Боротьба із забудовниками по-«свободівськи»: подвійні стандарти та адміністративний тероризм

 

 

Івано-Франківська міськрада навмисне спровокувала скандал довкола будівництва на Мазепи, 35А, хоча й знала, що будівництво ведеться згідно виданої і затвердженої раніше документації. Мимоволі з’являється питання: якщо це не театральна гра з метою отримання певних «покращень», то як розцінювати такі дії Івано-Франківської міської ради?

 

Скандал довкола цього багатоквартирного будинку розгорівся в 2013 році. Конфлікт спровокували скарги кількох жителів сусідніх будинків. Мовляв, тут виростає ще одна багатоповерхівка, а по-закону тут можна будувати не більше 3 поверхів.

 

На той момент об’єкт будувався уже 2 роки, а сам будинок мав трохи більше 2 поверхів. Чому активісти і депутати не вдарили на сполох ще у 2011 році коли міськвиконком приймав рішення про будівництво багатоповерхового житлового будівництва видав умови обмеження, а Держархбудконтроль декларацію на початок робіт?

 

Демонстративне невдоволення мешканців Івано-Франківська міська рада уміло підтримала, висвітлила і розкрутила. Тодішня каденція міської ради була повністю підконтрольна одній партії – ВО «Свобода», яка мала більшість голосів. А це достатньо для прийняття будь-яких рішень.

 

Депутати міської ради розпочали «свою гру» з підтасовки фактів і оприлюднення їх вигідним для себе чином. При цьому вони чітко знали, що будівництво ведеться на основі раніше затвердженої та виданої містобудівної документації і з дозволами тут все в порядку. Вони знали, бо самі ж брали участь у її погодженні: за їхньої каденції міськвиконком дав дозвіл на розробку містобудівних умов та обмежень, які згодом видав Департамент архітектури і містобудування. На основі цієї документації Держархбудінспекція в 2011 році видала декларацію на початок будівельних робіт.

 

Перше скандальне рішення щодо будівництва на Мазепи, 35А прийняте в грудні 2013 року, коли уже кілька місяців відгуділа інформаційна атака про буцімто виявлені порушення. Тоді депутат міськради Володимир Чорноус виступив із депутатським запитом, на основі якого «Свобода» вирішує зобов’язати міськвиконком прийняти рішення про зупинення будівництва багатоквартирного будинку на Мазепи, 35А.

 

В обгрунтуванні свого рішення депутати навмисне посилаються на державні будівельні норми (ДБН) за 2005 рік, де вказано, що малоповерхова забудова – це забудова максимум 3-поверховими будинками.

 

При цьому, вони буцімто навмисне мовчать про зміни в законах про містобудування, які говорять про те, що ці ДБН-ни не стосуються і ніяк не можуть застосовуватися щодо даної земельної ділянки. Інакше, як свідомою маніпуляцією це не назвеш.

 

Окрім цього, депутати Івано-Франкіської міської ради та члени міськвиконкому знали про наявність документів на 8-поверховий будинок по вулиці Мазепи, 35А. Але, з невідомих причин, представники влади голосно кричали про «самовільне будівництво», а ще голосніше про те, як вони боряться з недобросовісними забудівниками.

 

Тоді дуже швидко на цьому 8-поверховому житловому будинку, який мав дозвільну документацію, поставили клеймо «самовільного будівництва».

 

Мешканці Івано-Франківська повірили численним інформаційним повідомленням і ніхто із свідомих містян їх навіть не перевірили. Це й не дивно, адже ніхто й уявити не міг, що ця ситуація виявиться театральною виставою небачених масштабів. Таку грубу «лапшу на вуха» іванофранківцям до цього ще не вішали.

 

Держархбудінспекція відразу при зародженні конфлікту у своєму листі за 19 липня 2013 року підтвердила, що будівництво ведеться в рамках містобудівної документації.

 

Виходить, що влада користається необізнаністю іванофранківців і спокійно маніпулює громадською думкою у власних цілях. Про ці зміни в містобудівних нормах чітко знали всі – від найменшого чиновника Департаменту архітектури, до депутатів міської ради. А останні протягом усієї каденції завжди славилися дуже тісною співпрацею із певними франківськими забудовниками. Апогеєм такої співпраці стало скандальне затримання екс-головного архітектора Олега Гаркота на хабарі у 30 000 $ США.

 

Але Івано-Франківський міськвиконком не міг виконати рішення міської ради так як не було на те законних підстав.

 

Конфіденційні джерела в Департаменті архітектури і містобудування надали шокуючий документ. Він засвідчує, що міська архітектура попереджала владу, що говорити тут про порушення містобудівної документації – некоректно. Так, Департамент архітектури надіслав «Зауваження до проекту рішення виконавчого комітету «Про зупинення будівництва».

 

Цитуємо абзац з нього: «Відповідно до чинного генерального плану міста територія, на якій будується житловий будинок на вул. Гетьмана Мазепи, 35А, відноситься до територій малоповерхової і багатоквартирної житлової забудови, де дозволено будівництво як малоповерхових, так і багатоквартирних житлових будинків. Тому вести мову про здійснення будівництва багатоквартирного житлового будинку на вул. Гетьмана Мазепи 35А з порушенням містобудівної документації некоректно». Тобто, землі для будівництва багатоквартирних житлових будинків згідно Класифікації видів цільового призначення, відносяться до земель житлової та громадської забудови. Якщо говорити коротко, то усі спеціалісти і будівельники знали, що будинок зводиться відповідно до документації, яку затвердила і видала та ж міська влада.

