Чи варто воювати з пам'ятниками?

 

Постать Леніна скульптор скерував точно в напрямку Сходу – масонські приписи орієнтують вільних мулярів на "Пошук Вічного Сходу". Алегоричність пам'ятника більш ніж очевидна, якщо взяти до уваги саме масонське прочитання.

 8 грудня 2013 року у Києві було знесено пам'ятник Леніну.

Я не прихильник комуністичної ідеології і не великий прихильник вождя світового пролетаріату (хоча визнаю, що у його творчості – в теоретичній її частині – було чимало такого, що обов'язково потрібно читати нинішнім політикам). Я не надто переймаюся долею пам'ятників, які зносили у багатьох інших містах – пам'ятників однотипних, виготовлених за одним і тим же лекалом та з заздалегідь відлитих заготовок.  Добре пам'ятаю відому з радянських часів історію про відкриття пам'ятника Леніну в одному з уральських міст – коли помилково у Ілліча виявилося дві кепки: одна на голові, інша – в руці. Творили за принципом конструктора "Лего"...

Київський пам'ятник був абсолютно іншим. Він був справді пам'яткою монументального мистецтва.  Автор пам'ятника – видатний скульптор Сергій Меркуров, напівгрек – напіввірменин, двоюрідний брат всесвітньо відомого містика і філософа Георгія Гурджієва. Меркуров і сам захоплювався містикою та метафізикою, в молодості вступив до масонської ложі (біографи сперечаються, де це сталося – у Києві, у Парижі чи Швейцарії).

Відомо, що навіть у перші роки Радянської влади, коли масонам дозволялося майже вільно діяти в рамках своїх лож, Меркуров належав до Ложі "Єдине трудове братство" – до речі, він залишився єдиним членом цієї ложі, який не зазнав репресій і помер своєю смертю (за одними даними, його монументальна творчість дуже імпонувала Вождеві Народів, з іншого боку – це був вияв особливої прихильності Сталіна до родини його приятеля по Тифліській духовній семінарії Гурджієва).

Будучи масоном і одночасно обожнюючи Леніна як Надлюдину (що було характерно для 20-х років – згадаймо, як ставилися до Леніна ряд поетів, філософів і навіть сам Реріх!), Меркуров вирішив втілити у камені ряд символічних моментів. Завдання будь-якого масона – згідно з приписами вільних мулярів – постійно тесати камінь, вдосконалюючи себе і творячи в собі гармонійну натуру. Людина живе, будучи "необробленим каменем".

Знання, мудрість дають можливість витворювати з цього каменю шедевр. Це – ніби головне покликання масона. Ленін – з точки зору Меркурова – як Досконала Особа, проступає з неотесаного каменю, який залишається позаду нього. Він робить рішучий крок із свого попереднього стану – вперед. Скульптор, добре знаючи недосконалість тілобудови Леніна (він робив посмертну маску "вождя світового пролетаріату"), надає йому абсолютно довершених форм, перетворюючи на гармонійну постать – ледве не варіант "Вітрувіанської Людини" Леонардо. 

 Цікаво, що постать Леніна скульптор скерував точно в напрямку Сходу – масонські приписи орієнтують вільних мулярів на "Пошук Вічного Сходу" (тобто, іншими словами, Істини) протягом всього свого життя. Алегоричність пам'ятника більш ніж очевидна, якщо взяти до уваги саме масонське прочитання: це памятник Досконалій Людині, що прагне пізнати Істину. Звідси – відсил до євангельского "Пізнайте Істину, і Істина визволить вас".

Місце для пам'ятника, композицію, зовнішній вигляд постамента (колона) Меркуров вибирав сам. Йому вдалося переконати Хрущова і Кагановича (від яких залежало втілення проекту) у тому, що такий пам'ятник буде кращим за старий проект стометрової постаті Леніна на місці нінішнього Михайлівського Золотоверхого собору (собор, між іншим, підірвали задля того, аби розчистити місце для фундаменту під цей пам'ятник; нинішня будівля Міністерства закордонних справ мала служити частиною комплексу, вона мала творити разом із статуєю єдину композицію).

