакцини проти COVID-19 для людей віком від 60 років, незалежно від того, якою вакциною вони щепилися.

Літні люди зможуть отримати бустерну дозу щонайменше через шість місяців після другої. 

Для бустерної дози перевагу надаватимуть м-РНК-вакцинам – Moderna або Comirnaty від Pfizer-BioNTech, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина. Тим, хто отримав перші два щеплення вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech, рекомендовано вводити бустерну дозу вакциною Pfizer. 

За відсутності мРНК-вакцин бустерну дозу можна зробити іншою вакциною згідно з дозволеними в Україні схемами.

Для того, щоб отримати бустерну дозу, людина віком 60+ може записатися на щеплення у будь-який пункт чи центр вакцинації за єдиної умови, що з часу введення їй другої дози вже минуло 6 місяців. 

Нагадаємо, що бустерну дозу в Україні вже можуть отримати медичні працівники та співробітники будинків інтернатного типу. Станом на 3 січня 2022 року бустерну дозу отримали вже 5 713 осіб.

Для людей, в яких через важкі супутні хвороби міг не сформуватися належний імунний захист після двох доз вакцини від COVID-19, є можливість отримати додаткову дозу вакцини. Вони можуть зробити третє щеплення через 28 днів після основного курсу. 

Додаткову дозу не слід плутати з бустерною. Вона рекомендована лише людям із проблемами з імунітетом як частина основного курсу вакцинації. Її введення не впливає на термін дії COVID-сертифіката. 

Додамо, що «ковідну тисячу» почали виплачувати українцям, які пройшли повний курс вакцинації. Право на виплату мають громадяни України, старші 18 років, які згенерували «зелений» сертифікат про вакцинацію.

Для того, щоб подати заявку на отримання коштів, необхідно встановити на смартфоні останню версію застосунку «Дія» і оформити спеціальну картку в одному з банків-партнерів, повідомляє Мінцифри. Після цього ваш запит буде в опрацюванні та потрібно буде зачекати, коли на рахунок надійдуть кошти.

Витратити віртуальну 1000 гривень можна на:

  • книжки;
  • квитки у кіно чи театр;
  • візит до музею чи картинної галереї;
  • абонемент до фітнес-клубів і спортивних залів;
  • квитки на потяг чи літак в межах країни;
  • особи, старші 60 років, зможуть придбати на ці кошти ліки.

Перевести «ковідну тисячу» в готівку чи переказати на іншу картку чи рахунки заборонено. Використати гроші можна впродовж чотирьох місяців.

Чимало українців вже встигли витратити частину грошей. Зокрема, на кінотеатр або на квитки на потяг. Чимало ринули купувати книжки. Так, охочих придбати книжки було так багато, що на деяких сайтах навіть трапився збій.

Найменше охочих витрати тисячу на візит до музею та квиток на автобус.

    читайте також: Дослідження: наскільки ефективні комбінації різних вакцин проти COVID-19


Водночас МОЗ спільно з освітньою платформою StopFake продовжують інформаційний проєкт «Чистий мозок». Представляємо нову підбірку спростувань.


МІФ №1: ПЛР-тести є радіоактивними


Поширюють відео, яке нібито доводить, що ПЛР-тести є радіоактивними та, відповідно, небезпечними. На відео жінка, що розмовляє німецькою, підносить паличку з ПЛР-тесту до приладу, який починає пищати. Підпис до відео російською повідомляє: «Радіоактивні тести ПЛР». 

Факт: Перед нами типовий відеофейк. На відео паличку для ПЛР-тесту підносять до приладу, який визначає напруженість електричного поля. Цей прилад не призначений для вимірювання радіоактивного випромінювання. 


МІФ №2: Очільник ВООЗ заявив, що вакцини проти COVID-19 «використовують для вбивства дітей»


У соціальних мережах розповсюджують чергову дезінформаційну новину про те, що генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Гебрейесус нібито визнав «смертоносність» вакцинації проти COVID-19.

«Як ми бачимо, деякі країни використовують бустери [вакцини проти коронавірусу] для вбивства дітей, що є неправильним», – цитують очільника ВООЗ користувачі. 

Факт: ​​Генеральний директор ВООЗ став об’єктом для поширення дезінформації після того, як зробив обмовку під час виступу перед пресою 20 грудня 2021 року.

Тедрос Гебрейесус на пресбрифінгу розкритикував масові програми ревакцинації проти COVID-19, які стартували в заможних країнах. Очільник ВООЗ наголосив, що в усьому світі на тлі пандемії збільшується розрив у доступі до вакцинації між розвиненими промисловими країнами та державами, які лише почали розвиватися. Гебрейесус наголошував на тому, що на тлі нового штаму «Омікрон» необхідно замислитися про перерозподіл вакцин.


МІФ №3: 2,5 мільйона жертв після вакцинації від COVID-19 – статистика ВООЗ


Користувачі мережі поширюють нібито офіційну статистику Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ) побічних ефектів від різних препаратів, серед яких і вакцина від COVID-19.

