Covid-19: Китай обґрунтовує теорію походження вірусу з США

Форт Детрік, база армії США в штаті Мериленд, став центром уваги китайських теорій змови щодо коронавірусу.

Коли цього місяця слідчі Всесвітньої організації охорони здоров’я завершили свою роботу з вивчення походження коронавірусу в Ухані, китайські чиновники зрозуміли, куди, на їхню думку, слід шукати ВООЗ.

"Ми сподіваємось, що за прикладом Китаю американська сторона буде діяти на основі науки та у співпраці щодо відстеження походження вірусу також запросить експертів ВООЗ для відстеження походження", - речник МЗС Ван - сказав Венбін минулого тижня.

Цзенг Гуан, головний епідеміолог китайського Центру контролю за хворобами, заявив, що США зараз повинні бути "центром" глобальних досліджень з відстеження вірусу.

Вже кілька місяців Китай просуває альтернативні теорії того, як вперше виник коронавірус, - ті, що дозволять усунути звинувачення чиновників в Ухані за недостатньо швидку реакцію під час перших спалахів у цьому місті в кінці 2019 року, коли було розповсюдження від людини до людини й стало зрозумілим, що вірус швидко поширюється.

Зокрема, одна з китайських теорій з’явилася на початку пандемії, але за останні тижні набула значного розвитку, оскільки розслідування ВООЗ та нові спалахи коронавірусу в Китаї відновили увагу як зсередини, так і ззовні на провалах уряду.

Багато в чому ця теорія є дзеркальним відображенням змови щодо Китаю, де стверджується, що вірус міг розповсюдитися - навмисно або помилково - з лабораторії в Ухані, робота якої зосереджена на дослідженні смертоносних патогенів.

Те, що цього не сталося, є однією з небагатьох остаточних заяв, яку команда ВООЗ змогла зробити після своєї поїздки до міста цього місяця.

"Наші висновки свідчать про те, що гіпотеза про лабораторні витоки навряд чи може пояснити введення вірусу в людську популяцію, а отже, не є гіпотезою, яка передбачає майбутні дослідження в нашій роботі, щоб підтримати нашу подальшу роботу щодо походження вірусу", - сказав член команди Пітер Бен Ембарек на пресконференції, в якій оголосив про свої висновки ще до виїзду команди з Китаю.

В той самий час, китайський чиновник ЦДК Цзен, висував саме таку гіпотезу не про лабораторію Ухань, а про Форт Детрік, лабораторію біомедичних досліджень армії США в штаті Мериленд. Доказів, що підтверджують цю теорію, наразі немає.

"США мають біологічні лабораторії по всьому світу", - заявив він в інтерв'ю, в якому є згадка про Форт Детрік та Інститут медичних досліджень інфекційних хвороб армії США (USAMRIID) та їх дослідження, які проводив горезвісний підрозділ 731 японської імператорської армії під час Другої світової війни.

"Чому в США стільки лабораторій? Яка мета цього?" - сказав Дзен. "У багатьох речах США вимагають, щоб інші були відкритими та прозорими. Зрештою, виявляється, що самі США часто є найбільш непрозорими".

Багато американських політиків та конспірологів поширювали думку про те, що відповідальність повинна нести китайська лабораторія, тоді як інші висловлювали думку альтернативних розробників біозброї, включаючи самі США.

Опитування, проведене Pew у квітні 2020 року, показало, що близько 30% американців вважають, що вірус створений в лабораторії, причому більшість з них стверджують, що створений навмисно.

Приблизно в той час провідні члени адміністрації тодішнього президента США Дональда Трампа, включаючи державного секретаря Майка Помпео, намагалися пов'язати Інститут вірусології Уханя з коронавірусом, маючи на увазі, що міг бути витік з лабораторії.

Китай з обуренням заперечував ці заяви та дорікав провідними вченими, що працюють над вірусом. Після інспекції лабораторії цього місяця команда ВООЗ в основному спростувала ці звинувачення, оголосивши висновки свого дослідження на пресконференції.

За даними розслідування CNN, зростаючий контроль щодо лабораторії на початку 2020 року, поряд з критикою першої реакції щодо поводження з пандемією зі сторони Китаю, схоже, спонукали органи пропаганди Комуністичної партії прийняти версію про Форт Детрік як потенційну протидію, як дзеркало дезінформації для відхилення критики.

І коли на початку цього року увагу знову повернулася до Уханя, пропаганда цієї змови подвоїлася: мережа офіційних державних рахунків, впливових осіб та державних ЗМІ поширила цю дезінформацію серед десятків мільйонів користувачів в Інтернеті.

Анжела Сяо Ву, доцент кафедри Нью-Йоркського університету Штайнхардт, яка вивчала зусилля, спрямовані на формування думки в Інтернеті в Китаї, сказала, що "це, безумовно, ефективна тактика для панівної партії спрямовувати увагу людей назовні, як спосіб спрямувати свої страхи та розчарування".

Хоча вона додала, що "багато інших урядів застосовували подібну тактику", включаючи адміністрацію Трампа.

Пожежники дезінфікують міжнародний аеропорт Уханя 3 квітня 2020 року.


Багато найпопулярніших дописів надходили від державних ЗМІ та приватних видань із тісними зв’язками з урядом.