Тепер цей унікальний пам'ятник знищено. Зауважте: знищили не пам'ятник Леніну, а шедевр Меркурова – всесвітньо відомого скульптора. Це рівноцінно тому, якби було знищено роботи Родена, Жуффруа, Канова, Орловського або Паоло Трубецького, - лише тому, що у їх творах відображено риси "ідеологічно неправильних" діячів. Так чинили лише більшовики і якобінці. Ну і таліби у Афганістані, підриваючи статуї Будди.

Згадується анекдот радянських часів. Єврей емігрує в Ізраїль. Під час митного догляду митник дістає з його валізи бюст Леніна. "Що це?" – "Не що це, а хто це. Це – найвидатніша постать в історії людства, людина, що побудувала суспільство загальної справедливості, вказав шлях всьому людству. Я їду з СРСР, але я буду все життя пам'ятати, де я жив і з ностальгією згадувати про вашу країну". Митник сказав "Добре" і поставив штамп.

На ізраїльській митниці митник бере цю ж статуетку і запитує: "Що це?". Єврей каже: "Не що це, а хто це. Це – найбільший у світі тиран, який пролив ріки крові і створив Імперію Зла. Я буду дивитися на нього і згадувати про те пекло, з якого втік". Митник сказав "Добре" і поставив штамп у паспорт. Вдома єврея зустрічає його велика родина, онуки розбирають його сумки. І раптом кричать: "Діду, а хто це?" – "Не хто це, а що це. Це – півтора кілограма золота, яке я пофарбував під бронзу і вивіз із Союзу". Так от.

Ті, хто розбивали пам'ятник, мали би задатися питанням: Хто це (Ленін) чи Що це (витвір мистецтва)? До того ж що цей акт вандалізму додав ініціаторам – у політичному та моральному плані? Здається, це руйнування стане однією з найбільш контраверсійних подій нашого буремного часу. З пам'ятниками не воюють.

Місце твору, що належав різцю Меркурова, - у музеї. Але коли збирається натовп, який у Венері Мілоській бачить не пропорції, а цицьки, а у Ленінові не Ідею скульптора, а банальне зображення тирана – мені стає страшно за країну, яку цей натовп хоче прибрати до рук.

Ті, хто при владі сьогодні, крадуть, але не воюють з пам'ятниками. Ті, хто намагаються дорватися до влади, крастимуть і громитимуть все довкола.

У надії, що колись їм самим новітні меркурови поставлять не менш геніальні пам'ятники. Так от: не поставлять! І не лише тому, що немає скульпторів рівня Меркурова (покажіть мені бодай один цікавий з естетичної точки зору пам'ятник, споруджений в Україні за останні 20 років). А й тому, що нема кому ставити.

 

Кость Бондаренко

ТСН


 

 

 

 

 

 

 

/data/blog/44495/ca68756392cd1b55026f46be83fec249.jpg:large

 

 

 


Коментарі (5)

slava 2013.12.09, 11:31
Я не фахівець у памятках і "політичному" оглядачу не радила би ним ставати. А то прийдеться потім відхрещуватись від своїх же слів. Я не знаю людини (притомної), яка би палала любовю до вождя, людський гнів не спинити. Навіть, якщо це зробили провокатори, то вони не особливо зашкодили майдану. Так, з памятками не воюють, але чого поховалися ті, до кого апелює майдан? От і йдуть на звалище історії ідоли, які би там давно мали бути.
не веру 2013.12.09, 12:25
один провокатор зник з Фіртки -можливо що десь у нас і переховується. судячи з його частих друків тут- а Кость - баблолюб - все ще з нами -на як довго ?
Дякую 2013.12.09, 16:36
Текст - СУПЕР!! До роздумів.
Дендя 2013.12.10, 16:26
Шановна ФІРТКО, вічно ви у шось вступите, як не в профсоюз, то в г...но( це з совкового анекдоту), карочє як не провокатор Корч, то то цей пратівний Кость.
ЛЕВ 2013.12.11, 17:37
Треба було памятник Леніну поставити в музей) було б нормально. показували б дітям, яке печальне минуле в нас було... не підтримую руйнацію, треба було його перенести під офіс кпу чи щось таке, а так це вандалізм. хоча для мене, гітлер і сталін, ленін - одного поля ягоди і такі памятники не мають стояти в нашій країні!
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

10797 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1789
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1688
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2701
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4546
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

3186

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

268

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1005

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1407

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1292
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1668
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1468
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1188
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

552
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

628
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1827
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

1968 8
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20325
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

304
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

655 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

695
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1038