Черга за ідеями: конференція TEDx в Івано-Франківську

 

Христина Вінтонів та Романан Фіщук

 

Організатори жартують: щоб піти у велику політику, потрібно виступити на франківській TEDx – у 2013 році спікером був Петро Порошенко. Цього року на TEDx Ivano-Frankivsk можна буде послухати головну редакторку «Української правди» Севгіль Мусаєву-Боровик, керуючого партнера компанії Softjourn Сергія Фіцака, експертку з електронного врядування Яніку Меріло та інших. UFRA поспілкувалася з членами команди організаторів TEDx Христиною Вінтонів та Романом Фіщуком. 

        

З чого у вашому житті почався TEDx?

Христина: Якось суто випадково я побачила в інтернеті відео Кена Робінсона, британського експерта з освітніх технологій. Я працюю у сфері освіти і мені його підхід видався цікавим і неординарним – Робінсон розповідає, що школа вбиває в дітях креативність. Відтоді я дивилася все більше лекцій TED.

Роман: Перша конференція TED, яку я відвідав, була пов’язана з медициною. Це було в Маастрихті у 2012 році. У 2014 році, поки навчався в Англії, їздив на освітній TEDx в Оксфорді. А в Києві на TEDx зустрівся з однокласником Дмитром Романюком (голова оргкомітету TEDx Івано-Франківськ – UFRA). Дмитро – громадський діяч із досвідом, це він кинув яйцем у Януковича у 2004 році. Ми подумали, чому б не організувати конференцію в Івано-Франківську. Дмитро подав на ліцензію і почав збирати команду. Перший TEDx у Франківську відбувся у жовтні 2013 року.

 

Цього року ліцензіаткою є Христина. Наскільки просто було отримати ліцензію на проведення TEDx у Франківську?

Христина: Щоб провести TEDx потрібно заповнити заявку на сайті ted.com, яку розглядають вісім тижнів. Мені тричі відмовляли, аргументуючи тим, що тема не відповідає ідеології TED або спікери не відповідають темі. Спершу я пропонувала тему «Від мрії до дії» і вона здавалася занадто широкою. Хоча й остаточна тема «Від минулого до майбутнього» так само широка. Також по скайпу я мала півгодинне інтерв’ю.

 

Як взагалі конференції TEDx прийшли в Україну?

Христина: У 2009 році TEDx вперше організували в Києві, і на сьогодні відбулося 63 конференції в різних містах України.

Роман: Ці конференції бувають досить різноманітні. Є університетські TEDx, є тематичні – освіта, Київ, жінки. У Франківську TEDx із широкою назвою і ми запрошуємо різних спікерів, щоб висвітлити тему з різних точок зору. Мотто TED – ідеї, варті поширення. А вони є в різних галузях.

 

Чого чекати від TEDx у Франківську?

Роман: Треба брати до уваги особливості розвитку TEDx в Україні. За кордоном TED – це бренд. Люди можуть не знати, хто буде спікерами, але все одно куплять квитки, бо знають, що вони зустрінуть однодумців, прослухають цікаві доповіді, знайдуть когось для співпраці. У містах як Франківськ мало хто знає, що таке TED. Тому ми робимо різні заходи, розповідаючи, що це таке. Але все одно, аби залучити побільше людей, потрібно знайти спікерів з відомим іменем. Щонайменше одного-двох. Ось на перший TEDx в Івано-Франківську приїздив Петро Порошенко.

Цього року одним зі спікерів буде Сергій Добрянський, про якого ніхто, окрім фахівців, не знає. Він бере участь в конкурсі Google з відправки ракети на місяць. Команди, що є учасницями конкурсу, мають відправити ракету на місяць, проїхати 500 метрів і відправили знімки на землю. Якщо вони якісні – команда отримує 30 мільйонів доларів.

Українці беруть участь в цьому конкурсі, але в нас про це ніхто не знає! Нехай вони подали заявку від Канади, але частину дослідів роблять в Дніпропетровську.

Ми вибирали загальну тему TEDx «Від минулого до майбутнього», щоб можна було запросити різних спікерів. Українці з Канади розповідатимуть про дослідження космосу, Сергій Фіцак, директор компанії  Softjourn, говоритиме про IT-напрямок. Міністр освіти Сергій Квіт підтвердив участь (на момент публікації інтерв’ю Сергій Квіт скасував участь – UFRA). Кожен розповідатиме, куди рухається світ в його сфері. Світ комплексний і що ширшу ми маємо картину, то краще розумітимемо, куди ми рухаємося, і чи правильно.

