Богдан Гдичинський: «Івано-Франківське земляцтво у Києві» об'єднує людей

 

Громадська організація «Івано-Франківське земляцтво у м. Києві» розпочала свою діяльність у 1998 році. Тоді зібралося 18 наших земляків, які вирішили об'єднати свої зусилля для реалізації добрих справ у галузі культури, освіти, економіки й охорони здоров'я. Про основні завдання та останні досягнення розкажуть члени Земляцтва.

 

 

У грудні минулого року відбулася зустріч членів Ради Земляцтва з колишнім главою Української греко-католицької церкви України Блаженнійшим Любомиром Гузаром: «Мій батько і сестра народилися в Івано-Франківську, а дід був нотаріусом в Галичі, там його й поховано. В такий спосіб хочу сказати те, що між вами почуваюся рідним. Вважаю, що людину треба шанувати і рятувати найперше в собі. Знаємо, що найважливіша заповідь Ісуса «Люби Господа Бога усім своїм єством і люби ближнього свого, як самого себе». Що ж це означає? Часто люди хибно трактують ці слова. Любов до себе – це бачення себе як сотворіння Бога, обдароване даром життя. Тож творіть добрі справи, живіть так, щоб не згубити в собі людину!».

 

Тарас Довганюк, заступник виконавчого директора організації «Івано-Франківське земляцтво»: «В лютому 2012 року Богдана Петровича Гдичинського було обрано на посаду голови міжнародної громадської організації «Івано-Франківське земляцтво» і почалась якісно нова комплексна робота: ми отримали у розпорядження офіс, пройшли перереєстрацію, налагоджуємо роботу з діаспорою Швеції, Канади, Данії, Португалії, Польщі, запроваджуємо з ними різні проекти. Отож відтепер можемо допомагати нашим землякам як в Україні, так і за кордоном. Також у нашу сферу діяльності входить налагодження співпраці з молоддю – це допомога у працевлаштуванні, пошуку житла та інше. Існує ряд культурних заходів, де молодь може почуватися комфортно і розвиватися: організація забезпечила зустріч із видатними земляками, від яких можна перейняти досвід. Щотижня діє літературна студія із справжнім майстром слова Марією Влад, гурток англійської мови, а в суботу проводимо тренувальний день. На прикладі старшого покоління бачимо, наскільки важливою є роль земляцтва. Адже саме сюди люди приходили, щоб поговорити на рідному діалекті, поділитися враженнями або отримати підтримку. А молодь більше в пошуках, легше адаптується, швидше може порозумітися із вихідцями з інших регіонів. Тому для молодих людей ми пропонуємо розважальні програми культурного збагачення, навчання, відпочинку. Саме цим їм цікаве і цінне Земляцтво».

 

Ярема Гоян, член «Івано-Франківського земляцтва у м. Київ», письменник:

«Робота Земляцтва і справді значно пожвавилась – звернулася більше до духовності. Богдан Петрович – діяльний і разом з тим доступний для людей. Звіт, зроблених справ за останній рік, – яскраве підтвердження того, що ця людина на своєму місці, що він вартий і посади, і визнання».

 

Любомир Пиріг, член «Івано-Франківського земляцтва у м. Київ», доктор медичних наук: «Я із задоволенням приходжу на ці зустрічі, де завжди можна поділитися думками, поглядами, поговорити рідним діалектом. В такі миті згадується дитинство, батьки, рідні простори».

 

Олексій Івченко, заступник голови «Івано-Франківського земляцтва у м. Київ»: «Відносно збереження мов, традицій, української традиції Земляцтва в Києві залишається дуже великою і переоцінити її важко. Я живу в столиці з 1996 року, але і душею, і тілом знаходжусь на Івано-Франківщині, на Прикарпатті. Більше того, я був одним із засновників Земляцтва у 1997 році. Крізь призму цих років бачу, що з роками роль організації земляків росте: від мовного питання і до збереження істинних давніх традицій. Бачимо, що загальноукраїнська культура є дуже різноманітною, але основний акцент стоїть на культурі східної та центральної України. Тому часто доводиться багато роз’яснювати, хто ми є і чиїх батьків діти. Мені як першому голові Земляцтва дуже приємно, що ми започаткували справу, яка і сьогодні живе, не тільки живе, а й процвітає. Кожне нове призначення, кожен новий голова повинен привносити новаторські ідеї для розвитку організації. Пан Гдичинський є хорошим прикладом такої естафети розвитку організації в Києві і його активність додасть позитивної динаміки».

 

Христина Стебельська, член «Івано-Франківського земляцтва у м. Київ»«, головний редактор «Першого національного» телеканалу: «Якщо казати про Соборну Україну, то я би пишалася тим, що наша організація є тим добрим господарем, який єднає навколо себе земляцтва всієї України. Так багато ініціативи, мистецьких акцій, проривних подій, національного позиціонування. І завдяки тому, що Земляцтво таке міцне, єдине і робить такі важливі духовні справи, дуже багато успішних людей – ціла громада кращих, успішних людей, які приїхали сюди до Києва. Зрештою наша громадська організація схиляє до української ідеї гоноровитий, російськомовний, асфальтовий Київ. Богдан Петрович – «фортовий» чоловік, то просто є людина, яка сама себе створила і поспішає робити усім довкола добро. Люди це добре відчувають і гуртуються біля таких людей. Коли він з олівцем в руках починає звітувати, що він зробив, то нас – інших членів земляцтва – починає десь там всередині скреготати, бо ми розуміємо, що не встигаємо за ним. Я не перший рік у земляцтві, не вперше переживаю зміну голови об’єднання, тому можу з упевненістю сказати, що нині «Івано-Франківське земляцтво» знаходиться на кульмінації, на своєрідному піку. Я насправді тішуся, що ми маємо такого активного голову, що маємо таку добру, земну, дуже просту людину, яка сама себе створила і має таку енергетику, і такий талан від роду й Карпатської землі вести людей за собою. Дивовижно, як він вміє об’єднувати різні покоління людей. Вміло делегує повноваження кожному з членів організації. Радо сприяє ініціативі молоді, вміє підтримати віру, додати надію і бути добрим ґаздою».

