Без базару

 

/data/blog/94680/16314333ca0586fda8d585d35204407a.jpg

 

Чи торгуватиме «п’ятачок» у історичному центрі Івано-Франківська?

 

Найцентральніший базар Івано-Франківська – ТОВ «Траян», у народі «п’ятачок», став першою «мішенню» підписантів електронних петицій до міської влади, що зібрала необхідну для розгляду у високих кабінетах кількість голосів – 250. Ростислав М. – автор петиції – запропонував «перенести існуючий ринок за межі міста та облаштувати на його місці зелену зону», прикріпивши навіть відповідний зразок проекту скверу. «За» ініціативу підписалися 365 франківців.



Підписанти самі, певно, не здогадуються, що їхній почин цілком співпадає із генеральним планом. І згідно з містобудівним «законом» на місці ринку мали б бути обладнані пішохідні зони, зелені насадження та громадські заклади. «ДІПРОМІСТО» навіть розробило робочу документацію на будівництво у вказаному місці багатофункціонального громадського центру. Але влада міста в особі ще колишнього першого заступника міського голови Зіновія Фітеля в офіційній відповіді на петицію резюмувала: «На підставі рішення Господарського суду Івано-Франківської області в 2008 році товариство з обмеженою відповідальністю викупило у власність земельну ділянку в межах вул. Дністровської-Базарної-Шеремети-Станіславської-Галицької площею 1.1915 га для обслуговування торгового комплексу».

 

До реалізації задуму з громадським центром, – констатують чиновники, – так і не дійшло.  Коригований генплан на місці «п’ятачка» теж передбачив зелені зони, але він ще не затверджений...

 

Протестний Vox populi вкотре підняв давно назрілу і відому міським чиновникам  проблему, необхідність вирішення якої визнають усі, окрім самих працівників прилавка. То чому ж справа (тобто, власне, базар) як стояла, так і стоїть на місці? «ЗК» намагався з’ясувати.

 

Купувати красиво

Тема переселення базарів з центру Івано-Франківська не нова. «ЗК» востаннє писав про це на початку 2014 року. Інтонації відтоді не змінилися: базарне юрмовисько зашморгнуло центр міста. Через це тут і транспортне перевантаження, і антисанітарія, і зруйноване історичне середовище. Адже два з чотирьох центральних ринків – в історичному центрі Івано-Франківська. А «п’ятачок» – ще й поблизу Палацу Потоцьких, потенційної туристичної приманки.

 

Але жодні «вітри перемін» не в силі здути торгові ряди з історичного центру. Директор департаменту містобудування та архітектури Івано-Франківська Володимир Гайдар (він написав заяву на звільнення цього вівторка) каже, обома руками за петиції щодо виселення базарів на гальорку і сам готовий під ними підписатися.

 

«Питання стоїть уже давно, – каже Володимир Гайдар. – В коригованому генплані на території ринку «Траян» передбачено дві зелені зони, збережено колишній круглий «м’ясний» павільйон, торговий павільйон, який можна буде обладнати під продаж, приміром, сувенірів. Решта території має бути використано як зелені прогулянкові зони».

 

Нинішні торгові площі з центру пропонують перенести у двох напрямках: або на територію поблизу ТЦ «Бізон», у напрямку виїзду з Івано-Франківська на Клузів, або в село Угорники. Там, за словами Володимира Гайдара, має бути обладнано якісно нові, «цивілізовані» ринки. Це ж стосується і торгового павільйону, що має бути споруджений на місці «Траяна». Він узагалі повинен, згідно з архітекторським задумом, стати акцентом тамтешньої території та ще однією родзинкою для туристів.

 

Базарний люд, зрозуміло, проти переселення. Переїзд на новий ринок для підприємців несе об’єктивні та суб’єктивні ризики. Перший – непевність того, чи прийде туди покупець. Яскравий приклад, Новгородський ринок, який не вдалося розкрутити, хоч той також у самісінькому центрі, зараз там всуціль секонд-хенд. Які вже тут Угорники? Другий ризик – за нове торгове місце, імовірно, доведеться платити вищу орендну плату. Третій – момент неформальних відносин між покупцем і продавцем на ринку. Кожен  базарний аксакал має свою, напрацьовану клієнтську базу та, зрештою, репутацію на «намоленому» місці. Передислокація автоматично означає втрату постійних клієнтів, а, отже, збитки. Тому тутешнім підприємцям затишніше за старим, хай і без побутових зручностей, прилавком, ніж під дахом нового, з усіх боків кращого павільйону.