Наприклад, кілька облікових записів популярних акторів на певний час перенесли фокус на форт Детрік, обмінюючись новинами про теорію змови зі своїми сотням тисяч послідовників, дозволяючи цій версії поширитися на ширшу групу, яка зазвичай не зосереджувалась на політиці.

Ву заявила, що загальноприйнятими, як правило, є неполітичні новини, що називається "онлайн-орієнтацією громадської думки", в тому числі "за допомогою комерційних угод".

"Те, як це працює в Китаї, нагадує комерційний сектор у західних країнах, де маркетингові фірми беруть гроші, щоб допомогти своїм клієнтам, включаючи політиків та організаторів кампаній, організувавши всі види KOL для поширення своїх повідомлень у соціальних мережах", - сказала вона про поширення від "ключових лідерів думок".

CNN не змогла отримати доступ до кількох найпопулярніших акаунтів, які розміщували повідомлення про форт Детрік, і немає жодних доказів, що дозволяють стверджувати, що цим користувачам соцмереж заплатили чи по-іншому заохотили розповсюджувати повідомлення про теорію чи це сталося просто тому, що це була популярна на той час новина.

Згідно з доповіддю DFRLab-AP, змови щодо форту Детрік, що виникли в китайській мережі, пізніше поширилися по всьому світі через Facebook та інші платформи, і були підхоплені політиками Росії та Ірану. Тим часом ще в Китаї органи пропаганди країни заявили про підтвердження після розслідування ВООЗ і напали як на Вашингтон, так і на західні ЗМІ, щоб поставити під сумнів його результати.

"Команда експертів ВООЗ майже виключила можливість того, що COVID-19 "втік" з лабораторії Інституту вірусології Уханя, і таким чином "відкрив двері" теорії, що вірус міг бути за межами Китаю до спалаху в Ухані. Це наукове твердження", - заявив у статті національний таблоїд "Global Times", додавши, що американські ЗМІ "є однією з найактивніших сил на Заході, що плетуть страшну брехню проти Китаю".

за матеріалами CNN


19.02.2021 1624
19.10.2024
Микола Сторожовий

600 мільйонів гривень — саме стільки Івано-Франківська громада спрямувала на підтримку захисників у 2024 році. На що насправді спрямували ці 600 мільйонів і яку допомогу можуть отримати військовослужбовці, ветерани та їхні родини в Івано-Франківську?

565
11.10.2024
Вікторія Матіїв

Про роботу поліціянтів під час повномасштабної війни, найчастіші правопорушення, патрулювання із працівниками ТЦК та СП та ситуацію зі зброєю і наркотиками, дізнавалась журналістка Фіртки.

2794 12
07.10.2024
Тетяна Сорока

Про те, як змінилося життя після повномасштабного нападу окупантів у 2022 році, мету встановлення світового рекорду та ставлення до сучасних методів мобілізації, ветеран Степан Савчук поділився з журналісткою Фіртки.

2527
04.10.2024
Микола Сторожовий

Підприємство продали з молотка за рекордні 2,6 мільярда гривень. Але в місті майже одразу ж почались розмови про помилку та зайву цифру у виграшній пропозиції, змову задля анулювання результатів торгів і розчищення землі в центрі Франківська під нову грандіозну забудову.

6678 7
28.09.2024
Вікторія Матіїв

Про свій досвід еміграції у Сполучені Штати Америки журналістці Фіртки розповіла прикарпатка — 23-річна Тіна Любчик.  

2975
19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

2558

Привиди стали  головними героями книжок та фільмів. Враховуючи, що привидом вважають душу померлої людини, то цікаво дізнатись  християнське бачення цього феномену  і знайти згадки про це у Біблії.

370

Протягом місяця на різноманітних інтернет-ресурсах та соцмережах розкручується тема «гоніння на православних і заборона УПЦ». Почався цей галас відтоді як Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у росії.

1176

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

2277

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

3085
23.10.2024

Харчування під час війни немає відрізнятись від звичного раціону, який був у мирний час, та обов'язково повинне бути збалансованим. 

17027
17.10.2024

Інфляція на споживчому ринку у вересні 2024 року порівняно із серпнем, як на Прикарпатті, так і в Україні становила 1,5%, з початку року — 7,2% та 6,5% відповідно.  

637
11.10.2024

Загалом господарства Прикарпаття зібрали понад 65 тисяч тонн зернових і зернобобових культур з площі 109 тисяч га.  

911
23.10.2024

Після початку повномасштабної війни з росією капеланська служба стала невіддільною частиною Збройних Сил України.  

253
18.10.2024

В Україні набув чинності закон "Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій" № 3894-IX, який передбачає припинення діяльності на території України релігійних організацій, пов’язаних з Російською православною церквою.    

685
15.10.2024

Більшість українців — 61% — підтримують ідею, щоб в Україні існувала лише одна Православна церква.  

2035
10.10.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

34568
21.10.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

27346 1
25.10.2024

У Східному регіоні частки тих, хто з цим хоче, і тих, хто не хоче перемовин, статистично значуще не відрізняються від інших регіонів (відповідно 39% і 43%).  

140
22.10.2024

В органах прокуратури може бути в три рази більше осіб з інвалідністю, ніж в середньому серед населення, а серед начальників – 38%.

365
19.10.2024

Очікують на покращення діяльності — 9% мешканців заходу. Про погіршення діяльності сказали 6% мешканців західних регіонів.  

456
16.10.2024

Президент Володимир Зеленський у Верховній Раді представив план перемоги.  

2195