 

Наголошуємо для читачів важливий нюанс, без усвідомлення якого вас і далі годуватимуть фантазіями. Справа в тому, що оновлена Класифікація видів цільового призначення використання землі вступила в дію з 2011 року і в ній відсутнє цільове призначення для «будівництва малоповерхових багатоквартирних житлових будинків». Саме тому з 2011 року який по поверховості будувати будинок не визначається державним актом, якщо він зводиться на землі для житлової та громадської забудови.

 

Зрозумівши, що виконавчий комітет не гратиме в цю гру, Івано-Франківська міська рада 12 червня 2014 року приймає рішення, яке складається з трьох дуже важливих для аналізу пунктів.

 

Пункт перший. Міськрада вирішує визнати Визнати самочинним будівництво 8-ми поверхового житлового будинку на вул. Г.Мазепи, 35А в м. Івано-Франківську. Люди, які обізнані в тому, як працюють державні органи влади та органи місцевого самоврядування зрозуміють, що це нонсенс.

 

Адже жодна міська рада не має повноважень визначати самовільність чи законність будівництва – це не її компетенція. Це рішення за своєю комічною суттю можна порівняти тільки із численними рішеннями міської ради, коли та зверталася до президента Януковича, «регіоналівського» Уряду і Верховної Ради України з вимогою відставки того ж Президента, Уряду і Ради. Ініціаторами таких дуже ефектних, але зовсім не ефективних рішень завжди були представники «Свободи». Покричати і забути – їх фірмовий стиль.

 

Пункт другий. Рада доручила юридичному відділу звернутися до суду з позовом про знесення самочинно збудованого житлового будинку на вул. Г.Мазепи, 35Аіз заявою про забезпечення позову шляхом зупинення будівництва та з позовом про визнання нечинними містобудівних умов і обмежень забудови земельної як таких, що були виготовлені всупереч чинному законодавству.

 

По-факту, підставою для судових позовів стала забаганка фракції «Свобода» визнати будівництво самочинним. І це рішення вони подали як колегіальне рішення Івано-Франківської міської ради. Це те саме, що зібратися натовпом і прийняти на Вічевому Майдані рішення, що курс долара США самовільно встановлений і від сьогодні він коштуватиме 5 гривень та подати колективний позов проти Нацбанку і голосно любити неньку Україну.

 

Грубий хрест на адекватності прийнятого рішення ставить пункт, яким міські депутати вирішують подати позов до суду про визнання містобудівних умов і обмежень нечинними, бо вони виготовлені всупереч чинному законодавству. По факту, міська рада подала до суду на рішення міського виконавчого комітету з вимогою скасувати документ, який був виданий якраз за каденції тієї ж міської ради. Погодьтеся, це феноменальна маніпуляція.

 

Пункт третій. Івано-Франківська міська рада в останньому пункті сама забиває останній цвях у домовину – звертається до ДАБІ з вимогою не реєструвати декларацію про введення житлового будинку в експлуатацію до остаточного вирішення питання його законності в судах. Цим міська рада сама говорить, що прийняла такі рішення, законність та адекватність яких повинен дослідити суд. Мовляв, ми вирішуємо, що будівництво самочинне, але це ще треба довести. Рівень ірраціональності зашкалює.

 

Влада розуміє, що така роздута булька довкола 8-поверхового будинку на Мазепи 35А дасть можливість спекулювати на цій темі ще кілька років та, насправді, застосовувати це як важіль впливу на забудовника у власних корисливих цілях. Для підсилення інформаційного ефекту та створення нових причин шантажу, міський виконавчий комітет під тиском «свободівської» міськради раз за разом провалює голосування за присвоєння будинку адреси і робить з його мешканців справжніх заручників.

 

При цьому, влада не заперечувала, коли забудовник сплатив до міського бюджету близько 800 тисяч гривень внеску пайової участі. Взяли гроші, але продовжують повторювати одне і те саме: ми не можемо присвоїти адресу, бо питання в судах. В судах, ініціатором яких сама ж міськрада і виступила.

 

На сьогодні, досі тривають судові процеси. Забудовник знову і знову подає на розгляд МВК звернення про присвоєння адреси, а міськвиконком знову і знову не може назбирати необхідну кількість голосів.

 

Жителі будинку не можуть стати повноцінними власниками квартир, переселенці із зони АТО не можуть отримати прописку та легалізуватися, батьки не можуть записати дітей у садочки і школи, бійці АТО без прописки не можуть отримати посвідчення учасника бойових дій, і всі разом не мають змоги оформити субсидії на оплату комунальних послуг. Тим більше, що мешканці будинку на Мазепи, 35А платять за комунальні послуги в рази дорожче, бо нараховують їм по тарифу для юридичних осіб.

 

Тож виявляється, що Івано-Франківська міськрада навмисне спровокувала скандал довкола будівництва на Мазепи, 35А. Питання – чому, яка мета? Впевнені, кожен сам знає на них відповідь.

 

А тим часом, у Франківську все частіше лунають будівельні скандали з реальними порушеннями та відсутністю документів, але влада більшість з них не бачить, не чує і не обговорює. Подвійні стандарти і адміністративний тероризм – невже це той Івано-Франківськ, який ми хочемо бачити?

 

Далі буде…???

 

Максим Круть


26.03.2016 1790 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1211
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2524
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2114
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2170
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6551 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2454 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

337

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1148

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1283

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1403
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

280
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

586
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2063
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26514
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

555
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10466 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8012
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

536
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

405
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

547
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

624
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1585