 

Приватна власність…

Але головна причина того, чому усі красиво зверстані проекти архітекторських задумів можуть так і лишитися на папері, полягає у тому, що ринок «Траян» знаходиться на приватній території. Власник базару Сергій Васковець у 2008 році (якраз тоді він був депутатом Івано-Франківської міської ради) отримав землю під «п’ятачком». До того й після того торгівля на цьому ринку здійснюється без забезпечення належних побутових умов. Дах у базару має бути не лише «понятійний», а й хоча б дерев’яний…

 

Але все це потребує коштів. Очевидно, власник вважає: для чого їх витрачати, якщо торгівля «йде» і так? Змусити його «реформувати» базар у торговий павільйон, за словами Володимира Гайдара, можна буде лише після затвердження коригованого генерального плану міста.

 

«У будь-якому випадку власник повинен звернутися до влади за отриманням містобудівної документації. І на тому етапі йому можна буде чітко продиктувати, що там може бути, а що  у жодному разі ні», – каже Володимир Гайдар. Інакше власник не отримає дозволу на роботу.

 

А поки що господар «Траяну» Сергій Васковець налаштований категорично: «Як хто-небудь – чи ті, хто пише ці петиції, чи навіть влада міста – може вирішувати, що я маю робити на своїй приватній території?», – різко прокоментував підприємець ідею перенесення свого базару на околицю. Сприймати таку ідею всерйоз, на його думку, просто смішно: «А якщо завтра подадуть петицію про те, щоб у мене в квартирі організувати хоспіс, то що, по-вашому, я і це маю зробити?», – зіронізував журналісту  «ЗК» Сергій  Васковець. Схоже на те, що начерки переселення базарів у генплані міста позначають не лише нові місця торгівлі, а й контури майбутньої «битви» за центр міста...

 

Як би там не було, а нині на місці майбутніх ринків в Угорниках та у напрямку Клузова не стримить жоден кілок. Та й чи стримітиме? Адже депутати міськради від ВО «Свобода» у попередній каденції були категорично проти затвердження і навіть винесення на обговорення нової редакції генплану міста. Мовляв, поспішати не треба, необхідно провести слухання. Останні, у Крихівцях, відбулися кілька тижнів тому. Тож найближчим часом питання можна буде виносити на обговорення у профільній комісії, кажуть у департаменті архітектури і містобудування.

 

Оксана ГЛУШКЕВИЧ
Фото Тараса ЯКОВИНА, ЗК


Коментарі (3)

Lora Koko 2015.12.26, 00:20
Які ж ви все таки скотиняки все продовжуєте робити тільки для себе неможете влізтися в шкіру вже незнаєте як відмивати вже до цього взались аби тут відмити тисячі. Вас совість ще не замучила дбати лишень за себе коли ви вже наїстесь цими грошима все мало і мало. Про людей подумали який хрен буде їхати а угорники чи на клузів за якоюсь дрібницею. стоїть вже один новгородський то ви його неможете запустити то ще вам там треба так щоб стояв пустий. Може взагалі перенесіть в калуш. Робити треба шоб людям було зручно а не вам
Roman Roman 2016.02.09, 03:25
ПІДТРИМУЮ А КОЛИ ЩОСЬ ПОТРІБНО ПРОДУКТОВИЙ РЕЧОВИЙ ПОРЯ А НЕ ЇЗДИТИ НЕЗНАТИ КУДИ НА ВОВЧИНЕЦЬКІЙ ВЖЕ ОДИН СТОЇТЬ ПОРОЖНІЙ НА ОБЇЗНІЙ ПОРОЖНІЙ.
Roman Roman 2016.02.09, 03:26
А ЯК ХОЧИТЕ ДУЖЕ НАСАДЖУВАТИ КУДА ДІЛИ ТЕРИТЛРІЮ ВІЙСЬКОВОГО ГОСПІТАЛЯ
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2012
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1880
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1879
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5578 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2171 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1533

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

772

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

838

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1045

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1023
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1795
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3702
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10293
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26177
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10213 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7740
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

921
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

258
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

286
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

404
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1306
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

906