 

Кілька питань до голови Міжнародної громадської організації «Івано-Франківське земляцтво у м. Києві» Богдана Петровича Гдичинського.

 



–  Організація ставить перед собою багато завдань. Чи все із запланованого вдається виконати?

–  Справді, діяльність організації має досить широкий спектр і об'єднує людей різних професій, уподобань, політичних і релігійних поглядів. За весь час свого існування Земляцтво стало своєрідним містком між Західною Україною та Києвом задля реалізації добрих справ у галузях культури, освіти, економіки й охорони здоров’я як на користь співвітчизників у м. Києві, так і на Івано-Франківщині. Наразі ми взяли непоганий темп для роботи, практично все замислене реалізували. Є питання, які залишаються поки що відкритими, бо їхнє розв’язання вимагає дотримання процесуальності та часу.

 

– Які головні напрями діяльності Земляцтва?

–  Ми надаємо безоплатні консультації з різноманітних правових питань, консультуємо щодо захисту соціальних, ділових, виробничих, творчих, культурних та інших інтересів громадян, організовуємо ділові зустрічі, наради, семінари, виставки, фестивалі, культурно-мистецькі та інші масові заходи, допомагаємо землякам, які потребують медичної консультацій та діагностики у медичних закладах, а також підтримуємо фінансово і практично при проведенні операцій. Ще одне поле діяльності організації – допомога в пошуку та налагодження контактів з родичами, з якими свого часу було втрачено зв’язки.

 

–  Одним з головних напрямів діяльності нашого Земляцтва є надання нашим громадянам і громадянам інших держав практичної допомоги та інформаційно-правової підтримки у вирішенні всіх життєвих питань, що виникають в Україні. Ми маємо також можливість представляти їхні інтереси у відповідних урядових і неурядових структурах.

Ми також зацікавлені в тому, щоб Земляцтво стало діловим центром для вирішення широкого кола питань, налагодження ділових контактів між нашими земляками як в Україні, так і за її межами. В цьому напрямі уже зроблено певні кроки: направлено інформаційні листи з відповідними пропозиціями в посольства України в інших державах.

 

А за ініціативою Молодіжної колегії Земляцтва, у конференц-залі Земляцтва регулярно проводяться зустрічі з відомими земляками, на яких вони діляться своїм професійним та життєвим досвідом. Так, зокрема, відбулися зустрічі з такими відомими людьми: Олексієм Івченком, Андрієм Шевченком, Романом Шпеком, Володимиром Огризком, Юрієм Горбуновим та Олегом Литваком.

 

Стало вже традицією проведення Земляцтвом низки свят при активній допомозі Івано-Франківської облдержадміністрації та Івано-Франківської обласної: Розколяди, Свята гуцульського вбрання, весняної та осінньої толоки на території Національного музею архітектури та побуту у Пирогові, де передбачається у найближчому майбутньому створення Алеї Земляцтв.

 

–  Що зроблено 2012 році організацією «Івано-Франківське земляцтво у м. Києві»? 

–  В організації працюють люди, які мають безпосереднє відношення до медицини і допомагають тим, хто звертається у Земляцтво отримати медичну консультацію. Ми допомогли пройти медичне обстеження та взяли на себе витрати за операцію і лікування кільком людям, серед яких траплялися навіть діти. Також ми організували випуск путівника по м. Коломиї, який безоплатно розповсюджується на території області. Проведено роботу з пошуку земляків у Канаді, які могли б очолити Представництво нашої організації у цій країні. Постійно надається консультативно-інформаційна підтримка землякам, як телефоном, так і індивідуально. Багато зроблено у сфері науки та культури: надано допомогу школам Коломийського району в укомплектуванні навчальною та художньою літературою, у виданні книги «Пісні Прикарпаття» та випуску путівника «Столиця Покуття – Коломия 1241-2011», який розповсюджується безкоштовно, профінансовано спорудження пам’ятного знака «Борцям за волю України» до 20-річчя Незалежності України у смт. Гвіздець Коломийського району.

 

– Влітку 2011 року організація «Івано-Франківське земляцтво» отримала статус міжнародної. Що змінилось у стратегії організації?


–  На нинішній день створено представництва у Швеції, Португалії, Канаді, Польщі, Данії, на черзі – у Казахстані та Росії. Також надіслано пропозиції про створення представництв нашого Земляцтва і в інші країни, де проживають наші земляки.

 

–  Тепер згідно зі своїм новим правовим статусом, міжнародна громадська організація «Івано-Франківське земляцтво» сприяє зміцненню державності України, посиленню її міжнародного авторитету, збереженню та збагаченню традицій, історично-культурної спадщини, розвитку економіки Івано-Франківщини, налагодженню контактів її мешканців із вихідцями з Івано-Франківської області, які проживають за її межами, а також задоволення творчих, вікових, національно-культурних, духовних та інших спільних інтересів і традицій своїх членів. Хочу також зазначити, що Земляцтво здійснює свою діяльність відповідно до Конституції України, нормативно-правових актів України та інших держав.


26.04.2012 2277 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

667
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1924 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1129 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

553
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6902 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11393 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

333

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1077

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1115

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1109
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

47
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

282
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1081
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

752
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2948
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4440
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18440
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

43
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

321
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

352
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

663