CNN: Шрі-Ланка на межі екологічної катастрофи, узбережжя вкрили тонни пластику (ФОТО)

Працівники ВМС Шрі-Ланки вивозять відходи, вимиті на берег із палаючого вантажного судна MV X-Press Pearl на пляжах Ваттала до Негомбо в передмісті Коломбо, 28 травня


Шрі-Ланка на межі екологічної катастрофи. Проводиться масштабна операція з очищення узбережжя після того, як 12 днів тому загорівся контейнеровоз, завантажений хімікатами, що затопило західне узбережжя країни мікропластичним забрудненням та потенційно небезпечними відходами.

Екологи Шрі-Ланки заявили, що це одна з найгірших екологічних катастроф в історії країни, і попередили про потенційну загрозу для морського життя та рибної промисловості.

Члени Військово-морських сил Шрі-Ланки наділи захисні костюми та гумові чоботи для видалення пластика, хімічних відходів та сміття, що покрили пляжі біля столиці Коломбо, включаючи популярне туристичне місце Негомбо.

Судно, зареєстроване в Сінгапурі, під назвою MS X-Press Pearl, плавало з Гуджарата в Індії до Коломбо, коли 20 травня на борту сталася пожежа, оскільки вона знаходилася в дев'яти морських милях від узбережжя Шрі-Ланки.

З того часу ВМС Шрі-Ланки та Берегова охорона Індії намагаються загасити полум’я і зупинити корабель від розвалу або занурення.

Якщо це станеться, 350 метричних тонн нафти можуть витекти в океан, що може завдати величезного екологічного збитку морським жителям та вплинути на 30 кілометрів берегової лінії між столицею та Негомбо, заявив міністр рибного господарства Шрі-Ланки Канчана Віджесекера.

На момент пожежі на судні було 1486 контейнерів, 81 з яких містив "небезпечні вантажі", у тому числі 25 метричних тонн азотної кислоти, повідомляє X-Press Feeders, оператори X-Press Pearl. Інші хімічні речовини на борту судна ще не підтверджені.

У понеділок адміністрація портів Шрі-Ланки заявила, що корпус судна залишився структурно неушкодженим, і "дотепер ніяких розливів нафти та хімічних речовин не спостерігалося".

"Також вивчають можливість посадки на судно та встановлення буксирного з'єднання, щоб його можна було пересувати", - йдеться у заяві портової адміністрації.

У понеділок X-Press Feeders заявила, що "на борту судна не було видимого полум'я, хоча дим все ще виходить із корми корабля", повідомляє Інформаційний центр компанії про інциденти, маючи на увазі ділянку в задній частині судна.

"Протипожежні буксири продовжуватимуть дії, які спрямовані на унеможливлення виникнення займань, щоб забезпечити охолодження всіх гарячих точок та корпусу та люків судна, з вимірюванням температури, що проводиться за допомогою спеціалізованого обладнання, що надійшло з Нідерландів", - повідомили у компанії.

Екіпаж із 25 членів евакуйований, і більшість з них перебуває на карантині в місцевих готелях. Двоє членів екіпажу отримали травми ніг після вибуху на борту 25 травня та були доставлені до лікарні.

Пізніше у команді виявили позитивний результат на Covid-19 і їх перевели в спеціальний заклад у військовому госпіталі, повідомляє X-Press Feeders.

Екскаватор вивозить уламки з корабля X-Press Pearl на пляжі в Памунугама в Негомбо, Шрі-Ланка, 28 травня


Компанія заявила, що "допомагає місцевій поліції у розслідуванні пожежі та співпрацює зі слідчими".

"У X-Press залишаються повністю зосередженими на поточних операціях з пожежогасіння та ліквідації наслідків та продовжуватимуть співпрацювати з відповідними органам щодо розслідування цього інциденту", - сказано в повідомленні.

Влада Шрі-Ланки розпочала кримінальні та цивільні розслідування щодо того, як почалася пожежа.

X-Press Feeders заявила, що "поки рано говорити", але раніше повідомляла, що з одного контейнера на борту витікала азотна кислота на попередніх зупинках у порту Хамад в Катарі та порту Хазіра в Індії. Компанія зазначила, що "дана проблема полягала в тому, що не було спеціальних установ чи експертних знань, які б негайно дали можливість ліквідувати витік".


Проблеми для рибалок та морського життя

Управління охорони навколишнього середовища та охорони морського середовища Шрі-Ланки (MEPA) заявив для місцевих ЗМІ, що пластикові відходи спричинили "найгіршу екологічну катастрофу, яку ми бачили за своє життя". MEPA додав, що збиток від судна все ще рахується.

Мудіта Катувавала, координатор екологічної групи Шрі-Ланки Pearl Protectors, заявила, що океан, що оточує корабель, буде "досить токсичним" і висловила побоювання щодо можливого впливу на морське життя, включаючи кілька місцевих видів черепах та риб.

Члени ВМС Шрі-Ланки вивозять сміття, вимите на берег, із зареєстрованого в Сінгапурі контейнерного судна MV X-Press Pearl


Однією з найбільших проблем були мільйони пластикових гранул, які забруднили води та розмиваються на пляжах уздовж узбережжя після того, як, за оцінками, три контейнери впали в море, сказав координатор екологічної групи Шрі-Ланки Pearl Protectors, висловлюючи занепокоєння щодо риби та інших видів дикої природи, які можуть проковтнути мікрочастинки.

Пластикові гранули, або штанги, використовуються для виготовлення інших виробів із пластмас і є великим джерелом забруднення океану пластиком. Через невеликий розмір птахи, риби та інші морські тварини можуть прийняти гранули за їжу.

Катувавала заявив, що ще однією проблемою є мусонні дощі та вітер, що несе гранули далі уздовж узбережжя.
"Вчора і навіть сьогодні ми бачимо, як рух пелет забруднює все західне узбережжя Шрі-Ланки та вздовж південного узбережжя. Це матиме серйозний вплив в соціальному та екологічному плані", - сказав він.
Дослідники все ще намагалися визначити вплив на навколишнє середовище та морське життя, додав він. Але рибальська промисловість, на яку багато жителів Шрі-Ланки, що проживають уздовж узбережжя, покладаються як на засоби до існування, вже зазнала впливу через обмеження коронавірусу.
Віджесекера, міністр рибного господарства, зупинив риболовлю в районі навколо ураженого корабля і сказав, що компенсація буде надана тим, чиї робочі місця постраждали внаслідок стихії.
"Ми намагаємося всіма силами захистити узбережжя", але якщо корабель все-таки потоне, "у нас немає достатніх ресурсів для управління всією операцією", - заявив Віджесекера.
Навіть якщо корабель не потоне, він сказав, що це може "зайняти тижні, щоб закінчити очищення".
за матеріалами CNN


01.06.2021 1639
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

682
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1960 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1139 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

561
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6908 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11405 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

343

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1092

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1119

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1114
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

80
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

291
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1091
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

659
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

762
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2957
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4453
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18446
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

84
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

328
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

359
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

669