Христина: Ще однією спікеркою буде головна редакторка Української Правди Севгіль Мусаєва-Боровик, яка розповідатиме про майбутнє кримських татар.

 

Яким має бути максимальний ефект від TEDx конференції у Франківську?

Христина: Для мене найважливіше на TEDx – це зустріч з новими людьми, обмін. Під час кава-брейку люди зможуть поспілкуватися як зі спікерами, так і зі слухачами.

Роман: Слухачі винесуть з конференції ідеї, позитив, натхнення, нову інформацію.

 

Всього лиш інформацію?

Роман: Я б не применшував її роль. Люди йдуть за якісною інформацією. Якщо хтось з Франківська, хто цікавиться космосом і технологіями, захоче долучитися до команди і його візьмуть – це буде найкращий результат. Якщо хтось домовиться про стажування в Українській Правді – це вже буде добре.

Для того і є TED – щоб створювати можливості. А від слухачів залежить, чи будуть вони ініціативні.

Я б хотів, щоб люди думали не про проекти, бо це щось обмежене в часі, а про те, аби започаткувати щось на довготривалу перспективу.

 

За якими критеріями ви обираєте спікерів?

Роман: У спікера мають бути ідеї, варті поширення.

 

Але існує думка, що спікер на TED має обов’язково вміти добре говорити. Якщо спікер – не дуже гарний оратор?

Роман: Стівен Гокінг теж не вміє говорити, але важливі його ідеї – вони варті поширення. Якщо людина має ідеї, вона зуміє це донести аудиторії.

Христина: Ми працюємо зі спікерами. На репетиціях підказуємо, як гарно виступити, тому людина виходить на сцену підготовлена.

Роман: Якби ми відштовхувалися від вміння людини говорити, ми б запрошували політиків. А людині, яка має конкретні ідеї, достатньо двох хвилин, щоб донести їх суть. Ми шукаємо зміст, а не обгортку.

 

Як ви розумієте тему «Від минулого до майбутнього»?

Роман: Ми не є цензорами, не говоримо спікерам, про що розповідати. Маємо головну тематику і згідно з нею спікер будує свою доповідь. Тема не має бути надто загальною, але й не обмежувати, щоб спікер міг розкритися.

 

Які існують обмеження в темах доповідей на TED-конференціях?

Христина: Не чіпати політику, релігію та війну.

Говорячи про майбутнє важко уникнути теми війни. Як це регулювати?

Христина: На репетиціях.

Роман: Згадаємо Стіва Джобса, виступи якого всі слухали із захопленням. Він дуже багато разів тренувався, знав, як він рухатиметься, який жарт скаже. Хороший експромт – це підготовлений експромт.

 

Який TED talk вам найбільше запам'ятався?

Христина: Я вже говорила, що я кілька разів подавала заявку на ліцензію. Що мене мотивувало не спинятися? Я пригадую відео з відомою спортсменкою, котра хотіла переплисти протоку з акулами, а їй не вдавалося це зробити декілька разів. Але вона її таки переплила і встановила рекорд. Людина змогла це зробити, попри небезпеку. І це захоплює. 

Роман: Я багато кому розповідаю про виступ параолімпійської чемпіонки зі спринту, якій ампутували ноги до колін. Вона розповідала, що дизайнери зробити їй протези у вигляді чобіт – різьблені з дерева, силіконові, абсолютно різні. І от подруга їй каже – це ж несправедливо, ти можеш коригувати свою висоту! Сам факт, що людина, в якої є нормальні руки, ноги, голова, вуха, очі каже людині, в якої немає ніг, що це несправедливо, змушує трохи інакше поглянути на життя. На свої недоліки можна поглянути під іншим кутом і перетворити на переваги. Життя коротке, і такі виступи допомагають тримати свою ціль попереду. Нагадують, що не варто витрачати час не непотрібні речі.


05.06.2015 1302 1
Коментарі (1)

Соломія Чир 2016.11.07, 00:47
короткий опис найцікавіших виступів на TEDx на тему освіти можна прочитати у №11 психологічного журналу "Експеримент"
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

312
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

10864 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1802
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1696
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2709
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4558

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

283

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1011

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1414

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1297
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1674
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1477
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1195
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

561
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

639
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1835
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

1991 8
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20336
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

311
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

665 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

701
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1046