«ВООЗ опублікувала статистику побічних реакцій від їхніх різних хімікатів. В останньому рядку красується COVID-вакцина з рекордом майже 2,5 млн жертв. Всього за рік!», – йдеться у дописі. 

Факт: Наведена таблиця не є офіційною статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я. База VigiAccess є сховищем звітів про ймовірні побічні ефекти різних лікарських препаратів.

Дані з бази не означають, що лікарський препарат або речовина викликають ефект, що спостерігається, або є небезпечними для використання. Також не можна порівнювати безпеку лікарських засобів, використовуючи інформацію з VigiAccess.


До слова, наприкінці січня у «Дії» можна буде згенерувати новий COVID-сертифікат після вакцинації бустерною дозою. Доти усі, хто вакцинувався бустером, зможуть користуватися зеленим сертифікатом про повну вакцинацію. 

Щоб отримати новий цифровий документ, достатньо надіслати запит на порталі чи у застосунку Дія не раніше останніх чисел січня, звісно, вже після самого щеплення.

Порядок генерації сертифікату нічим не відрізнятиметься від того, як створюються COVID-сертифікати на підставі одужання чи вакцинації. Єдиною відмінністю є термін дії нового документу — він буде чинним 270 днів.

Також особи, щеплені бустерною дозою, зможуть отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію за місцем щеплення чи у сімейного лікаря. Цей документ, як і COVID-сертифікат, буде чинним 270 днів.

Також в Україні змінили змішані схеми вакцинації від COVID-19 на наступні:

▪️ 1-ша доза CoronaVac + 2-га AstraZeneca, Pfizer чи Moderna
▪️ 1-ша доза AstraZeneca + 2-га Pfizer чи Moderna
▪️ 1-ша доза Pfizer, Moderna + 2-га AstraZeneca

Інтервал між введеннями для всіх схем – 28 днів.

Такі самі схеми можна застосовувати також для додаткової чи бустерної дози.

Нагадаємо, оскільки напередодні свят поїздки у громадському транспорті стають частішими, а ризик інфікування COVID-19 — вищим, МОЗ підготував інфографіку щодо правил безпечних поїздок у громадському транспорті.

Для користування міжрегіональним транспортом у регіонах пасажирам потрібно буде мати один із вказаних документів: 

  • оформлений на порталі «Дія» або в однойменному додатку «жовтий» чи «зелений» COVID-сертифікат на підставі отримання однієї дози вакцини або повного курсу вакцинації;
  • іноземний COVID-сертифікат про щеплення вакцинами, які включені ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях;
  • документ про отримання однієї дози вакцини – форма 063-О, яку можна отримати одразу після процедури у лікаря, який проводив щеплення;
  • Міжнародне свідоцтво про вакцинацію, яке буде чинним рік від дати останнього щеплення. Його можна оформити у лікаря, що проводив щеплення в пункті щеплення закладу охорони здоров'я, або в сімейного лікаря;
  • негативний результат ПЛР-тесту або експрес-тесту на COVID-19, чинні 72 години від часу здавання матеріалу на аналіз;
  • оформлений на порталі «Дія» COVID-сертифікат на підставі одужання (чинний 105 днів з моменту встановлення діагнозу). 

У МОЗ радять провести зимові вихідні вдома в тісному родинному колі. Проте, якщо ви все ж вирішили організувати вечірку, дотримуйтеся простих порад, аби зменшити ризики поширення вірусу:

  • Обмежте кількість гостей, щоби створити можливості для фізичної дистанції. Не соромтеся дізнатися їхній вакцинальний статус, адже ідеться про ваше здоров'я.
  • За можливості святкуйте на відкритому повітрі. Якщо ж вечірка відбуватиметься в приміщенні, не забувайте регулярно провітрювати.
  • Просіть гостей носити маски, за винятком прийомів їжі й пиття. Слідкуйте, щоби маска закривала й ніс і рот. Спонукайте гостей мати запасні маски, або ж самі придбайте, аби за потреби дати їх гостям.
  • Подбайте, щоби гості дотримувалися базових гігієнічних умов — покажіть де ванна, забезпечте достатню кількість мила й одноразових рушників, або засобів для дезінфекції.
  • Дезінфікуйте поверхні, до яких часто торкаються, і будь-які предмети спільного користування.
  • Якщо почуваєтеся зле — змініть плани. 

Наразі єдиною альтернативою локдауну є масова вакцинація. Уряд не планує вводити повний локдаун. Навіть у «червоних» зонах бізнес і громадські заклади працюватимуть при повній вакцинації всіх працівників і відвідувачів.


Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1979
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1871
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1865
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5544 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2160 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1520

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

752

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

818

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1018

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1010
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1778
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3689
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10269
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26160
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10195 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7722
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

909
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

227
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

272
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

392
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1290
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

893